Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szukałem, czytałem, ale z tego co znalazłem nie mam jasnego obrazu co i jak.

Otóż jest sobie dom niepodpiwniczony o dość rozbudowanych fundamentach, który ma stanąć na terenie o sezonowo dość wysokich wodach gruntowych.

Dokładniej warunki gruntowe wyglądają tak, że najpierw jest ok metr gruntów przepuszczalnych na zmianę z cienkimi wartwami piaszczystej gliny a na mniej więcej metrze jest już solidna glina.

Poziom wody gruntowej na wiosnę osiągał ok. 70cm pod powierzchnią ziemi, teraz jest sucho napewno na dwa metry w dół.

Niewątpliwie zabezpieczyć ścianę fundamentową trzeba solidnie tylko jak?

1. Czy system dyspersyjny typu IZOHAN IZOBUD W będzie właściwy? Jako właściwą izolację trzeba by pewnie dać IZOHAN WM - niestety drogo, ale może tak trzeba?

2. Czy może zamiast tego jako właściwą izolację dać papę termozgrzewalną w dwóch wartwach?

3. Czy tak solidną hydroizolację pionową dawać tylko na zewnętrznej stronie zewnętrznej części fundamentów, czy wszędzie łącznie z fundamentami wewnętrznymi - na moją logikę wystarczy po ścianach zewnętrznych, a wewnętrzne można zabezpieczyć Dysperbitem, ale może się mylę?

Rysunek fundamentów dla lepszego poglądu:

http://images30.fotosik.pl/261/9e5c13b8a17f9ad1m.jpg

https://forum.murator.pl/topic/106267-hydroizolacja-pionowa-fundament%C3%B3w-nie-znalaz%C5%82em-odpowiedzi/

Szukałem, czytałem, ale z tego co znalazłem nie mam jasnego obrazu co i jak.

Otóż jest sobie dom niepodpiwniczony o dość rozbudowanych fundamentach, który ma stanąć na terenie o sezonowo dość wysokich wodach gruntowych.

Dokładniej warunki gruntowe wyglądają tak, że najpierw jest ok metr gruntów przepuszczalnych na zmianę z cienkimi wartwami piaszczystej gliny a na mniej więcej metrze jest już solidna glina.

Poziom wody gruntowej na wiosnę osiągał ok. 70cm pod powierzchnią ziemi, teraz jest sucho napewno na dwa metry w dół.

Niewątpliwie zabezpieczyć ścianę fundamentową trzeba solidnie tylko jak?

1. Czy system dyspersyjny typu IZOHAN IZOBUD W będzie właściwy? Jako właściwą izolację trzeba by pewnie dać IZOHAN WM - niestety drogo, ale może tak trzeba?

2. Czy może zamiast tego jako właściwą izolację dać papę termozgrzewalną w dwóch wartwach?

3. Czy tak solidną hydroizolację pionową dawać tylko na zewnętrznej stronie zewnętrznej części fundamentów, czy wszędzie łącznie z fundamentami wewnętrznymi - na moją logikę wystarczy po ścianach zewnętrznych, a wewnętrzne można zabezpieczyć Dysperbitem, ale może się mylę?

Rysunek fundamentów dla lepszego poglądu:

http://images30.fotosik.pl/261/9e5c13b8a17f9ad1m.jpg

u mnie jest podobnie :( na zewnątrz mam papę termozgrzewalną + polski xps "styrodur" 5 cm + folia kubełkowa + drenaż opaskowy. Wewnątrz dysperbit i pięknie jest :D

u mnie jest podobnie :( na zewnątrz mam papę termozgrzewalną + polski xps "styrodur" 5 cm + folia kubełkowa + drenaż opaskowy. Wewnątrz dysperbit i pięknie jest :D

A papa na goły beton czy czymś wstępnie pokryty? I jak kleiłeś XPS do tego?

wcale ?

Znaczy się - wcale nie izolować od wody? Można jakieś uzasadnienie? :D

od wody gruntowej odcinasz się izolacją poziomą, 2xpapa

skoro dom niepodpiwniczony, to po co izolować pionowo?

fundamenty mogą być "mokre", co ma im się stać?

chyba, że woda agresywna chemicznie

z pewnością pomysł wykonania porządnej izolacji z zewnątrz , a od środka dysperbit (czy co tam) to zupełnie bez sensu

A papa na goły beton czy czymś wstępnie pokryty? I jak kleiłeś XPS do tego?

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jeśli chodzi o takie szczegóły bo wszystko robiła ekipa :oops: :)

wcale ?

Znaczy się - wcale nie izolować od wody? Można jakieś uzasadnienie? :D

od wody gruntowej odcinasz się izolacją poziomą, 2xpapa

skoro dom niepodpiwniczony, to po co izolować pionowo?

fundamenty mogą być "mokre", co ma im się stać?

chyba, że woda agresywna chemicznie

z pewnością pomysł wykonania porządnej izolacji z zewnątrz , a od środka dysperbit (czy co tam) to zupełnie bez sensu

jak czytam takie głupoty to nie mogę :evil: jak się porządnie nie zaizoluje to może się zrobić grzyb, i jakieś inne syfy, fundamenty niszczeją, poza tym będą mostki termiczne, ciągnąć będzie od podłogi o wilgoci nie wspomnę, izolacja pozioma nie wystarczy! mogą się porobić jakieś wykwity nawet wewnątrz, jak się ma choć minimum pojęcia o tym, nie będąc nawet fachowcem, to się wie że musi być porządna izolacja jeśli jest podmokły teren, fundamenty w ŻADNYM WYPADKU NIE MOGą BYć MOKRE!!!! Fundament to podstawa, dach se możesz wymienić, ale fundamentu nie wymienisz!

jak czytam takie głupoty to nie mogę :evil: jak się porządnie nie zaizoluje to może się zrobić grzyb, i jakieś inne syfy, fundamenty niszczeją, poza tym będą mostki termiczne, ciągnąć będzie od podłogi o wilgoci nie wspomnę, izolacja pozioma nie wystarczy! mogą się porobić jakieś wykwity nawet wewnątrz, jak się ma choć minimum pojęcia o tym, nie będąc nawet fachowcem, to się wie że musi być porządna izolacja jeśli jest podmokły teren, fundamenty w ŻADNYM WYPADKU NIE MOGą BYć MOKRE!!!! Fundament to podstawa, dach se możesz wymienić, ale fundamentu nie wymienisz!

cóż Ci mogę poradzić?

może to:

nie czytaj

jedyn co widać, że masz pojęcie - minimum, tu się z Tobą zgodzę

...fundamenty w ŻADNYM WYPADKU NIE MOGą BYć MOKRE!!!! ...

bzdury wypisujesz - moga byc mokre

przejdź sie kiedyś nad rzeke i zobacz przyczółki mostowe ...

czy są izolowane łapie ich grzyb ...

a od spodu ?

nie boisz sie, ze zamoknie ? :roll:

...fundamenty w ŻADNYM WYPADKU NIE MOGą BYć MOKRE!!!! ...

bzdury wypisujesz - moga byc mokre

przejdź sie kiedyś nad rzeke i zobacz przyczółki mostowe ...

czy są izolowane łapie ich grzyb ...

a od spodu ?

nie boisz sie, ze zamoknie ? :roll:

Nie boję się, bo fundamentów nie leje się prosto na ziemię, tylko musi być podsypane żwirem, kamieniem itp., a poza tym u mnie sytuacja jest trochę inna bo od spodu mam płytę denną :( a poza tym nie rozmawiamy o budowaniu mostu tylko domu, poza tym jest bardzo prawdopodobne, że most buduje się z betonu wodoszczelnego, a fundamenty nie, no chyba że ktoś ma takie życzenie i kupę kasy...