Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

najcieplejsza sciana będzie z bali drewnianych, jeżeli chodzi o mur, to najcieplejszy będzie z pełnej cegły. .....

buduj z cegły

tego to chyba i TB/Wgregor nie poprze

Odwiedź stronę autora tego postu, to dowiesz się dlaczego najlepiej budować z cegły :).

odwiedzaj, odwiedzaj, ale też się porozglądaj dookoła, poszukaj w google, poczytaj listy dyskusyjne na zagranicznych forach budowlanych. xxi wiek, to renesans gliny i ceramiki w budownictwie, nie bez powodu koniunktura ta zbiegła się w czasie z dyskusją na temat ekologii.

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2624655

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po co mi chałupa ktora postoi 200 lat??

Poza tym jaka jest przewaga cegły ceramicznej nad BK? (oprócz izolacyjności akustyczej - to jest akurat jasne)

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2624787

Witam.

Czy możecie mi Panowie powiedzieć, co sądzicie o wynalazkach typu bloczki Hotblok, Pezam, Fortis, Labimex? Producenci wypisują ciekawe rzeczy o swoich produktach, a mnie interesuję ile jest w tym prawdy? Na pewno wielu z forumowiczów zetknęło sie z informacjami na ten interesujący mnie temat i prosiłabym o Wasze opinie. :wink:

Pozdrawiam, Mirella

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2627392

Witam.

Czy możecie mi Panowie powiedzieć, co sądzicie o wynalazkach typu bloczki Hotblok, Pezam, Fortis, Labimex? Producenci wypisują ciekawe rzeczy o swoich produktach, a mnie interesuję ile jest w tym prawdy? Na pewno wielu z forumowiczów zetknęło sie z informacjami na ten interesujący mnie temat i prosiłabym o Wasze opinie. :wink:

Pozdrawiam, Mirella

Rozumiem że chodzi o bloczki wypełnione izolacją do budowy ścian 1W (jednowarstwowych) . Otóż, wg mnie, mają dwie wady:

1. cena - te same parametry cieplne osiągniesz budując "tradycyjną ścianę" w systemie 2W Lub 3W za niższą cenę.

2. Jednal jest to technologia 1 W - ekipa musi być dokładna żeby nie narobić Ci mostków cieplnych.

Chyba jedyna ciekawa metoda to pustaki styropianowe zalewane betonem (np izodom 2000) ale ja miałbym pewne opory przed styropianem po wewnętrznej stronie muru.

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2627402

Dzięki za odpowiedź.

Naczytałam się na temat ścian 2w i 3w i zastanawiam się jak wynalazki z mojego poprzedniego postu zachowywałyby się w domu pasywnym, bo jednak aby parametry były porównywalne, to jednak grubość ściany 2w jest większa? A ( mam taką nadzieję) coraz więcej ekip poradziłoby sobie z zaprawą ciepłochłonną? :-?

Pozdrawiam, Mirella

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2627435

no chyba do pasywnego to im daleko przy U = 0,15. Nie wiem jak Ci wychodzi parametr dla ścian w Twoim domu ale myślę że powinień być poniżej 0,1. Nie zrobisz pasywniaka w tej technologi. Chyba. Pobawa się tą maszynką zobacz co ci wyjdzie i prz jakiej grubości.
https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2627447

Może domu pasywnego przy w.wym. wynalazkach nie zbuduję, ale ciekawość nadal mnie nurtuje. Maszynką już się pobawiłam. Faktycznie jest trochę możliwości żeby maksymalnie obniżyć U, ale do dyspozycji mamy w wykazie tylko "standartowe" materiały.

Na razie mam dom energooszczędny, ale marzy mi się dom autonomiczny (może niekoniecznie miałabym uprawiać żywność) - własny wiatrak, solarki, reku...

Śledzę od dawna wątki dotyczące pasywniaków i jakoś temat jest z rzadka odświeżany, dlatego będę w tym wątku podpytywać moich doświadczonych i dużowiedzących Kolegów i Koleżanki. :roll:

Pozdrawiam serdecznie, Mirella

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2627564

koncepcja domu pasywnego tylko przy scianie 2W i to oczywiscie bardzo duzej grubosci izolacji.nie zawracaj sobie glowy jednowarstwowka.

ja planuje jednowarstowowke poniewaz potrafie wyobrazic sobie trwalosc takiej sciany. warstwa ocieplenia tak naprawde nie wiem jak bedzie zachowywala sie po 10-15 latach no i oczywiscie jest wyraznie bardziej narazona na uszkodzenia mechaniczne.mam rowniez w zalozeniach podlogowke w calym domu i boje sie,ze najzimniejsza jednowarstwowka bedzie za slaba dla utrzymania komfortu w mrozne zimy.moj dom wystarczy,ze bedzie energooszczedny.

wynalzaki ,ktore podalas powyzej w moim przypadku odpadaja ze wzgledu na cene.

posrednim rozwiazaniem przy zachowaniu u-0,19-0,20 jest thermoplan 42,5 -49 cm.

dla mnie wystarczy, zdecydowanie cieplejsza sciana niz popularny porotherm 44 lub 49. cenowo nieznacznie drozszy ( w cenie zaprawa)

ze wzgledu na to ,ze jeszcze nie zaczalem stawiac scian to dylemat wciaz pozostaje...

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2628128

Witaj.

Domek na zdjęciu to mój drugi. Pierwszy to był antyk z cegły pełnej ( 1+pustka+1 ). Koszty ogrzewania...brrrr. Horror. Wpompowałam styropian granulowany w pustkę, trochę pomogło, ale... Zmażyło sie coś cieplejszego i tańszego w utrzymaniu. Na chwilę obecną ( budowa 2004 ) mam dom energooszczędny ze ścianą 2w ( 24BK cienka spoina+12cm styro frezow.), okna 1,1, reku, garaż lekko ogrzewany ocieplony styrodurem od wew. Ale... Posmakowałam, że można mieszkać taniej i chcę jeszce taniej. Stąd idea pasywniaka. A jeśli pasywny, to czemu nie autonomiczny? Dlatego śledzę wszystkie wątki o domach pasywnych. Zdania są podzielone: z czego budować, czym ocieplać, czym ogrzewać. Wybieram się dzisiaj do Polskiego Instytutu Budownictwa Pasywnego w Gdańsku i mam nadzieję, że ta wizyta trochę rozjaśni mi w głowie, uporządkuje pewne wątpliwości i naprowadzi na właściwy kierunek.

Jedno jest pewne: pasywniak jest wygodny. A jeszcze tak gdyby jedynym żródłem ciepła był reku z GWC+grzałka 2-2,5KW to już byłoby super.A gdyby tak cwu z solarów wspomaganych kotłem na prąd+"kawałek ciepła" do ogrzania łazienek i kuchni? To chyba marzenie do zrealizowania? No i własny wiatrak... Ale czy to możliwe? Na koszty nie patrzę, bo to dom trzeci i już DLA MNIE ! :lol:

Piszcie wszystkie wskazówki, bo to najcenniejsze, co możecie dać

Płyta fundamentowa, okna, ściany,dach - wszystko co najcieplejsze. Jakie macie pomysły? Może coś świeżego?

:wink:

Pozdrawiam, Mirella

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2628474

Witaj.

Domek na zdjęciu to mój drugi. Pierwszy to był antyk z cegły pełnej ( 1+pustka+1 ). Koszty ogrzewania...brrrr. Horror. Wpompowałam styropian granulowany w pustkę, trochę pomogło, ale... Zmażyło sie coś cieplejszego i tańszego w utrzymaniu. Na chwilę obecną ( budowa 2004 ) mam dom energooszczędny ze ścianą 2w ( 24BK cienka spoina+12cm styro frezow.), okna 1,1, reku, garaż lekko ogrzewany ocieplony styrodurem od wew. Ale... Posmakowałam, że można mieszkać taniej i chcę jeszce taniej. Stąd idea pasywniaka. A jeśli pasywny, to czemu nie autonomiczny? Dlatego śledzę wszystkie wątki o domach pasywnych. Zdania są podzielone: z czego budować, czym ocieplać, czym ogrzewać. Wybieram się dzisiaj do Polskiego Instytutu Budownictwa Pasywnego w Gdańsku i mam nadzieję, że ta wizyta trochę rozjaśni mi w głowie, uporządkuje pewne wątpliwości i naprowadzi na właściwy kierunek.

Jedno jest pewne: pasywniak jest wygodny. A jeszcze tak gdyby jedynym żródłem ciepła był reku z GWC+grzałka 2-2,5KW to już byłoby super.A gdyby tak cwu z solarów wspomaganych kotłem na prąd+"kawałek ciepła" do ogrzania łazienek i kuchni? To chyba marzenie do zrealizowania? No i własny wiatrak... Ale czy to możliwe? Na koszty nie patrzę, bo to dom trzeci i już DLA MNIE ! :lol:

Piszcie wszystkie wskazówki, bo to najcenniejsze, co możecie dać

Płyta fundamentowa, okna, ściany,dach - wszystko co najcieplejsze. Jakie macie pomysły? Może coś świeżego?

:wink:

Pozdrawiam, Mirella

Ho, ho ! Widzę że koleżanka odrobiła lekcje z budowania. Ja buduje projekt P 160 Lipińskich (taki jak pasywny tylko w wersji energooszczędnej) BK 24 cm + styro 20, może 25 cm. Będzie stał na płycie. 3 miesiące szukałem projektanta płyty który będzie rozumiał o co mi chodzi. Reku, solar dachowy (pod blachodachówką). Ogrzewanie elektrycznie niecentralne. Z rzeczy ciekawych instalacja szarej wody. Dom będzie mniej więcej 3 litrowy.

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2629484

Witam coulignon .

Jest mi niezmiernie miło, że dzieli się ze mną doświadczeniem i wiadomościami jeden z moich ulubionych forumowiczów.

I od razu pytanie: dlaczego 3litrowy? Można przecież w prawie tych samych kosztach zbudować pasywniaka? Co prawda moja wizyta w PIBP nie dała mi zadowalających informacji poza możliwością zakupu "Podstawy projektowania i budowy budynków pasywnych" (sic). No ale mam jeszcze forum i jak na razie to właśnie tu można się dużo dowiedzieć. Jedyną pozytywną informacją był namiar na architekta-konstruktora, pasjonata pasywniaków, dla którego nie jest problemem konstrukcja płyty fund. No i jeszcze (jako ciekawostka), że w Gdańsku jest zbudowany dom pasywny ( nie ma certyfikatu jak Lipińscy, ale widziałam papiery ze szczelności itp, itd -dla mnie czarna magia) i nawet mogłam go sobie zobaczyć. Zbudowany z silki 24cm+30cm styro. Udostępniają namiary na firmy od okien, reku i innych godnych polecenia wykonawców.

No i dylemat jaka ściana niejako pozostał. Wolałabym jednak BK, no ale w tym tygodniu umówię się z architektem na konsultacje i zobaczymy...

A wracając do Twojego domku. Chciałeś z poddaszem, czy warunki z gminy zostały narzucone? Przyznam się, że ja po czterech latach latania po schodach mam troche dość. Ale w ogóle to projekt Lipińskich jest fajny - po obejrzeniu propozycji gotowych pasywniaków z innych biur arch. to rzeczywiście jedyny zgrabny i funkcjonalny domek. Tylko te duże przeszklenia od południa...Hmm. Latem będzie niewyróbka. Może pomyśl nad częściowym zadaszeniem. Ja w tej chwili mam podcień 1,7m i latem jest super...nic się w salonie nie nagrzewa, a zimą do salonu wpada każdy promyk słońca. I jeszce pytanie z jakiej odmiany BK będziesz budował? Co do solarów, to ja jednak pójdę na łatwiznę i zamontuję dachowe, bo jak poczytałam (między innymi Twoje posty) na ten temat, to trochę włosy mi się zjezyły na głowie od fachowości w nich zawartych, a ja jestem przefarbowaną blondynką i trochę to dla mnie za mądre. A pomysł z odzyskiem szarej wody jest bombowy, tylko za dużo kombinacji dla laika, chyba że znajdę jakiegoś mądrego magika, który będzie wiedział o co chodzi i mi to zaprojektuje.

:wink: Pozdrawiam, Mirella

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2629716

Witam kolejnego ulubieńca.

Zastanawiam sie nad założeniem fanklubu : mpoplaw,coulignon,j-j,HenoK,Jezier,Adam_mk,tomek1950,brzoza...i tak zabrakło by miejsca, żeby wpisać wszystkich.

PANOWIE ! Wasza wiedza, a w zasadzie jej ogrom mnie poraża!!! Też bym tak chciała ogarnąć wszystko o czym piszecie w wielu wątkach. Chylę czoło i to dosłownie!

No, ale dosyć wazelinowania.

Cyt."tu bym polemizował, buduję dom 3 litrowy i jak na razie z porównań od innych forumowiczów buduję go znacznie taniej niż inni budujący domki zwykłe, a z porównań do J-J który buduje pasywnego wychodzi mi że jest to znacznie tańsze

PS mój domek miał mieć otunelowany wiatrak lub solar do grzania CWU, niestety koszty takiego systemu znacznie przekraczają zyski, jedyny ratunek w dofinansowaniach które być może za 10-15 lat się pojawią dla domków jednorodzinnych"

Zdaję sobie sprawę, że koszt pasywniaka może być wyższy, dlatego użyłam określenia "prawie w tych samych kosztach". Na podstawie moich dotychczasowych doświadczeń mogę choć w przybliżeniu oszacować "oszczędności" na domu energooszczędnym i przełożyć to na koszty budowy pasywniaka. A więc: przyłącze wodoc.-kanalizacyjne i gazowe,instalacja co+cwu z kotłem, podłogówką i grzejnikami, kominek z DGP, kominy (mam w całym domu 3 kanały-1 spalinowy do kominka, 1 spalinowy do gazu i 1 went. do gazu- a można w pasywniaku bez tego się obejść), gabaryty i ilość okien,tradycyjna więźba ( a można wiązary dachowe), stropy wylewane ( w budynku kilkukondygnacyjnym) i ich ocieplenie i wygłuszenie, no i jeszce znalazloby się pare innych detali. A teraz przekładając te koszty na: solary+zasobnik cwu, oczyszczalnię ( choćby ze względu na niewielki obszar z filtrem gruntowo-korzeniowym-np. Ekofil z Gdyni), własna studzienka (tak do 30m) ,wiatrak ok 3-4KW (http://www.oze.sklep.pl) - to może różnica nie byłaby taka powalająca na kolana? :o

Jeszcze kwestia dodatkowej izolacji cieplnej, no ale naczytałam się tego na innych wątkach i z Twoich, między innymi, postów wiem, że można to przełkąć. :-?

Pozdrawiam, Mirella

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2630602

Na podstawie moich dotychczasowych doświadczeń mogę choć w przybliżeniu oszacować "oszczędności" na domu energooszczędnym i przełożyć to na koszty budowy pasywniaka. A więc: przyłącze wodoc.-kanalizacyjne i gazowe,instalacja co+cwu z kotłem, podłogówką i grzejnikami, kominek z DGP, kominy (mam w całym domu 3 kanały-1 spalinowy do kominka, 1 spalinowy do gazu i 1 went. do gazu- a można w pasywniaku bez tego się obejść), gabaryty i ilość okien,tradycyjna więźba ( a można wiązary dachowe), stropy wylewane ( w budynku kilkukondygnacyjnym) i ich ocieplenie i wygłuszenie, no i jeszce znalazloby się pare innych detali. A teraz przekładając te koszty na: solary+zasobnik cwu, oczyszczalnię ( choćby ze względu na niewielki obszar z filtrem gruntowo-korzeniowym-np. Ekofil z Gdyni), własna studzienka (tak do 30m) ,wiatrak ok 3-4KW (http://www.oze.sklep.pl) - to może różnica nie byłaby taka powalająca na kolana? :o

Jeszcze kwestia dodatkowej izolacji cieplnej, no ale naczytałam się tego na innych wątkach i z Twoich, między innymi, postów wiem, że można to przełkąć. :-?

Pozdrawiam, Mirella

nie bardzo rozumiem oszczędność na oknach, wiązarach, stropach

z okien zrezygnujesz?

partetowy wymaga więcej fundamentu, pokrycia dachowego i jego izolacji, pewnie optymalnie byłoby wybudować.... piętrową kostkę z lat '70 czyniąc ją pasywnym domem (o zakopanej w 2/3 kuli nie wspominam :-) )

ja bym się jeszcze zastanowił nad serwisowaniem tego wszystkiego co chcesz dołożyć

jak coś Ci "padnie" może być nieszczęście

dodatkowa sprawa to lokalizacja, chociażby ze względu na wiatr, grunt, które to chcesz użyć do "zbajerowania" chałupy, a które właśnie mogą wymagać dostępności "mediów" i być w zasięgu sprawnego serwisu

niezłe wyzwanie

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2630749

Na podstawie moich dotychczasowych doświadczeń mogę choć w przybliżeniu oszacować "oszczędności" na domu energooszczędnym i przełożyć to na koszty budowy pasywniaka. A więc: przyłącze wodoc.-kanalizacyjne i gazowe,instalacja co+cwu z kotłem, podłogówką i grzejnikami, kominek z DGP, kominy (mam w całym domu 3 kanały-1 spalinowy do kominka, 1 spalinowy do gazu i 1 went. do gazu- a można w pasywniaku bez tego się obejść), gabaryty i ilość okien,tradycyjna więźba ( a można wiązary dachowe), stropy wylewane ( w budynku kilkukondygnacyjnym) i ich ocieplenie i wygłuszenie, no i jeszce znalazloby się pare innych detali. A teraz przekładając te koszty na: solary+zasobnik cwu, oczyszczalnię ( choćby ze względu na niewielki obszar z filtrem gruntowo-korzeniowym-np. Ekofil z Gdyni), własna studzienka (tak do 30m) ,wiatrak ok 3-4KW (http://www.oze.sklep.pl) - to może różnica nie byłaby taka powalająca na kolana? :o

Pozdrawiam, Mirella

nie bardzo rozumiem oszczędność na oknach, wiązarach, stropach

z okien zrezygnujesz?

partetowy wymaga więcej fundamentu, pokrycia dachowego i jego izolacji, pewnie optymalnie byłoby wybudować.... piętrową kostkę z lat '70 czyniąc ją pasywnym domem (o zakopanej w 2/3 kuli nie wspominam :-) )

ja bym się jeszcze zastanowił nad serwisowaniem tego wszystkiego co chcesz dołożyć

jak coś Ci "padnie" może być nieszczęście

dodatkowa sprawa to lokalizacja, chociażby ze względu na wiatr, grunt, które to chcesz użyć do "zbajerowania" chałupy, a które właśnie mogą wymagać dostępności "mediów" i być w zasięgu sprawnego serwisu

niezłe wyzwanie

Witam.

Nie, nie chcę rezygnować z okien. Chcę tylko zmniejszyć wielkość i ewntualnie ilość (teraz mam ogromne i dużo). Jeśli wybudować dom parterowy (bez poddasza użytkowego) to odpada wieniec i strop nad parterem ( a to chyba zrównoważy koszt wiekszego fundamentu?). Wiązary są chyba tańszym rozwiązaniem niż tradycyjna więźba i w różnicy kosztu dopatruję się równowagi i jedynie koszt pokrycia jest większy w parterówce.Zwróć uwagę, że nie pisałam o oszczędnościach na przyłączu energetycznym, bo to własnie ma być zawór bezpieczeństwa w razie kataklizmu, awarii, braku wiatru i innych możliwych nieszczęść.

Co do lokalizacji to Puszcza Wyszczecińska znajduje się na wzgórzach morenowych ok 180 mnpm. dookoła lasy i pola. Co najdziwniejsze to tylko 3km od drogi krajowej Gdynia-Szczecin, tak więc dojazd kogokolwiek "ku pomocy" nie będzie nastreczał trudności. Jedyne dostepne media to prąd. Wszyscy okoliczni mieszkańcy zaopatrują się w wode ze swoich studni, korzystają z szamba, a z wiatrówką nie powinno być problemu, bo woj. pomorskie "hołubi" energię odnawialną. Akurat ten region kraju nie narzeka na złe warunki wietrzności.

No i jeszcze serwis "cudeniek". Cokolwiek zainstalujemy w naszych domach wymaga prędzej, czy później serwisu, tak więc tym na razie nie zawracam sobie głowy.

A, i jeszcze dom "kopuła". Fajny bajer, ale "marzy mi się kurna chata" (hi,hi). :D

Pozdrawiam, Mirella

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2630819

Nie liczcie na oszczędności dzięki Wiązarom!

Co prawda jakościowo na pewno lepsze rozwiązanie i szybsze przy okazji ale i DROŻSZE !

Wszędzie tylko " w cenie więźby mamy strop " !!! :o

Bzdura !

To tak przy okazji,,,,

Pozdr.

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2630843

Dziękuę za sprowadzenie na ziemię. Jako życiowa optymistka uwierzyłam producentom. Ale może nie będzie tak żle. Póki domek nie sprzedany mam czas i nadzieję, że coś w tym kraju stanieje :D :o :D :o :D :o

Pozdrawiam, Mirella

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2630878

Wiązary zrobiłem, bo miały być tańsze.

Drewno skombinowałem bardzo tanio i żałuję że te wiązary zrobiłem.

Z różnych źródeł wiem że te wiązary były droższe niż zrobiłbym zwykłą więźbę ale już po fakcie.

Zwykła więźba ponadto zawsze daje szansę poprez podniesienie ściany kolankowej na coś dodatkowo za naście lat, wiązary nie tak łatwo i co najważniejsze zwykła więźba nie ma tyle drewna na poziomie ocieplenia stropu w parterówce z poddaszem nieużytkowym które to drewno z wiązarów przecina ocieplenie i to mnie najbardziej wkurza.

A temat o pasywnym założony przez mpopława ma sie dobrze i jest często odświeżany :).

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2631070

Chcę tylko zmniejszyć wielkość i ewntualnie ilość (teraz mam ogromne i dużo).

Lepiej sie dobrze zastanow. W poprzednim domu mialem dosc male okna. Teraz to zmienilem i nie zaluje. W kazdym pokoju (14 - 17 m2) mam okna o pow. co najmniej 3.5 m2 i jest optymalnie.

https://forum.murator.pl/topic/106347-jaki-mur-najcieplejszy/page/3/#findComment-2631271