Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA CZĘSTOCHOWSKA I OKOLICE

Rena

Recommended Posts

Zamierzam w marcu rozpocząć budowę. Stan surowy będzie na stawiać firma "Sławomir Bugaj" ze Starej Gorzelni. Czy ktoś miał doczynienia z tą firmą bo na forum nie ma o niej ani słowa?

Pozdrawiam :

To dobry wybór z Twojej strony. Jakościowo i organizacyjnie nic nie możemy zarzucić. W kwestii cen za usługi/prace...to sprawa nieco dyskusyjna, ale na szczęście zależalo nam przedewszystkim na dobrze i terminowo zrobionej robocie, więc wszystko jest ok.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zamierzam w marcu rozpocząć budowę. Stan surowy będzie na stawiać firma "Sławomir Bugaj" ze Starej Gorzelni. Czy ktoś miał doczynienia z tą firmą bo na forum nie ma o niej ani słowa?

Pozdrawiam :

To dobry wybór z Twojej strony. Jakościowo i organizacyjnie nic nie możemy zarzucić. W kwestii cen za usługi/prace...to sprawa nieco dyskusyjna, ale na szczęście zależalo nam przedewszystkim na dobrze i terminowo zrobionej robocie, więc wszystko jest ok.

Pozdrawiam

dzieki za odpowiedz:) juz myślałam ze nie ma tutaj nikogo kto miał kontakt z tą firmą :lol:

Mam jeszcze pytanko w jakiej formie była podpisana umowa? bo my mamy taką umowę mało szczegółową gdzie uwzględnione są jedynie ceny za metr robocizny i tak naprawdę do konca nie wiemy za co jeszcze przyjdzie nam zapłacić :( Gdy poprosiliśmy o zrobienie kosztorysu to nadal nie wiemy czy to wszystko i czy ta cena za robociznę jest wiążąca czy sie jeszcze zmieni (oczywiscie w górę).Pomóż proszę!!!!

Dawno tutaj nie zaglądałam ale powracam i raportuje ;)

u nas juz mury stoja , dach zrobiony, okna wstawione, elektryk w trakcie roboty.

Szukam kogoś do zrobienia tarasów. Mamy na pietrze dwa tarasy i chcemy je zrobic zanim zaczniemy tynki klasc w srodku. Szukamy kogos kto by to zrobil solidnie, zeby wygladało porządnie i nie cieklo nam pozniej na głowe moze macie kogoś wartego polecenia ??

[

dzieki za odpowiedz:) juz myślałam ze nie ma tutaj nikogo kto miał kontakt z tą firmą :lol:

Mam jeszcze pytanko w jakiej formie była podpisana umowa? bo my mamy taką umowę mało szczegółową gdzie uwzględnione są jedynie ceny za metr robocizny i tak naprawdę do konca nie wiemy za co jeszcze przyjdzie nam zapłacić :( Gdy poprosiliśmy o zrobienie kosztorysu to nadal nie wiemy czy to wszystko i czy ta cena za robociznę jest wiążąca czy sie jeszcze zmieni (oczywiscie w górę).Pomóż proszę!!!!

Nie polecam takiej "mało szczegółowej" umowy. W trakcie trwania prac oraz etapowych rozliczeń mogą wystąpić ( lub najprawdopodobniej wystąpią) nieporozumienia. Nasi znajomi budowali z pewną f-mą, która przed przystąpieniem do budowy podala ceny jednostkowe za m2, mb lub m3( fundamenty,płyta, ściany, strop, etc... ) i w ten sposób podpisali sobie taką "no name" umowę, w której wartość robót opiewala na kwotę X. W trakcie robót, a później po skończeniu prac okazało się że musieli zapłacić za robocizne kwotę X + 40% ( bo niestety "to czy tamto" nie było uwzględnione w zakres prac... :-? a było oczywistością podczas budowy domu) . Sądzę, iż optymalnym rozwiązaniem w Waszym przypadku ( my też tak robiliśmy ) będzie przedstawienie projektu firmie wykonawczej do dokonania szczegółowej wyceny robocizny np.: za stan surowy otwarty wg Waszych wymagań i oczekiwań oraz zastosowanych technologii...( obejmującej etapy budowy, np.:stan 0, ściany wewn. , zewn., strop(y), kominy, więźba z odeskowaniem-papowaniem?, itd.).

My mieliśmy podaną w umowie cenę, która obejmowała wszystkie prace związane z doprowadzeniem budynku do stanu surowego otwartego wg projektu i naszych oczekiwań co do użytych materiałów( począwszy od zdjęcia humusu kończywszy na papowaniu dachu). Ceny materiałów negocjowaliśmy sami ( uzyskaliśmy lepsze ceny ), natomiast koordynacją samych dostaw zajmowała sie firma wykonawcza. Do naszych zadań należało regulowanie należności za faktury :D. Oczywiście nie obyło się bez stresów, ale generalnie wszystko przebiegło ok.

W razie ewentualnych pytań - pisz! Moze będę mógł Ci pomóc. pozdrawiam

Pozdrawiam :

Pozdrawiam

Kosztorys powinien byc szczegółowy i kwota końcowa powinna opiewać na sume zawarta w tym kosztorysie , pod warunkiem że nie było zadnych zmian w trakcie budowy i lepiej takowych unikać.

Do kosztorysu przedstawiasz projekt budowlany , w którym jest wszystko zawarte więc , wykonawca nich nie czaruje ż emoże sie cos pozmieniać, i niech robi według projektu do którego robił kosztorys jeżeli , później bedzie chciał jeszcze dopłaty to podstawą dla Twojej obrony jest własnie kosztorys , który najlpiej jeżeli zawierałby również daty , zakończenia poszczególnych etapów.

Umowę znajdź w internecie i uwzględnij tam wszystko co jest możliwe a unikiesz niepotrzbnych niedomówień, na "gębę " nic nie ustalaj , tylko umowa.

witam,

wiem że juz ktoś pytał o hydraulika, ale znalazłam tylko jedną odpowiedź (oprócz mojej własnej :D ) więc podnoszę temat.

Dajcie proszę namiary na sprawdzonych hydraulików z naszej okolicy.

Hej jeszcze raz powtarzam pytanie czemu nie chcesz Sówki z królewskiej ? Sama ją nam polecałaś ze facet jest konkretny????????????

Jestem również na etapie wyboru ekipy od wody i c.o.

Proszę o informacje o sprawdzonych firmach. Dzięki.

w.m.

U mnie robił Komfort z ul. Barbary - bardzo fachowo, szybko i sprawnie (cały domek w 5 dni). Jedyne co mi się nie podobało - to to, że wchodzą po tynkach, wiec jeszcze trzeba się liczyć z zalepianiem dziur.

Witam,

czy ktoś ma sprawdzonego fachowca do zrobienia izolacji i położenia płytek klinkierowych na tarasie i schodach, jeśli tak proszę o namiary.

Adam_cz-wa u nas odkurzacz pracuję od 3 m-cy. Ogólnie jesteśmy zadowoleni, zamontowany jest w garażu, wiec samego odkurzacza nie słychać, słychać tylko szum powietrza. Trzeba się przyzwyczaić do biegania z 9 metrowym (w naszym przypadku) wężem i pamiętać o otwieraniu okna podczas odkurzania. Poza tym same plusy.

Gdybym go instalowała dzisiaj to chyba zrezygnowałabym z szufelki w kuchni - dość droga, bardzo głośna i nie tak przydatna jak mi się wydawało:).

Co do jednostki to skusiła nas firma BEAM - niska cena a 5-letnia gwarancja. Niestety odkurzacz popsuł się po 2 tygodniach. Niby naprawili ale po kilku dniach znowu nie działał. Po kolejnej naprawie okazało się, że w ogóle nie działa wtedy zażądaliśmy wymiany - przysłali nowy. Na razie działa bez zarzutu. Instalator twierdził, że nigdy nie mieli z BEAM problemu, wiec może trafił nam się kiepski egzemplarz.