Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KREDYT A PIENIĄDZE NA KONCIE

poldek82

Recommended Posts

Witam, dzis byłem u jednego z wiodących doradców (OPEN...) i facet zaskoczył mnie niemiłym stwierdzeniem, a mianowicie :

Chcę zaciągnąć kredyt na 300 000 zł, człowiek ten powiedział mi że starrając się o kredyt np. rzeczoznawca z banku wyceni mi moja inwestycję na 500 000 zł to muszę bankowi udowodnić że posiadam brakujące 200 000 zł na zakończenide budowy domu(np. wyciąg z rachunku bankowego).

Czy to prawda ??? O co tu chodzi ???

Nie ma się co denerwować. Bank upewnia się, że inwestor jest w stanie ukończyć inwestycję. Zabezpieczeniem mogą być lokaty, prawo do mieszkania (i deklaracja, że je srzedaż żeby dofinansować inwestycję) itp. Normalka. Z drugiej strony, przy stosunku wkładu własnego (owe 200 kPLN na koncie) od wartości inwestycji (40%), możesz liczyć na atrakcyjne oprocentowanie

• 3 weeks później...

rzeczoznawca określa tez wartość wkłasu własnego (np działki budowlanej).

U mnie wyliczył wartość całej inwestycji na prawie 600tyś, wartość tego co już jest zrobine (działka+ rozpoczęta budowa) na około 300tyś i dostałm kredyt na resztę budowy, czyli ponad 300tyś.

Natomiast właśnie jestem na etapie nowego operatu (aktualizacji) bo muszę dobrać jeszcze ze 100tyś bo mi brakło ;)

Matomiast rzeczoznawca nie jest tym faktem zdziwiony bo wszystkim brakuje na dokończenie budowy około 100tyś. i dobierają jeśłi chcą się wprowadzić do wykończonego w całości domu.

Gość M@riusz_Radom

Matomiast rzeczoznawca nie jest tym faktem zdziwiony bo wszystkim brakuje na dokończenie budowy około 100tyś. i dobierają jeśłi chcą się wprowadzić do wykończonego w całości domu.

Nie wolno tak generalizować ;) Mnie przykładowo "zabraknie" 15 - 20 000 PLN ;)

Nie wolno tak generalizować ;) Mnie przykładowo "zabraknie" 15 - 20 000 PLN ;)

Nie wiem ile mi zabraknie :-? , ale nie o tym...

M@riusz_Radom, genialny podpis, uśmiałem się do łez, brawo (swoją drogą, cholera, z życia wzięte). :D

Pozdrowienia

WaldekZ