Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gont bitumiczny czy blacha.

marek_4m

Recommended Posts

Dziękuje za Twoją opinie zezo, nie sprzedaje tej blachodachówki jestem zwykłym małym inwestorem który próbuje zaadaptować 40 letni dom. Jeśli chodzi o dachówke to oczywiście można ja kupić w cenie dobrej blachy, ale jest to najtańsza dachówka i nie zawsze dobrej jakości. Mam z tym przykre doświadczenia; Na domu niespełna 10 letnim położona dachówka była częściowo wymieniana a drugi raz była malowana bo farba odeszła, owszem wszystko na gwarancji; ale komu sie chce za tym latać :D JEśli chodzi zaś o gwarancje to mi wystarcza fakt że producent podejmuje sie gwarancji na 50 lat znaczy wie co produkuje, a minie chodzi o pokrycie które nie bedzie wymagało ciągłych konserwacji. Nie jestem i nie chce być wyrocznią ja poprostu wybrałam takie pokrycie, po solidnej lekturze ofert na naszym rynku. Ale jestem ciekawa jaką blache Ty posiadasz na swoim dachu :D Pozdrawiam

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

octagon2 napisała

Ale jestem ciekawa jaką blache Ty posiadasz na swoim dachu

Pruszyński Kron w puralu

http://www.pruszynski.com.pl/produkty_szczegoly.php?cat=7&obj=54

Nie jest to mercedes w pokryciach dachowych ale taką wybraliśmy, z różnych przyczyn, jak na razie jest na moim dachu 3 lata, jak na daną chwilę nie widzę wad.

Pozdrawiam

marek_4m napisał

Mam dylemat: gont bitumiczny czy blacha ?

Żona jest za blachą a ja za gontem. Dom będzie w lesie sosnowym.

marek_4m posłuchaj

Dzisiaj czyściłem rynny, wiadomo las sosnowy to igieł jest multum,

zrobiłem więc rusztowanie i włażę do góry, rynny pełne igieł, wyczyściłem rynny od zachodniej strony, przeniosłem rusztowanie od strony wschodniej, wyszedłem i to co zobaczyłem to powiem tak SZOK

1/3 dachu zielona, o ile z daleka nie widać to z bliska nie wygląda mój dach ciekawie :wink: ta zielona maź na blachodachówce mnie załamała, ale nie ma rady zabrałem się za czyszczenie mojego dachu, troszkę mi zeszło nie wyczyściłem całego nie mogłem dostać, muszę coś pomyśleć na wiosnę aby usunąć ten zielony mech z mojego dachu.

Ale jak tak czyściłem, myłem dach to myślałem sobie o tych co to polecają pokrycie dachowe z posypką do lasu, wydaje mi się że nie można nic gorszego zrobić jak dać takie pokrycie do leśnej głuszy, może i są firmy które potrafią usunąć ten mech nawet z takich porowatych pokryć, ale oczywiście pewnie troszkę to kosztuje.

Reasumując

naprawdę radzę się dobrze zastanowić co dać do lasu.

z blachy nie schodzi ten mech łatwo a co dopiero z innych porowatych powierzchni.

Powodzenia życzę w dążeniu do celu.

Jak myślicie, w jakiej najniższej temperaturze można kłaść gont ?

Producenci podają jako graniczną temperaturę 5 stopni C .

" Fachowcy " straszą, niezwulkanizuje się, zabrudzi się warstwa klejąca itp.

Czyżby w krajach gdzie gont jest najpopularniejszym pokryciem dachowym, kładzie się go tylko w lecie ?

Może jest ktoś na forum kto kładł gont w niskich temperaturach ?

Pozdrawiam,

Skończyłem u siebie kładzenie gontu z końcem września. Temperatura z reguły oscylowała w granicach 20 C. Zdarzyło sie kilka dni w rejonie 11 C i wtedy różnica w wulkanizacji była zauważalna.

Myślę, że położyć sie da przy takiej temperaturze, ale wtedy należy podgrzewać każdy pasek. Niestety podnosi to koszt i zwiększa czas kładzenia pokrycia.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

Ja wybralem gont amerykanski Owens Corning OAKRIDGE PRO 30® AR http://columen.pl/?page=gonty-bitumiczne-owens-corning

cena promocyjna 29/m2 bo gont sprowadzony z USA na jesien, sprzedawca mowi ze następne dostawy beda drozsze z powodu na wyzszy kurs $, ale kto to wie?

ukladanie gontu + plyty OSB 34/m2

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...