tres34 13.08.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Sprawa jest prosta: bierzesz fakture, placisz VAT 22%, skladasz papiery do skarbowki, zwracaja ci za pol roku roznice zaplaconego VAT w wysokosci 22-7=14%. Czyli i tak masz 7% w plecy oraz oczekiwanie. Nie bierzesz faktury - masz natychmiastowe "odliczenie" Decyzja nalezy do ciebie. Podlicz sobie jeszcze bez VAT bo też tak można No właśnie wiem, że jeśli nie bierze się faktury to można bez VAT, ale czy nie będę miała problemów. No nie wiem może jakiś urząd Skarbowy albo starostwo czy urząd gminy? Jak nie wezmę faktury to dadzą mi paragon i to bedzie jako dowód zakupu? Aha, a czy tego się jakoś nie da odliczyć w picie?? PS. Może to są głupie pytania, ale nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia84 13.08.2008 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Po wstępnych ustaleniach, chyba się zdecyduję na firmę Jesbet. Poniżej koszty- szambo jednokomorowe 10 m3 2300 zł + 22% VAT = 2806 zł brutto- komin 1 metrowy 180 zł + 22% VAT = 219,60 zł brutto- płyta wzmocniona (ponieważ będzie ona zakopana jakieś 90 cm pod ziemią) 300 zł + 22% VAT = 366 zł brutto - właz żeliwny 180 zł +22% VAT = 219,60 zł brutto- transport pod Łódź do Rogowa i montaż (firma jest z okolic Radomia - w sumie 138 km w jedną stronę) 600 zł brutto- gwarancja 2 lat - czas oczekiwania do tygodnia- cały koszt szamba (beż wykopania i zasypania) 4211,20 zł brutto Jest możliwość zakupu bez faktury i tym samym bez VATu, wtedy wyjdzie coś koło 3500 zł. Czy ktoś ma szambo tej firmy? Jakie są Wasze opinie na temat Jesbetu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa19 21.09.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 salexpol - może komuś się przydadzą moje doświadczenia z tą firmą.Otóż problemy zaczęły się już od momentu dostawy. Wynająłem koparkę oraz ekipę do montażu szamba na określoną telefonicznie z Salexpolem godzinę jednak dostawa spóźniła się 5 godzin. Na moje telefony otrzymywałem zbywające odpowiedzi typu "sa już blisko...." i tak kilka godzin. W końcu kiedy ta sytuacja mnie zirytowała usłyszałem że oni wcale nie muszą mi tego szamba dostarczyć, gdyż mają kilku innych chętnych. Teraz żałuję że nie zrezygnowałem. Do szamba sączyły się wody gruntowe, a na jego ściankach pojawiły się pęknięcia. Próbuję uzyskać u nich jakąś informację, pomoc itp. Sprawa ciągnie się od maja do dziś a oni albo Cię zbywają albo jak to już zdażyło się dwukrotie informują Cię że właśnie do Ciebie jadą, czekasz tak do wieczora i nic. Najczęściej nieodbierają telefonu.Na rynku jest spory wybór szamb. Żałuję że wybrałem właśnie Sałexpol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MTBTREK 22.09.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Po wstępnych ustaleniach, chyba się zdecyduję na firmę Jesbet. Poniżej koszty - szambo jednokomorowe 10 m3 2300 zł + 22% VAT = 2806 zł brutto - komin 1 metrowy 180 zł + 22% VAT = 219,60 zł brutto - płyta wzmocniona (ponieważ będzie ona zakopana jakieś 90 cm pod ziemią) 300 zł + 22% VAT = 366 zł brutto - właz żeliwny 180 zł +22% VAT = 219,60 zł brutto - transport pod Łódź do Rogowa i montaż (firma jest z okolic Radomia - w sumie 138 km w jedną stronę) 600 zł brutto - gwarancja 2 lat - czas oczekiwania do tygodnia - cały koszt szamba (beż wykopania i zasypania) 4211,20 zł brutto Jest możliwość zakupu bez faktury i tym samym bez VATu, wtedy wyjdzie coś koło 3500 zł. Czy ktoś ma szambo tej firmy? Jakie są Wasze opinie na temat Jesbetu? Nie wiem czy nie za późno, ale kupiłem od nich szambo na początku sierpnia i jak na razie jestem zadowolony. Co prawda jeszcze go nie użytkuje ale nie widać znamion nabierania wody. Cena jak u Ciebie, tylko koszt transportu wyższy, bo aż do Mierzyna k./Szczecina. Dobrze, że po drodze wieźli jeszcze dla kogoś, więc wyszło taniej. Na szambo niestety naliczają VAT i to 22%, bo właścicielka miała niedawno kontrole US i niestety inaczej nie można. Bez VAT można koszty transportu - zawsze coś. Na podstawie podanych wymiarów wykopała mi koparka dziurę. Przyjechali terminowo, co prawda Pani wyliczyła, że dojada na 6 rano, ale jak sobie sam policzyłem, wyszło, że szybciej niż na 9:00 się nie zjawia i tak było. Sam montaż bardzo sprawny, około 2 h i po sprawie. Potem szczegółowa instrukcja o dalszym zabezpieczeniu i komplet środków do tego służacych ( impregnat, 2 worki zaprawy ). I już. W naszej okolicy bardzo popularna FIRMA ( wstyd dla lokalnych producentów !!! ) - polecam. MTBTREK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia84 22.09.2008 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 U mnie zamontowali szambo 30.08.08 i wszystko mi policzyli bez vatu wyszło 35060. Też jestem zadowolona, chociaż jeszcze nie użytkuje szamba. Mam nadzieję, że będzie mi dobrze służyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 22.09.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 U mnie zamontowali szambo 30.08.08 i wszystko mi policzyli bez vatu wyszło 35060. Też jestem zadowolona, chociaż jeszcze nie użytkuje szamba. Mam nadzieję, że będzie mi dobrze służyło. No za tę cenę to musi. Pewnie ma opcję samodzielnego wywozu z abonamentem na 10 lat. No musi mieć za tę cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 22.09.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 a kupował ktoś z firmy spod Radomia z WSOLA miejscowości??? ich ogłoszenie: http://www.allegro.pl/item438402910_szamba_zbiorniki_betonowe_zbiorniki_na_szambo.html i jak z terminowością i szczelnością????Właśnie chcę tam kupić i szukam chętnych do zbiorowego transportu w okolice SIEDLECC, (siedleckie, łukowskie, łosickie,..etc..)moze ktoś też szuka to proszę o kontakt, dostawa w ciągu 2-3tys. po uzbieraniu kilka osób chętnych- wtedy maleją koszty transportu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 22.09.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 a kupował ktoś z firmy spod Radomia z WSOLA miejscowości??? ich ogłoszenie: http://www.allegro.pl/item438402910_szamba_zbiorniki_betonowe_zbiorniki_na_szambo.html i jak z terminowością i szczelnością???? Właśnie chcę tam kupić i szukam chętnych do zbiorowego transportu w okolice SIEDLECC, (siedleckie, łukowskie, łosickie,..etc..) moze ktoś też szuka to proszę o kontakt, dostawa w ciągu 2-3tys. po uzbieraniu kilka osób chętnych- wtedy maleją koszty transportu.. Ja kupywałam z firmy"Konrado-bet" i ta nazwa widnieje na ateście w linku który podałaś...ja znalazłam ich w necie..opis i zdjecia z montazu w moim dzienniku...ogolnie jestem zadowolona ,płaciłam cene netto,montaz i wypoziomowanie w cenie szamba...po montazu kasa do ręki i atest dla mnie ...ja polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.10.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 moze ktoś też szuka to proszę o kontakt, dostawa w ciągu 2-3tys. po uzbieraniu kilka osób chętnych- wtedy maleją koszty transportu..Ja bym tych 2-3 tyś nie czekal, tylko brał coś do miesiaca czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 17.11.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Ja niestety do Konradobetu z Jedlisk mam zastrzezenia. Po tygodniu od zainstalowania w szambie znalazlo sie 40 cm wody . Po wypompowaniu okazalo sie ze sa pekniecia na bocznych scianach. Po 2 tygodniach od zgloszenia szef przyslal specjalistow, ktorzy montowali a ci od razu ze to wina koparki bo zasypywala szambo (jeden zbiornik, zaglebienie na 1 m, wzmocniona plyta). Po odkopaniu z zewnatrz nie widac pekniec. A w srodku sa nawet z tej strony gdzie nie jezdzila koparka. Przyslali fachowcow do naprawy jakims super ceresitem - rozkuli rysy od srodka i zaklejili klejem. Zobaczymy co dalej ale cos podejrzewam, że szambo jest do wymiany a firma odzegnuje sie od jakiejkolwiek gwarancji. Takze jak kupujecie szambo to kompleksowo z montazem. Update: Naprawa sie zasadniczo udala. Mam drobne zacieki ale juz nieporownywalne z 40 cm wody wczesniej. Montuja plyte na zaprawe takze ta czesc jest OK. Zbrojenie w plycie tez wystepuje. Sasiad z 6 m3 szamba jest zadowolony takze polecam ale moze mniejsze wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daren 18.11.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 ja ostatnio zamawiałem 12m3 z sałexpolu +kominek i właz żeliwny + wzmocnion płyta + transport w okolice Wawy = 3200 zł szambo moim zdaniem ok jedynym mankamentem jest montaż płyty na piankę, dlatego w przyszłości zamierzam to miejsce dodatkowo uszczelnić zaprawą wodoszczelna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.11.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 ja ostatnio zamawiałem 12m3 z sałexpolu +kominek i właz żeliwny + wzmocnion płyta + transport w okolice Wawy = 3200 zł szambo moim zdaniem ok jedynym mankamentem jest montaż płyty na piankę, dlatego w przyszłości zamierzam to miejsce dodatkowo uszczelnić zaprawą wodoszczelnaTak - montaż na piankę, to u nich norma. Gdybym był wiedział o tym wcześniej, to sam bym sobie zaprawy namieszał i kazał na nią kłaść. A tak to wygrzebałem z zewnątrz ile się jej dało, i zasmarowałem wszystko zaprawą a na koniec dysperbitem. I dopiero pod ziemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 18.11.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Witam , podłączam sie do tematu . Jestem z Krakowa , gdzie moge kupić dobre szambo betonowe .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia84 19.11.2008 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Tak jak pisałam wcześniej najwięcej firm, które produkują szamba jest w okolicach Radomia. Ja mieszkam w Łodzi i u mnie w okolicach nie ma takich firm, jeśli są to mają kosmiczne ceny. Generalnie większość osób zamawia właśnie z okolic Radomia (nawet Gdańsk, Szczecin - czytałam w innych postach). Jeśli chodzi o ceny to wyżej zrobiłam zestawienie i możesz sobie porównać, z tym, że nie gwarantuje, tego, że ceny się nie zmieniły, bo zestawienie robione było w sierpniu.Ja wybrałam Jesbest, zapłaciłam 3570 zł bez podatku (dogadałam się z firmą),jestem zadowolona, przyjechali o czasie, montaż zajął około 30 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OSAMA 30.11.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Witaj masz adres firmy koło Radomia którzy robią szamba w dobrej cenie transport i montaż: http://www.salexpol.pl Są godni polecenia. Pozdrawiam hi hi hi z jednej strony to żal mi was nabitych w butelke z drugiej powiem a dobrze wam tak czemu : po primo tanio znaczy hłam w najlepszym wydaniu te wszystkie świstki papieru atesty certyfikaty można tyłek wytrzeć jak wyglda to od zaplecza ano znowu po pierwsze beton zamiast b20 -b 40 w rzeczywistości chyba b 10 świstek jakości można się podeprzeć 100 razy tak że 1raz b 20 99razy b 10 jaśniej już niemożna chyba co?po dugie zbrojenie po trzecie środek na szczelność po czwarte kruszywo białe wapienne (pije wode lasuje sie) zamiast dolomitowego ale tu cena inna łatwo kawałek betonu ukruszyć i widać co kupiliśmy w rzeczywistości a nie na papierek patrzeć itd... itp... polak potrafi w przeciągu bardzo krutkiego czasu zarobić dużo złotych- fortuny powiem tylko trzeba mieć klijentele. Rużnie się reklamują przedsiębiorcy a jakie ładne strony mają, a jakimi są LIDERAMI CZOŁOWYMI, a ile setek lub nawet tysęcy sprzedanego hłamu o przepraszam towaru sprzedali o fachowości już nie wspomne (często po flaszce) na głowe takie to są co niekture jak to piszą na swych stronach FIRMY Z TRADYCJAMI te tradycje to pasują do trzech wyrazów umieszczonych w nawiasie. Ale kabaret kupujcie ,kupujcie te T.I.D (tanie i dobre)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 30.11.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Bardzo dobra firma. Polecam Ja i kilku moich sąsiadów już skorzystaliśmy. "O" zaliczek. Dotrzymane terminy dostawy wraz z posadowieniem w wykopie. Zamówiłem zbiornik 10m3 (koszt ok. 2100netto) tj. dwie komory, jedna na drugiej, płyta najazdowa, komin betonowy, właz. Montaż trwa bardzo sprawnie. Płatne gotówką po montażu.Faktura, gwarancja itd. Po odjeździe firmy można korzystać z szamba. Koszt całkowity z Fa (+koszt koparki) 3200. Po podłączeniu kanalizacji zaadoptuję to szambo na zbiornik deszczówki.Szambo posiada ATEST HIGIENICZNY HK/W/0604/01/2006 oraz PROJEKT TECHNICZNO-BUDOWLANY A.T.W-P.P.H.Uul. Lotnicza 626-660 Wsola k/Radomiawoj. Mazowieckietel. (048) 321-53-800668-536-835http://www.walbud.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 30.11.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 OSAMA Twój jednorazowy post niczego nie zmieni. Użytkownicy tego Forum są bardzo inteligentni a takich jak Ty, jednorazowych "users" to my znamy. Nie wiem czemu ale szkoda mi Ciebie.Może skończysz najpierw jakąś szkołę, bo w podstawówce na język polski to chyba nie chodziłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.12.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 OSAMA Twój jednorazowy post niczego nie zmieni. Użytkownicy tego Forum są bardzo inteligentni a takich jak Ty, jednorazowych "users" to my znamy. Nie wiem czemu ale szkoda mi Ciebie. Może skończysz najpierw jakąś szkołę, bo w podstawówce na język polski to chyba nie chodziłeś?Dokładnie. OSAMA - najpierw zrób sobie doszkolenie z ortografii, potem wyrób sobie jakąś renomę na forum, a dopiero na koniec dawaj takie posty. Sam mam szambo z salexpol'u. Beton twardy i zazbrajany. Musiałem zrobić wejście kanalizacji i trochę mi zajęło przebicie się przez ściankę. Tak jak pisałem do zastrzeżeń można wskazać, że łączą płytę wierzchnią z częścią zasadniczą na piankę montażową. Dlatego warto zwrócić na ten element uwagę. Ja u siebie wymieniłem znaczną część pianki na zaprawę. Od roku nie przecieka nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.12.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witaj masz adres firmy koło Radomia którzy robią szamba w dobrej cenie transport i montaż: http://www.salexpol.pl Są godni polecenia. Pozdrawiam hi hi hi z jednej strony to żal mi was nabitych w butelke z drugiej powiem a dobrze wam tak czemu : po pierwsze beton zamiast b20 -b 40 w rzeczywistości chyba b 10 masz na to dowody? po dugie zbrojenie rozwiń po trzecie środek na szczelność rozwiń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 02.12.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Ja powiem tak : W projekcje tez miałam szambo-ale po namyśle założyliśmy oczyszczalnię koszt nie wiele większy (o tysiąc góra dwa tysiące)Mieszkam już rok ani razu nie oczyszczałam (oczyszczalni )$ osobowa rodzina.fakt systematycznie używam środków do oczyszczalni (od 2-10 zł miesięcznie)Ale do tej pory płacimy połowę kwoty za wodę czyli coś około 40 zł za dwa miesiące latem 60 zł (podlewanie ogródka)nie dochodzi do tego żadne wywożenie nieczystości co sąsiedzi mają średnio raz na miesiąc(100 zł).chociaż sami zamierzamy raz na rok wywieź wszystkie nieczystości. Myślę że jeśli jest mozliwość to bardzo korzystnie wychodzi oczyszczalnia i ja ją gorąco polecam )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts