Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej!

Zastanawiam się nad grzaniem ciepłej wody,Solary drogie więc narzazie odpada :-?

Buderus robi pompy powietrzne do CWU , cena 7 tyś, zasobnik 290 L z dodatkową wężownicą w środku ,,,,

Na forum nic nie znalazłem na temat tego rozwiązania a nie wygląda to źle patrząc na cenę i prostotę montażu.Stawiasz i podłączasz.

COP- 3,5 ! Temp powietrza od 8-35 stopni,może więc stać w kotłowni cały rok!

A może widzieliście takie pompy z mniejszym zasobnikiem?

Bo dla 3 osobowej rodzinki to trochę dużo :roll:

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji !

https://forum.murator.pl/topic/106249-pompa-ciep%C5%82a-ma%C5%82a-do-grzania-ciep%C5%82ej-wody-zamiast-solara/

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Osobny układ do grzania c.w.u za 7 kpln ??? - a jaki bedziesz miał system grzania c.o ?? Nie możesz tego połaczyć ?? np gazio - kocioł plus zasobnik , ekogroch plus zasobnik etc ...

Gazu nie mam i nie będę miał, zresztą podłączenie go kosztowało by 3x tyle co ta pompa!

Będę miał piec na paliwo stałe i podłogowe.Myślałem o Buforze ciepła i grzaniu CWU przepływowo ! Na razie się zastanawiam i biorę pod uwagę wszystkie możliwości!

Jak bym znalazł za ok. 4-5 tyś taką pompę z zasobnikiem 140 L to już nie głupio wygląda, ta wężownica do pieca jest więc w zimie Pompa tylko by dogrzewała albo w ogóle się nie włączała!

Palenie w kotle w okresie letnim nie bardzo mi odpowiada, wiem jak to jest bo teraz tak robię :x

Dokładnie takie coś mam w planach...

Bliskich planach...

Malutka PC propanowa ze skraplaczem wpiętym w bufor.

Skraplacz też mały. Bufor będzie go "widział" jak piec gazowy, kominek czy grzałę.

Wielkość bufora bez znaczenia!

Każdy spasuje.

Komplet klocków i narzędzi już leży i czeka...

Jak się wydłuża dobę? Wie ktoś? :roll:

Adam M.

Solary też będą.... Potem...

Ekogroszek też przerabiałem, brudno i wcale nie tanio.Mija się z celem a do tego 7 tyś za kocioł :o

Ja kupię dobry za 2,5 tyś!

Kurczę nie mogę się zdecydować!

Jeśli Solary znacznie stanieją to ta pompa będzie służyła jako zasobnik bo w tą wężownicę można by je wtedy podpiąć wtedy ,,,

Solary już staniały - jak ja robiłem kalkulację 3 lata temu to za taką instalację z kolektorami próżniowymi musiałbym wówczas zapłacić ze dwa razy tyle co teraz :evil: - wtedy się nie zdecydowałem i grzeję c.w.u gaziem / mam kondensata i zasobnik 120l / .

Teraz jakbym robił to może byłyby solary ... - chociaż przy moich rachunka za gazio teraz / grzanie c.w.u i kuchenka gazowa / płacę miesięcznie ca 60 pln solary to niezwracalna inwestycja ...

Jak bym miał gaz z sieci to bym zrobił to samo co Ty!

Nie mam więc problem niemały.

Malutka PC propanowa ze skraplaczem wpiętym w bufor.

Pewnie gotowców nie ma ?? :lol:

Komplet gotowców leży wszędzie...

Tylko to poskładać...

Problem, to - KIEDY!

Jak znajdę czas, to podłubię, zrobię i wkleję fotki.

Adam M.

To nie był przypadkiem Buderus ??

Kurcze jak bym znalazł taką pompę ze 140 L zasobnikiem to może bym i nabył ,,,,

Ciekawy jestem czy w ogóle ktoś tutaj użytkuje to cudeńko :roll:

Jeszcze się nie natknąłem. Dodatkową zaletą jest praktycznie brak montażu bo kolektory wymagają doświadczonego instalatora, sam bym się nie czepił :lol:

A to to stawiasz i grzeje, podejrzewam że niedrogo skoro to PC ,,,

Tak, będę miał Rekuperator chociaż w kotłowni będzie grawitacja i szczelne pomieszczenie oddzielone od reszty pomieszczeń więc nie przeszkadza,ale w zimie grzał bym wężownicą w zasobniku przez kocioł CO.

Pompa tylko by dogrzewała i czuwała ,,,

Myśle że to dobre rozwiązanie ale musiało by kosztowac do 3,5 tyś :roll:

Myślę, że do takiej kwoty, to dałoby się to zrobić...

Pokończę co muszę i zabieram sie za to.

Adam M.

• 3 weeks później...
Rozważałem zrobienie takiej pompy ze schładzarki do piwa, trzeba tylko zamienić ze sobą parownik i skraplacz. Moce agregatów to 160-400W, czyli dałoby się uzyskać 450 - 1200W mocy grzania. Typowa cena to 500 zł. Najczęściej urządzenie ma obudowę z nierdzewki którą też dałoby się wykorzystać.
  • 10 months później...

Cześć,

pompę powietrze-woda można kupić już w granicach 5000 zł razem ze zbiornikiem. Ciekawe jak w porównaniu z solarami wychodzi jej sprawność?

Napewno nie przeszkadza jej brak słońca i pewnie do ok. 0 C radzi sobie przyzwoicie.

Pozdrawiam - Daniel

2 lata temu widziałem takie coś na targach budowlanych za 5 tyś brutto, wtedy dolar był po 4 zł teraz jest po 2 zł więc dziwnym dla mnie jest ze zdrożało
Dolar obecnie niestety kosztuje trochę więcej (ponad 3zł).

Taką pompę ciepła można jedna w cenie ok. 5tys. zł kupić.

A ja się cieszę, że odgrzebano stary wątek. Właśnie mnie olśniło, żeby zamiast solarów sprawić sobie właśnie taką pompę. Alternatywą jest u mnie grzanie wody prądem, więc taka pompa wydaje się świetnym rozwiązaniem.

Czy ktoś kupował ostatnimi czasy takie urządzenie? Zestawy własnoręcznie robione nie wchodza niestety w grę. Czy możecie mi polecić konkretny model? Rodzina 3- osobowa, ale zużywajaca ilości w zasadzie jak 4-osobowa :oops:

Nie wiem czy dobrze myślę, ale na Allegro tego typu PC chodzą po 3,5kPLN

http://www.chigo.pl/produkty/powietrze-woda,pompa-ciepla-3-6kw-6-0kw-prod-37.html

Czy samemu da się to zrobić taniej? Pytanie do speców: podczas wizyty w Leroy widziałem że najtańsze klimatyzatory kosztują poniżej 1k PLN Czy da się "tymi ręcami" odwrócić ich pracę, żeby wykorzystać do podgrzewania ciepłej wody?

:evil: :cry: :cry: :cry:

Potrzebny "generator czasu ujemnego".

Pilnie!

Ma ktoś do wypożyczenia?!

Mam to w planach od dawna.

Generalnie - da się!

Nie jest aż tak trudne - ze nie możliwe.

Skąd brać ten wolny czas? :roll:

Adam M.