adam na kamyku 07.08.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 czym obłożyć kominy z cegły białej silikatowej?płytki klinkierowe? tynk? blacha? jeden komin "chłodny" odprowadza spaliny z pieca kondensacyjnego, drugi "gorący" z kanałem od kominka.czym mocować płytki? jakieś zdjęcia , porady. proszę o wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz1 07.08.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 ja wykończyłem styropianem plus tynk mozajkowy atlasa , cztery kanały wentylacyjne jeden dymowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 07.08.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 My kominy "oblecimy" tynkiem w kolorze elewacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Pe 07.08.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 My kominy "oblecimy" tynkiem w kolorze elewacji... a to przed pokryciem dachu czy juz po? bo jeszcze średnio wiem jaki kolor będzie elewacji ale po dachówce komin robić to chyba straszna rzeźba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 08.08.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Nie wiem co jest na rzeczy, ale widziałem kilka kominów w mojej okolicy, które były obłożone płytkami klinkierowymi i te płytki odpadają. Być może jeden majster to paprał, ale uważaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 08.08.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 My kominy "oblecimy" tynkiem w kolorze elewacji... a to przed pokryciem dachu czy juz po? bo jeszcze średnio wiem jaki kolor będzie elewacji ale po dachówce komin robić to chyba straszna rzeźba... Dach już mamy, a ocieplenie i elewacje będą robione za jakieś dwa miesiące. Mam nadzieję, że tynkarze dadzą sobie z tym radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam na kamyku 08.08.2008 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 na dachu będą gonty coś od brązu. kominy chcę obłozyć płytkami klinkieru. piszecie, że odpadają? ale dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 08.08.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 odpadaja (podobno, sam nie widzialem), bo szlag trafia wiazanie kleju na skutek duzej roznicy temperatur spalin oraz otoczenia .... dlatego komin "pod płytki" musi miec opierzenie ze styro, a i dobrze jak np. wklad jest w otulinie z welny, do tego dobry, elastyczny klej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwnn 09.08.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Witam.U nas będzie struktonit.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 09.08.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Jeśli ktoś chce kleić cokolwiek do komina, to powinien posłuchać rady kolegi Jacekp71 i zastosować warstwę pośrednią. Ciągłe skurcze i rozkurcze prędzej czy później doprowadzą do powstania mikropęknięć w które wejdzie woda... a woda w stanie stałym posiada większą objętość niż w płynnym. Szkoda pracy i pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaCIESZYN 09.08.2008 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 jesli już chcesz obkładać komin płytkami, to zastanów się nadpłytkami struktonit, są produkowane przez euronit i przede wszystkim mocowane za pomocą gwozdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 19.08.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Mineło już trochę czasu od ostatniego wpisu.Jakieś nowe przemyslenia? Jak sie sprawuje klinkier - odpada czy nie? Jak struktonit sie trzyma ? Moze kamień naturalny? Jakieś rady?Czeka mnie ten problem za dwa- trzy tygodnie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.08.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Proponuję tytan cynk.Obecnie można dostać już w wielu kolorach.Jest naprawdę niekłopotliwy.Do dachówki także ludzie robią,tu ma forumowiczhttp://forum.muratordom.pl/blog.php?69465 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 20.08.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Proponuję tytan cynk.Obecnie można dostać już w wielu kolorach.Jest naprawdę niekłopotliwy. Do dachówki także ludzie robią,tu ma forumowicz http://forum.muratordom.pl/blog.php?69465 Taki wyglada pieknie, ale dekarz powiedzial mi 5tys. zl za jeden komin, a mam 3:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.08.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Taki wyglada pieknie, ale dekarz powiedzial mi 5tys. zl za jeden komin, a mam 3:( Możesz jeszcze brać pod uwagę zmiennie aluminium,zadzwoń do kogoś kto się tym na bieżąco zajmuje,bo wcale mnie ta cena nie przekonała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 20.08.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 czym obłożyć kominy z cegły białej silikatowej? płytki klinkierowe? tynk? blacha? jeden komin "chłodny" odprowadza spaliny z pieca kondensacyjnego, drugi "gorący" z kanałem od kominka. czym mocować płytki? jakieś zdjęcia , porady. proszę o wsparcie. Czy cegła sylikatowa aby nadaje się do budowy kominów dymowych? (Coś mi się wydaje, że raczej tylko do wentylacyjnych.) Komin do kominka to mi się raczej z ceramiką (cegła pełna) kojarzy. (Chyba, że jakieś rury do środka idą. (?)) Na wykończenie kominów polecam struktonit. Mam, i chwalę sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 23.08.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 nikt z was nie pisze o tym, że styropian nie jest odpowiednim materiałem do obłożenia komina na paliwo stałe, musi być to materiał nie palny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 23.08.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Jak byście zrobili kominy z cegły klinkierowej to byście mieli spokój na 50 lub więcej lat. A tak trzeba kombinować i co jakiś czas będziecie poprawiać, doklejać, uzupełniać itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 23.08.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Moje też tyle wytrzymają. Rury ceramiczne zaizolowane, kominy z zewnątrz, podobnie, wełną mineralną, na to klej z siatką i struktonit. Mnie tylko ten sylikat zastanawia. Bardzo trwały, tylko czy na kominy odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.08.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Moje też tyle wytrzymają. Rury ceramiczne zaizolowane, kominy z zewnątrz, podobnie, wełną mineralną, na to klej z siatką i struktonit. Mnie tylko ten sylikat zastanawia. Bardzo trwały, tylko czy na kominy odpowiedni? Jak najbardziej nieodpowiedni. Wapno reaguje z sadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts