Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja - gdzie musi być????

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnośnie wentylacji grawitacyjnej a mianowicie w jakich pomieszczeniach musi być kratka wywiewna i kratka nawiewna?

1. Sypialnia

2. Kuchnia (czy musi być kratka wywiewna i nawiewna)

3. Salon

4. Łazienka (czy musi być kratka wywiewna i nawiewna)

5. Kotłownia z piecem na paliwo stałe (czy musi być kratka wywiewna i nawiewna)

6. Korytarz

Chodzi o kratkę wywiewna i ewentualnie nawiew (jaki nawiew czy kratkami czy oknami).

Jaki jest minimalny przekrój kanałów wentylacyjnych?

Gość ZW
Witam

Mam pytanie odnośnie wentylacji grawitacyjnej a mianowicie w jakich pomieszczeniach musi być kratka wywiewna i kratka nawiewna?

1. Sypialnia

2. Kuchnia (czy musi być kratka wywiewna i nawiewna)

3. Salon

4. Łazienka (czy musi być kratka wywiewna i nawiewna)

5. Kotłownia z piecem na paliwo stałe (czy musi być kratka wywiewna i nawiewna)

6. Korytarz

Chodzi o kratkę wywiewna i ewentualnie nawiew (jaki nawiew czy kratkami czy oknami).

Jaki jest minimalny przekrój kanałów wentylacyjnych?

1,3 - tylko nawiewna, 2, 4 - tylko wywiewna. 5 - nie wiem.

Nie stosuj w jednym pomieszczeniu jednocześnie nawiewu i wywiewu bo powietrze ma płynąć przez cały dom a nie na krótkim odcinku gdzieś pod sufitem.

Rury prowadzące do kratek nawiewnych warto przeprowadzić pod fundamentem i pod ziemią, powietrze ogrzeje się w zimie o parę stopni. Ja tak mam tylko w jednym pomieszczeniu i teraz żałuję że nie wszędzie.

pozdro

wg słów kominiarza MUSI być w łazience, kuchni (i oddzielnie dla okapu) i w zasadzie tyle. Nie musi być nad kominkiem w salonie, co mnie zdziwiło, bo byłam przekonana, że tak i zrobiliśmy tam kratkę. No, ale kominek zamknięty, może dlatego. Kominiarz odebrał a ja mam dwa szyby jeszcze nie otworzone, i zastanawiam się wciąż w którym pomieszczeniu i na jakim poziomie je otworzyć :-?

We wszystkich pomieszczeniach "czystych" , mieszkalnych powinny być nawiewniki doprowadzające powietrze do budynku .

W pomieszczeniach gospodarczych jak kuchnia, łazienki , kotłownie , garaże powinny być kanały i kratki wywiewne z budynku .

Naturalna cyrkulacja powietrza powinna właśnie tak wyglądać - powietrze jest dostarczane do budynku poprzez nawiewniki w pomieszczeniach mieszkalnych / sypialnie , salony etc ... / , przewiewa przez cały budynek i jest usuwane przez kanały wentylacyjne w pomieszczeniach "brudnych" .