Piczman 06.08.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Hej! Zastanawiam się nad grzaniem ciepłej wody,Solary drogie więc narzazie odpada Buderus robi pompy powietrzne do CWU , cena 7 tyś, zasobnik 290 L z dodatkową wężownicą w środku ,,,, Na forum nic nie znalazłem na temat tego rozwiązania a nie wygląda to źle patrząc na cenę i prostotę montażu.Stawiasz i podłączasz. COP- 3,5 ! Temp powietrza od 8-35 stopni,może więc stać w kotłowni cały rok! A może widzieliście takie pompy z mniejszym zasobnikiem? Bo dla 3 osobowej rodzinki to trochę dużo Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.08.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Osobny układ do grzania c.w.u za 7 kpln ??? - a jaki bedziesz miał system grzania c.o ?? Nie możesz tego połaczyć ?? np gazio - kocioł plus zasobnik , ekogroch plus zasobnik etc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.08.2008 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Gazu nie mam i nie będę miał, zresztą podłączenie go kosztowało by 3x tyle co ta pompa! Będę miał piec na paliwo stałe i podłogowe.Myślałem o Buforze ciepła i grzaniu CWU przepływowo ! Na razie się zastanawiam i biorę pod uwagę wszystkie możliwości! Jak bym znalazł za ok. 4-5 tyś taką pompę z zasobnikiem 140 L to już nie głupio wygląda, ta wężownica do pieca jest więc w zimie Pompa tylko by dogrzewała albo w ogóle się nie włączała! Palenie w kotle w okresie letnim nie bardzo mi odpowiada, wiem jak to jest bo teraz tak robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.08.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Dokładnie takie coś mam w planach... Bliskich planach... Malutka PC propanowa ze skraplaczem wpiętym w bufor. Skraplacz też mały. Bufor będzie go "widział" jak piec gazowy, kominek czy grzałę. Wielkość bufora bez znaczenia! Każdy spasuje. Komplet klocków i narzędzi już leży i czeka... Jak się wydłuża dobę? Wie ktoś? Adam M. Solary też będą.... Potem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.08.2008 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Ekogroszek też przerabiałem, brudno i wcale nie tanio.Mija się z celem a do tego 7 tyś za kocioł Ja kupię dobry za 2,5 tyś! Kurczę nie mogę się zdecydować! Jeśli Solary znacznie stanieją to ta pompa będzie służyła jako zasobnik bo w tą wężownicę można by je wtedy podpiąć wtedy ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.08.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Solary już staniały - jak ja robiłem kalkulację 3 lata temu to za taką instalację z kolektorami próżniowymi musiałbym wówczas zapłacić ze dwa razy tyle co teraz - wtedy się nie zdecydowałem i grzeję c.w.u gaziem / mam kondensata i zasobnik 120l / . Teraz jakbym robił to może byłyby solary ... - chociaż przy moich rachunka za gazio teraz / grzanie c.w.u i kuchenka gazowa / płacę miesięcznie ca 60 pln solary to niezwracalna inwestycja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.08.2008 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Jak bym miał gaz z sieci to bym zrobił to samo co Ty! Nie mam więc problem niemały. Malutka PC propanowa ze skraplaczem wpiętym w bufor. Pewnie gotowców nie ma ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.08.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Komplet gotowców leży wszędzie...Tylko to poskładać...Problem, to - KIEDY! Jak znajdę czas, to podłubię, zrobię i wkleję fotki.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.08.2008 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 To nie był przypadkiem Buderus ?? Kurcze jak bym znalazł taką pompę ze 140 L zasobnikiem to może bym i nabył ,,,, Ciekawy jestem czy w ogóle ktoś tutaj użytkuje to cudeńko Jeszcze się nie natknąłem. Dodatkową zaletą jest praktycznie brak montażu bo kolektory wymagają doświadczonego instalatora, sam bym się nie czepił A to to stawiasz i grzeje, podejrzewam że niedrogo skoro to PC ,,, Tak, będę miał Rekuperator chociaż w kotłowni będzie grawitacja i szczelne pomieszczenie oddzielone od reszty pomieszczeń więc nie przeszkadza,ale w zimie grzał bym wężownicą w zasobniku przez kocioł CO. Pompa tylko by dogrzewała i czuwała ,,, Myśle że to dobre rozwiązanie ale musiało by kosztowac do 3,5 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.08.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Myślę, że do takiej kwoty, to dałoby się to zrobić...Pokończę co muszę i zabieram sie za to.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 25.08.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Rozważałem zrobienie takiej pompy ze schładzarki do piwa, trzeba tylko zamienić ze sobą parownik i skraplacz. Moce agregatów to 160-400W, czyli dałoby się uzyskać 450 - 1200W mocy grzania. Typowa cena to 500 zł. Najczęściej urządzenie ma obudowę z nierdzewki którą też dałoby się wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amorphis 12.07.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Jak znajdę czas, to podłubię, zrobię i wkleję fotki. Adam M. Adam! Adam! *robię falę i dopinguję* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 12.07.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 To ja też pofaluję! Rozważałem "solar tymi recami robiony" ale jeśli jest jeszcze lepsza alternatywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 12.07.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Cześć,pompę powietrze-woda można kupić już w granicach 5000 zł razem ze zbiornikiem. Ciekawe jak w porównaniu z solarami wychodzi jej sprawność?Napewno nie przeszkadza jej brak słońca i pewnie do ok. 0 C radzi sobie przyzwoicie.Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 12.07.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,1346/Itemid,255/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.07.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 2 lata temu widziałem takie coś na targach budowlanych za 5 tyś brutto, wtedy dolar był po 4 zł teraz jest po 2 zł więc dziwnym dla mnie jest ze zdrożałoDolar obecnie niestety kosztuje trochę więcej (ponad 3zł). Taką pompę ciepła można jedna w cenie ok. 5tys. zł kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.07.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 no nie wiem... może NJerzy przestał żłopać zimne piwo i skonstuował taką PC?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coffee 13.07.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 A ja się cieszę, że odgrzebano stary wątek. Właśnie mnie olśniło, żeby zamiast solarów sprawić sobie właśnie taką pompę. Alternatywą jest u mnie grzanie wody prądem, więc taka pompa wydaje się świetnym rozwiązaniem. Czy ktoś kupował ostatnimi czasy takie urządzenie? Zestawy własnoręcznie robione nie wchodza niestety w grę. Czy możecie mi polecić konkretny model? Rodzina 3- osobowa, ale zużywajaca ilości w zasadzie jak 4-osobowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 13.07.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Nie wiem czy dobrze myślę, ale na Allegro tego typu PC chodzą po 3,5kPLN http://www.chigo.pl/produkty/powietrze-woda,pompa-ciepla-3-6kw-6-0kw-prod-37.html Czy samemu da się to zrobić taniej? Pytanie do speców: podczas wizyty w Leroy widziałem że najtańsze klimatyzatory kosztują poniżej 1k PLN Czy da się "tymi ręcami" odwrócić ich pracę, żeby wykorzystać do podgrzewania ciepłej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.07.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Potrzebny "generator czasu ujemnego". Pilnie! Ma ktoś do wypożyczenia?! Mam to w planach od dawna. Generalnie - da się! Nie jest aż tak trudne - ze nie możliwe. Skąd brać ten wolny czas? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts