dariusz_s 05.08.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 WitamMam pytanie odnośnie wentylacji grawitacyjnej a mianowicie w jakich pomieszczeniach musi być kratka wywiewna i kratka nawiewna? 1. Sypialnia2. Kuchnia (czy musi być kratka wywiewna i nawiewna)3. Salon4. Łazienka (czy musi być kratka wywiewna i nawiewna)5. Kotłownia z piecem na paliwo stałe (czy musi być kratka wywiewna i nawiewna)6. Korytarz Chodzi o kratkę wywiewna i ewentualnie nawiew (jaki nawiew czy kratkami czy oknami).Jaki jest minimalny przekrój kanałów wentylacyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.08.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 pkt.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 07.08.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Witam Mam pytanie odnośnie wentylacji grawitacyjnej a mianowicie w jakich pomieszczeniach musi być kratka wywiewna i kratka nawiewna? 1. Sypialnia 2. Kuchnia (czy musi być kratka wywiewna i nawiewna) 3. Salon 4. Łazienka (czy musi być kratka wywiewna i nawiewna) 5. Kotłownia z piecem na paliwo stałe (czy musi być kratka wywiewna i nawiewna) 6. Korytarz Chodzi o kratkę wywiewna i ewentualnie nawiew (jaki nawiew czy kratkami czy oknami). Jaki jest minimalny przekrój kanałów wentylacyjnych? 1,3 - tylko nawiewna, 2, 4 - tylko wywiewna. 5 - nie wiem. Nie stosuj w jednym pomieszczeniu jednocześnie nawiewu i wywiewu bo powietrze ma płynąć przez cały dom a nie na krótkim odcinku gdzieś pod sufitem. Rury prowadzące do kratek nawiewnych warto przeprowadzić pod fundamentem i pod ziemią, powietrze ogrzeje się w zimie o parę stopni. Ja tak mam tylko w jednym pomieszczeniu i teraz żałuję że nie wszędzie. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 08.08.2008 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 TW, wentylacja musi byc w sypialni ?? nie sadze .... choc - warto zadac pytanie - czy autorowi chodzi o ty gdzie MUSI byc wentylacja (ze wzgledu na np. odbior kominiarski budynku), czy gdzie musi byc tylko dla dobrego samopoczucia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 08.08.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Ja mam kratki wywiewne we wszystkich pomieszczeniach.W salonie rura pod kominek, w kotłowni zetka pod kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.08.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 wg słów kominiarza MUSI być w łazience, kuchni (i oddzielnie dla okapu) i w zasadzie tyle. Nie musi być nad kominkiem w salonie, co mnie zdziwiło, bo byłam przekonana, że tak i zrobiliśmy tam kratkę. No, ale kominek zamknięty, może dlatego. Kominiarz odebrał a ja mam dwa szyby jeszcze nie otworzone, i zastanawiam się wciąż w którym pomieszczeniu i na jakim poziomie je otworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.08.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 We wszystkich pomieszczeniach "czystych" , mieszkalnych powinny być nawiewniki doprowadzające powietrze do budynku .W pomieszczeniach gospodarczych jak kuchnia, łazienki , kotłownie , garaże powinny być kanały i kratki wywiewne z budynku .Naturalna cyrkulacja powietrza powinna właśnie tak wyglądać - powietrze jest dostarczane do budynku poprzez nawiewniki w pomieszczeniach mieszkalnych / sypialnie , salony etc ... / , przewiewa przez cały budynek i jest usuwane przez kanały wentylacyjne w pomieszczeniach "brudnych" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts