adam_cz-wa 05.03.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Kogo możecie polecić do wykonania wentylacji mechanicznej z rekuperacją - dobrze za rozsądne pieniądze. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie W moim domu wentylacje m. + gwc wykonała firma http://www.color-system.com.pl/. Wiem że jest też inna ciekawa firma http://tora-wentylacja.pl/sklep/?kontakt,2 która jest konkurencyjna cenowo. Warto zrobić wyceny w obu ponieważ co istotne są z Cz-wy. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 06.03.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Dziękuję adam_cz-wa dzięki Tobie i wierzch będę miała materiał porównawczy Ktoś polecał mi jeszcze firmę pana Pohoreckiego. Czy ktoś zna? Muszę się uwijać z wyborem. Tytułem podziękowania dla Panów oraz dla wszystkich Forumowiczów z grupy częstochowskiej trochę upragnionej wiosny http://images49.fotosik.pl/263/8e2368bf4c98e066med.jpg Oby wreszcie przyszła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 07.03.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Jaaa!!! Piękna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 08.03.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 W Dniu Kobiet pragniemy Wam złożyć życzenia, wszystkiego najlepszego, dużo szczęścia, by w każdym dniu roku uśmiech na twarzy każdej z Was gościł tak samo często, jak w tym dniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonzobudy 08.03.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Jestem na etapie wyboru fachowca od płytek. Jeśli możecie mi kogoś polecić to z góry dziękuję. Mam do ułożenia około 120 m2 ( parter + poddasze ) Pozdrawiam Jak już skończy to podziel się wrażeniami bo mnie też to czeka w bardzo niedalekiej przyszłości. Czy możecie polecić kogoś od konstrukcji z karton-gips tj. półki itd ? polecam plytkarz Rafal : 516033222 pozdro bonz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasC2 10.03.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Kogo możecie polecić do wykonania wentylacji mechanicznej z rekuperacją - dobrze za rozsądne pieniądze. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie mam rekuperator i GWC od roku ( instalowała firma color-system),.....hm ale czy jest to warte tych pieniędzy ??????? ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 10.03.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Panowie, dziękuje za wsparcie namiarami. W chwili obecnej czekam na wyceny z dwóch firm : Warebud poleconej przez wierzch i Color System poleconej przez adam_cz-wa. Raczej nie będę się decydowała na GWC tylko na samo reku z recyrkulacją. Pochwalę się rezultatami Juras, masz wątpliwości, żałujesz? Napisz coś więcej, jeśli możesz. Kto widział wiosnę? Kurczę, ale klimat nam sie ocieplił !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasC2 11.03.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 co do GWC - w lato przy wyzszych temperaturach nie zdalo egzaminu ;( (obnizenie temp. o 3 stopnie przy temp. zew. 32 ???? no coz szalu nie ma ;( reku ...przy zwyklych kratkach wentylacyjnych tez mozna regulowac wentylacje, a przez to straty ciepla dla mnie po roku uzytkowania to byla strata pieniedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 12.03.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 co do GWC - w lato przy wyzszych temperaturach nie zdalo egzaminu ;( (obnizenie temp. o 3 stopnie przy temp. zew. 32 ???? no coz szalu nie ma ;( Wyglada na to, ze masz problem z GWC: - nie jest odpowiednio zwymiarowany lub - problemem jest jego regeneracja i/lub - ochrona przed silnym naslonecznieniem (rolety zewnetrzne lub okna o niskim wspolczynniku przenikania ciepla U). reku ...przy zwyklych kratkach wentylacyjnych tez mozna regulowac wentylacje, a przez to straty ciepla dla mnie po roku uzytkowania to byla strata pieniedzy Rekuperator sluzy do odzysku ciepla ze strumienia powietrza zuzytego wywiewanego z pomieszczen bytowych i uzycia tego ciepla do ogrzania nawiewanego strumienia powietrza swiezego. Oczywiscie sa systemy wentylacji mechanicznej bez odzysku ciepla, czyli bez rekuperacji/rekuperatora. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1981 12.03.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 witam. mam pytanie mam już gotową instalację elektryczna wewnatrz budynku w jaki sposób mogę zmienić taryfe prądu budowlanego na tą normalną docelową? Czy trzeba mieć dom oddany do użytkowania żeby to zrobić?Czy takiego przepięcia dokonuje zakład energetyczny czy jakaś firma z uprawnieniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 12.03.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Monika1981, temat ten byl poruszany na poprzedniej stronie. zmiana taryfy enion Zachęcam wszystkich którzy mają taryfy budowlane ( droższe) do zmian w zakładzie energetycznym na taryfę zwykłą ( tańszą). Powszechna opinia jest taka iż dopiero po odbiorze budynku przez nadzór można tego dokonać, otóż nic bardziej mylnego. Wystarczy zaświadczenie od uprawnionego elektryka o poprawności wykonanej instalacji i można złożyć wniosek w biurze obsługi klienta o zmianę taryfy. Różnice w opłatach stałych mogą być znaczące. poniżej ciekawy wątek w tym temacie http://forum.muratordom.pl/taryfa-budowlana-jest-nielegalna,t150491.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 12.03.2010 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 dla mnie po roku uzytkowania to byla strata pieniedzy Bardzo to przykre Może da się coś poprawić, abyś nie miał poczucia straty pieniędzy? Nie ma gwarancji na taką usługę? Dziękuję za Twoją opinię. Otrzymałam wstępne kosztorysy z dwóch firm Color System i Warebud. Trochę mnie zatrwożyły kwoty jakie sobie życzą. To nie są jakieś skomplikowane urządzenia i prosty system. Dlaczego więc tyle to kosztuje? W poniedziałek udaję się do trzeciej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasC2 12.03.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 pewnie, ze da sie poprawic .......wystarczy kupic klimatyzator i podlaczyc do rozprowadzenia a reku ???? - to tylko gadżet sluzacy tylko jako wentyacja mechaniczna ( bez innych korzysci ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasC2 12.03.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 co do GWC - w lato przy wyzszych temperaturach nie zdalo egzaminu ;( (obnizenie temp. o 3 stopnie przy temp. zew. 32 ???? no coz szalu nie ma ;( Wyglada na to, ze masz problem z GWC: - nie jest odpowiednio zwymiarowany lub - problemem jest jego regeneracja i/lub - ochrona przed silnym naslonecznieniem (rolety zewnetrzne lub okna o niskim wspolczynniku przenikania ciepla U). reku ...przy zwyklych kratkach wentylacyjnych tez mozna regulowac wentylacje, a przez to straty ciepla dla mnie po roku uzytkowania to byla strata pieniedzy Rekuperator sluzy do odzysku ciepla ze strumienia powietrza zuzytego wywiewanego z pomieszczen bytowych i uzycia tego ciepla do ogrzania nawiewanego strumienia powietrza swiezego. Oczywiscie sa systemy wentylacji mechanicznej bez odzysku ciepla, czyli bez rekuperacji/rekuperatora. Pozdrawiam ) no coz w teori to wyglada ok , ja tu opisuje jak wyglada w praktyce : - okna z b.dobrymi szybami - rolety zewnetrzne - sterowanie temp. w kazdym pomieszczeniu - rekuperator z lekkim zapasem ( projekt, montaz color-system) PRO-VENT MISTRAL 400 GEO Problemem wiec moze byc tylko firma ktora to projektowala ( to co slyszalem to podobno znaja sie na robocie) Wierzch, a do Ciebie mam pytanie : masz?... zamierzasz miec ? czy montujesz rekuperatory ???? pzdr.jurasc2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 12.03.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Czy wiecie, że będą targi budownictwa w Częstochowie od 19.03? Pewnie kilku osobom ta informacja się przyda Tu więcej szczegółów: http://www.targictb.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 13.03.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Renatka, moze Ty tez skorzystasz z okazji ?Z listy wystawcow wynika, ze oprocz dwoch firm, o ktorych piszesz w kontekscie kosztorysow, bedzie tam jeszcze co najmniej czterech innych przedstawicieli branzy systemow wentylacji mechanicznej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 13.03.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Wierzch, a do Ciebie mam pytanie : masz?... zamierzasz miec ? czy montujesz rekuperatory ???? Mam u siebie ten system od 8 lat a eksploatuje od 08/2003. Zawodowo zajmuje sie czyms zupelnie innym. Mialem u siebie troche podobne doswiadczenia do Twoich. Pisalem o nich tutaj Fragmenty dwoch wypowiedzi: popcarol, no wlasnie problem polega na tym, ze u mnie wentylacja mechaniczna z GWC rurowym, po kilku tygodniach upalow, przestaje zapewniac nam odpowiedni komfort w pomieszczeniach, w zakresie temperatury i wilgotnosci powietrza. I to sie dzieje pomimo aktywnego korzystania z rolet i intensywnego wietrzenia noca. Po prostu GWC nie jest w stanie sie zregenerowac i dostarcza do domu coraz cieplejsze powietrze, do tego dochodzi akumulacja ciepla przez sciany. Pamietam jak kilka lat temu w regionie, w ktorym mieszkam, panowaly przez 6 tyg. upaly z temp. ok. 30°C. W srodku temperatura wzrastala co tydzien o 1°C - zaczynalismy od 22°C, a skonczylismy na 27°C. Pod koniec najwiecej czasu spedzalismy w piwnicy W zwiazku z tym ub. jesieni "zastapilismy" dotychczasowy GWC "troche" innym modelem (Bezprzeponowy Płytowy Gruntowy Wymiennik Ciepła), ktory podobno nie wymaga regeneracji oraz wydajnie chłodzi i osusza powietrze latem. Mam nadzieje, ze tak wlasnie bedzie - przekonamy sie w lecie - mam nadzieje, ze bedzie upalnie. Jaki GWC rurowy mieliście wcześniej tzn. ile mb i jakich rur - pytam, bo mój rurowy się sprawdza - może mieliście za mały ? Jaką ma powierzchnię aktualny płytowy ? Jednak jeśli nie osłonisz się od słońca to GWC musiałby dawać moc kilka kW i wentylacja działać na maksa - w sumie szkoda pieniędzy na prąd - łatwiej i prościej zasłonić okna. [..] SUSPENSER, GWC rurowy byl zbudowany z rur PCV o srednicy 250mm, dlugosc 30m, glebokosc 2m. Bezposrednio pod czerpnia byly umieszczone dwie blizniacze, polaczone ze soba studnie chlonne (3 dreny o srednicy 1.2m) wypelnione otoczakami. Kubatura parteru ok. 500m3, calego domu ok. 1200m3 (poddasze na razie nie zagospodarowane, dlatego ustawiony tylko minimalny nawiew powietrza oraz piwnica z wentylowana pralnia i suszarnia). Co najmniej polowa powierzchni okien na parterze jest od poludnia. Rekuperator: Mistral 650. Sciany ocieplone 15cm styropianu. Instalacja wykonywana w 2002 roku. Powierzchnia aktualnego plytowego GWC wynosi ok. 190m2 (przewymiarowane celowo, poniewaz w przyszlosci byc moze bedzie to dolne zrodlo dla pompy ciepla). W lecie bedzie mozliwosc chlodzenia woda doprowadzona ze studni glebinowej. Podlaczenie do domu rura o srednicy 400mm. Jeśli to był tylko jeden ciąg rur fi 250 + 6 m3 otoczaków to faktycznie za mało na tak duży dom. Ja aktualnie mam 6 nitek fi 125 karbowanych rur długości 25 mb na kubaturę wentylowaną około 600 m3 i w zeszłym roku to wystarczało.[..] U mnie problemem byl za maly GWC, ktory nie byl w stanie sie nalezycie regenerowac w okresie wielotygodniowych upalow. Rekordowo wysoka temperatura wynosila u mnie 27°C i bylo to w 6. tygodniu upalow z temperaturami >= 30°C w cieniu. W okresie normalnego lata temperatura w domu wynosi 22°C - 24°C. W Twoim przypadku, zakladajac, ze w lecie aktywnie korzystasz z rolet, tez wydaje mi sie, ze jest to problem z GWC. Na FM w watkach poswieconych wentylacji mechanicznej, wypowiadaja sie rowniez fachowcy i uzytkownicy, u ktorych wszystko dziala tak jak nalezy. Moze sprobuj tam opisac swoj problem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 13.03.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Otrzymałam wstępne kosztorysy z dwóch firm Color System i Warebud. Trochę mnie zatrwożyły kwoty jakie sobie życzą. To nie są jakieś skomplikowane urządzenia i prosty system. Dlaczego więc tyle to kosztuje? W poniedziałek udaję się do trzeciej firmy. Znalazlem kilka watkow nt. kosztow instalacji wentylacji mechanicznej z/bez GWC: http://forum.muratordom.pl/wentyl-mechaniczna-gwc-jakie-poniesliscie-koszty,t177422.htm http://forum.muratordom.pl/rekuperator-bartosz-wycena-prosze-zerknijcie-na-to,t128384.htm i kosztow eksploatacyjnych: http://forum.muratordom.pl/rekuperator-koszt-miesieczny-zuzycia-energii-elektrycznej,t175321.htm Rowniez troche informacji m.in. na temat kosztow znajdziesz tutaj: http://forum.muratordom.pl/rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-bylo-warto,t91576.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 13.03.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Na targi budownictwa oczywiście się wybieram, bo nie tylko rekuperatory mnie interesują. Przewertowałam listę wystawców i ich strony www dość dokładnie. Wierzch, dziękuję za te strony. Pytanie do wszystkich: Znacie/użytkujecie rekuperator TCS z firmy Aero-Serwice pana Pohoreckiego? Co o systemie możecie powiedzieć? Cenne są dla mnie wszystkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahonei 13.03.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Poszukuje osoby która buduje lub już wybudowała projekt archetonu Calineczka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts