Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc domowa-warto?

Recommended Posts

Jak w tytule.Ciekawa jestem jakie macie zdanie na ten temat.Czy takie panie faktycznie pomagają w pracach domowych,czy jednak co posprzątane własnymi ręcami to posprzątane lepiej?Jeśli zatrudniacie taką panią-ile płacicie jej?U nas(okolice Gdańska)ceny to.od 8-20zł/h przy 3-5cio godzinnej pracy(w zależności od ilości pomieszczeń itp.) :)

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem, nie korzystam.

Do szału doprowadzała by mnie myśl ze ktoś obcy "kreci" sie po moim domu - zagląda w katy, szafki - nawet nie że myszkuje :) (choc tego tez do konca sie nie wie ) ale wykonujac swoje obowiazki (np. sprzatajac) - nie moge tego znieść :)

Ale mam znajome - chwalą sobie - z tym że dobrą "pomoc domową" znaleść to ...uuuu... podobno cięzko :/

Korzystałam i zawsze poprawiałam, a ponieważ poprawiałam, stwierdziłam, że może tylko na "doskok" poprasuje chociaż, bo tego nie znoszę. Ale jak przepaliła mi moją jedwabną koszulę :evil: , a mojej mamie powiedziała, że martwi się, bo przepaliła bawełniany podkoszulek :o - wymiękłam.

I nie chodziło mi już o ten jedwab, tylko o to, że tak zmanipulowała sprawę. Nie było rozmowy na ten temat, powiedziałam tylko, że kupiłam sobie nowe żelazko i sama będę szaleć :-? ale oczywiście będę o Niej pamiętać :) Jak widzicie - pamietam, a było to parę lat temu :wink:

Genialna sprawa - od chyba 10 lat zatrudniam taką panią. Nie mam świra na punkcie laboratoryjnej sterylności, więc wolę zapłacić i mieć zrobione niż zapierniczać całą sobotę.

Płacę 400 pln za 4 wejścia w miesiącu.

Wiele zależy od tego, na kogo się "trafi". Kiedyś, jak dzieciaki były malutkie a my z żoną ganialiśmy od świtu do zmroku z roboty do roboty, to zazwyczaj był ktoś do pomocy i opieki nad łebkami. Łebki wyrosły i na razie potrzeby "tego typu" znacznie zmalały.

Bywało różnie. Raz trafiło się lepiej a raz gorzej (wtedy krócej trwało).

To sposób na swoją wolną chwilę w zamian za swoje pieniądze...

Generalnie - polecam! Tylko dobrze trzeba wybrać....

Pozdrawiam Adam M.

W calej rozciaglosci popieram Nefercie :-) Niestety wizyta w domu to koszt ok 150 zeta, bez mycia okien i bez prasowania. Na mycie okien umawialam sie oddzielnie.

Gdy jestescie zagonieni warto tez pomyslec o kims do bierzacej pielegnacji dzialki (trawnika, pielenia przy roslinach, sprzatania podjazdu). To bardzo ulatwia zycie 8)

Sprowokowałam ten temat,bo sama jestem"panią do sprzątania" :D Nie z powodu swojej filozofii na życie oczywiście lecz z powodu"psikuśnego" losu :wink: Sama w pewnym momencie zatrudniałam takie panie(sprzątając u kogoś-nie ma się ochoty ruszyć u siebie :wink: )niestety nie sprawdziły się :evil:

Jak mawia moja pani od sprzątania : nigdy nie wiadomo kto u kogo będzie sprzątał :) "psikuśny los" tak czasem robi, ale jak wiadomo są w życiu górki i dołki :) A Ci którzy to wiedzą żyją w zgodzie ze sobą.

Ja głównie kupuję własny czas - nie muszę tracić weekendu na sprzątanie. To też nie tak, że ten raz w tygodniu wystarcza :) Piorę i sprzątam, ale weekend jest dla mnie :)

ja dość regularnie korzystam z usług sprzątających dziewczyn (zazwyczaj przychodzą parami).Przyznaję, że może to być trochę krępujące (dla mnie najbardziej krępujący jest poziom bałaganu w moim domu), niemniej jednak jest to rozwiązanie, które sprawia, że od czasu do czasu mój dom wygląda w miarę cywilizowanie. Przy dużej ilości pracy mojej i męża, oraz konieczności świadczenia opieki ;-) trójce naszych najsłodszych zobowiązań, nietrudno dopuścic do zaniedbań w kwestii sprzątania. Trzy godziny korepetycji starczają na pokrycie kosztów jednorazowego "seansu" sprzątania - a ja naprawdę wolę udzielać korepetycji, niż sprzątać ;-) Zwłaszcza, ze w sprzątaniu nie jestem dobra, nie ma co ukrywać. Dziewczyny od sprzątania natomiast cenią sobie chyba to, ze mogą u mnie zarobić, często dzwonią z pytaniem, czy np. mogą okna oblecieć. Podsumowując, pasuje mi takie rozwiązanie.

Zatrudniam i ciężko by mi było nie-zatrudniać. Rewelacyjna sprawa - nie urywa kieszeni a cały czas jest w miarę niski poziom entropii 8) Trafiła mi się kobieta-skarb, zaprzyjaźniona i już zakorzeniona. Z pełnym zaufaniem mogę zostawić dom pod jej opieką. Na początku też byłam lekko skrępowana tym, że ktoś obcy się kręci po domu i wyciąga skarpetki zza łóżka syna :oops: ale bardzo szybko mi przeszło (i synowi też ;) )

Chciałabym mieć ale mój mąż kategorycznie się nie zgadza............i w zasadzi po przemyśleniu te 4 czy 5 stów wole wydać na ciuszki niż na panią sprzątającą.

Żeby mieć porządek w chałupce nie sterylny oczywiście to chyba kwestia dobrej organizacji , wyeliminowania wszelkiego rodzaju zbieraczy kurzu, firanek, otwartych pólek, szafek, jak najmniej bibelotów jednym słowem wszystko pochowane ,

Nie wiem czy byłabym zadowolona z tego jak Pani posprząta z doświadczenia dwóch koleżanek wiem że zawsze mają jakieś "ale" , tak jak ktoś powiedział posprzątany rynek.....raczej by mnie to drażniło i szkoda by mi było na tak wykonaną prace kasy.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Mam wolne dwa dni :wink: jeśli ktoś potrzebuje takiej pani z okolic G-ka-zapraszam na priv :)
Ja bym chetnie skorzystała, ale ja niestety z Koleczkowa k Gdyni jestem. Ostatnia Pani znikneła mi zaliczka za jedno sprzatanie z góry. A tak dobrze sie zapowiadała. Sprzatała u nas ok 8 miesiecy. Człowiek całe życie sie uczy