Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocio? olejowy a ........ cisza :)

ronin

Recommended Posts

Temat jak wyżej - bardzo prosze o wszelkie uwagi.

Gwoli wyjasnienia:

Planuje w przyszłym roku zakupić i zainstalowac kocioł olejowy. Firmy jeszcze nie wybrałem i uważnie czytam forum i przyglądam sie dyskusją odnosnie kotłow olejowych. Jednym z kryteriów wyboru bedzie natężenie hałasu emitowane przez kocioł. Prawdę pwoiedziawszy nie wiem dokładnie jak z tym jest. Kocioł bedzie umieszczony w osobnym pomieszczeniu (jakżeby inaczej kotłowni ;) ), wydzielonej od pozostałych pomieszczeń drzwiami przeciwpożarowymi. Jedna ściana kotłowni graniczy z pokojem, druga z korytarzem.

• 1 month później...

Ponieważ nie dostałem odpowiedzi chciałbym powrócić do powyższego tematu. Chyba już uruchomiliście swoje "olejaki" ;-).

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Jak z zapachem oleju w pomieszczeniach?

Może to śmieszne bo w życiu odbierałem z 50 kotłowni olejowych, ale ... były z reguły to duuuuuże kotłownie i nie zawracałem w nich uwagi na głośną pracę pieca.

Pytanie odnośnie zapachu, oczywiście dotyczy prawidłowo wykonanego magazynu oleju, z odpowietrzeniem zbiorników wyprowadzonych na zewnątrz oraz z wlewem również wyprowadzonym na zewnątrz pomieszczenia magazynu (czy kotłowni).

Z góry dziekuje za odpowiedzi ;-)

Jeśli będą :(.

Jeżeli chodzi o zapach, to nie ma problemu. Mam wyprowadzone odpowietrzenie i wle na zewnątrz, filtr oleju jednorurowy.

Natomiast z hałasem jest problem - jeśli nie sam kocioł hałasuje, to słychać szum spalin w kominie (palnik wentylatorowy). Dlatego, gdybym budował i był zdecydowany na olejaka to wybrałbym system kominowy z ociepleniem z wełny, która by wygłuszyła te szumy. Niestety u mnie takiej możliwości nie było, gdyż rozbudowywałem dom i komin został stary. Faktem jest, że kocioł mam w piwnicy, a szumy słychać na piętrze :(

Od 3 tygodni mieszkam w nowym domku.... z piecem olejowym. Mam piec "DOMGAZU" - polski, tani ale dobry, nie ma zbyt dużo elektroniki więc jest mniej wadliwy.

Co do chałasu: to trochę go słychać, dom jest mały parterowy, kotłownia jest więc na tym samym poziomie co pokoje, oddzielony drzwiami, małym wiatrołapem i kolejnymi drzwiami od salonu. Na początku słyszałam każde jego załączenie z czasem nie zwraca się na to uwagi. Nie jest zle, słyszałam już glośniejsze piece. Bardziej słychac go na zewnątrz budynku niż wewnątrz.

Mój piec pracuje od miesiąca - na początku wył jak potępieniec. Instalator obłożył go wełną mineralną (w środku), na wlot powietrza założył rurę dł. ok. 0,5 m i piec ucichł. Jeszcze go słychać, ale nie mam drzwi, ani sufitu - potem się będę martwił, co jeszcze można zrobić. Duży hałas jest z drzwiczek rewizyjnych komina - mam jeszcze nie otynkowany i dlatego zapchałem dziurę wełną - nie wiem tylko czy po założeniu oryginalnych drzwiczek (Schiedel) będzie ciszej.

Hm, a jak sie sprawuje ten tłumik. Może miałes okazję "widzieć i słyszeć" go w akcji kominiarzu ??

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jakby jeszcze znalazł(a) się użytkownik kotła olejowego Viessmana Calora 055 lub Calorond 055 lub kotłów Buderusa i podzialił sie swoimi spostrzeżeniami odnośnie jego pracy bybym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Hm, a jak sie sprawuje ten tłumik. Może miałes okazję "widzieć i słyszeć" go w akcji kominiarzu ??

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jakby jeszcze znalazł(a) się użytkownik kotła olejowego Viessmana Calora 055 lub Calorond 055 lub kotłów Buderusa i podzialił sie swoimi spostrzeżeniami odnośnie jego pracy bybym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Ja chętnie wysłucham opinii nt. pieca Broetje jesli są na forum jacyś jego użytkownicy. Zainteresowałem się tymn piecem bo podobno, ... , podobno jest bardzo cichy a na tym mi szczególnie zależy.

• 1 year później...
Mam viessmanna caloronda 055 18 kw. Kotłownia nie jest połączona z domem (wejście z zewnątrz). Jeśli chodzi o zapach oleju, to mam odpowietrzenie rurą na zewnątrz domu, tym niemniej czuje się trochę zapach oleju. Jeśli chodzi o hałas, to słychać go będąc kotłowni i trochę na zewnątrz, natomiast w domu nic nie słychać.