Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym obłożyć komin?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My kominy "oblecimy" tynkiem w kolorze elewacji... :D

a to przed pokryciem dachu czy juz po? bo jeszcze średnio wiem jaki kolor będzie elewacji ale po dachówce komin robić to chyba straszna rzeźba...

Dach już mamy, a ocieplenie i elewacje będą robione za jakieś dwa miesiące. Mam nadzieję, że tynkarze dadzą sobie z tym radę... :D

Jeśli ktoś chce kleić cokolwiek do komina, to powinien posłuchać rady kolegi Jacekp71

i zastosować warstwę pośrednią. Ciągłe skurcze i rozkurcze prędzej czy później doprowadzą

do powstania mikropęknięć w które wejdzie woda... a woda w stanie stałym posiada większą

objętość niż w płynnym. ;) Szkoda pracy i pieniędzy.

• 4 years później...
czym obłożyć kominy z cegły białej silikatowej?

płytki klinkierowe? tynk? blacha? jeden komin "chłodny" odprowadza spaliny z pieca kondensacyjnego, drugi "gorący" z kanałem od kominka.

czym mocować płytki? jakieś zdjęcia , porady. proszę o wsparcie.

Czy cegła sylikatowa aby nadaje się do budowy kominów dymowych? (Coś mi się wydaje, że raczej tylko do wentylacyjnych.) Komin do kominka to mi się raczej z ceramiką (cegła pełna) kojarzy.

(Chyba, że jakieś rury do środka idą. (?))

Na wykończenie kominów polecam struktonit. Mam, i chwalę sobie.

Moje też tyle wytrzymają. Rury ceramiczne zaizolowane, kominy z zewnątrz, podobnie, wełną mineralną, na to klej z siatką i struktonit.

Mnie tylko ten sylikat zastanawia. Bardzo trwały, tylko czy na kominy odpowiedni?

Jak najbardziej nieodpowiedni. Wapno reaguje z sadzą.