Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

W wyszukiwarce znalazłem pokrewne tematy np. http://forum.muratordom.pl/nie-schnace-sciany-pomozcie,t31603.htm?highlight=g%B3ad%BC%20schnie

ale mimo wszystko nie jest to dla mnie bezpośrednia rada.

Historia:

Przygotowałem ścianę (woda z mydłem technicznym Dragon-zgodnie z zaleceniami producenta)-nie gruntowałem powierzchni gruntami.

14-15.lipca 2008 położyłem na tynku mineralnym gładź megaron GT-90 (obecnie nazywa się clasic).

Pokryte zostały dwie ściany z murów nośnych-zewnętrznych (siporeks-grubość 38cm), sufit i 1 ściana działowa (mur wewnętrzny-cegła)). Łączna grubość gładzi (kładzina w 2 ratach) wynosi do 3 mm. Stwardnienie produktu na ścianie nastąpiło stosunkowo szybko zarówno przy pierwszym jak i drugim nałożeniu. Na dzień dzisiejszy dalej jest wilgoć - prawdziwa mozajka na każdej z położonych powierzchni. Dzisiaj był przedstawiciel producenta. Stwierdziliśmy wspólnie, że gładź została położona zgodnie ze sztuką oraz, że mury są suche. Zostawił mi gładź polimerową Megaron-Premium i poradził mi próbnie położyć na 1 m kw. na nieprzeschniętej gładzi GT-90.,Gładź ta powinna wyschnąć po ok 1,5 godz. Jeśli tak będzie przedstawiciel proponuje położyć GT-120 (bo, skoro wyschła polimerowa to i GT-120 wyschnie) bez czekania na pełne odparowanie wody z juz położonej i po wyschnięciu proponuje położenie farby. Na moje wątpliwości związane z wchłonięciem wilgoci przez ściany i ewentualnym późniejszym grzybem stwiedził, że taka ilość wody (2kg gładzi/ 1l wody) nie robi problemu. Pytanie moje brzmi: czy przyjąć taką propozycję, czy po prostu powinienem zbić GT-90 i położyć wszystko od początku korzystając z innego produktu. Idę położyć próbne premium i proszę o pilne dopowiedzi. Jutro jestem umówiony z przedstawicielem na telefon w sprawie eksperymentu

https://forum.murator.pl/topic/106346-nieschn%C4%85ca-g%C5%82ad%C5%BA-gipsowa-po-3-tygodniach/

mozaika?

to wilgoć ze spoin muru, inaczej schnie na zaprawie, inaczej na cegle/suporeksie

Rozumiałbym z murów nośnych, ale nie ze ścianki działowej. Sufit jest najmniej przeschnięty (płyty żelbetowe) Dom to prawie 30-letni budynek. Pokój mieści się nad piwnicą a pod 1-szym piętrem. Może te uwagi pomogą i oczywiście w całości otynkowane tynkiem mineralnym. Gładź na murze wewnętrznym jest bardziej przeschnięta niż na murach nosnych. Mając na myśli mozajkę nie chodzi mi o obrysowanie ze spoin, ale raczej nieregularne kształty. Wilgoć muru razem z przedstawicielem wykluczyliśmy

Jakie proponujesz Aru działania?

https://forum.murator.pl/topic/106346-nieschn%C4%85ca-g%C5%82ad%C5%BA-gipsowa-po-3-tygodniach/#findComment-2609530

Wietrzenie odbywa się non stop, tzn. otwarte na oścież okna (wentylator przez krótką chwilę również był). Swoją drogą dogrzewałem do 30 stopni C (optymalna temp. schnięcia wg producenta to 20-24 stopnie. Jest twarde i takowe się stało szybko, natomiast nieregularne plamy jasne -suche i lekko wilgotne ciemniejsze (one również są twarde-zresztą jest to gładź do szlifowania na mokro). Przez 3 dni (po 14.07.) było bardzo wilgotno na zewnątrz. Potem temperatura zewnętrzna oscylowała wokół 30. Myślę, że z dogrzewaniem włącznie (a przestałem dogrzewać dwa dni temu) zrobiłem chyba wszystko co mogłemCo w konsekwencji powinienem zrobić? Przystać na propozycję przedstawiciela czy likwidoawć warstę gładzi? Słyszałem, że wada taka może powstawać w wyniku złego magazynowania produktu...

Może wkleić zdjęcia?...

https://forum.murator.pl/topic/106346-nieschn%C4%85ca-g%C5%82ad%C5%BA-gipsowa-po-3-tygodniach/#findComment-2609675

• 2 weeks później...

No cóż, remontu na dzień dzisiejszy nie skończyłem :D , a miało być tak słodko i treściwie. Przy założeniu trzymania się reżimu pracy zgodnie z zaleecniami producentów gładzi i farb, przekroczyłem czas realizacji remontu.

ALE DO RZECZY:

Przedstawiciela nie posłuchałem, gładź zerwałem (co ciekawe: pierwsza warstwa przeschła bardzo ładnie{ta zpierwszego worka}, a druga nie chciała schnąć)

Producent gładzi chce w jakiejś mierze zrekompensować straty-zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Ale ciekawostką była kolejna analiza nieschnącej gładzi: wapno użyte do tynku mineralnego (tynk ma ponad 25 lat) jest jakieś kiepskie, stąd gładź nie schła. Po infomacji, że 1-sza warstwa była O.K., wycofano taką opinię.

Tyle gwoli zakończenia tematu.

Pozdrawiam wszystkich

...a remont trwa nadal... :(

https://forum.murator.pl/topic/106346-nieschn%C4%85ca-g%C5%82ad%C5%BA-gipsowa-po-3-tygodniach/#findComment-2633908