mariusz r 29.09.2003 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Ostatnio odebralem projekt elektryczny nojego domu wiem ze nie jest wymagany (nie mylcie z projektem przylacza elektr.)ale sie zastanawiam czy tu obowiazuje jakas norma zapewne polska ale mam dylemat:w zwiazku z przystosowaniami do EU nastapily zamiany parametrow napiecia i natezenia w naszych gniazdkach:czy moge miec obawy ze stosujac sie do tego projektu za jakis czas zapuka HELMUT do mych drzwi i powie ze cos nie tak?Wiecie jak to u nas jest zawsze cos nie tak a planuje miec jakas dzialalnosc gosp.i wole sie zapytac(przezorny zawsze......)zeby nie bylo problemow bo np. oprawy , zarowki czy transformatornie ten i dzwonek nie tak bimba bo nie te decybele....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 29.09.2003 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 nie wydaje mi się, że zmiana napięcia z 220 na 230 to jakiś problem jak weżmiesz i popatrzysz na wszytkie żaróweczki i oprawczki to wydaje mi się, że tam już dawno jest 230 V. Ale zaznaczam ! - wydaje mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.09.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 ja oczekuje odpowiedzi osoby z branzy elektrycznej:) Moze tak byc ze ta zmiana bedzie miescic sie w tolerancji ale niech mnie upewni osoba kompetentna POZDRAWIAM MARIUSZ R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 29.09.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Ta zmiana na pewno mieści się w tolerancji i możesz spać spokojnie.Drukowałem ostatnio ulotki dla ZEWT dotyczące tej kwestki więc sobie poczytałem. ZEWT zapewnia oficjalnie, że nic nie powinno się stać. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju 29.09.2003 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Jasne że nic się nie stanie ,cały sprzęt AGD już dawno chodzi na 230 i 400VOczywiście po zwiększeniu napiecia do230V moc minimalnie r ownieżwzrośnie ku zadowoleniu energetyki. Być może wieś zacznie mieć normalne napięcie ????? AB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księgowa 30.09.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Potwierdzam - wszystko już jest przystosowane do tych napięć - łącznie z żarówkami. Jeżeli ktoś mówi że jest inaczej to widocznie chce coś Wam sprzedać i wciska kity. Potwierdzone przez elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.09.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 DZIEKI I POZDRAWIAM MARIUSZ R SZCZECIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 30.09.2003 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Jeżeli ktoś mówi że jest inaczej to widocznie chce coś Wam sprzedać i wciska kity. Zdarzają się tacy cwaniacy, którzy robią na tym kasę. Mówią, że dostosują instalacje lub/i urządzenia do nowego napiecia i za pokręcenie się po mieszkaniu biorą szmal z nic. Urządzenia i tak już od dłuższego czasu są produkowane na napiecie 230/400V, a instalacja też spełnia te kryteria. Drugą sprawą jest to, że w większości naszych domów napięcie już obecnie jest podwyższone. Zmiana musi być dokonana do końca br., a ZE nie są zdolne do zmiany napięcia w jednym czasie, dlatego te zmiany następują od początku roku. Obecnie około 80-90% procent odbiorców ma poziom napięcia spełniający wymogi UE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 30.09.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 A ja bym ten temat odebrał trochę inaczej. A może przyjdzie jakiś HELMUT (bez obrazy) i powie, że te żarówki to nie mają certyfikatu europejskiego, ta stara lodówka na freon a nie może, a pralka Viatka kręci w inną stronę niż przewiduje norma i że zakontraktowane mam 20kW mocy na dom i tyle muszę pobierać, a jak nie to i tak muszę zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 30.09.2003 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 ... A może przyjdzie jakiś HELMUT (bez obrazy) i powie, że te żarówki to nie mają certyfikatu europejskiego, ta stara lodówka na freon a nie może, a pralka Viatka kręci w inną stronę niż przewiduje norma i że zakontraktowane mam 20kW mocy na dom i tyle muszę pobierać, a jak nie to i tak muszę zapłacić. no to masz stres nie większy niż powodu potencjalnej: powodzi, tornada, gradobicia, trzęsnienia ziemi (lub szkód górniczych), upadku samolotu na twoją posesję, noclegu pielgrzymki, przejcia demonstracji bezrobotnych itd... .. za dużo tego żeby się wszystkim przejmowac bo i tak przed wszytskim się nie zabezpieczysz . A jak mi ktoś powie, że mi się coś tam nie w tą stronę kręci to ja mu już właściwy kierunek obrotowy nadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts