JoShi 12.08.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Wiem co mówię bo używałem ,,szlauchwagi" . Poza tym mam odrobinę pojęcia o geodezji i miernictwie . To chyba wiesz, że porządne, precyzyjne narzędzia laserowe nie kosztują parę złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 12.08.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 po co sobie utrudnic zycie z samorobkami? w leroy i w innych, najzwyklejszych hurtowniach jest gotowa poziomica wodna z dwoma zgrabnymi naczyniami na koncach. kosztuje cale 35 zl wiec mysle wydatek nie jest tak wielki. ja kupilem jednak ostatnio laser obrotowy za 1100zl co pomaga mi glownie przy odmierzaniu poziomow w lazience, rzadziej przy sufitach (czesciej robie lazienki).jest swietny. nastepny zakup to statyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.08.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 po co sobie utrudnic zycie z samorobkami? w leroy i w innych, najzwyklejszych hurtowniach jest gotowa poziomica wodna z dwoma zgrabnymi naczyniami na koncach. kosztuje cale 35 zl wiec mysle wydatek nie jest tak wielki. Ile ma metrów ? ja kupilem jednak ostatnio laser obrotowy za 1100zl co pomaga mi glownie przy odmierzaniu poziomow w lazience, rzadziej przy sufitach (czesciej robie lazienki). jest swietny. nastepny zakup to statyw. Ten sprzęt zarobi na siebie. W przypadku amatora-majsterkowicza to bez sensu. Chyba, że jest dziany i lubi gadżety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 12.08.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 sa rozne dlugosci weza 25m, 35m. jak za dlugi zawsze mozna skrocic. naczynka sa dosc grube i nie powstaja meniski i do tego maja takie fajne koreczki z mala dziurka (odpowietrzenie) nie trzeba wiec przytrzymywac kciukiem naczynia aby nic sie nie ulalo przy schodzeniu z drabiny. fakt. zarobi. nie potrzebuje pomagiera do wyznaczenia poziomu no i za pomoca doskonalem przystawki moge sobie wyznaczyc rowno plaszczyzne skosow na poddaszu. nie kupilem super wypasionego sprzetu. nie ustawia sie on sam, trzeba to robic recznie. mi wystarcza, wiecej siana zostalo na sprzet do szlifowania gladzi takie cus: http://e-elektron.pl/index.php?g=20&c=104&p=900 dodam ze szkoda kasy na graty z castoramy czy innych marketow w tzw promocjyjnych cenach. kupilem ostatnio poziomice Dedra 150cm za 30 zl. nie wskasuje dobrze pionu, po ktotkim czasie wygiela sie (cienki profil). żenua. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 12.08.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 "poziomnica wężowa czy jakoś tak" U nos sie na to godo waserwaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 13.08.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 no to sie zle godo, bo wasserwaga to jest zwykla poziomica a szlauchwaga to jest poziomica wezowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.08.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 no to sie zle godo, bo wasserwaga to jest zwykla poziomica a szlauchwaga to jest poziomica wezowa. A juś ci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.08.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Potem trzeba pamiętać, aby przenosić jedną końcówkę ja podobnej wysokości co jest zamocowana druga, aby woda się nie wylała. Ale to jakoś przeżyłem. A wystarczy końcówki węża zatkać kciukami TYlko jak to zrobić, gdy jeden koniec od drugiego jest jakieś 10m Więcej było z tym zabawy a tak poziomicą szybciutko i mała odchyłka już zamaskowana. Na jednorazowe zabawy nie ma co się szarpać na coś większego i bardziej skomplikowanego, bo zanim się zacznie to poprawnie używać minie trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.08.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 TYlko jak to zrobić, gdy jeden koniec od drugiego jest jakieś 10m Złej baletnicy... Ty trzymałeś jeden koniec a drugi lewitował? bo zanim się zacznie to poprawnie używać minie trochę czasu. Niezły żart. Mam dom 12m na 16 i podwórko 25m na 45. Jak bym miała latać z poziomicą to by mnie szlak trafił. A i tak sobie myślę, że Dobre zrobienie na takich odległościach poziomicą jest znacznie trudniejsze i wymaga znacznie więcej wprawy i doświadczenia niż w przypadku poziomicy wężowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.08.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 TYlko jak to zrobić, gdy jeden koniec od drugiego jest jakieś 10m Złej baletnicy... Ty trzymałeś jeden koniec a drugi lewitował? Drugi był przyklejony do ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 13.08.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 to niedobrze. przy odmierzaniu potrzebne sa 2 osoby (mowie o duzych powierzchniach). jezeli jeden koniec przykleiles i nie widziales czy lustro wody jest "na kresce" to takie pomiary sa do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 13.08.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 "poziomnica wężowa czy jakoś tak" U nos sie na to godo waserwaga. Tee ! waserwoga to je drzewiano!! abo alu !! A szlauchwoga - mo schlauch ! - besto na nia godajom szlauchwoga!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 13.08.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Ale skrupulatni?? Odsyłam do : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/63738575bbaed7b0.html albo do: http://www.sjp.pl/co/waserwaga W poziomicy niekoniecznie musi być woda (i nie powinna,bo w zimie nikt by nie mógł mierzyć),może byc glikol,alkohol lub płyn ropopochodny. A w WASERwadze jest woda. I nie woga,bo tak to nawet w Rudzie nie godają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 14.08.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Ale skrupulatni?? I nie woga,bo tak to nawet w Rudzie nie godają. W opolskiem mówią nawet miast waga- "wołga", Opole-"opołle", :lol: pistolet- "pistołla" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 15.08.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Z tego co czytam, problemem jest rówiez napełnienie poziomicy wodnej. Najłatwiej włozyć jeden koniec do wiaderka z woda a drugi koniec do ust. Pozciagnąć/zassac tak jak sie spuszcza benzynę. Trwa to kilkanascie sekund przy węzy 10m i fi 10mm. Nie ma pęchcerzyków powietrza. Minusy- nie zalewac denaturatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.08.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Dobrze jeśli woda w wiaderku jest odstana (bez pęcherzyków powietrza), wiadro powinno stać nieco wyżej niż drugi koniec węża i przydałaby się osoba pilnująca tej końcówki w wiadrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 17.08.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 TYlko jak to zrobić, gdy jeden koniec od drugiego jest jakieś 10m Prosty sposób: Na środku mierzonego obszaru (podwórka, pokoju) stawiamy stołek, na nim wiaderko 10-20l. Przedtem modyfikujemy nieco szlauchwagę: w wiaderku nad dnem wiercimy otwór nieco mniejszy niż średnica rurki. Rurkę wciskamy w otwór.Musi być to zrobione dokładnie i starannie żeby było szczelne. I wyznaczamy (jednoosobowo) drugim końcem rurki jednakowy poziom tam gdzie nam potrzeba. Od tego poziomu wyznaczamy wszystkie potrzebne nam poziomy przy pomocy linijki. (np: wylewka -1,2; sufit podwieszony +1,6) i gotowe. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts