Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór szamba - prośba o pomoc

Elcia84

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem kobieto, nigdy firma mnie nie interesowala. Wymurowalem sam szambo 3 x wieksze. 2 dni roboty, a koszty mialem mniejsze 2-krotnie.

Kochani,

W najbliższym czasie planuję zakupić i zamontować szambo żelbetonowe o pojemności 10 m3. Czy możecie mi polecić jakieś konkretne firmy, które mają w swojej ofercie takie szamba i zajmują się także dowozem i montażem?

Nie wiem kobieto, nigdy firma mnie nie interesowala. Wymurowalem sam szambo 3 x wieksze. 2 dni roboty, a koszty mialem mniejsze 2-krotnie.

Kochani,

W najbliższym czasie planuję zakupić i zamontować szambo żelbetonowe o pojemności 10 m3. Czy możecie mi polecić jakieś konkretne firmy, które mają w swojej ofercie takie szamba i zajmują się także dowozem i montażem?

30m3 szambo - ty to masz potrzeby !!!!!!!!!!!!

Witaj masz adres firmy koło Radomia którzy robią szamba w dobrej cenie transport i montaż: http://www.salexpol.pl Są godni polecenia. Pozdrawiam
Zgadza się - szamb jak już kilkakrnotnie pisałem na forum szukaj w okolicach Radomia. Jest szansa, że wyjdzie Ci wszystko taniej aniżeli kupowane wTwojej okolicy. Tylko ewentualnie musisz poczekać / zorganizować transport łączony kilku szamb w jedną okolicę

Aha, problem jest w tym, że na szambo do 10 m3 nie trzeba mieć pozwolenia tylko jest na zgłoszenie, dodatkowo właśnie takie mam na planie i nie mogę tego zmienić - znaczy mogę ale musiałabym wszystkie projekty robić na nowo a to mi się nie opłaca. Poza tym mi nie ma kto tego szamba wybudować, więc muszę zamówić firmę która to wykona. Poza tym takie szambo dla dwóch osób mi wystarczy.

Aha, a czy mógłbyś napisać ile mniej więcej Cię to kosztowało? Sam to robiłeś? Czy jacyś robotnicy? A co z próbą szczelności??

Wtedy gdy ja robilem szambo, gotowe o poj. 10m3 kosztowalo 3tys. Swoje 30m3 zrobilem na 1,5tys. Murowal moj ojciec i pomagal mu gosciu.

Proba szczelnosci? Polozona jest folia. Z czasem na pewno przegryza ja krety i inne takie stwory.

Z czasem tez uszczelnia sie samo (zamula).

Niektorzy twierdza ze to duze szambo. Mam wielka dziale, wielki dom, nie chce oprozniac co chwile jak moje sasiadziki.

Poza tym jeszcze nie musze.

Aha, problem jest w tym, że na szambo do 10 m3 nie trzeba mieć pozwolenia tylko jest na zgłoszenie, dodatkowo właśnie takie mam na planie i nie mogę tego zmienić - znaczy mogę ale musiałabym wszystkie projekty robić na nowo a to mi się nie opłaca. Poza tym mi nie ma kto tego szamba wybudować, więc muszę zamówić firmę która to wykona. Poza tym takie szambo dla dwóch osób mi wystarczy.

Aha, a czy mógłbyś napisać ile mniej więcej Cię to kosztowało? Sam to robiłeś? Czy jacyś robotnicy? A co z próbą szczelności??

Niektorzy twierdza ze to duze szambo. Mam wielka dziale, wielki dom, nie chce oprozniac co chwile jak moje sasiadziki.

Hmm - a jaką pojemność ma szambiarka obsługująca Twój teren. Nie spotkałem się jeszcze z takimi dużymi. Więc suma sumarum nie będzie miało znaczenia, czy masz 10m3 czy 30m3 (zakładając największa mi znaną szambiarkę 10m3), bo i tak co 10m3 bedzie trzeba ją opróżniać, lub jednorazowo zamawiać 3 szambiarki.

A czy ktoś ma szambo firmy Probud http://szambo.probud.pl/

Czy wiecie coś na ten temat?

Z tego co słyszałem to też spoko firma. Ale o ile pamiętam, oni mają firmowo wlot rury kanalizacyjnej zrobiony i kupując u nich szambo musisz mieć pewność, że się wpasujesz w ten wlot. Ja ze względu na brak możliwości głębokiego zakopania szamba brałem szambo bez "dedykowanego" wlotu i wykonałem przyłącze tam gdzie wyszła mi rura.

Przed tzw. boom-em budowlanym.

Tres34 - a kiedy budowales to szambo?

Poltorej roku uzywania i 30m3 jeszcze nie zapelnione - chyba dlatego proba szczelnosci nie byla konieczna, wynik mozna przewiedziec.

przy normalnej eksploatacji 30m szambo powinno się zapełnić w ciągu 3 miesięcy , jeśli to jest 1,5 roku to na pewno jest nie szczelne

Gość M@riusz_Radom
Może tres ma POŚ ? Bo w to, że ktoś produkuje 30m3 ścieków co półtora roku to można między bajki włożyć. Z drugiej strony, jeśli jest faktycznie nieszczelne, to faceta który ma wielką działkę z wielkim domem chyba stać na to, aby zainwestować kilka tysięcy PLN w szczelny zbiornik i kilkaset PLN co kilka miesięcy na opróżnienie go ? Po co fundować sobie i sąsiadom taki chlew ? Dobrze, że mają wodę z wodociągu... OBY mieli ....

Jakie to niestworzone rzeczy ludzie wypisuja na moj temat jak nie wiedza o co chodzi. W tym szambie jest juz sporo ale jeszcze nie pelno bo mamy 2 domy i w tym mieszkamy od czasu do czasu. No i co teraz? Latwo sprawdzic kto wyszedl na idiote bo probowal byc glupiomadry. Z litosci nie wymienie do nick'u.