tommy_k 05.02.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Zamierzam w marcu rozpocząć budowę. Stan surowy będzie na stawiać firma "Sławomir Bugaj" ze Starej Gorzelni. Czy ktoś miał doczynienia z tą firmą bo na forum nie ma o niej ani słowa?Pozdrawiam : To dobry wybór z Twojej strony. Jakościowo i organizacyjnie nic nie możemy zarzucić. W kwestii cen za usługi/prace...to sprawa nieco dyskusyjna, ale na szczęście zależalo nam przedewszystkim na dobrze i terminowo zrobionej robocie, więc wszystko jest ok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommy_k 05.02.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Płyty i profile Technogips wilsona Kupuj profile z blachy 0.6 ,0.5 są tańsze ale za miękkie sprawdź też esy.Dobre ceny ma również VOX na Bór Też polecam Technogips. Dobry stosunek jakość/cena. Zabudowali nam też całe poddasze i narazie nie mamy żadnych zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_Czestochowa 05.02.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Technogips świeży materiał, dowiozą- nie rozładują, doradzą jakie gipsy itp profile najtańsze w AKCEL-PLUS na kolejowej. importer na okolice, składy tak biorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1981 05.02.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Zamierzam w marcu rozpocząć budowę. Stan surowy będzie na stawiać firma "Sławomir Bugaj" ze Starej Gorzelni. Czy ktoś miał doczynienia z tą firmą bo na forum nie ma o niej ani słowa? Pozdrawiam : To dobry wybór z Twojej strony. Jakościowo i organizacyjnie nic nie możemy zarzucić. W kwestii cen za usługi/prace...to sprawa nieco dyskusyjna, ale na szczęście zależalo nam przedewszystkim na dobrze i terminowo zrobionej robocie, więc wszystko jest ok. Pozdrawiam dzieki za odpowiedz:) juz myślałam ze nie ma tutaj nikogo kto miał kontakt z tą firmą Mam jeszcze pytanko w jakiej formie była podpisana umowa? bo my mamy taką umowę mało szczegółową gdzie uwzględnione są jedynie ceny za metr robocizny i tak naprawdę do konca nie wiemy za co jeszcze przyjdzie nam zapłacić Gdy poprosiliśmy o zrobienie kosztorysu to nadal nie wiemy czy to wszystko i czy ta cena za robociznę jest wiążąca czy sie jeszcze zmieni (oczywiscie w górę).Pomóż proszę!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonka 05.02.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Dawno tutaj nie zaglądałam ale powracam i raportuje u nas juz mury stoja , dach zrobiony, okna wstawione, elektryk w trakcie roboty. Szukam kogoś do zrobienia tarasów. Mamy na pietrze dwa tarasy i chcemy je zrobic zanim zaczniemy tynki klasc w srodku. Szukamy kogos kto by to zrobil solidnie, zeby wygladało porządnie i nie cieklo nam pozniej na głowe moze macie kogoś wartego polecenia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommy_k 06.02.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 [ dzieki za odpowiedz:) juz myślałam ze nie ma tutaj nikogo kto miał kontakt z tą firmą Mam jeszcze pytanko w jakiej formie była podpisana umowa? bo my mamy taką umowę mało szczegółową gdzie uwzględnione są jedynie ceny za metr robocizny i tak naprawdę do konca nie wiemy za co jeszcze przyjdzie nam zapłacić Gdy poprosiliśmy o zrobienie kosztorysu to nadal nie wiemy czy to wszystko i czy ta cena za robociznę jest wiążąca czy sie jeszcze zmieni (oczywiscie w górę).Pomóż proszę!!!! Nie polecam takiej "mało szczegółowej" umowy. W trakcie trwania prac oraz etapowych rozliczeń mogą wystąpić ( lub najprawdopodobniej wystąpią) nieporozumienia. Nasi znajomi budowali z pewną f-mą, która przed przystąpieniem do budowy podala ceny jednostkowe za m2, mb lub m3( fundamenty,płyta, ściany, strop, etc... ) i w ten sposób podpisali sobie taką "no name" umowę, w której wartość robót opiewala na kwotę X. W trakcie robót, a później po skończeniu prac okazało się że musieli zapłacić za robocizne kwotę X + 40% ( bo niestety "to czy tamto" nie było uwzględnione w zakres prac... a było oczywistością podczas budowy domu) . Sądzę, iż optymalnym rozwiązaniem w Waszym przypadku ( my też tak robiliśmy ) będzie przedstawienie projektu firmie wykonawczej do dokonania szczegółowej wyceny robocizny np.: za stan surowy otwarty wg Waszych wymagań i oczekiwań oraz zastosowanych technologii...( obejmującej etapy budowy, np.:stan 0, ściany wewn. , zewn., strop(y), kominy, więźba z odeskowaniem-papowaniem?, itd.). My mieliśmy podaną w umowie cenę, która obejmowała wszystkie prace związane z doprowadzeniem budynku do stanu surowego otwartego wg projektu i naszych oczekiwań co do użytych materiałów( począwszy od zdjęcia humusu kończywszy na papowaniu dachu). Ceny materiałów negocjowaliśmy sami ( uzyskaliśmy lepsze ceny ), natomiast koordynacją samych dostaw zajmowała sie firma wykonawcza. Do naszych zadań należało regulowanie należności za faktury . Oczywiście nie obyło się bez stresów, ale generalnie wszystko przebiegło ok. W razie ewentualnych pytań - pisz! Moze będę mógł Ci pomóc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 06.02.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Zamierzam w marcu rozpocząć budowę. Stan surowy będzie na stawiać firma "Sławomir Bugaj" ze Starej Gorzelni. Czy ktoś miał doczynienia z tą firmą bo na forum nie ma o niej ani słowa? Pozdrawiam : To dobry wybór z Twojej strony. Jakościowo i organizacyjnie nic nie możemy zarzucić. W kwestii cen za usługi/prace...to sprawa nieco dyskusyjna, ale na szczęście zależalo nam przedewszystkim na dobrze i terminowo zrobionej robocie, więc wszystko jest ok. Pozdrawiam dzieki za odpowiedz:) juz myślałam ze nie ma tutaj nikogo kto miał kontakt z tą firmą Mam jeszcze pytanko w jakiej formie była podpisana umowa? bo my mamy taką umowę mało szczegółową gdzie uwzględnione są jedynie ceny za metr robocizny i tak naprawdę do konca nie wiemy za co jeszcze przyjdzie nam zapłacić Gdy poprosiliśmy o zrobienie kosztorysu to nadal nie wiemy czy to wszystko i czy ta cena za robociznę jest wiążąca czy sie jeszcze zmieni (oczywiscie w górę).Pomóż proszę!!!! Kosztorys powinien byc szczegółowy i kwota końcowa powinna opiewać na sume zawarta w tym kosztorysie , pod warunkiem że nie było zadnych zmian w trakcie budowy i lepiej takowych unikać. Do kosztorysu przedstawiasz projekt budowlany , w którym jest wszystko zawarte więc , wykonawca nich nie czaruje ż emoże sie cos pozmieniać, i niech robi według projektu do którego robił kosztorys jeżeli , później bedzie chciał jeszcze dopłaty to podstawą dla Twojej obrony jest własnie kosztorys , który najlpiej jeżeli zawierałby również daty , zakończenia poszczególnych etapów. Umowę znajdź w internecie i uwzględnij tam wszystko co jest możliwe a unikiesz niepotrzbnych niedomówień, na "gębę " nic nie ustalaj , tylko umowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 07.02.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 wyrywkowo: murarz - 20 zł/m2 bez odliczania otworów strop - 20 zł/m2 bez wylewania {sam chciałem zaszalowac,ale wtedy nie mam schodów u niego,a o nie mi chodziło- zrobi tylko w pakiecie ze stropem} schody zabieg 16 stopni - 50 zł/szt dach 160m2 prosty dwuspadowy{gont}-50 zł/m2 na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 13.02.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 witam Tym razem rozglądam się za odkurzaczem centralnym. Pytanie do tych którzy już mają:- jak się sprawuje? - kto wykonywał instalację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommasti 15.02.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Witam,odstąpie w dobrej cenie stemple oraz nadwyżke łat/kontrłat.Jak coś to proszę pisac na priva. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajon-ka 20.02.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 witam, wiem że juz ktoś pytał o hydraulika, ale znalazłam tylko jedną odpowiedź (oprócz mojej własnej ) więc podnoszę temat. Dajcie proszę namiary na sprawdzonych hydraulików z naszej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 21.02.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Jestem również na etapie wyboru ekipy od wody i c.o.Proszę o informacje o sprawdzonych firmach. Dzięki. w.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1981 21.02.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 witam, wiem że juz ktoś pytał o hydraulika, ale znalazłam tylko jedną odpowiedź (oprócz mojej własnej ) więc podnoszę temat. Dajcie proszę namiary na sprawdzonych hydraulików z naszej okolicy. Hej jeszcze raz powtarzam pytanie czemu nie chcesz Sówki z królewskiej ? Sama ją nam polecałaś ze facet jest konkretny???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajon-ka 22.02.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Sówka jest naprawdę niezły bez obaw. Znajomi potrzebują hydraulika który byłby tańszy niż Sówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1981 22.02.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 aha rozumiem Nie wiem na ile ta informacja bedzie pomocna ale w wodociągach nam bardzo zachwalali ANWOD z Marynarskiej 41 My jeszcze nie robiliśmy u niego wyceny więc nie wiem czy jest drogi ale może warto zadzwonić i pogadać tel 888605510 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 22.02.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Jestem również na etapie wyboru ekipy od wody i c.o. Proszę o informacje o sprawdzonych firmach. Dzięki. w.m. U mnie robił Komfort z ul. Barbary - bardzo fachowo, szybko i sprawnie (cały domek w 5 dni). Jedyne co mi się nie podobało - to to, że wchodzą po tynkach, wiec jeszcze trzeba się liczyć z zalepianiem dziur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajon-ka 23.02.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Dzięki, Monika. Przekażę, może skorzystają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewosek 24.02.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 czy macie może namiar na sprawdzoną ekipę od zabudowy k-g? Chodzi mi ozabudowę kominka i sufity podwieszane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maigo 24.02.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Witam,czy ktoś ma sprawdzonego fachowca do zrobienia izolacji i położenia płytek klinkierowych na tarasie i schodach, jeśli tak proszę o namiary. Adam_cz-wa u nas odkurzacz pracuję od 3 m-cy. Ogólnie jesteśmy zadowoleni, zamontowany jest w garażu, wiec samego odkurzacza nie słychać, słychać tylko szum powietrza. Trzeba się przyzwyczaić do biegania z 9 metrowym (w naszym przypadku) wężem i pamiętać o otwieraniu okna podczas odkurzania. Poza tym same plusy. Gdybym go instalowała dzisiaj to chyba zrezygnowałabym z szufelki w kuchni - dość droga, bardzo głośna i nie tak przydatna jak mi się wydawało:). Co do jednostki to skusiła nas firma BEAM - niska cena a 5-letnia gwarancja. Niestety odkurzacz popsuł się po 2 tygodniach. Niby naprawili ale po kilku dniach znowu nie działał. Po kolejnej naprawie okazało się, że w ogóle nie działa wtedy zażądaliśmy wymiany - przysłali nowy. Na razie działa bez zarzutu. Instalator twierdził, że nigdy nie mieli z BEAM problemu, wiec może trafił nam się kiepski egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1981 24.02.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Witam Mam pytanie czy cena za przyłącze instalacji wod-kan 8150zł to dużo ?? bo mnie sie wydaje bardzo dużoMamy bardzo prosta instalcje tylko 1 studzienka żelbetowa oraz 8 m przyłacza wody i 13 kanalizacji Prosze o oponie i ewentualnie namiary na kogoś tanszego i dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts