Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NAPIECIE I PRAD UNIJNY W GNIAZDKU?? ?? ??

Recommended Posts

Ostatnio odebralem projekt elektryczny nojego domu wiem ze nie jest wymagany (nie mylcie z projektem przylacza elektr.)ale sie zastanawiam czy tu obowiazuje jakas norma zapewne polska ale mam dylemat:

w zwiazku z przystosowaniami do EU nastapily zamiany parametrow napiecia i natezenia w naszych gniazdkach:

czy moge miec obawy ze stosujac sie do tego projektu za jakis czas zapuka HELMUT do mych drzwi i powie ze cos nie tak?

Wiecie jak to u nas jest zawsze cos nie tak a planuje miec jakas dzialalnosc gosp.i wole sie zapytac(przezorny zawsze......)

zeby nie bylo problemow bo np. oprawy , zarowki czy transformator

nie ten i dzwonek nie tak bimba bo nie te decybele.......

Jeżeli ktoś mówi że jest inaczej to widocznie chce coś Wam sprzedać i wciska kity.

Zdarzają się tacy cwaniacy, którzy robią na tym kasę. Mówią, że dostosują instalacje lub/i urządzenia do nowego napiecia i za pokręcenie się po mieszkaniu biorą szmal z nic. Urządzenia i tak już od dłuższego czasu są produkowane na napiecie 230/400V, a instalacja też spełnia te kryteria.

Drugą sprawą jest to, że w większości naszych domów napięcie już obecnie jest podwyższone. Zmiana musi być dokonana do końca br., a ZE nie są zdolne do zmiany napięcia w jednym czasie, dlatego te zmiany następują od początku roku. Obecnie około 80-90% procent odbiorców ma poziom napięcia spełniający wymogi UE.

A ja bym ten temat odebrał trochę inaczej. A może przyjdzie jakiś HELMUT (bez obrazy) i powie, że te żarówki to nie mają certyfikatu europejskiego, ta stara lodówka na freon a nie może, a pralka Viatka kręci w inną stronę niż przewiduje norma i że zakontraktowane mam 20kW mocy na dom i tyle muszę pobierać, a jak nie to i tak muszę zapłacić. :D

... A może przyjdzie jakiś HELMUT (bez obrazy) i powie, że te żarówki to nie mają certyfikatu europejskiego, ta stara lodówka na freon a nie może, a pralka Viatka kręci w inną stronę niż przewiduje norma i że zakontraktowane mam 20kW mocy na dom i tyle muszę pobierać, a jak nie to i tak muszę zapłacić. :D

no to masz stres nie większy niż powodu potencjalnej: powodzi, tornada, gradobicia, trzęsnienia ziemi (lub szkód górniczych), upadku samolotu na twoją posesję, noclegu pielgrzymki, przejcia demonstracji bezrobotnych itd...

.. za dużo tego żeby się wszystkim przejmowac bo i tak przed wszytskim się nie zabezpieczysz :-). A jak mi ktoś powie, że mi się coś tam nie w tą stronę kręci to ja mu już właściwy kierunek obrotowy nadam :-)