Szymon_J 08.08.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Bez komentarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 08.08.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Wracając do zadanego pytania.....my poczatkowo mielismy zakupic w salexpol ....ale jeszcze taniej kupilismy w Konradobet z Jedliska,transport łaczony czekalismy ok 1,5 tygodnia... panowie przyjechali zamontowali wręczyli atest i pojechali zdjecia z montazu w naszym dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 08.08.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Jakie to niestworzone rzeczy ludzie wypisuja na moj temat jak nie wiedza o co chodzi. W tym szambie jest juz sporo ale jeszcze nie pelno bo mamy 2 domy i w tym mieszkamy od czasu do czasu. No i co teraz? Latwo sprawdzic kto wyszedl na idiote bo probowal byc glupiomadry. Z litosci nie wymienie do nick'u. skoro wyszedłem wg Tres jak wyszedłem to nie prawda ze Tres ma duży dom , dużą działkę i duże szambo on ma dwa domy ( w tym na pewno jeden duży) , dużą działę i duże szambo ( nie do końca pełne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 08.08.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Nie wiem kobieto, nigdy firma mnie nie interesowala. Wymurowalem sam szambo 3 x wieksze. 2 dni roboty, a koszty mialem mniejsze 2-krotnie. Aha, problem jest w tym, że na szambo do 10 m3 nie trzeba mieć pozwolenia tylko jest na zgłoszenie, dodatkowo właśnie takie mam na planie i nie mogę tego zmienić - znaczy mogę ale musiałabym wszystkie projekty robić na nowo a to mi się nie opłaca. Poza tym mi nie ma kto tego szamba wybudować, więc muszę zamówić firmę która to wykona. Poza tym takie szambo dla dwóch osób mi wystarczy. Aha, a czy mógłbyś napisać ile mniej więcej Cię to kosztowało? Sam to robiłeś? Czy jacyś robotnicy? A co z próbą szczelności?? No straszna komlikacja Zadzowń do pierwszej lepszej firmy oferującej np szamba 12m3 i zapytaj ile metrów szamba widnieje na papierach, które Ci dostarczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia84 08.08.2008 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Wracając do zadanego pytania..... my poczatkowo mielismy zakupic w salexpol ....ale jeszcze taniej kupilismy w Konradobet z Jedliska,transport łaczony czekalismy ok 1,5 tygodnia... panowie przyjechali zamontowali wręczyli atest i pojechali zdjecia z montazu w naszym dzienniku Przejrzałam Twoje wpisy w dzienniku, które dotyczą szamba i mam takie pytanie. Napisałeś tam, że wykop ma 2 metry głębokości, a szambo 1,5 metra, płyta 15 cm, to daje 165 cm czyli szambo będzie pod ziemią 35 cm.W takim razie na jakiej wysokości masz tą dziurę w którą wchodzi rura ściekowa? Jaki masz spadek tej rury od domu do szamba?? Pytam bo mi hydraulik doradził tak: z domu rura ściekowa wychodzi mi jakieś 60 cm pod ziemią, szambo będzie zamontowane jakieś 15 metrów dalej i hydraulik powiedział, żeby szambo było tak wkopane aby ten otwór do której będzie podłączona rura ściekowa znajdował się od 80 cm do 100 cm pod ziemią, aby tą rurę można zamontować ze spadkiem - wydaje mi się to bardzo sensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.08.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Aha, problem jest w tym, że na szambo do 10 m3 nie trzeba mieć pozwolenia tylko jest na zgłoszenie, dodatkowo właśnie takie mam na planie i nie mogę tego zmienić(...) Ja mam szambo 12m3 i żadnego pozwolenia nie robiłem - samo zgłoszenie i oświadczenie kierbuda o szczelności zbiornika / ja jeszcze dołożyłem atest / . Podczas odbioru budynku w PINB nie miałem żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 08.08.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Witaj pojecia niemam na jakiej wysokosci mamy podłaczenie poniewaz robił je mój maż i niebyło mnie podczas montazu tej rury....wiem ze napewno rura jest ze spadkiem,szambo mamy ok 5-6 m od domu ile dokładnie dam ci znać jak podpytam wieczorem mojego małża ....u nas bedzie jeszcze naworzona czarna ziemia wiec te głebokości jeszcze sie zmienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.08.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 A czy ktoś ma szambo firmy Probud http://szambo.probud.pl/ Czy wiecie coś na ten temat?Z tego co słyszałem to też spoko firma. Ale o ile pamiętam, oni mają firmowo wlot rury kanalizacyjnej zrobiony i kupując u nich szambo musisz mieć pewność, że się wpasujesz w ten wlot. Ja ze względu na brak możliwości głębokiego zakopania szamba brałem szambo bez "dedykowanego" wlotu i wykonałem przyłącze tam gdzie wyszła mi rura. Ja mam od nich szambo - 12m3 - polecam tę firmę - żadnych problemów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.08.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 (...) No straszna komlikacja Zadzowń do pierwszej lepszej firmy oferującej np szamba 12m3 i zapytaj ile metrów szamba widnieje na papierach, które Ci dostarczają. U mnie szambo z PROBUDu - na ateście jak i na fakturze widnieje : pojemność 12m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia84 11.08.2008 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Dziękuję wszystkim za porady i informację.Dzisiaj zadzwoniłam do dwóch firm: Probud i Sałexpol i postanowiłam podzielić się z Wami informacjami które uzyskałam. PROBUD - szambo jednokomorowe 10 m3 2520 zł + 22% VAT = 3050 zł brutto (tak powiedziała Pani z biura) - 25 cm komina 45 zł + 22% VAT, ja potrzebuję 4 sztuki, co daje 220 zł brutto - płyta wzmocniona (ponieważ będzie ona zakopana jakieś 90 cm pod ziemią) 200 zł + 22% VAT = 244 zł brutto - transport pod Łódź do Rogowa i montaż (firma jest z Poręby woj. śląskie - w sumie 200 km w jedną stronę) 1300 zł (nie spytałam czy brutto ale chyba tak) - gwarancja 5 lat - długi czas oczekiwania, ponieważ jest środek "sezonu szambowego" - jeśli zamówienie złożę dzisiaj czyli 11 sierpień to szambo przyjedzie w połowie września, czyli ponad miesiąc czekania - cały koszt szamba (beż wykopania i zasypania) 4814 zł brutto SAŁEXPOL - szambo jednokomorowe 10 m3 2200 zł + 22% VAT = 2684 zł brutto - komin 1 metrowy 150 zł + 22% VAT = 183 zł brutto - płyta wzmocniona (ponieważ będzie ona zakopana jakieś 90 cm pod ziemią) 200 zł + 22% VAT = 244 zł brutto - transport pod Łódź do Rogowa i montaż (firma jest z Jastrzębia okolice Radomia - w sumie 140 km w jedną stronę) 600 zł brutto (nie spytałam czy brutto ale chyba tak) - gwarancja 1 rok w dodatku gwarancja obejmuje szczelność zbiornika, ale nie obejmuj szczelności spoin - dla mnie to troszkę dziwne - czas realizacji około 5 dni - cały koszt szamba (beż wykopania i zasypania) 3711 zł brutto - Pani powiedziała, że te zbiorniki nie są przystosowane do wkładania pod wodę i z tego co się orientuje to pod Łodzią wody gruntowe są wysoko i może być problem, powiedziała, żebym to sprawdziła zanim zamówię zbiornik (wykop na jakieś 3,5 metra) Różnica kosztów 1103 zł brutto Proszę napiszcie co myślicie o tym. Różnica w kosztach jest spora. Ale jak czytałam na forum to było kilka osób nie zadowolonych z Sałexpolu, natomiast Probud ma same pozytywne opinie. W dodatku ta gwarancja rok, a 5 lat to duża różnica. W przypadku reklamacji w Sałexpolu obawiam się, że wytłumaczenie będzie jedno, że problem jest ze spoinami a tego gwarancja nie obejmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.08.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 - gwarancja 1 rok w dodatku gwarancja obejmuje szczelność zbiornika, ale nie obejmuj szczelności spoin - dla mnie to troszkę dziwneNic dziwnego. Oni po prostu montują na piankę montażową. Mam od nich szambo i tak właśnie łączyli płytę ze zbiornikiem i kominek z płytą. Więc pewnie dlatego nie dają gwarancji na spoiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.08.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Co do VAT. Nie wszędzie jest on stosowany. Można kupić po cenach netto bez faktury. Ale o tym cicho sza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.08.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 - Pani powiedziała, że te zbiorniki nie są przystosowane do wkładania pod wodę i z tego co się orientuje to pod Łodzią wody gruntowe są wysoko i może być problem, powiedziała, żebym to sprawdziła zanim zamówię zbiornik (wykop na jakieś 3,5 metra) Podejrzewam, że te z Probudu też moga być nie przystosowane do montażu pod wodą. Chodzi o to, że przyjeżdża do Ciebie duża wanna betonowa, którą wstawiają w wykop i potem na nią nakładają płytę górną i kominek. Jeżeli całość będzie pod wodą, to nie połączą tych elementów. W przypadku plastikowego, elementy pewnie są na wcisk, więc nie ma problemu w tej kwestii. Ale pomyśl - jak będziesz kopać na 3,5 jeżeli będzie tam woda. Musiałabyś mieć jakiesz szalunki, coby Ci się brzegi nie osuwały. Ja nie mogłem wykopać głębiej aniżeli coś koło 2m, bo podchodząca woda powodowała osuwanie się ścian wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 12.08.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Wiem gdzie jest Rogow. Nie lepiej wziac lokalna firme zamiast ciagnac z daleka i bulic kilometry (pomijam fakt ze wymurowanie szamba z bloczkow bedzie ca. 2 x tansze)? Dziękuję wszystkim za porady i informację. Dzisiaj zadzwoniłam do dwóch firm: Probud i Sałexpol i postanowiłam podzielić się z Wami informacjami które uzyskałam. PROBUD - szambo jednokomorowe 10 m3 2520 zł + 22% VAT = 3050 zł brutto (tak powiedziała Pani z biura) - 25 cm komina 45 zł + 22% VAT, ja potrzebuję 4 sztuki, co daje 220 zł brutto - płyta wzmocniona (ponieważ będzie ona zakopana jakieś 90 cm pod ziemią) 200 zł + 22% VAT = 244 zł brutto - transport pod Łódź do Rogowa i montaż (firma jest z Poręby woj. śląskie - w sumie 200 km w jedną stronę) 1300 zł (nie spytałam czy brutto ale chyba tak) - gwarancja 5 lat - długi czas oczekiwania, ponieważ jest środek "sezonu szambowego" - jeśli zamówienie złożę dzisiaj czyli 11 sierpień to szambo przyjedzie w połowie września, czyli ponad miesiąc czekania - cały koszt szamba (beż wykopania i zasypania) 4814 zł brutto SAŁEXPOL - szambo jednokomorowe 10 m3 2200 zł + 22% VAT = 2684 zł brutto - komin 1 metrowy 150 zł + 22% VAT = 183 zł brutto - płyta wzmocniona (ponieważ będzie ona zakopana jakieś 90 cm pod ziemią) 200 zł + 22% VAT = 244 zł brutto - transport pod Łódź do Rogowa i montaż (firma jest z Jastrzębia okolice Radomia - w sumie 140 km w jedną stronę) 600 zł brutto (nie spytałam czy brutto ale chyba tak) - gwarancja 1 rok w dodatku gwarancja obejmuje szczelność zbiornika, ale nie obejmuj szczelności spoin - dla mnie to troszkę dziwne - czas realizacji około 5 dni - cały koszt szamba (beż wykopania i zasypania) 3711 zł brutto - Pani powiedziała, że te zbiorniki nie są przystosowane do wkładania pod wodę i z tego co się orientuje to pod Łodzią wody gruntowe są wysoko i może być problem, powiedziała, żebym to sprawdziła zanim zamówię zbiornik (wykop na jakieś 3,5 metra) Różnica kosztów 1103 zł brutto Proszę napiszcie co myślicie o tym. Różnica w kosztach jest spora. Ale jak czytałam na forum to było kilka osób nie zadowolonych z Sałexpolu, natomiast Probud ma same pozytywne opinie. W dodatku ta gwarancja rok, a 5 lat to duża różnica. W przypadku reklamacji w Sałexpolu obawiam się, że wytłumaczenie będzie jedno, że problem jest ze spoinami a tego gwarancja nie obejmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia84 12.08.2008 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Niestety nie znalazłam firmy z moich okolic. Natomiast wybudowanie nie wchodzi w grę bo nie miałby mi kto tego zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.08.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Wiem gdzie jest Rogow. Nie lepiej wziac lokalna firme zamiast ciagnac z daleka i bulic kilometry (pomijam fakt ze wymurowanie szamba z bloczkow bedzie ca. 2 x tansze)? Nie zawsze się to opłaca. U mnie całość (szambo + transport) właśnie z okolic Radomia pod Wrocław kosztował około 3 tysięcy. Podoben szambo kupowane w okolicy Wrocławia kosztuje jakieś 5 tysięcy. Więc zostaje w kieszeni jakieś 2 tysiące. A murowanie: - za bloczki muszisz z jakiś tysiąc zapłacić - do tego opłacić osobę murującą - do tego składniki na zaprawę - do tego uszczelnienie z zewnątrz i wewnątrz - do tego jakoś wykombinować płytę wierzchnią Podejrzewam, że całość i tak się z 3 tysiącach zamknie + czas wykonania I do tego jak murować, gdy wysoki poziom wód gruntowych. A gotowe się wrzuca w wodę, zasypuje i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia84 13.08.2008 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Dzisiaj zadzwoniłam jeszcze do innej firmy, która zajmuje się produkcją i montażem szamb. Firma nazywa się EKO-TRANS i jest także z okolic Radomia. Adres internetowy tej firmy to http://www.szambo.go3.pl/oferta.htmlA to szczegóły: EKO-TRANS - szambo jednokomorowe 10 m3 wymiary 350 x 230 x 150 h (wys.) (szambo polecane w przypadku wysokich wód gruntowych) 2500 zł + 22% VAT = 3050 zł brutto - za dopłatą 100 zł + 22% VAT = 122 zł brutto można zamówić zbiornik dwukomorowy - Pan powiedział, że jest to o tyle dobre, że zbiorniki są jakoś tak połączone, że w jednym gromadzą się ścieki płynne a w drugim inne ścieki i można stosować różne bakterie do tych ścieków płynnych, to powoduje, że szambo nie śmierdzi i z tej części zbiornika można samemu pompować ścieki - komin 1 metrowy 200 zł + 22% VAT = 244 zł brutto - płyta wzmocniona (ponieważ będzie ona zakopana jakieś 90 cm pod ziemią) 350 zł + 7% VAT = 374,50 zł brutto - transport pod Łódź do Rogowa i montaż (w sumie 161 km w jedną stronę) 600 zł brutto - ta kwota obowiązuje w przypadku transportu łączonego, jeśli transport jest indywidualny to firma liczy 3,50 zł za kilometr w obie strony - gwarancja - nie ma określonego czasu, ale ponoć jeśli coś z ich strony będzie nie tak to przyjeżdżają - czas realizacji około 10 dni w przypadku transportu łączonego - cały koszt szamba (beż wykopania i zasypania) jednokomorowego 4268,50 zł brutto, dwukomorowego 4390,50 zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 13.08.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Gdy ja robilem szambo, napierw siadlem i policzylem. Chcialem tez miec duze, bo widzialem jak u sasiadow czesto musza oprozniac. Okazalo sie ze wymurowanie tansze. To bylo przed boom-em. Coz, kazdy orze jak moze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.08.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 - cały koszt szamba (beż wykopania i zasypania) jednokomorowego 4268,50 zł brutto, dwukomorowego 4390,50 zł bruttoPodlicz sobie jeszcze bez VAT bo też tak można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia84 13.08.2008 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Podlicz sobie jeszcze bez VAT bo też tak można No właśnie wiem, że jeśli nie bierze się faktury to można bez VAT, ale czy nie będę miała problemów. No nie wiem może jakiś urząd Skarbowy albo starostwo czy urząd gminy? Jak nie wezmę faktury to dadzą mi paragon i to bedzie jako dowód zakupu? Aha, a czy tego się jakoś nie da odliczyć w picie?? PS. Może to są głupie pytania, ale nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts