thinking 06.08.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Witajcie, szukam pomocy. Może ktoś wie czym się czyści piankę poliuretanową z malowanych drzwi tak by nie uszkodzić lakieru-farby? Drzwi są drewniane CAL-a. Będę wdzięczna za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 06.08.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Są specjalne czyściki do pianek (w spray'u) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 06.08.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Są specjalne czyściki do pianek (w spray'u) pu remover soudala http://www.soudal.pl/index.php?menu=aktualnosci&id=48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thinking 06.08.2008 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Wielkie dzięki za pomoc. Forum to nieprzebrane źródło wiedzy wszelakiej. Czy ten preparat można stosować również na pomalowane drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 06.08.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Wielkie dzięki za pomoc. Forum to nieprzebrane źródło wiedzy wszelakiej. Czy ten preparat można stosować również na pomalowane drewno? zawsze trzeba zrobic próbe w niewidocznym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thinking 06.08.2008 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Dzięki Rezi, napiszę jak się powiodła "operacja czyszczenie drzwi" Kamień spadł mi z serca (a właściwie dopiero spadnie jak sie uda) Patrząc na te drzwi widzę tylko tą plamę!!! Jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thinking 21.09.2008 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Jak obiecałam tak donoszę, choć wieści mam niezbyt pocieszające . Pianki PU z lakierowanego drewna NIE DA SIĘ USUNĄĆ! Wypróbowałam wszelkie metody, ale nie zdały egzaminu. Trzeba skrobać, szlifować, sprowadzić ten sam lakier - bejcę z fabryki i felerną część drzwi pomalować ponownie! To tyle doniesień z pola walki. Pozdrawiam wszystkich mających ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 21.09.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Zależy od lakieru - na jednych ten soudal rozpuścił mi także lakier a na innych nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.09.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 jak pianka już stwardnieje to czyścik jej nie ruszy - to działa tylko na świeżą piankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 21.09.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Dokladnie tak.Ten srodek dziala na swieza pianke,zaschnieta usunac mechanicznie.Tak jest napisane na piance w"instukcji obslugi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 22.09.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Hmmm, producent podaje: PU-REMOVER PREPARAT DO USUWANIA UTWARDZONEJ PIANKI PU Soudal wprowadza do swojej oferty produkt szczególnie wyczekiwany przez klientów – preparat do usuwania utwardzonej pianki poliuretanowej z futryn, ościeżnic i innych powierzchni. Produkt może być stosowany na aluminium, PCV oraz innych nieporowatych podłożach. Dzięki konsystencji pasty da się go precyzyjnie aplikować na zanieczyszczonych miejscach. Opakowanie zawiera pędzelek i szpatułkę do usuwania rozpuszczonej pianki. Starannie dobrana mieszanina rozpuszczalników i plastyfikatorów jest nieszkodliwa dla środowiska naturalnego. Czyżby kłamali? Albo raczej pomyliliście z tym: Płyn czyszczący do pianki żółty 150 ml Gotowy do użycia preparat w aerozolu przeznaczony do czyszczenia pianki poliuretanowej. Zawiera mieszaninę rozpuszczalników. Na niektórych powierzchniach może wywoływać plamy lub zmatowienia. Zalecamy zrobienie próby. Zastosowanie: * usuwanie plam z nieutwardzonej pianki poliuretanowej * czyszczenie zaworu puszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 22.09.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Ja też mam z tym problem na oknie na ramie. Pianka jest już utwardzona, zerwałem ale taka jakby warstwa została pianki i nie mam pojęcia czym to usun ąć . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 22.09.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 jak pianka już stwardnieje to czyścik jej nie ruszy - to działa tylko na świeżą piankę Ten soudal rusza- sprawdzone doświadczalnie. jest to w postaci gęstej pasty z pędzelkiem i plastikową skrobaczką. Smaruje się zaschniętą piankę i czeka kilkanaście minut. Ponieważ jest to "jadowite" siłą rzeczy rozpuszcza lakier poliuretanowy i na ogół zwykły rozpuszczalnikowy też. Zmywałem z ram okien PCV w okleinie -usuwa bez bez śladu tak że tu mogę polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 22.09.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Nie testowałem, ale może trzeba podgrzać (suszarką, opalarką) aż zmięknie a potem ściereczką zetrzeć? Jutro potestuję, sprawdzę też czy urządzenie parowe to rusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 22.09.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Nie testowałem, ale może trzeba podgrzać (suszarką, opalarką) aż zmięknie a potem ściereczką zetrzeć? Jutro potestuję, sprawdzę też czy urządzenie parowe to rusza. Ad 1 Nie proponowałbym Ad 2 Wątpie. Jeśli już mechanicznie to papier ścierny wodny bardzo drobny np 1500 a potem 2000-2500 aby wypolerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.09.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 W Angli sa dostepne chusteczki "Wonder wipes" firmy Ever Build- usuwaja pianke, olej, klej i wiele innych specyfikow.Wlasnie dzieki nim usunalem pianke montazowa z szyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miroslav 02.02.2019 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Należy stosować taśmę malarską (najlepiej szeroką). Pierwsze drzwi też pobrudziłem pianką, ale kolejne zabezpieczyłem taśmą i poczekałem, aż całkiem wyschnie. Niestety, każdy uczy się na swoich błędach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deflorator 02.02.2019 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Aceton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts