Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o poradę w sprawie kominka

Recommended Posts

Chcę kupic kominek, który występuje w dwóch opcjach:

1. Kominek zwykły tzn. powietrze do paleniska pobiera z pomieszczenia w którym jest zainstalowany

2. Kominek z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz do komory spalania.

Który byście polecili?

Sprzedawca poleca ten z doprowadzeniem z zewnątrz oczywiście droższy?

Pod kominkiem mam wyprowadzoną rpowietrze rurą kanalizacyjną fi 110 mm

Pozdrawiam,

Ewelina

Ja mam Tarnawę z doprowadzeniem, myślę że jest to dobre rozwiązanie, u mnie spisuje się OK, /domek z mieszkalnym poddaszem/

Jak bym miał jeszcze raz wybierać to obecnie zdecydował bym się na KOZĘ, myslę że w moim przypadku było by to lepsze i tańsze rozwiązanie, a jeśli miałby ju być kominek to tylko w obudowie ciepłej, a ja mam zimną.

Proponuję dobrze przemyśleć wszystkie decyzje.

Pozdrawiam

Zdecydowanie lepszą opcją jest z doprowadzeniem z zewnątrz.....przy pierwszej opcji niejestes w stanie dostarczyc odpowiednią ilosc powietrza do spalania..i wtedy podczas otwierania drzwiczek kominka robi się podciśnienie i dym z komina cofa sie na pokój decyzja należy do ciebie....pozdrawiam

Chcę kupic kominek, który występuje w dwóch opcjach:

1. Kominek zwykły tzn. powietrze do paleniska pobiera z pomieszczenia w którym jest zainstalowany

2. Kominek z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz do komory spalania.

Który byście polecili?

Sprzedawca poleca ten z doprowadzeniem z zewnątrz oczywiście droższy?

Pod kominkiem mam wyprowadzoną rpowietrze rurą kanalizacyjną fi 110 mm

Pozdrawiam,

Ewelina

Bez względu na opcję jaką wybierzesz, doprowadż sobie do kominka pod posadzką rurę (najlepiej fi 160).

Jeżeli chcesz w pełni sterować tym powietrzem za pomocą szybra, to kup kominek z opcji nr 2.

Jeśli Ci na tym nie zależy, to opcja nr 1. Ewentualne braki powietrza kominek będzie sobie uzupełniał właśnie tą rurą, nie tworząc w domu podciśnienia.

Z powietrzem z zewnątrz. Skoro masz rurę to znaczy że masz wszystko. Tylko załóż końcówkę z przepustnicą (coś jak szyber) np. taką:

http://allegro.pl/item409118462_przepustnica_ocynk_z_linka_fi100_do_kominek_rura.html

bo jak przypizga na podwóru -30, a Ty akurat nie będziesz paliła w kominku, to dość szybko to odczujesz :D

Pozdrawiam.