mariusz r 29.09.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 POLSKA BUDUJACA NIE DAJCIE SIE spacerujac sobie po skladach budowlanych zauwazylem ze materialy budowlane ida w gore ma na to wplyw pare czynnikow :-WSZYSCY SIE BOIMY VAT 22% OK. ALE ZAPEWNE SPRZEDAWCY CHCAC NAM OSZCZEDZIC SZOKU CENOWEGO JUZ TERAZ STOSUJA TEN PRZYKRY PRECEDER,wiec nie wierze by ktos zaoszczedzil do maja(marca) 2004 rowno 15% moze to byc o wiele mniej...-NIECHETNIE SIE TARGUJA NASI SPRZEDAWCY-jesli jest na cos popyt to ceny w gore(np.steropian) zamiast w dol-dzisiaj spotkalem sie pare razy z opinia ze jesli nabede towar od reki to zaoszczedze-bo na pazdziernik przewidziana jest wyzsza cena.-czesto kurs waluty przyczynia sie do tego dzis w szczecinie EUR sprzedaz 4.58PLN -ITP. poza tym UNIA EUR.przychylila sie do wydluzenia okresu wyrownujacego stawke podatku w budownictwie do 2007 aVAT 22%jest zasluga naszego kochanego Rzadu NIC dodac NIC ujac ACO WY MYSLICIE O TYM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekW 29.09.2003 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Tym razem Lepper z PSL-em siedzą cicho. Udało się kołotce i sp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docieplenia 30.09.2003 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 a wiec po kolei POLSKA BUDUJACA NIE DAJCIE SIE -WSZYSCY SIE BOIMY VAT 22% OK. ALE ZAPEWNE SPRZEDAWCY CHCAC NAM OSZCZEDZIC SZOKU CENOWEGO JUZ TERAZ STOSUJA TEN PRZYKRY PRECEDER,wiec nie wierze by ktos zaoszczedzil do maja(marca) 2004 rowno 15% moze to byc o wiele mniej... sprzedawcy rowniez zaleza od dostawcow i producentow wiec tylko przenosza te podwyzki - np. plyta k-g zdrozala od stycznia 2003 o kilkadziesta % a marze skaldow sa tak samo niskie jak byly poniewaz jest to bardzo popularny towar a wtedy jak wiadomo ceny tez sa niskie co do spodziewanych 15% to tak moze byc ze bedzie to mniej ale moze byc rowniez i lepiej bo tak jak to mialo miejsce przy wprowadzaniu 22% na impregnaty i lakiery do drewna ze stawki 0% czesc podwyzki zostala pomniejszona wlasnie przez obnizke ceny przez producenta, wiec nie zawsze jest tak zle (za to duzo zalezy wlasnie od producenta i tego czy spodziewa sie duzego spadku sprzedazy) -NIECHETNIE SIE TARGUJA NASI SPRZEDAWCY hmmm - no coz, jak wszedzie - zalezy to ludzi ktorzy to prowadza. Powiem za to ze z moich obserwacji, ze nie jest tak strasznie poniewaz nie znam innej branzy (nie liczac bazarow) gdzie tak powszechne jest targowanie sie (nie mam tu na mysli branz generalnie zwiazanych z budownictwem typu sanitarne, elektryczne itp.) -jesli jest na cos popyt to ceny w gore(np.steropian) zamiast w dol ceny styropianu zaleza w praktyce od monopolistycznej pozycji dostawcy surowca dla wszystkich producentow styr. w Polsce - a wiadomo jesli sprzedaz napedza sie sama to reszte sobie mozna sobie dopowiedziec. Nigdy monopol (czy nawet oligopole) nie byl dobry dla klientow. Dlatego wielokrotnie radze moim klientom - DOCIEPLAN na wiosne (wszystko jest tansze - zaczynajac od styropianu a na robociznie konczac). -dzisiaj spotkalem sie pare razy z opinia ze jesli nabede towar od reki to zaoszczedze-bo na pazdziernik przewidziana jest wyzsza cena. czesc odp. jest powyzej - za to nie do konca tak jest bo idac tym tropem moge powiedziec ze czekajac do zimy ma Pan duze szance kupic taniej (inna sprawa ze ten rok w zwiazku z VATem moze byc troche inny) - tak bylo ostatniej zimy -czesto kurs waluty przyczynia sie do tego dzis w szczecinie EUR sprzedaz 4.58PLN bo niektore produkty lub surowce zaleza od tego a niektore nie - takim produktem ktorego cena zalezy od kursow jest np. siatka do docieplen za to nalezy pamietac ze czesto mozna kupic towar w lepszej cenie z zapasow magazynowych poza tym UNIA EUR.przychylila sie do wydluzenia okresu wyrownujacego stawke podatku w budownictwie do 2007 aVAT 22%jest zasluga naszego kochanego Rzadu NIC dodac NIC ujac dokladnie NIC dodac NIC ujac - a najlepiej to ujac i zmniejszyc stawke podstawowa VAT z 22% do np. 15-17% ale to juz inna debata P.S. to takich kilka przemyslen moich w odp. na pytania - troche z innej strony niz wiekszosc grona forumowiczow, ale mam nadzieje ze ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz r 30.09.2003 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 ROZKLAD GRAMATYCZNY NA CZYNNIKI PIERWSZE pieknie ale czy o to chodzi ?? ja tylko stwierdzilem fakt ktory i tak nas czeka! PO ILOSCI ODWIEDZIN TEGO POSTU STWIERDZAM JEDNOZNACZNIE -COKOLWIEK BY PAN NIE POWIEDZIAL W OBRONIE SPRZEDAWCOW- -COKOLWIEK BY SIE MIALO WYDARZYC NA RYNKU BUDOWLANYM- -CZY JAKIEKOLWIEK INNE UWARUNKOWANIE TEJ PRZYKREJ SYT. KTORA NAS DOTKNIE ZWLASZCZ NAS BUDUJACYCH- TO MNIE KOWALSKIEGO TO NIE OBCHODZI TYLKO CCCCEEEENNNNNAAAAA Przepraszam ale sie zdenerwowalem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! P.S. a jak by Pan sie przyjrzal mej wizytowce to tam jest napisane ze na handlu to sie ciut znam,a na targ nie chodze chyba ze po pomidory ale wrecz nie wypada sie targowac z biedna babcia z3 zl na 2.5 zl Pozdrawiam wszystkich ktorym zalezy na tanim budowaniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 30.09.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Wizytówka niczego sobie, zwłaszcza podoba mi się żona pomiędzy domem a motorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz r 30.09.2003 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Wlodziu znajdz sobie kobiete,oswiadcz sie jej,a jak przyjdzie czas to sobie chatke wybudujesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Wlodziu trzeba miec fantazje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!A dom budowac zamierzam pare chwil i wtedy kolejnosc powroci!!!!!!!!!!!!! NARKI WLODZIU CZY TO JEST WOGOLE NA TEMAT:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xrrr82 30.09.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Rosnie popyt rosna ceny- czysta ekonomia Zdrowia zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz r 30.09.2003 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Zreszta przeczytajcie srodowe wydanie Gazety Wyborczej 24-09-03tam jest napisane mniej-wiecej o co chodzi w tym zamieszaniu.Wychodzi na to ze juz sa materialy z 22% VATEM.A oto wykaz materialow z 7% VATEM http://www.gazeta.pl/dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docieplenia 30.09.2003 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Zreszta przeczytajcie srodowe wydanie Gazety Wyborczej 24-09-03 tam jest napisane mniej-wiecej o co chodzi w tym zamieszaniu. Wychodzi na to ze juz sa materialy z 22% VATEM. A oto wykaz materialow z 7% VATEM http://www.gazeta.pl/dom co by ulatwic zycie czytajacym forumowiczom - ponizej lista z grupy 22% VATu czyli NIE DAJACA oszczednosci - jest krotsza niz ta z 7%; caly artykul - Buduj i remontuj, bo będzie drożej Tych nie kupuj, bo nic nie zaoszczędzisz. Oto ich pełna lista: tarcica iglasta i liściasta (bale, krawędziaki, deski, łaty, listwy) wyroby drewnopochodne: płyty pilśniowe, wiórowe, OSB, sklejka blacha stalowa, cynkowo-tytanowa, miedziana siatka ogrodzeniowa, siatka Rabitza, stalowe elementy ocynkowane (słupki, maszty) chemia budowlana: dodatki do betonu i zapraw, kleje (np. do tapet), masy silikonowe, akrylowe, pianka poliuretanowa emalie, farby, pigmenty, lakiery, pokost, rozcieńczalniki, benzyna, żywica epoksydowa, żywica poliestrowa folie z pcM i PE (dachowa, izolacyjna, paroizolacyjna) gwoździe, wkręty, kołki rozporowe siatka i tapety z włókna szklanego taśmy uszczelniające, dylatacyjne wykładzina dywanowa kamień brukowy, kostka granitowa gazy techniczne elementy instalacji wentylacyjnej i klimatyzacyjnej (przewody, kształtki, anemostaty, kratki, wentylatory) elementy instalacji przyzywowej (domofony, dzwonki, gongi) elementy instalacji telefonicznej (przewody) elementy instalacji elektrycznej (przewody, lampy, żarówki, świetlówki, rury osłonowe, wkładki bezpiecznikowe). na podstawie linku zapostowanego powyzej i jeszcze wymowny obrazek http://bi.gazeta.pl/im/1685/m1685500.jpg zrodlo Gazeta DOM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 01.10.2003 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Ponieważ powiało pesymizmem, chciałbym tu opisać, co zdarzyło mi się wczoraj, a co świadczy o tym, że nie taki sprzedawca-krwiopijca straszny, jak go malują. W ramach pogoni za tanimi (jeszcze w tym roku) zakupami budowlanymi postanowiłem zakupić piec dwufunkcyjny. Wybór padł na Vaillanta VU PRO 240-3 (minimum, ale wystarczy). W firmie X zaporoponwano mi go za ponad 3300 zł (czyli za tyle, ile wynosi cena w katalogu producenta), w firmie Y za ok. 3500. Za to w Castoramie - za 2990. I już, już miałem go w tejże Castoramie kupić, gdy coś mnie tknęło i zadzwoniłem do pewnej sporej firemki, której adres znalazłem w Internecie, a która ma 2 oddziały niedaleko mojego miasta. W jednym z oddziałów ów piec zaproponowano mi za 2650. I znowu: już, już miałem go zamówić, ale jeszcze zadzwoniłem do drugiego oddziału. Wynik po 15% upuście: 2550 ! Pojechałem do firmy złożyć zamówienie - i teraz najlepsze, taki oto dialog Tomka_J ze sprzedawcą: S: Jaką ja panu cenę podałem ?TJ: Około 2550 zł po 15% upuście...S: O cholera... Wie pan co, ja panu wziąłem cenę z innego, tańszego pieca...TJ: A zatem ???S: [nerwowe stukanie w kalkulator...] Nooo, dobrze, dam panu 25% upustu i to będzie te 2550. Morały z tej bajki są trzy: 1. Sprzedawca mimo 25% upustu i tak ma zysk na piecu - przecież nie dołożyłby do tego interesu z własnej kieszeni ! 2. Przed sprzedawcą chylę czoła - zachował się bardzo fair. Są jeszcze uczciwi ludzie na tym świecie !3. Ludzieeee, nie dajcie się ! Targujcie się do bólu i nie pozwólcie wyciągać sobie kasy z kieszeni. Zaoszczędziłem ładnych parę setek tylko dlatego, ze chciało mi się szukać po Internecie. Powodzenia w szukaniu tanich towarów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 W pazdzierniu juz ceny wzrosly o 7% na materialy budowlane i to nie ma nic wspolnego a VAT tylko zwykla pazernosc:(W zeszlym roku (10-11-12)-2002 ceny sezonowo ulegaly malemu spadkowi! A TERAZ SAMI POROWNAJCIE OBSERWATOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts