marek_4m 05.08.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Witam,Mam dylemat: gont bitumiczny czy blacha ? Żona jest za blachą a ja za gontem. Dom będzie w lesie sosnowym. Jak przedstawiają się koszty w obu przypadkach. Ile kosztuje położenie gontu a ile blachy ?Proszę o opinie. Pozdrawiam,Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 22.08.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 ci co mają blachę będą odpoiwadać że blachaci co mają gont napiszą że gont oba rozwiązania są ok. zależy co preferujesz.moim zdaniem gont ładniej się prezentuje i go "nie słychać" jak na przykład pada mocny deszcz.Ceny są porónywalnerobocizna w przypadku blachy jest tańsza ale za to sam materiał może być droższygont za to bez większych problemów możesz położyć sam jeśli nie masz lęku wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot1 22.08.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 do lasku sosnowego raczej gont ze względów na estetykę ale wydaje mi się że blacha to lepsze rozwiązanie a może dachówka trochę drożej wyjdzie ale masz i wytrzymałość i nie stuuka ci jak deszcz pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_4m 22.08.2008 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Dzięki za rady,Skłaniam się do gontu. Mam zamiar położyć go sam. Mam na oku: Gont BITUMICZNY OAKRIDGE PRO 30® AR - SUPER GONT 5 mm 30 lat GWARANCJI gont amerykański firmy OWENS CORNIG- na macie szklanej http://www.allegro.pl/item417240682_gont_gonty_najtaniej_w_polsce_promocja.html Dachówka wiadomo... cena. Blacha fachowcy zachwyceni, odradzają gont, lecz okres gwarancji wcale nie powala na kolana. Pozdrawiam,Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 22.08.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 jeśli mogę się wtrącić to gonty dostępne na tej aukcji są amerykańskiej firmyGAF http://www.gaf.com, myślę że jakoś tych gontów jest porównywalna z Owens Corning, ja jednak wybrałem te drugie, zobacz do mojego dziennika właśnie jestem w trakcie ich układania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 23.08.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Dzięki za rady, Skłaniam się do gontu. Mam zamiar położyć go sam. Mam na oku: Gont BITUMICZNY OAKRIDGE PRO 30® AR - SUPER GONT 5 mm 30 lat GWARANCJI gont amerykański firmy OWENS CORNIG- na macie szklanej http://www.allegro.pl/item417240682_gont_gonty_najtaniej_w_polsce_promocja.html Dachówka wiadomo... cena. Blacha fachowcy zachwyceni, odradzają gont, lecz okres gwarancji wcale nie powala na kolana. Pozdrawiam, Marek Jestem na podobnym etapie. Policzyłem rózne opcje dla mojego dachu. Też radzę żebyś dobrze wszystko policzył. W moim przypadku również zakładałem że gont położę sam ale po policzeniu wszystkiego okazało się, że gont niekoniecznie jest bardzo tani. Weź pod uwagę, że: - musisz zrobić pełne deskowanie i tutaj niestety w przypadku gontu trzeba uważać bo jeśli zrobisz deskowanie z desek to MOŻESZ mieć efekt klawiszowania i gont nie będzie idealnie równo ułożony. Dlatego najlepiej użyć płyt OSB, które mają jedną wadę: wysoka cena. - powinieneś dać podkład w postaci papy - dopiero na to kładziesz gont Jeśłi porównasz z dachówką w opcji : - same łaty - bez pełnego deskowania Oczywiście w obu przypadkach masz jeszcze folie To po podsumowaniu może się okazać że gont nie jest wcale taki tani. Ale oczywiście wszsytko zależy ile weźmie ekipa za ułożenie dachówki, chyba że spróbujesz położyć ją sam, co w przypadku prostego dachu wcale nie jest trudne. Ja w tej chwili w tym kieunku idę. Ale wszystko oczywiście to wola inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 24.08.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 blacha to na pewno najtańsze rozwiązanie, pokrycie dachu dobrej jakości gontem jest tylko trochę tańsze od dachówki ale widok czarnego gontu kiedy wokół sama czerwono-brązowa blacha i dachówka - bezcenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_4m 24.08.2008 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Witam,Dzięki za rady. Zdaję sobie sprawę z tego, że dobry gont nie będzie znacznie tańszy od blachy. Za gontem przemawia:1.Estetyka ( o gustach, wiadomo, nie dyskutuje się)2.Jest znacznie cichszy od blachy. A w moim przypadku jest to dość istotne (las sosnowy-szyszki, patyki itp.)3.Jest przyjazny w obróbce i łatwy w montażu.Cały czas zastanawiam się. Zdaję sobie sprawę, że najtańszą opcją jest blacha bez deskowania z samodzielnym montażem.Proszę podajcie ceny gontu i blachy, plus montaż w waszych okolcach. Ja zrobię dokładną kalkulację obu tych materiałów na swoim przypadku i przedstawię na forum.Pozdrawiam,Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 24.08.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 marek_4m napisał Mam dylemat: gont bitumiczny czy blacha ? Dom będzie w lesie sosnowym. las sosnowy Proponuję więc blachę, nie dlatego że sam mam takie rozwiązanie, ale widzę co się dzieje z dachami w mojej leśnej głuszy, nawet dachówka ceramiczna zielenieje, a gont bitumiczny ? co się będzie działo z dachem mogę sobie wyobrazić ? Do lasu tylko gładka powierzchnia, aby daszek nie był pokryty pięknym zielonym nalotem. Dobrze by było wybrać grubszą powłokę, wiadomo jak to w lesie, to szyszka spadnie do kawałek patyczka wiatr przywieje i rysa na blaszce jak ta lala. Radzę dobrze się zastanowić nad rodzajem pokrycia. Powodzonka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 24.08.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Proszę podajcie ceny gontu i blachy, plus montaż w waszych okolcach. Ja zrobię dokładną kalkulację obu tych materiałów na swoim przypadku i przedstawię na forum. Pozdrawiam, Marek osb (musisz dać minimum 12, najlepiej 15) - 15 zł gont bitumiczny - 30 zł papa podkładowa - 5 zł to daje razem 50 zł m2 dobrej jakości blachę kupisz już za 38 zł m2 poza tym ułożenie gontu jest bardziej pracochłonne, więc robocizna na pewno będzie droższa, jeżeli chcesz sam układać gont musisz pamiętać że trzeba też zrobić obróbki blacharskie a jeśli nie masz doświadczenia to sobie nie poradzisz, natomiast same układanie gontu to bułka z masłem i można to zrobić samemu nawet bez większego doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 25.08.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 w zależności od skomplikowania dachu (ilość połaci, lukarn itp) będzie większa lub mniejsza różnica w ilości naddatku na odpady- blacha jest w dużych arkuszach a gont w małych paskach. to też może mieć wpływ na cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hybris 27.08.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 co ty opowiadasz? jakie odpady blachy? przynosisz rysunek dachu i docinają ci na wymiar z blachy dach. jak chcesz, to sobie kupujesz dodatkowo blache na obróbki, jak nie to zamawiasz gotową obróbkę - dopłacasz, ale nie musisz się gimnastykować z wyginaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 27.08.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 literkasowi zapewnię chodziło o odpady przy wykonywaniu lukarn i jaskółek, ale jak jest dobry dekarz do tak poodcina blachę że wszystko wyjdzie praktycznie bez odpadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_4m 27.10.2008 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Jle może kosztować położenie 1 m2 gontu ?Czy cena 18 pln za gont i 18 za obróbki blacharskie jest ceną do przyjęcia ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
octagon2 29.10.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Ja proponuje blachodachówke z posypką ceramiczną metrotile cena wysoka bo około 60 zł m2 ale 50 lat gwarancji, Posypka wygłusza dach wiec deszczu nie słychac, estetycznie czarna wygląda jak gont drewniany a inne jak dachówka. Można samemu kłaść bo są to arkusze 0,80 na 1,20m a mocowane na gwoździach od dołu, do wykończenia wziąść dekarza.http://www.allegro.pl/item460288008_blachodachowka_z_posypka_nowosc_gont.htmlhttp://dach.abc24.pl/default.asp?kat=34174&pro=191173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 01.11.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 octagon2 Czy ty aby nie sprzedajesz tej blachy? z taką ceną to dachówka ceramiczna wyjdzie o wiele taniej a jeszcze posypka do lasu ekstra, już to widzę po kilku latach, proponuję wybrać zielone kolor, po kilku latach i tak zzielenieje, a z tym że na blasze słychać deszcz to proszę nie przesadzać, ja mam 25 cm ocieplenia i musi być bardzo duzy deszcz abym go słyszał na swojej blasze. Powodzonka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 01.11.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 a co do gwarancji na 50 lat, to proponuję przeczytać dokładnie warunki gwarancji, czy tam aby nie pisze że musi praca być wykonana przez uprawnionego dekarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baileys 01.11.2008 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 mocno rozwazam pokrycie mojego dachu blachodachowka z posypka ceramiczna, cena b.wysoka w porownaniu do dachowki ale : nie obciazam konstrukcji domu, nie potrzebuje pelnego deskowania, koszt ulozenia nizszy i co jest dla mnie najwazniejsze - szybszy czas realizacji niz w przypadku dachowki.Moge sie mylic...wiec chetnie skorzystam z Waszych rad i dowswiadczen! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 02.11.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 baileys napisał mocno rozwazam pokrycie mojego dachu blachodachowka z posypka ceramiczna, cena b.wysoka w porownaniu do dachowki ale : nie obciazam konstrukcji domu masz rację, dachówka jest cięższa, tylko jeżeli masz zrobione obliczenia pod dachówkę ceramiczną co to zmienia ? w/g mnie nic, wszak nie będziesz Ty nosił tej dachówki, nie przejmuj się więc nie potrzebuje pelnego deskowania a kto Ci powiedział że pod dachówkę potrzebne jest pełne deskowanie?? koszt ulozenia nizszy i co jest dla mnie najwazniejsze - szybszy czas realizacji niz w przypadku dachowki. może i masz rację choć powiem tak, wszystko zależy od brygady jak nie mają pojęcia to pewnie będą układać dłużej, ale jak będą zgrani goście to myślę że czas realizacji nie będzie dłuższy niż kilka dni, to jaka to oszczędność czasu? co do ceny to proponuję popytać jaka jest różnica może 10 a może 20 zł na m2, tylko pewnie tyczy się to blachy o wielkich arkuszach a jak będzie układana blacha w mniejszych odcinkach to i cena za usługę będzie wyższa. ja wiem jedno: jak by mnie było stać na dachówkę i nie miał bym domku w lesie to nawet bym się nie zastanawiał nad innymi rozwiązaniami, oczywiście jest to sprawa gustu, a nad gustami się nie dyskutuje, ale ja bym tak zrobił, mam blachę i też jestem zadowolony, tak jak pisałem wyżej że w moim sosnowym lesie blacha się dobrze sprawuje, a jeżeli jeszcze zwrócimy uwagę na trwałość rozwiązania to blacha przegrywa z dachówką tak jak amator z zawodowym bokserem na ringu. Tak więc zrobisz jak będziesz uważał ale ja mam takie zdanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baileys 02.11.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Nie mam obliczen pod dachowke ceramiczna - przebudowuje 25-letni dom, obecnie pokryty blacha. Panowie konstruktorzy wlasnie przygotowuja projekt konstrukcyjny i bede wiedziala co moge zburzyc i przerobic a co nie, ale watpie, zeby dom byl "przygotowany" na dachowkowe obciazenia, wiec zostanie mi raczej niepopularna wsrod budujacych blacha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts