Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka poliuretanowa - czym to się czyści? POMOCY

Recommended Posts

• 1 month później...

Jak obiecałam tak donoszę, choć wieści mam niezbyt pocieszające :( .

Pianki PU z lakierowanego drewna NIE DA SIĘ USUNĄĆ! :evil:

Wypróbowałam wszelkie metody, ale nie zdały egzaminu.

Trzeba skrobać, szlifować, sprowadzić ten sam lakier - bejcę z fabryki i felerną część drzwi pomalować ponownie! To tyle doniesień z pola walki.

Pozdrawiam wszystkich mających ten sam problem. :D

Hmmm, producent podaje:

PU-REMOVER

PREPARAT DO USUWANIA UTWARDZONEJ PIANKI PU

Soudal wprowadza do swojej oferty produkt szczególnie wyczekiwany przez klientów – preparat do usuwania utwardzonej pianki poliuretanowej z futryn, ościeżnic i innych powierzchni. Produkt może być stosowany na aluminium, PCV oraz innych nieporowatych podłożach. Dzięki konsystencji pasty da się go precyzyjnie aplikować na zanieczyszczonych miejscach. Opakowanie zawiera pędzelek i szpatułkę do usuwania rozpuszczonej pianki. Starannie dobrana mieszanina rozpuszczalników i plastyfikatorów jest nieszkodliwa dla środowiska naturalnego.

Czyżby kłamali?

Albo raczej pomyliliście z tym:

Płyn czyszczący do pianki żółty 150 ml

Gotowy do użycia preparat w aerozolu przeznaczony do czyszczenia pianki poliuretanowej. Zawiera mieszaninę rozpuszczalników. Na niektórych powierzchniach może wywoływać plamy lub zmatowienia. Zalecamy zrobienie próby.

Zastosowanie:

* usuwanie plam z nieutwardzonej pianki poliuretanowej

* czyszczenie zaworu puszki

jak pianka już stwardnieje to czyścik jej nie ruszy - to działa tylko na świeżą piankę

Ten soudal rusza- sprawdzone doświadczalnie. jest to w postaci gęstej pasty z pędzelkiem i plastikową skrobaczką. Smaruje się zaschniętą piankę i czeka kilkanaście minut. Ponieważ jest to "jadowite" siłą rzeczy rozpuszcza lakier poliuretanowy i na ogół zwykły rozpuszczalnikowy też. Zmywałem z ram okien PCV w okleinie -usuwa bez bez śladu tak że tu mogę polecić

Nie testowałem, ale może trzeba podgrzać (suszarką, opalarką) aż zmięknie a potem ściereczką zetrzeć? :-)

Jutro potestuję, sprawdzę też czy urządzenie parowe to rusza. :-)

Ad 1 Nie proponowałbym :cry:

Ad 2 Wątpie.

Jeśli już mechanicznie to papier ścierny wodny bardzo drobny np 1500 a potem 2000-2500 aby wypolerować.

• 6 years później...
  • 4 years później...