Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Syfon i odpływ do wanny

Recommended Posts

Gość Henku_wawa

od wczoraj mam wannę, czeka na montaż. wanna będzie standardowa (Ravak), mocowana na stałe, z drzwiczkami rewizyjnymi na magnes. temat mam taki: wybór dobrej jakości, wytrzymałego pod wanną i wytrzymałego na uszkodzenia mechaniczne syfonu + zestawu odpływowego i przelewowego do wanny, w tym "pokrętło" do otwierania/zamykania odpływu wody w wannie. chodzi mi o coś trwałego.

opcje są różne: syfony plastikowe (wydają się mniej wytrzymałe), pokrętła plastikowe lub metal/chrom, syfony samoczyszczące (choć podobno częściej spotykane w brodzikach/prysznicach) itp.

mam też na uwadze wspomnienia z przeszłości, że to komuś w rodzinie albo pękła rura pod zlewem (co prawda w kuchni a nie syfon pod wanną), a to komuś zimą nie wytrzymał zbiornik na wodę nad muszlą klozetową (był bodajże z włoskiej ceramiki, dom w danej chwili przez dłuższy czas był słabo ogrzewany, zbiornik pękł i zalał ubikację - nie wiem czy to było zmęczenie materiału czy coś innego). problemy te dotyczyły bardziej zlewów i wc, ale nie wiem czy nie występują z syfonami...?

wybierając syfon do wanny, chciałbym więc coś trwałego, co nie pęknie za 5 lat i nie zaleje łazienki, a pokrętło w wannie się nie poluzuje i nie rozreguluje i nie będzie klekotać po kilku miesiącach.

grohe/hans grohe? a może coś polskiego?

https://forum.murator.pl/topic/106359-syfon-i-odp%C5%82yw-do-wanny/