Rak 29.09.2003 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 witam,właśnie finalizuje kupno działki o pow. 0,5ha, na ktorej są 4 budynki, w tym 1 gospodarczy. Co mam zrobić, jeśli US podniósł wartość tej nieruchomości o 20% a dom nadaje się za góra 3 lata do wyburzenia? mam tak zapisane w akcie notarialnym.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 05.10.2003 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 Nie rozumiem, jak Urzad skarbowy mogl podniesc cene czy wartosc przed podpisaniem ostatecznej umowy. Chyba, ze umowa juz byla podpisana i podatek odprowadzony, a teraz tylko jest przekazanie reszty pieniedzy i nieruchomosci. W tej sytuacji to pisz pismo do urzedu skarbowego z wyjasnieniem jaki jest stan domu i ze to obnize wartosc nieruchomosci i walcz do skutku. Generalnie U.S. prowadzi statystyki transakcji w danej okolicy i na tej podstawie ustala wartosc, ktora jest srednia. Jesli wykazesz, ze dom jest do rzobiorki, to nie powinni sie czepiac. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 05.10.2003 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 dokładnie tak jak pisze Jankes...opisz spokojnie co i jak i sie odczepia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 06.10.2003 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Podwyższenie wartości nieruchomości o 20% przez US to jakaś bzdura. W przepisach jest wyrażnie napisane, że US ma prawo wezwać do podwyższenia ceny w przypadku , gdy ona znacznie odbiega od cen rynkowych. "Znacznie" zostało określone na więcej niż 30% różnicy a 20% , to przecież mniej niż 30. Dlatego uważam, że cena przez Ciebie podana mieści się w granicach dopuszczalnej odchyłki od wartości średniej. Co nie znaczy, że różnice nie mogą być większe. Można zapłacić nawet 10% wartości średniej, ale w przypadkach uzasadnionych (fatalne położenie, zanieczyszczenie środowiska , niska klasa ziemi, grunt zdegradowany, ruina wymagająca dużych nakładów, hałas, linia kolejowa , energetyczna itp.) Moim zdaniem wezwanie US nie znajduje podstaw prawnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.10.2003 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Dzieki za wsparcie. Tak będe musial zrobic. Swoją drogą p.notariusz polecił mi zrobic zdjecia tej nieruchomości i rzucic im na biurko. R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 06.10.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Stary numer... Na naszej działce znajduje się waląca się 25-letnia szopa drewniana, która pozostała po poprzedniej budowie... Urząd skarbowy wycenił ją na... 2000,- ZLP... Zaproponowałem pani z US, żeby urząd zapłacił za nią 1000,- i wziął ją sobie (przecież będzie jeszcze 1000,- ZLP do przodu ). Jednak pani nie zrozumiała mojej aluzji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts