Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana dwuwarstwowa, izolacja od srodka - pytanie praktyczne

Recommended Posts

Witam,

Planuje budowe domu w Irlandii. Narazie jestem na etapie zalatwiania kredytu i musze oszacowac budzet i w zwiazku z tym mam pytanie odnosnie scian zewnentrznych. Tutaj modne i powszechne sa sciany 3 warstwowe z blocka betonowego na to 5cm byle jakiej izolacji, pustka powietrzna i nastepny bloczek. Dla mnie to prehistoria wiec planuje sciane 2 warstwowa, Ytong 25mm plus 20mm welny od srodka. I teraz pytanie praktyczne. Dajac izolacje od wewnatrz, na stelazu i obkladajac to rygipsami, jakie bede mial problemy jesli chodzi o kladzenie instalacji (rury z woda, kable), czy musze to klasc w jakich specjalnych korytkach ? Jak zrobic np. podejscie pod zlew czy prysznic jesli rury mam na podlodze i musze je wyprowadzic te 0,5m do gory? Do czego przymocowac jak mam 20cm welny? Jakies dlugie uchwyty? Rowniez potem, w kuchni, jak przymocowac szafki, polki ? Czy musze stosowac jakies 40cm specjalne sruby ? Czy moze na etapie budowania stelaza musze juz przewidziec gdzie pojda szafki i robic jakies specjalne mocowania ? Jakies sugestie ?

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tam podobno wszyscy mają i się nie przejmują...tak pisali ludzie którzy teraz tam pracują i wynajmują mieszkania - podobno nie nory a jednak wali stęchlizną i ubrania pleśnieją w szafach

Jak nie zrobisz wentylacji i nie dasz folii od środka to masz błoto. Tylko jak dać folię na ytongu a wełnę na zewnątrz to i trudno otynkować i mur trzeba grzać . tam trochę myślą.

Irlandczycy w norach mieszkają i ja też , bo tak mam. A , że klimat ostrzejszy dałem 40cm wełny zamiast 20.

Paroizolacja oczywiscie pojdzie na welne od srodka. Tutaj jest to standard. Mieszkam juz w 3 chacie i nigdzie nie mialem wilgoci, gdzyba czy stechlizny. Do tego oczywiscie rekuperacja i okna z Polski/Niemiec/Holandii byle nie tutejsze! Welny chce dac 20cm bo to mi zapewni U sciany ponizej 0.15. Irlandczycy budza sie wlasnie z reka w nocniku z ich budownictwem, gaz poszedl w tym roku 40% w gore, elektrycznosc 20% i na listopad nastepna podwyzka o 20%, olej to juz w ogole cena z kosmosu. Paradoksalnie najtaniej wychodzi w tej chwili LPG a najdrozej olej i prad. Do tego kazdy nowy dom musie miec certyfikat energetyczny, ja ze swoim mam zamiar dostac klase A zeby w razie sprzedazy miec atut w reku.

Wracajac do watku, te listwy montazowe na szafki musze w takim razie przykrecac juz na etapie budowy scian wiec juz wtedy musze wiedziec jak bedzie wygladalo umeblowanie? Jak to jest potem gdy juz mieszkam i chce dostawic jakas polke czy musze pruc sciane, wstawiac te profile i tynkowac od nowa? Czy wstawiajac na welne plyte OSB i na to Fermacell bede mogl uzywac jakis krotkich kolkow na szafki i nie odpadna mi one od sciany?

Fermacell to włókno / gips i na kołku 50kg, daje gwarancję producent

A co do "naszych" technologii izolacji termicznej za ścianą, to nie ma co się przejmować, chodzą jeszcze niedouczeni , może jak pojedzie ich trochę więcej popracować to zobaczą, po co jest sucha izolacja i ile kosztuje grzanie fundamentu!

Wracajac do watku, te listwy montazowe na szafki musze w takim razie przykrecac juz na etapie budowy scian wiec juz wtedy musze wiedziec jak bedzie wygladalo umeblowanie? Jak to jest potem gdy juz mieszkam i chce dostawic jakas polke czy musze pruc sciane, wstawiac te profile i tynkowac od nowa? Czy wstawiajac na welne plyte OSB i na to Fermacell bede mogl uzywac jakis krotkich kolkow na szafki i nie odpadna mi one od sciany?

W zasadzie w takiej ścianie nie powinieneś wiercić otworów w innych miejscach niż wcześniej specjalnie przygotowane. Wiercąc otwór zniszczysz paroizolację, która jest istotnym elementem ściany. Nie wydaje mi się to jednak specjalnym utrudnieniem. W kuchni np. możesz wcześniej przygotować miejsca do powieszenia szafek.

Podobnie w Anglii . Ich systemy wentylacyjne z odzyskiem ciepła odprowadzają kondensat na elewację, ale powoli to się zminia.

Zrób wentylację z odzyskiem ciepła z odprowadzeniem wody do kanalizacji.

W Anglii do mieszkań robi (jedne i drugie) no Vent-axia

np RE 100 odprowadza wodę na elewację a najnowszy HR204 do kanalizacji

Paroizolacja oczywiscie pojdzie na welne od srodka. Tutaj jest to standard

a czemu nie skorzystasz z Polskich doświadczeń ?? czemu nie zrobisz normalnej ściany 2W z styropianem na zewnątrz ?? odpadnie ci od razu problem paroizolacji wilgoci mostków termicznych i wieszania szafek, szybciej i taniej

A dlaczego ty robisz ścianę 3W ? :)

Dom z izolacją na zewnątrz wcale nie musi być tańszy. Niekiedy taniej mozna wybudować ten z izolacją od środka.

Folie od srodka daje sie tutaj powszechnie i to bez wzgledu jak sie buduje, czy tak jak ja planuje czy tak jak to robia Irole czyli z pustka powietrzna i izolacja na zewnatrz. Z tymi mostkami to nie wiem czy udaloby mi sie ich uniknac z izolacja na zewnatrz. Jak polaczyc wtedy izolacje podlogi ze sciana zew. i welna na stropie poddasza? Ma ktos linka do przykladowego przekroju jak to zrobic? To ze byloby latwiej prowadzic instalacje i wieszac szafki bezposrednio na Ytongu to wiem tyle, ze argument o ciaglosci izolacji przemawia do mnie jakos bardziej. Sam nie wiem, kladzenie welny od zewnatrz wydaje mi sie problematyczne w tym klimacie przy ich wilgotnosci, deszczach co drugi dzien nie uniknalbym zawilgocenia izolacji juz na starcie. Jak to potem osuszyc? Elewacje chce miec wykonczona kamieniem i mialbym chyba problem z jego mocowaniem do welny, musialbym kombinowac ze stelarzami, jakimis plytami etc. podobnie jak teraz kombinuje od wewnetrznej strony. Nie znam sie na technologii wykanczania scian zewnetrznych, moze to nie bylby problem w moim przypadku. Jak mowilem wczesniej jestem na bardzo wczesnym etapie, wielu problemow jeszcze nie przemyslalem, nie przeszukalem forum. Izolacja od srodka wydaje mi sie ze ma sens, chodzi przeciez o to zeby zatrzymac cieplo w domu a nie nie wpuszczac zimna. Do tego wentylacja z GWC i latem tez bedzie chyba przyjemnie chlodno jak sie pominie wymiennik w centralce. Taka mam wstepna koncepcje, jak bedzie zobaczymy za jakies pol roku jak bede startowal.

Dom z izolacją na zewnątrz wcale nie musi być tańszy. Niekiedy taniej mozna wybudować ten z izolacją od środka.

niekiedy czyli kiedy ?? jakieś konkrety czy trolujesz jak Wgregor

Poczytaj sobie np. wypowiedzi an-bud (niekoniecznie te mnie wychwalające :oops: ).

Poza tym wyraźnie napisałem : niekiedy, w odróznieniu od twojej wypowiedzi, w której nie pofatygowałeś się napisać, dlaczego jest to szybciej i taniej (w domyśle zawsze) :

a czemu nie skorzystasz z Polskich doświadczeń ?? czemu nie zrobisz normalnej ściany 2W z styropianem na zewnątrz ?? odpadnie ci od razu problem paroizolacji wilgoci mostków termicznych i wieszania szafek, szybciej i taniej

I kto tu jest TROLEM? :lol:

Paroizolacja oczywiscie pojdzie na welne od srodka. Tutaj jest to standard

Może dlatego, że w Irlandi uważają że ciepło płynie od wartości wyższych do niższych, że brak folii przed wełną spowoduje jej zawilgocenie.

Może też dlatego, że z doświadczenia wiedzą ile u nas się płaci za ogrzewanie "takich" domów.

Nie wiedziałem, że mpalow to Polska!