Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana dwuwarstwowa, izolacja od srodka - pytanie praktyczne

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak policzysz to się przekonasz, dlaczego u Lipińskich pod Wrocławiem całkowite zużycie wyszło 120kWh/m2 . Tamten dom miał ścianę z bardzo dobrego przewodnika, jakim jest w/w pustak keramzytowy. Jak wyobrazisz sobie, że ciepła ścina ogrzewa fundament, a ten ocieplony od zewnątrz grzeje grunt pod domem. Jak sobie teraz poczytasz (Instytut Geologi-ciepło gruntu) że podgrzanie 1m3 fundamenty i gruntu i jeden stopień i utrzymanie tego przez sezon grzewczy to 400-700kWh, to będziesz też wiedział dlaczego wyliczone zapotrzebowanie 15kWh/m2 (OZC ciepła do gruntu nie uwzględnia) okazało sie w praktyce o 105kWh zaniżone.

Przekonasz się też dlaczego Irlandczycy, Szwedzi, Francuzi, Norwegowie, Duńczycy ... izolują domy od środka. Oczywiście na spokojnie .

Ale trzeba próbować. Zobacz ile jeszcze jest "izolujący inaczej" - by zimno nie wchodziło, a to się przekłada nie tylko na wysokie rachunki (bo to nie mój problem) ale na zanieczyszczenie środowiska, przez kilkukrotnie większą emisją CO2. Dlatego wrogów izolowania a co za tym idzie zdrowego powietrza trzeba uświadamiać i nie tracić nadziei. Na Zielonej Wyspie to się jak widać udało, uda się i tu. Mam nadzieję, że i redakcja w tym szczytnym zadaniu pomoże.

Dom z izolacją na zewnątrz wcale nie musi być tańszy. Niekiedy taniej mozna wybudować ten z izolacją od środka.

niekiedy czyli kiedy ?? jakieś konkrety czy trolujesz jak Wgregor

Myślałem że jesteś bardziej kumaty :( podam konkretny przykład domku z izolacją od środka:

domek parteowy, płyta fundamentowa, stropoadach drewniany wentylowany, ściany konstrukcyjne tylko zewnętrzne, ścianki działowe lekkie szkieletowe. przy takim założeniu wszystkie powierzchnie ścian, stropów i sufitu stykają się ze sobą tak? Zawsze wychodzą jakieś zależności, zmieniając jakiś element całości pociąga to za sobą inne. Adam MK rewelacyjnie opisał zależności jakie powstają przy każdym rodzaju zastosowanej wentylacji. (najczęściej zadawane pytania) Analogicznie takie same zależności powstają przy podejściu do ocieplenia.

ps. "przypadkiem" mam ocieplenie od środka, i widzę kilka plusów takiego podejścia: ściany zew. są cieplejsze od ścian z ociepleniem zew. mniejsza akumulacyjność ( dla mnie to zaleta :wink: ) mogę zrezygnować z ocieplania fundamentu.

podam konkretny przykład domku z izolacją od środka:

domek parteowy, płyta fundamentowa, stropoadach drewniany wentylowany, ściany konstrukcyjne tylko zewnętrzne, ścianki działowe lekkie szkieletowe

pomysł niegłupi, ale trochę ogranicza nas max rozpiętość legarów, mój domek nie dał się tak ograniczyć, przez środek wyszła ściana nośna + 2 stropy betonowe, łączna powierzchnia 450m2, nie po to wyprowadzam się z bloków żeby mieszkać w mikro domku

:D można pomyśleć i przeskoczyć takie problemy, :wink: tylko chcieć :D oczywiście gdy warto

ps. Wgreora ciężko jest zrozumieć, :-? czasem udaje mi się rozszyfrować jego posty :wink: z tym zużyciem 15kwh/m2 a 120kwh/m2 - to chyba chodzi o ogrzewanie ( straty na przegrodach) i o całkowite zapotrrzebowanie domu (on przecież na wszystko wydaje rocznie 2000zł , świało, cwu itd)

W Danii ostatnio buduje się dużo domków 70-80m2 z 40-cm izolacji, stawia się je na posesjach, mieszka się w nich zimą. Takie klocki wyszły po dwóch latach działającej certyfikacji i ograniczeń emisji CO2. Pod fundament nie zawsze da się dołożyć izolacji.

Witamy mpoplaw w mikromikrodomku!

a w Irlandi duzo domko jest budowanych w technologi 3W a nie tylko i wylacznie z ociepleniem wewnatrz wiec mysle ze i tam nie maja jednego spojrzenia na ten problem

Widzę, że mam "biografa"

To jest wymiana doswiadczeń, eksploatuje dom izolowany 40cm styro w podłodze, 40cm wełny od srodka mur na zewnatrz , 50 cm wełny w dachu, dom projektowali APO ARCHITEKCI, budowę nadzorowal inż Jerzy Zajdler. ogrzewanie i wentylację z GWC robili http://www.nie-co.pl

Dlaczego Mpoplaw uważasz, ze nie mogę się dzielić doświadczemiami?

W Danii ostatnio buduje się dużo domków 70-80m2 z 40-cm izolacji, stawia się je na posesjach, mieszka się w nich zimą. Takie klocki wyszły po dwóch latach działającej certyfikacji i ograniczeń emisji CO2. Pod fundament nie zawsze da się dołożyć izolacji.

Witamy mpoplaw w mikromikrodomku!

a w Irlandi duzo domko jest budowanych w technologi 3W a nie tylko i wylacznie z ociepleniem wewnatrz wiec mysle ze i tam nie maja jednego spojrzenia na ten problem

Oczywiście budują różnie, ale i płacą rożnie. Z mostkiem termicznym do gruntu nie daje się zejść ponizej 120kWh/m2 rocznie. I to wszystko.

A tu grzeją sciane, grzeją fundament i grunt pod domem i z doswiadczenia (bo taki dział) piszą, dom zużywa 30kWh/m2 . Kłamstwo, ze z doświadczenia i kłamstwo, że tyle zużywa.