Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maksymalne wymiary budynku gospodarczego do 25m2

adamoos

Recommended Posts

Proszę o pomoc kogoś kto się spotkał z takim zagadnieniem. Planuję wybudować budynek gospodarczy 25 m2 na działce budowlanej (wymiary 6,25m * 4m, na razie jest tam tylko trawa), ale nic nie znalazłem w przepisach o jego maksymalnej wysokości(tyle tylko jest, że ma być parterowy).

W przepisach o budowie budynku gospodarczego na dziełce rolnej (zabudowa siedliskowa) ustawodawca nakłada maksymalną powierzchnię zabudowy 35 m2, oraz rozpiętość konstrukcji 4,8 m. No i właśnie nie mam zielonego pojęcia o co chodzi z tą rozpiętością (zaznaczam, że przy moim przepisie dotyczącym 25 m2 wzmianki o jakiejś rozpiętości nie ma). Czy jest to wysokość od ziemi? Bo chyba nie odległość między ścianami . 4,8 * 4,8 =23,04 m2 więc jak tu z tego zrobić te 35m2 ?

I jeszcze jedno pytanko. Jak mam sobie ten budynek wytyczyć? na podstawie słupków nie mam jak, bo po bokach stoją płoty sąsiadów i chyba wykopali słupki, żeby postawić słupki podswoje płoty.

Z góry dzięki za wszystkie informacje, pozdrawiam.

I jeszcze jedno pytanko. Jak mam sobie ten budynek wytyczyć? na podstawie słupków nie mam jak, bo po bokach stoją płoty sąsiadów i chyba wykopali słupki, żeby postawić słupki podswoje płoty.

Z góry dzięki za wszystkie informacje, pozdrawiam.

Ale w jakim sensie wytyczyć? Chcesz znaleźć odpowiednie odległości od granicy czy jak? Jeżeli są płoty to pewnie lecą po granicy działek, więc możesz liczyć od płotu.

Chodzi mi o to, że słupki płotu sąsiada są z podkładów kolejowych, grubych na 30 - 40 cm, więc nie wiem, czy leżą one w śtodku, czy po jego stronie, czy po mojej. A po drugie jakią mam pewność, że on ten płot postawił dobrze? Okaże się, że przywłaszczył mojej ziemi i ja będę miał wtedy problemy, że budynek stoi nie tam, gdzie powinien. A łatwiej przesunąć zardzewiałą siatkę niż budynek na fundamentach.

Chodzi mi o to, że słupki płotu sąsiada są z podkładów kolejowych, grubych na 30 - 40 cm, więc nie wiem, czy leżą one w śtodku, czy po jego stronie, czy po mojej. A po drugie jakią mam pewność, że on ten płot postawił dobrze? Okaże się, że przywłaszczył mojej ziemi i ja będę miał wtedy problemy, że budynek stoi nie tam, gdzie powinien. A łatwiej przesunąć zardzewiałą siatkę niż budynek na fundamentach.
W takim razie do geodety z prośbą i kasą na okazanie/wznowienie granic. I będzie wszystko jasne