Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła mała do grzania ciepłej wody! Zamiast Solara !

Piczman

Recommended Posts

gościu01: w swoich obliczeniach masz jeden drobny błąd. za 3,5k PLN dostajesz pompę ciepła z zasobnikiem 150l. Także jakby nie patrzeć okres amortyzacji będzie krótszy.

Skłaniałbym się nawet do urządzenia droższego z inwertorem za ok. 6 kzł.

( tylko PCi, bez wyposażenia ).

Biorąc pod uwagę jakość podzespołów, zwrot kosztów ( czas bezawaryjnej pracy będzie 2x taki ) będzie pewnie podobny, a i spokojna głowa przez dłuższy czas bez niespodzianek

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Coś mi się wydaje, że można by podejść do problemu także tak:

Dom trzeba grzać (czasem).

Dom trzeba chłodzić (też czasem).

W domu powinna być ciepła woda - i trzeba ją zrobić. (zawsze, cały rok).

Aby grzać - to robi się piece i podłogówki, kaloryfery itp... (jakby nie na lato).

Aby chłodzić - to kupuje się klimatyzatory (i płaci za ich pracę). Ciepło się wyrzuca za okno.

Aby grzać CWU stawia się bojler - i zwykle grzałę elektryczną. Ciepło wrzuca się do bojlera.

Można by sobie postawić taką zabawkę, która może ochładzać wnętrza i pozyskane ciepło wrzuca do bojlera. A jak nie trzeba ochładzać wnętrz, to można ochładzać zewnętrze - i ciepło pchać do bolera.

W obu przypadkach, aby tego ciepła była jakaś "przyzwoita" ilość, to "przerób" powietrza musi być naprawdę spory!

- Znaczy, skuteczność chłodzenia dużej ilości powietrza MUSI być duża!

A do tego chłodzenie tą metodą oznacza jednocześnie mocne osuszanie powietrza - a to jest/może być kontrola wilgotności wnętrz.

Albo mamy DWIE jednostki "powietrzne" pozyskujące powietrze do ochładzania - jedną w domu jedną poza nim - albo tylko JEDNĄ.

Przełączamy wtedy strumienie powietrza - z domu poprzez ochładzacz do domu lub z dworu, poprzez ten sam ochładzacz, na dwór.

W każdym przypadku pozyskane ciepełko ląduje w bojlerze. (skraplaczu z płaszczem wodnym).

Nie ma siły! MUSI zadziałać!

Tyle, że TO trzeba by sobie zbudować.

Wtedy obliczenia byłyby takie, że łeb boli! :lol: :lol: :lol:

Bo...

Chodzenie razy lata pracy przez komfort razy cena dzienna/nocna = CWU minus (czy plus? :roll: ) lata pracy przez temperaturę zaokienną z zakresu 0-25stC minus komfort razy cena "nocna" prądu......

Policzy to ktoś?

Zwróci się?

Kiedy?

Bo technicznie - to da się to zbudować.

Pozdrawiam Adam M.

Nawet rozpatrując bezpośrednie „zyski” eksploatacyjne tylko z PCi w przypadku CWU, to jakby nie liczyć, wynoszą one 2/3 dotychczasowych kosztów grzania CWU energią elektryczną lub gazu „z butli” i troszkę niższe niż grzanie CWU gazem „z rury”.

Trzeba mieć jednak na uwadze, że w „gratisie” otrzymujemy również kilka innych możliwości, przy stosunkowo niskim koszcie wykonania, np.:

- w przypadku wentylacji grawitacyjnej, w sezonie grzewczym (ale nie tylko) możliwość dodatkowego „przewietrzania” pomieszczeń,

- osuszanie i schładzanie powietrza np. w spiżarni.

Koszt zakupu i instalacji, w zasadzie niższy niż solarów.

Instalacja takiego „ustrojstwa” jest prosta i nie wymaga jakiś wielkich „przeróbek”.

Trwałość i niezawodność PCi można porównać do lodówki.

Biorąc to wszystko pod uwagę, moim zdaniem, taka PCi może być alternatywą dla solarów.

4 osoby. Zasobnik mam 200 litrów. Wywaliłem sterownik czasowy od zasobnika, bo się psuły i wtedy woda się nie grzała albo przestawiał się od przerw w zasilaniu i grzał tylko w drogiej taryfie. Ale nawet jak działał to zdarzało się, że potrafiła skończyć się ciepła woda co mnie wkurzało bo grzałka 3 KW nie podgrzeje 200 litrów od razu. Bez sterownika ciepłą wodę mam zawsze.

Ok. 10 kWh dziennie energii zużywam na CWU. W przeliczeniu na gaz ziemny to 1 m3.

Witam

U mnie ogrzanie 100 l wody do temperatury uniemożliwiającej kąpiel bez zmieszania z zimną kosztuje 1 zł . Piec elterm 12KW i bojler Kombi z węzownicą .Proces trwa 12-15 minut . Uprzedzając posty "mundrołków" ktorzy zaraz powiedzą ze to niemozliwe bo .....i tu wyliczenia , stwierdzam ze piec nie grzeje wody od temp 10 C tylko wyższej . Nie wiem jakiej ale jest letnia ,mysle ze ma ze 35 C ale to jest roznie w zaleznosci od tego jak spadla temperatura wody .Piec grzeje wodę raz lub dwa na dobe -różnie ,ale włącza sie tylko w II taryfie . Pobiera przy każdym grzaniu 4 KW po 24 gr Brutto (19gr netto ). Czyli 5 tyś zł pompa - 5 tyś x włączenie pieca na 15 minut .

pozdrawiam

I jakby tak jeszcze "zimnełko" (odwrotność ciepełka) które taka pompa musi wytwarzać skierować latem do domu ...

Problem w tym, że takowy podgrzewacz w lecie długo nie pracuje - jakieś 3-5 h na dobę. Zdecydowanie za mało na dom-chyba że z małymi okienkami :lol:

U mnie podgrzewacz "chłodzi" garaż. Ledwo wyrabia aby utrzymać obecnie 25st.C. Na wlocie PCi jest jakieś 24-27stC na wylocie 18-20stC. Ale pomysł dobry-przy obecnych upałach każdy stC na wagę złota. No i kwestia wilgotności powietrza, również istotna.

zastanawia mnie natomiast inna sprawa. czy zima czy lato (czy 0 stC czy 25stC) podgrzewacz "ciągnie" średnio tyle samo na m-c (poniżej 100kWh) :o

10 lat temu w lipcu 1999 r. w moim zakładzie energetycznym prąd kosztował

G11 - 27,13 gr

G12:

drogi - 30,15

tani - 13,56

Od tego czasu podrożał o:

G11 - 85%

G12:

drogi -87%

tani - 140%

Inflacja w tym czasie ( zależy jak liczyć ) 48-52%, a więc relatywny wzrost cen prądu to ok;

G11 - 35%

G12:

drogi -37%

tani - 90%

... czyli szybciej drożeje niż pozostałe elementy koszyka dóbr i naszych pensji :-?

wrócę do tematu, PCi na splitach.

a raczej chodzi mi o multi-split.

Coprawda mocno zajmowalem się PCi, ale na sprężace scroll, a o splitach mam małe pojęcie.

Czy można w multisplicie np 2 kanałowym ( albo splicie 1-kanalowym z rodzielaczem ), wykorzystać jeden kanał do grzania/chłodzenia z jednostką wewnętrzną, a drugi do podłączenia np. bezpośrednio do wężownicy zasobnika ?

Coby mi wody w zasobniku nie chłodziło! :lol:

Jakie temperatury są na wyjściu z jednostki zewnętrznej ?

Czy można osobno sterować jednostką wewnętrzną - pierwszy kanał ?

wykonać własne sterowanie dla zasobnika - drugi kanał ?

... a może jeszcze inaczej ?

HenoK,

czytałem Twoje wpisy w innym wątku i na Elektrodzie i liczę na Twoje zdanie i doswiadczenia w tym względzie, a także pozostałe opinie Wielkich tego Forum :p

Zakładając średnioroczne COP powietrznej PC na 3 (w deklarowane 3,5 nie wierzę) to koszt użytkowania PC=500 zł.

Różnica w cenie pomiędzy 300 l. Atlanticem a PC Dimplexa (u mnie około 3500 zł) zwróci się po ok. 3 i pół roku.

I tyle.

pzdr

Ten COP=3,0 to trochę optymistycznie :roll:

średnia temp sezonu grzewczego to 0-3C ( zalezy od strefy ) i jest to 200-215 dni.

średnia zezonu letniego to 14-16C i jest to ok. 150 dni.

COP dla pPCi powietrze-woda z jednostką zewnętrzną odpowiednio można przyjąć ( zależy od wieeeelu czynników, ale niech będzie ) 2,2 oraz 3,5. Licząc proporcjonalnie wychodzi ok. COP=2,7.

A i nad tą wartością można podyskutować ...

Tak bezpiecznie to bym przyjął średnioroczny COP=2,5.

Lepsze urządzenia z inwerterem pewnie będą miały lepszy COP, te najprostsze nawet 2,0.

wrócę do tematu, PCi na splitach.

a raczej chodzi mi o multi-split.

Coprawda mocno zajmowalem się PCi, ale na sprężace scroll, a o splitach mam małe pojęcie.

Czy można w multisplicie np 2 kanałowym ( albo splicie 1-kanalowym z rodzielaczem ), wykorzystać jeden kanał do grzania/chłodzenia z jednostką wewnętrzną, a drugi do podłączenia np. bezpośrednio do wężownicy zasobnika ?

Coby mi wody w zasobniku nie chłodziło! :lol:

Jakie temperatury są na wyjściu z jednostki zewnętrznej ?

Czy można osobno sterować jednostką wewnętrzną - pierwszy kanał ?

wykonać własne sterowanie dla zasobnika - drugi kanał ?

... a może jeszcze inaczej ?

HenoK,

czytałem Twoje wpisy w innym wątku i na Elektrodzie i liczę na Twoje zdanie i doswiadczenia w tym względzie, a także pozostałe opinie Wielkich tego Forum :p

W swoim rozwiązaniu wykorzystałem sterowane z klimatyzatora, który przerobiłem na pompę ciepła. Nie było to zbyt skomplikowane, bo były gotowe czujniki temperatury + możliwość nastawy temperatury.

Multisplit, to zbyt szerokie pojęcie, żeby móc powiedzieć, jak to będzie działało w poszczególnych modelach. Są systemy z jedną jednostką zewnętrzną i kilku-, a nawet kilkunastoma jednostkami wewnętrznymi.

Wszystko zależy od połączeń układu chłodniczego. W najprostszych modelach odwrócenie działania pompy ciepła (grzanie - chłodzenie) jest dokonywane przy pomocy zaworu czterodrogowego. Taki układ nie pozwoli na jednoczesne grzanie i chłodzenie. W bardziej rozbudowanych systemach jest możliwość przełączania jednostki zewnętrznej po stronie parownika lub skraplacza, i w takim układzie można uzyskać niezależnie grzanie i chłodzenie.

Najlepiej byłoby zaprojektować cały układ chłodniczy do podstaw - wtedy masz możliwość dowolnej konfiguracji ;).

Najlepiej byłoby zaprojektować cały układ chłodniczy do podstaw - wtedy masz możliwość dowolnej konfiguracji ;).

Właśnie to zrobiłem, ale na dobrych podzespołach ( Copeland, Danfoss, thermokey ) cena po rabatach wychodzi prawie 1,5x większa od tej powietrznej na allego razem z zasobnikiem.

Mój projekt ma sens do ogrzewania ( podłogówka=kolejne koszty )+cwu.

Do samej cwu za drogo wychodzi.

A coraz bardziej jestem skłonny ogrzewać prądem i coś zrobić z cwu-inaczej niż samym prądem.

Z kolei moja wiara nie wytrzymuje presji wrażenia, że za 3,5 kzł dostanę PCi na 15-20 lat :-?

Ekh... i bądź tu mądry!!!!

• 2 weeks później...

Witam,

Policzyłem sobie co-nieco i wyszło następująco.

Dom

Zapotrzebowanie na ciepło+cwu – 5470 kWh/rok ( po uwzględnieniu zysków )

Koszty co+cwu:

Tylko prąd – 1920 zł/rok

Prąd+PCi powietrze-woda 1220 zł/rok

Oszczędność ok. 700 zł

Dodatkowe inwestycje w PCi typu Split ( Abatronic )+ ustrojstwa – 8600 zł

Zwrot po ok. 12,3 lat.

Czy się opłaca, niech każdy osądzi sam.

Metoda i dane do obliczeń.

Obliczałem na dwa sposoby ( dwoma drogami ) i wyszło bardzo podobnie.

Oczywiście bilans budynku zrobiony wcześniej-dokładnie, uwzględnione zyski bytowe i słoneczne.

Przyjąłem średnie temp. dobowe dla każdego miesiąca, COP PCi dla tychże temperatur oraz uwzględniłem proporcjonalnie wykorzystanie PCi ( lato-100%, zima-25%, wiosna/jesień - 50% ), reszta czysty prąd.

Uwzględniłem już koszty przesyłu czynników ( glikol, powietrze, woda ).

Przyjąłem cenę prądu średnią dla dwóch taryf 0,35 zł.

Wnioski.

Instalując PCi z glikolowym DZ w gruncie uzyskujemy lepszy COP średnioroczny oraz możliwość pracy niemalże TYLKO w tańszej taryfie przy domu o dużej akumulacyjności, co pozwala nam zejść z ceną 1kWh do celów grzewczych poniżej 10gr. ( przy prądzie + PCi powietrze-woda ok. 22gr, przy samym prądzie dwie taryfy - średnio 35 gr ), ale za instalację glikolowej PCi z DZ w ziemi zapłacimy dużo więcej. Okres zwrotu więc jest co-najwyżej taki sam przy wieeeelu pracach wykonanych samodzielnie. Większy natomiast przy pracach calkowicie zleconych. Większa jednak będzie żywotność PCi niż splita.

I jeszcze jedno porównanie.

całkowity koszt instalacji oraz kosztów eksploatacyjnych, przeglądów itp. w okresie 20 lat, z uwzględnieniem rożnej amortyzacji dla poszczególnych składników instalacyjnych.

Prąd – 59,0 tys. zł

PCi – glikolowa z poziomym DZ w ziemi firmowa ( cena PCi 35 tys. ) – 53,5 tys. zł

PCi glikolowa z poziomym DZ w ziemi ( własne wykonanie, całość instalacji 24 tys. zł ) – 40,6 tys. zł

PCi powietrze-woda ( całość instalacji 8600 zł + ogrzewanie prądem ok. 5 tys. zł ) – 42,8 tys. zł

Gaz ziemny GZ-50 - 42,9 tys. zł*

* bez uwzględnienia kosztów projektu, przyłacza ( GZ-50 mam w ziemi ), komina ( można bez ), dodatkowej wymaganej powierzchni na kotlownie ( można ją wykorzystać na pralnie, suszarnie itp. ). Ponadto dodatkowy rachunek co miesiąc.

Cena 1KWh z gazu do celów grzewczych wychodzi ok. 17-18 gr.

• 10 months później...

każde dublowanie źródeł ciepła jest droższe i ma mały sens ekonomiczny, chyba że chodzi o bezpieczeństwo zapewnienia dostaw.

Gaz to ok. 17-18 gr/kWh,

PCi przy COP=3,0 i cenie prądu 0,45gr - podobnie.

Gdzie tu zysk?

Edytowane przez gosciu01

Dobra mam mam takie coś chyba z jakiejś sklepowej zamrażarki:

http://img31.imageshack.us/img31/4407/agregata.jpg

Czy da rady, a jeżeli tak to co umieścić w bojlerze/zasobniku z CWU?

Rurka Cu ? Jaka średnica? Ile tej rurki?

Czy napełnić? Adam_mk wspominał coś o propanie? Lepsze/wydajniejsze toto od standardowych gazów "lodówkowych" czy bardziej chodzi o cenę?

Toto traktowałbym bardziej jako ustrojstwo testowe, jeżeli sprawiałoby się dobrze - coś lepszego.

pompa ciepła to temperatury i przepływy, a przepływy to temperatury.

w zasobniku cwu, wężownica będzie wymiennikiem ciepła i dobrze ją policzyć.

Lepiej przewymiarować, jeśli będzie mocno za mała, to szybko pożegnasz się ze sprężarką.

Z propanem daj sobie spokój, chyba że masz warsztat i WIESZ co robisz,

zdrowie i życie ważniejsze!