WaldekZ 08.08.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Pytanie praktyczne - jakiej wielkości powinna być szczelina wentylacyjna w kalenicy przy pełnym deskowaniu dachu (dla wentylowania ocieplenia)? I jeszcze jedno - w jaki sposób zabezpieczyć taką szczelinę przed opadami do czasu położenia dachówki (to może potrwać...)? Czy po prostu zakrywa się ją papą (ale wtedy nie będzie wentylacji), zostawia otwartą (ale wtedy będzie padać do środka), czy... nie wiem, co jeszcze. Pomóżcie!!! Pozdrowienia WaldekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 08.08.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Wydaje mi się, ze dopóki nie masz docelowego przykrycia nie wykonujesz tej szczeliny, Czyli na szczycie jest papa. U mnie tak zostało, bo ocieplenie leży na stropie nad poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 08.08.2008 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Wydaje mi się, ze dopóki nie masz docelowego przykrycia nie wykonujesz tej szczeliny, Czyli na szczycie jest papa. U mnie tak zostało, bo ocieplenie leży na stropie nad poddaszem. Ale przecież wtedy nie ma żadnej wentylacji ocieplenia (wełny)! Chyba niedobrze... A jak było u innych? Pozdrowienia WaldekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 08.08.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Wtedy robi się otwory wentylacyjne w szczytach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nozib 08.08.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 przez taka szczeline 2 3 cm opad deszczu lub sniegu jest znikomy prawie niezauwazalnymozna tez zakryc to papa i porobic perforacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 08.08.2008 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Wtedy robi się otwory wentylacyjne w szczytach. Czyli przykryć papą i otwory w szczytach... Ale po położeniu dachówki (gąsiory i taśma kalenicowa) te otwory nie będą potrzebne... Wtedy co, zamurować??? przez taka szczeline 2 3 cm opad deszczu lub sniegu jest znikomy prawie niezauwazalny mozna tez zakryc to papa i porobic perforacje Duży na pewno nie jest, ale pewnie wystarczy żeby zalać wełnę pod spodem. Perforację... jak? To przecież też otwory. Czy jakiś praktyk od dachu mógłby mnie oświecić w temacie? Pozdrowienia WaldekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 08.08.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Waldek, papa leży na stropie, nad stropek 1m prestrzeni, ma się gdzie wentylowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 08.08.2008 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Waldek, papa leży na stropie, nad stropek 1m prestrzeni, ma się gdzie wentylowac. Ale nie ma ruchu powietrza bez owej szczeliny. Wentylacja oznacza wymianę powietrza, musi napływać i odpływać, sama przestrzeń to za mało. Pozdrowienia WaldekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts