Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła mała do grzania ciepłej wody! Zamiast Solara !

Piczman

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Pomysł zakupu pompy za 5 tyś po to zeby mieć z niej ciepłą wodę .....kompletnie bez sensu .

5 tyś zł to 10 lat grzania wody prądem . Kupic cos co zwróci się po 10 latach to chory pomysł w przypadku kiedy sa inne lepsze rozwiązania i o wiele tańsze ,choćby prąd .

Po 10 latach nie ma pewnosci czy taka pompa nie bedzie sie nadawala na smietnik a znając wszechobecną tandete na rynku urządzeń wszelakiej masci raczej na pewno tak będzie ,więc pieniądze wywalone w błoto . No chyba ze ktos wierzy w teksty sprzedawców .....panie 20 lat gwarancji dajemy .

Pomysł zakupu pompy za 5 tyś po to zeby mieć z niej ciepłą wodę .....kompletnie bez sensu .

5 tyś zł to 10 lat grzania wody prądem . Kupic cos co zwróci się po 10 latach to chory pomysł w przypadku kiedy sa inne lepsze rozwiązania i o wiele tańsze ,choćby prąd .

No to policzmy.

Załóżmy, że grzejemy tylko w II taryfie. Cena energii 0,30zł/kWh. Za 5000 zł możemy otrzymamy 16 667kWh energii, za pomocą której ogrzejemy od 10 st. C do 55 st. C 318,5m3 wody. Co przy 10 latach daje 87l wody dziennie. Jak dla mnie trochę mało. To wszystko przy założeniu, że przez te 10lat nie będzie żadnych podwyżek cen energii elektrycznej, co jest raczej nierealne, oraz przy 100% sprawności podgrzewania. W obliczeniach nie liczyłem też ceny podgrzewacza (bojlera) min. 80 l, aby można było korzystać wyłącznie z II taryfy.

Przy małym zapotrzebowaniu na ciepłą wodę może to być rozwiązanie, przy większym już się nie obroni.

u mnie nocna jest po 0,26 (zewt) a stawki mamy prawie najwyższe w kraju.

Czyli wychodzi 19230 kWh

Ta za 3500 zł wygląda kusząco. Kurde.... :evil: Mieszają w głowie :wink:

U mnie (Energa) jest to 0,29414 zł/kWh, ale płacę też abonamet i inne opłaty stałe, dlatego uważam, że podanie ceny 0,30zł/kWh nie jest błędem.

Dotychczas nie zajmowałem się specjalnie PCi powietrze-woda, ale temat mnie zainteresował, więc nieco policzyłem sobie. I tak dla założeń mojego domu, zapotrzebowanie na cwu wynosi:

Sezon zimowy 215 dni, 1672 kWh, przyjąlem COP 2,5, temp. 2C/50C

Sezon przejściowy i letni, 150 dni, 1167 kWh, przyjąłem COP 3,5, temp. 15C/50C

Razem 365 dni, 2840 kWh, średni COP 3,06

Cena PCi powietrze-woda – 4 kzł ( pozostałe elementy, zasobnik, układy hydrauliczne, sterownik bardzo podobnie jak w przypadku solarów ).

Średnia cena prądu 0,35 zł ( grzejemy nie tylko 100% w taniej taryfie, część zdarzy się w drogiej ).

Solary ( komplet; panele 2 szt., układ hydrauliczny, sterownik ) ok. 4,5 kzł, pozostałe wspólne jak dla PCi. Sprawność całoroczna solarów – 50% ( optymistycznie, ale realnie ),

Zwrot kosztów PCi – 6,2 lat, solarów 10,0 lat – liczone w stosunku do grzania cwu tylko prądem.

Na pierwszy rzut oka PCi wygląda optymistycznie. No i coś tam w ŚE drgnie na korzyść :wink:

P.S.

Jednostka zewnętrzna wywala chłodniejsze powietrze na zewnątrz,

Gdyby podłączyć odpowiedniej szerokości rurę ( policzyć opory ) + zwrotnicę, nawet manualną, to można by chłodniejsze powietrze przekserować tam gdzie chcemy.

Powstają jednak inne problemy; to spory strumień powietrza, izolacja zimą otworu do domu, opory i zaburzenia przepływów + kondensacja wody dla kanałów itd., itp. Ponieważ planuję ogród zimowy, opcja przekserowania strumienia powietrza do niego wydaje się być dobrym pomysłem, czy są jakieś uwagi ?

gościu01: w swoich obliczeniach masz jeden drobny błąd. za 3,5k PLN dostajesz pompę ciepła z zasobnikiem 150l. Także jakby nie patrzeć okres amortyzacji będzie krótszy.

adam_mk: jak wpadniesz na pomysł tego "czasowstrzymywacza" to daj instrukcję DIY na forum. Wielu chętnych się na niego znajdzie :)

Myślę że jeśli okres zwrotu wynosi 5 lat to jest sens w to wchodzić. Zapewne jest to produkt wyprodukowany przez PRC, więc z jego trwałością może być różnie. Może te 10 lat pociągnie.

Ktoś coś więcej słyszał o tym dofinansowaniu zakupu? Natknąłem się na jakieś info w TV, ale potem już nie drążyłem tematu.

Ja w tym roku za ogrzewanie CWU prądem zapłacę ponad 1500 zł.

rzecz w tym, że w projekcie koszt cwu dawno przekroczył u mnie koszty ogrzewania i coś muszę z tym zrobić.

pomysl 1. wszystko na glikolowej PCi z DZ ,

pomysł 2. ogrzewanie prąd + coś do cwu (?).

Skłaniam się do pomysłu nr 2.

Prostsze, tańsze i szybsze wykonanie. Koszty instalacji i użytkowania w czasie podobne.