Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zamiast ogrodzenia z siatki?

Recommended Posts

betonowe to są mury budynków z kratami w oknach. faktycznie, obciach jak na ogrodzenie prywatnej posesji. chyba, że masz sąsiadów-psychopatów, którzy tylko czają się na ciebie, twoje dziecko, psa ;)

siatka wydaje się być najrozsądniejsza. dobry ocynk - nie kupuj tej powlekanej folią, bo to lipa.dodatkowy plus siatki jest taki, że nie rzuca się w oczy. posadzisz sobie przy niej drzewka ozdobne, np. jałowce kolumnowe i będziesz miał super płot bez betonu.

widziałem, że szukasz ogrodzen klinkierowych - już pisałem jakiemuś userowi o tym, by wybudował ogrodzenie z cegły rozbiórkowej. jest tańsza (przynajmniej powinna być, gdy nie kupujesz u firm zajmujących się rewitalizacją). takie ogrodzenie daje niebywały efekt. możesz też poszukać nietypowych cegieł - nie musza to być klinkiery - i z nich wybudowac sobie ogrodzenie.

Ja mam takie:

http://images26.fotosik.pl/68/53b8ee3a459dcf82med.jpg

Koszt ogrodzenia o długości łącznej 200m to 5 000 pln + impregnat ok 1000 + praca własna

Ja też chcę takie!!!!! Mogą być z pionowymi sztachetami - bez znaczenia. Beton dookoła domu.... ZA NIC

Jak masz kamienia polnego pod dostatkiem można sie pokusić o wybudowanie słupków a wypełnienie właśnie drewnem.

Też kiedyś tak myślałem. Zrobiliśmy coś takiego nawet na działce rekreacyjnej i niestety zonk. Przy czyszczeniu, spoina która trzyma kamień rozmazuje się po jego powierzchni i na całości jest biały nalot. Trzeba to fugować specjalną żywiczną fugą która jest niestety mocno droga. Kuzyn zajmuje się profesjonalnie kładzeniem kamienia i wyjaśnił. Poza tym kamień ładnie wyglada jak jest bity a nie cały (chociaz to akurat kwestia gustu) a do tego trzeba specjalna prasę chociaż znam takich co se i młotkiem radzą. Koniec końców, koszt takich słupków niemały

płyty betonowe

Podobne będę robił za 2 tygodnie.

Zaje - fajne - też takie zrobię .. Acha i dowiadywałem się jest tańsze niż sztachety i trwalsze.

No ja już mam zamówione i czekam. Cena jednego przęsła to 100 zł (wersja barwiona). Myślę, że starczą na długo. Jeszcze tylko zastanawiam się czy nie dać tego z przodu, widziałem na żywo takie ogrodzenia i wyglądało to lepiej niż nie jeden płot metalowy z klinkierową podmurówką.

Szulu, a nie trzeba tego malować, to ma taki ładny kolorek w masie ?

Dokładnie, kolory do wyboru, żółty, ceglany, 2 odcienie brązu - podmurówka i ciemny grafit "sztachetki". No i słupki również o wzorze jak podmurówka (2 wzory cegiełek i łupek) + daszek albo kulka u gry :) Aha, są jeszcze jakies daszki na podmurówkę.

dzięki za tyle odpowiedzi - nie spodziewałem się zwłaszcza, że teraz zamiast siedzieć przed kompem wszyscy podlewają ogórki :-)

co do betonowych: będę miał elewację z cegły ręcznie formowanej, więc nie pasuje mi nawet po bokach

drewniaki? OK tylko problem jest taki, że ogrodzenie takie jest "inwazyjne" - ma zdecydowany charakter i może się gryźć z później dodanym frontem

ale opcja jest jedna z 5:

1. sztachety drewniane

2. ogrodzenie wiklinowe

3. gotowe pseudokute segmenty z castoramy

4. kupić pręty i pospawać samemu (dwa płaskowniki i pręty kwadratowe 12-14 przycięte u góry na ukos)

5. siatka

płyty betonowe

Ja też jestem za ogrodzeniem betonowym:

http://www.ogrodzenia-jeziorko.pl/_img/foto32.jpg

Podobne będę robił za 2 tygodnie.

Zaje - fajne - też takie zrobię .. Acha i dowiadywałem się jest tańsze niż sztachety i trwalsze.

Przepraszam bo o gustach się nie dyskutuje ale nie mogłem się powstrzymać....i tysiąc razy bardziej tandetne jak wszystkie imitacje (imitacja drewna z betonu, imitacja skóry z plastiku ble).