HenoK 07.08.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 bo bardzo mnie interesuje kiedy to izolacja od wewnątrz będzie tańsza i cieplejsza od zewnętrznej ??Np w sytuacji opisanej w wątku : http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-budynku-jednoizbowego-o-duzej-kubaturze,t137028.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 07.08.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 A co do "naszych" technologii izolacji termicznej za ścianą, to nie ma co się przejmować, chodzą jeszcze niedouczeni , może jak pojedzie ich trochę więcej popracować to zobaczą, po co jest sucha izolacja i ile kosztuje grzanie fundamentu! waż słowa, bo pomimo Twoich siwych włosów przestanę Cię szanować i skończ z tym grzaniem fundamentów bo mdli od tego radek_sziwa próbowałeś szukać pomocy w Komitecie Obrony przed Sektami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 07.08.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Przecież tam jest nadzór budowlany, certyfikacja działa już 2 lata ( jak w Danii) gdyby chciał obkładać z zewnątrz dom styropianem zaraz by ktoś to zauważył!!! To nie tak jak u nas. I budowę szybko by zamkneli! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.08.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Np w sytuacji opisanej w wątku : http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-budynku-jednoizbowego-o-duzej-kubaturze,t137028.htm super mamy pierwszy wyjątek który potwierdza regułę ?? problem w tym że tamto pomieszczenie nie ma ścian sufitów i stropów wewnętrznych, jakoś ciężko by było zamieszkać ludziom w takim budynkuJesteś po prostu śmieszny. Jaką regułę? To Ty pisałeś o regule : szybciej i taniej. Ja napisałem tylko, że niekiedy inna metoda ocieplenia może być tańsza. Czy widzisz miedzy tymi wypowiedziami różnicę? Tak trudno Ci zrozumieć, że nie ma jednej najlepszej na każdą okazję metody ocieplenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.08.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Folie od srodka daje sie tutaj powszechnie i to bez wzgledu jak sie buduje, czy tak jak ja planuje czy tak jak to robia Irole czyli z pustka powietrzna i izolacja na zewnatrz. Z tymi mostkami to nie wiem czy udaloby mi sie ich uniknac z izolacja na zewnatrz. Jak polaczyc wtedy izolacje podlogi ze sciana zew. i welna na stropie poddasza? Ma ktos linka do przykladowego przekroju jak to zrobic? To ze byloby latwiej prowadzic instalacje i wieszac szafki bezposrednio na Ytongu to wiem tyle, ze argument o ciaglosci izolacji przemawia do mnie jakos bardziej. Sam nie wiem, kladzenie welny od zewnatrz wydaje mi sie problematyczne w tym klimacie przy ich wilgotnosci, deszczach co drugi dzien nie uniknalbym zawilgocenia izolacji juz na starcie. Jak to potem osuszyc? Elewacje chce miec wykonczona kamieniem i mialbym chyba problem z jego mocowaniem do welny, musialbym kombinowac ze stelarzami, jakimis plytami etc. podobnie jak teraz kombinuje od wewnetrznej strony. Nie znam sie na technologii wykanczania scian zewnetrznych, moze to nie bylby problem w moim przypadku. Jak mowilem wczesniej jestem na bardzo wczesnym etapie, wielu problemow jeszcze nie przemyslalem, nie przeszukalem forum. Izolacja od srodka wydaje mi sie ze ma sens, chodzi przeciez o to zeby zatrzymac cieplo w domu a nie nie wpuszczac zimna. Do tego wentylacja z GWC i latem tez bedzie chyba przyjemnie chlodno jak sie pominie wymiennik w centralce. Taka mam wstepna koncepcje, jak bedzie zobaczymy za jakies pol roku jak bede startowal. Takie rozwiązanie ma też wady. Drastycznie maleje akumulacja cieplna pomieszczeń. Pomieszczenia będą się szybko nagrzewały, ale też równie szybko stygły. Latem może być problem z przegrzewaniem pomieszczeń. Oczywiście każdy z tych problemów jest do rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 07.08.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Akumulacja ma sens tylko wtedy gdy mamy do czynienia z nadprodukcją ciepła. Współczesne systemy ogrzewania mają tak precyzyjną automatykę, że takie zjawisko nie występuje zimą. Ściana ocieplana od zewnątrz już nie jest (jak kiedyś) akumulatorem a wyłącznie odbiornikiem, więc i umieszczanie za nią izolacji termicznej to nawyk nie wiedza.Latem zaś czy izolacja jest z tej czy z tej strony ciepłu daje taki sam opór. Mam w dachu 50cm i kawałek gwc , drewniane okiennice i 22-23 stopnie w upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.08.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Akumulacja ma sens tylko wtedy gdy mamy do czynienia z nadprodukcją ciepła. Współczesne systemy ogrzewania mają tak precyzyjną automatykę, że takie zjawisko nie występuje zimą. Ściana ocieplana od zewnątrz już nie jest (jak kiedyś) akumulatorem a wyłącznie odbiornikiem, więc i umieszczanie za nią izolacji termicznej to nawyk nie wiedza. Latem zaś czy izolacja jest z tej czy z tej strony ciepłu daje taki sam opór. Mam w dachu 50cm i kawałek gwc , drewniane okiennice i 22-23 stopnie w upały.... i z konieczności, aby taką temperaturę uzyskać latem musisz w ciągu dnia zamykać okiennice . Nie jest to chyba zbyt komfortowe rozwiązanie Automatyka górą, to Twoje motto. Jednak w domu istotne jest nie tylko ciepło, ale i światło słoneczne. Te dwa aspekty nie zawsze dają się w prosty sposób połączyć. Taka nadprodukcja ciepła (chłodu) występuje latem w nocy. W domu o odpowiednio dużej akumulacyjności można z niej skorzystać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 07.08.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Do domu wariatów za przyklejanie styropianu za odbiornikiem ciepła.Ale na poważnie, to po pierwsze styropianu tam nie spotkałem, a po drugie jak już napisałem od dwóch lat obowiązuje tam certyfikacja , wiec siłą rzeczy nie można dawać izolacji na zewnątrz. Za dużo dom zużywa energii> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 07.08.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Wgregor napisał: Do domu wariatów za przyklejanie styropianu za odbiornikiem ciepła. Ale na poważnie, to po pierwsze styropianu tam nie spotkałem, a po drugie jak już napisałem od dwóch lat obowiązuje tam certyfikacja , wiec siłą rzeczy nie można dawać izolacji na zewnątrz. Za dużo dom zużywa energii> w domu wariatów używają gąbki, rzeczywiście z pewną formą paroizolacji, rzeczywiście od środka, ale żeby to było powszechne ? dlatego może nie spotkałeś tam styro, szczególnie na zewnątrz ale kto Cię wypuścił co ma certyfikacja do izolacji z zewnątrz, przestań pie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorider 07.08.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 radek_sziwa Zobacz sobie na strony producentów izolacji w Irlandii.Ja obecnie tu przebywam i dostarczam do fabryk półprodukt w cysternach do takich izolacji. Nieraz sobie pooglądałem jak taka izolacja wygląda. To jest coś jakby pianka z dwóch stron oklejona folią aluminiową albo czymś podobnym. Masz od razu ilozacje przeciwwilgociową z dwóch stron. Z moich obserwacji najbardziej popularna jest tu ściana trójwarstwowa - bloczek betonowy, wspomniana izolacja, i ceńszy bloczek na kotwach, lub kamien lub cegła. Zobacz sobie fajną wizualizację:http://www.xtratherm.com/interactive/interactive.php?video=cavitywall Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.08.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 A niech tam se budują jak chcą ich sprawa. Rozumiem, że folią obkładają sufity i podłogi (ciągłość izolacji to podstawowa zasada jej skuteczności!)? Para wodna jako gaz przechodzi przez każdą przegrodę, a nie tylko przez ścianę! Paroizolacja(Sd~150) nie zatrzymuje 100% pary wodnej! A co z mostkami termicznymi na wieńcach. Ściana izolowana od zewnątrz mając określoną bezwładność cieplną pobierze ciepło tylko raz w pierwszej fazie grzewczej. Dalsze ogrzewanie to tylko wyrównywanie strat np. na oknach. Cisną się na usta słowa Jurka Owsiaka: "Róbta co chceta" oczywiście w tej Irlandii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MirasII 07.08.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Dokładnie tak, może nie ma tam takiego jak w naszym klimacie rozkładu temperatur w przegrodach, które wpływają na kondensacje, przemarzanie itp. ale cisnie mi sie na mysl : a na zime zjedz se kożuch, a nie ubieraj go a swoją droga to "znawców" od grzania ścian czy fundamentów zapytam: czy grzanie ciepłego nie jest podobne do nalewania do pełnego? takie mam spostrzeżenia przy browarku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 08.08.2008 02:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 A niech tam se budują jak chcą ich sprawa. Rozumiem, że folią obkładają sufity i podłogi (ciągłość izolacji to podstawowa zasada jej skuteczności!)? Para wodna jako gaz przechodzi przez każdą przegrodę, a nie tylko przez ścianę! Paroizolacja(Sd~150) nie zatrzymuje 100% pary wodnej! A co z mostkami termicznymi na wieńcach. Ściana izolowana od zewnątrz mając określoną bezwładność cieplną pobierze ciepło tylko raz w pierwszej fazie grzewczej. Dalsze ogrzewanie to tylko wyrównywanie strat np. na oknach. Cisną się na usta słowa Jurka Owsiaka: "Róbta co chceta" oczywiście w tej Irlandii. Pozdrawiam. W Danii jest tak samo. I u nas też nie ma innego wyjścia. A że rachunki są 2-3 razy niższe to najlepiej świdczy , że tylko nie rozumiejący tematu, lub jakiś maso przyklei styropian za ściną. Ytong i 20cm wełny na zewnątrz = błoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 08.08.2008 02:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Dokładnie tak, może nie ma tam takiego jak w naszym klimacie rozkładu temperatur w przegrodach, które wpływają na kondensacje, przemarzanie itp. ale cisnie mi sie na mysl : a na zime zjedz se kożuch, a nie ubieraj go a swoją droga to "znawców" od grzania ścian czy fundamentów zapytam: czy grzanie ciepłego nie jest podobne do nalewania do pełnego? takie mam spostrzeżenia przy browarku Ogrzanie o jeden stopień 1m3 gruntu i utrzymanie tego przez sezon grzewczy to ( z geologii biorę) 4400-700kWhh. A potem dom 150 m2 i rachunek przychodzi 400zł! za miesiąc. . dziś to jeszcze można w takim durszlaku mieszkać ale za kilka lat się nie da. Życzę miłego dokładania izolacji od spodu lub uroczego płacenia rachunków za gaz. Popierajmy Rosję w dążeniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.08.2008 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 4400-700kWhh HenoK objaśnij mi co to za jednostka, to moc czy energia ??Czemu mnie o to pytasz? IMHO, cała ta dyskusja nie sprowadziłaby sie do takiej "pyskówki", gdyby obie strony konfliktu przyznały, że nie ma jedynie słusznej metody budowy domu. Technologii budowy domów jest bardzo wiele. Każda ma swoje zalety i wady. W każdej dla prawidłowego funkcjonowania trzeba rozwiązać pewne, specyficzne dla niej problemy. Gdyby technologia posiadająca same zalety, to nikt nie zastanawiałby się nad wyborem. Druga sprawa, że próbując przekonać kogoś do danej technologi lub odwrotnie stosowanie jej mu odradzić należy ją dogłębnie poznać, a nie posługiwać się sloganami reklamowymi typu : "styropian w ścianie to termos", "ściana z Ytonga oddycha", "izolowanie od zewnątrz to grzanie fundamentów", itp. W każdym z tych sloganów jest trochę prawdy, ale diabeł tkwi w szczegółach, które trzeba poznać, aby móc prowadzić na ten temat dyskusję. I jeszcze jedno. Nawet dogłębna znajomość jednej technologii, nie upoważnia do krytyki innych rozwiązań, bez ich gruntownej znajomości. Swoją drogą notoryczne mylenie jednostek podstawowych wielkości fizycznych zazwyczaj świadczy o brakach we wiedzy teoretycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 08.08.2008 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 radek_sziwa Zobacz sobie na strony producentów izolacji w Irlandii. Ja obecnie tu przebywam i dostarczam do fabryk półprodukt w cysternach do takich izolacji. Nieraz sobie pooglądałem jak taka izolacja wygląda. To jest coś jakby pianka z dwóch stron oklejona folią aluminiową albo czymś podobnym. Masz od razu ilozacje przeciwwilgociową z dwóch stron. Z moich obserwacji najbardziej popularna jest tu ściana trójwarstwowa - bloczek betonowy, wspomniana izolacja, i ceńszy bloczek na kotwach, lub kamien lub cegła. Zobacz sobie fajną wizualizację: http://www.xtratherm.com/interactive/interactive.php?video=cavitywall To jest wlasnie typowa izolacja w Irlandii. Oni tutaj nie znaja styropianu jak my, izoluja sie pianka poliuretanowa. Na tej stronce jest animacja ktora obrazuje dokladnie jak oni tutaj buduja sciane. Ja widzialem to w praktyce, wszystkie plyty ulozone nierowno, byle jak, nie przylegaja do sciany. Do tego te bloczki betonowe, ciezkie, szare, zimne, paskudztwo. Ale sa tanie, dlatego sa powszechne (800 euro za 1000 sztuk!). Dla porownania cena bloczka Ytong 600x250 x 240grubosci (PP3/0.5) 4.34 euro netto (365mm 6.65euro netto). Jak to sie ma do cen polskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 09.08.2008 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Ja jprzepraszam, ale my się z mpoplawem nie zrozumieliśmy, piszemy o domu 3-litowym nie precyzując o co chodzi. Ja piszę o zużyciu energii na m2 powirzchni użytkowej po podłodze, a mpolaw o całkowitej wewnętrznej powierzchni domu. . Tak to faktycznie może mu się udać. jest możliwość przy 30 cm styropianu na zewnątrz , że utrzymanie m2 sciany czy stropu w temperaturze pokojowej przez sezon grzewczy . pochłonie 30kWh -czyli umowne "trzy litry". To poprostu moje neizrozumienie, zwracam honor i wierzę, że ci się uda.Podobnie było z domem pasywnym Lipińskich. Teraz dopiero prywatną pocztą wytłumaczono mi, że to chodzi zużycie energiii na m2 powierzchni grzanych a nie użytkowych. Dzięki za wyjaśnienie i jeszcze raz przepraszam mpolawa, coalingtona, aru, kolegę Andrzeja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 09.08.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 HenoK wytłumacz mu różnicę między kWh/m2 a kWh/m3 a potem umyj mi samochód... Wgregor coś knuje... a mnie przepraszać nie musisz, jestem daleki od obrazy, dzieckiem już jakiś czas nie jestem a dyskutować trzeba, byle z sensem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 09.08.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Nic nie knuje. Tylko dostałem @ i mi wytłumaczono, że 30kWh/m2 to chodzi o całkowitą powierzchnię grzania ,skoro ściany obłożenie są styropianem z zewnątrz, to chyba oczywiste, że trzeba je grzać i nic w tym dziwnego, że utrzymanie m2 ściany w temperaturze pokojowej to w sezonie może zużyć 30kWh zwłaszcza z mostkiem termicznym do gruntu.A co do zapotrzebowania na grzanie 33kWh/m2 , Lipińscy mieli wyliczone 15 a wyszło 120. http://www.lipinscy.pl/upload_module/wysiwyg/about_other/certyfikat-1.pdf Idąc proporcjonalnie .... radziłbym pompę ciepła z dobrym gruntowym kolektorem kolego mpoplaw, przy takim zużycie zwróci się szybko! Mpoplaw myślisz, że jak przestanę pisać to dom będzie zaizolowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 09.08.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Z innej dyskusji na temat, jaki wpływ na izolacyjność ściany ma pustak, bk, keramzyt itp "-------------------------------------------------------------------------------- Szanowny Studencie, by przybliżyć udział ściany w izolacji termicznej, umieściłem zdjęcie strony katalogowej jednego z bardziej zachwalanych pustaków z keramzytu i pustek powietrznych . Ściana z w/w keramzytu ocieplona 14cm styropianem ma współczynnik przewodzenia 0.29W/m2xK . Czy jeżeli (tu się zgadzamy?) styropian ma 0.039W/m2xK To jaki jest współczynnik przenikania pustaka z keramzytu z pustkami powietrznymi i jaki to jest procent do styropianu? A jaki gdyby styropianu było np 20cm? http://www.forumbudowlane.pl/images/gallery/T.%2520%2520Brz%25EAczkowski/DSC00563.JPG " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts