poldek82 06.08.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Witam, dzis byłem u jednego z wiodących doradców (OPEN...) i facet zaskoczył mnie niemiłym stwierdzeniem, a mianowicie : Chcę zaciągnąć kredyt na 300 000 zł, człowiek ten powiedział mi że starrając się o kredyt np. rzeczoznawca z banku wyceni mi moja inwestycję na 500 000 zł to muszę bankowi udowodnić że posiadam brakujące 200 000 zł na zakończenide budowy domu(np. wyciąg z rachunku bankowego). Czy to prawda ??? O co tu chodzi ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 06.08.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Nie ma się co denerwować. Bank upewnia się, że inwestor jest w stanie ukończyć inwestycję. Zabezpieczeniem mogą być lokaty, prawo do mieszkania (i deklaracja, że je srzedaż żeby dofinansować inwestycję) itp. Normalka. Z drugiej strony, przy stosunku wkładu własnego (owe 200 kPLN na koncie) od wartości inwestycji (40%), możesz liczyć na atrakcyjne oprocentowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 07.08.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Gorzej jak nie ma się jak udokumentować tych 200tyś. a te 300 to jest koszt rzeczywisty i to 100% inwestycji.Jedno co może być pocieszające to dogadać się z rzeczoznawcą co by normalnie wycenił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizjer 26.08.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 gorzej jeżeli ma się zamiar wybudować dom tzw. "metodą gospodarczą" - przy znacznym nakładzie własnej pracy - rzeczoznawcza będzie liczył robociznę tj. przy zatrudnieniu ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 26.08.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 To się nic nie dzieje tak strasznego - berzesz więcej kredytu niż jest potrzebne resztę spłacasz jak zostaje, banki zazwyczaj mają (w zależności od banku), że do 30% w przeciągu 3 lat spłacasz bez prowizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 27.08.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 rzeczoznawca określa tez wartość wkłasu własnego (np działki budowlanej). U mnie wyliczył wartość całej inwestycji na prawie 600tyś, wartość tego co już jest zrobine (działka+ rozpoczęta budowa) na około 300tyś i dostałm kredyt na resztę budowy, czyli ponad 300tyś. Natomiast właśnie jestem na etapie nowego operatu (aktualizacji) bo muszę dobrać jeszcze ze 100tyś bo mi brakło Matomiast rzeczoznawca nie jest tym faktem zdziwiony bo wszystkim brakuje na dokończenie budowy około 100tyś. i dobierają jeśłi chcą się wprowadzić do wykończonego w całości domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizjer 27.08.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Koniunktura na rynku materiałów budowlanych się pogarsza - tak więc miejmy nadzieję, że i ceny materiałów budowlanych trochę spadną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 28.08.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Matomiast rzeczoznawca nie jest tym faktem zdziwiony bo wszystkim brakuje na dokończenie budowy około 100tyś. i dobierają jeśłi chcą się wprowadzić do wykończonego w całości domu. Nie wolno tak generalizować Mnie przykładowo "zabraknie" 15 - 20 000 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 29.08.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Matomiast rzeczoznawca nie jest tym faktem zdziwiony bo wszystkim brakuje na dokończenie budowy około 100tyś. i dobierają jeśłi chcą się wprowadzić do wykończonego w całości domu. Nie wolno tak generalizować Mnie przykładowo "zabraknie" 15 - 20 000 PLN Nie wiem ile mi zabraknie , ale nie o tym... M@riusz_Radom, genialny podpis, uśmiałem się do łez, brawo (swoją drogą, cholera, z życia wzięte). Pozdrowienia WaldekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts