Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziomnica wężowa czy jakoś tak - jaki wąż

piterazim

Recommended Posts

To ja jeszcze tipsy praktyczne dodam :)

1. Wąż nie dłuższy niż potrzeba - czym dłuższy, tym poziom wody wolniej się stabilizuje

2. W grubszym węży poziom stabilizuje się szybciej, w cieńszym na odwrót (nobel!) :lol:

3. Woda jest stosunkowo lepka - można zalać jakimś olejem, ale to raczej jak ktoś zamierza intensywnie tej poziomicy wodnej używać

Poziomica wodna, można ja zrobić samemu w prosty sposób wąż może być nie przeźroczysty, ale w obie koncówki węża trzeba włożyć lub nałożyć rurki szklane lub plastikowe. Zalać węża wodą tak aby woda była do połowy rurki jednego końca węża i drugiego trzymając je na jednakowej wysokości, najlepiej w jednej ręce dobrze jest oprzeć rękę o cos stabilnego, gdy woda złapie i uspokoi poziom w tym momencie mozna wyskalowac rurkę na przykład flamastrem. Tak jak ktos powiedział "wody nie oszukasz"

Chyba najlepszy będzie przezroczysty , coś koło 1cm fi.(ja taki mam i nie narzekam) .Przezroczysty po to ,że przy każdorazowym uzupełnianiu wody będziesz widział czy jest w nim jeszcze powietrze.

A co do dokładnośc to mogę powiedzieć ,że starannie prowadzony poziom (w trakcie murowania) poziomicą 150cm. z najwyżej półki sprawdzany(szlauchwagą -tak to umnie zowią) na etapie szałowania stropu miał odchył 1,5cm na 8,5m :o

" Wody nie oszukasz "

Pozdrawiam

Mam poziomnicę z marketu i po prostu jej nie ufam. A wody nie oszukasz :D
Wodę też oszukać możesz, chociaż to woda oszukać może Ciebie. Mam poziomicę wodną i już miałem problem, żeby wyznaczyć poziom pod ocieplenie zewnętrzne. Tu mi się zrobi menisk wypukły a tutaj wklęsły i już mamy pierwszą niedokładność. Potem trzeba pamiętać, aby przenosić jedną końcówkę ja podobnej wysokości co jest zamocowana druga, aby woda się nie wylała. Ale to jakoś przeżyłem

Potem chciałem wyznaczyć poziom sufitu powieszanego na dość sporej powierzchni - salon, kuchnia, korytaż. Szybko zrezygnowałem z tego pomysłu ze względu na powyższe mankamenty. Oblecieliśmy z małżonką sufit dookoła normlaną poziominą i finalnie minęliśmy się o jakieś 0,5cm, które zamaskujemy w odpowiedni sposób.

A nie lepiej kupić poziomnicę z laserem w Castoramie za parę złotych ?

Mam wrażenie , że co niektórzy na tym forum są analfabetami funkcjonalnymi . Poziomnica z laserem to nie to samo co zwykła poziomnica ! trzeba iść z duchem czasu . A nie stosować prymitywne metody . Wiem co mówię bo używałem ,,szlauchwagi" . Poza tym mam odrobinę pojęcia o geodezji i miernictwie .

Kuna napisał:

oczywiście że można, ale jaka jest dokładność i wytrzymałość marketowego wynalazku, a z kolei czy jest sens kupna porządnej poziomnicy laserowej za kilkaset złotych do wykonania kilku pomiarów?

Kuna napisał:

oczywiście że można, ale jaka jest dokładność i wytrzymałość marketowego wynalazku, a z kolei czy jest sens kupna porządnej poziomnicy laserowej za kilkaset złotych do wykonania kilku pomiarów?

Mam poziomicę laserową z Castoramy.I dwa razy podchodziłem do jej używania. Nie udało się jej zmusić do wskazania poziomu. I zostałem przy tradycyjnej o długości 1,5m.

Mam poziomicę laserową z Castoramy.I dwa razy podchodziłem do jej używania. Nie udało się jej zmusić do wskazania poziomu. I zostałem przy tradycyjnej o długości 1,5m.

dlatego też pobawię się wężem :D .... a potem i tak potwierdzę poziomnicą

wąż się i tak potem przyda w ogrodzie (aktualnie ściernisku)