gregfr 06.08.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Witam mam dom na granicy działki i chce go ocieplić od środka bo sąsiad nie jest miły Czy ktoś już to robił i jakie są efekty dodam jeszcze ze sciana jest 30cm szeroka z cegły w srodku jest wolna przestrzeń. Proszę o opinie i rady. Mój pomysł to wełna na ściane, szkielet i regipsy .... może sie myle, może dać jakaś wentylacje ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 12.08.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Jeśli ocieplasz od środka to musi być szczelna paroizolacja na wełnę lub przestrzeń wentylacyjna (2 cm) między murem a wełną co by wełna nie zawilgotniała i nie pojawił się grzyb. I koniecznie sprawna wentylacja ocieplonych pomieszczeń zwłaszcza zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miillka 14.08.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Witaj gregrf! Widzę, że mamy identyczny problem. Wszyscy, których pytałam o ocieplenie od wew. zdecydowania mi to odradzali. Prawdą jest, że od nieocieplonej ściany zimą wyraźnie czuć niemiły chłód. W zasadzie porzuciłam już pomysł o jej ocieplaniu, ale zaczęłam się zastanawiać, czy nie położyć na nią jakiejś powłoki z korka, który jest doskonałym izolatorem i jest ciepły w dotyku. Pozdrawiam Millka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfr 14.08.2008 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Prawde mówiąc to już nie raz ocieplałem ludziom mieszkania odsrodka. Prowadze mała działalność. Zawsze ocieplałem wełną 5cm póżniej regipsy z tym ze zostawiałem w rogach od dołu i od góry wentylacje ściany. Raz nawet robiłem to styropianem na klej ale niepolecam (na prośbe klienta) Nikt do tej pory nie skarżył się ze ma jakieś z tym problemy, a mineło już pare lat. We Francji pracując zauważyłem ze stare domy z kamienia ocieplają od środka wełną 10cm na papierze i póżniej stawiają scianke z pustaka 6cm. No tylko ze tam nie mają takich mrozów. Myśle ze smiało można ocieplić sobie pokój pamiętając zeby dac folie paroizolacyjną albo zostawic poprostu wentylacje. Możliwe ze się myle pozdrawiam ja ocieplam i czekam na efekty w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts