redrum 10.08.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 @revalidon propan -butan to mieszanina jednorodna czyli w efekcie paruje jedno bądź drugie, poniżej temp. wrzenia butanu odparowuje tylko propan .pozdr ol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 10.08.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 to dlaczego samochody na autogaz nie stają zimą ptrzy dużych mrozach po odparowaniu tylko propanu... co to znaczy niejednorodna...??????? to takl jakby zmieszał alkohol etylowy z metylowym... takie same podobieństwo... mieszanina niejednorodna..??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redrum 10.08.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 @revalidon Odnosze wrażenie - może mylne -że bardziej jesteś zainteresowany udowodnieniem komuś niewiedzy niż dyskusją. Proporcje ilościowe obu składników w mieszaninie są różne w poszczególnych krajach. Przy stosowaniu LPG jako paliwa silnikowego w okresie zimowym istotny jest podwyższony udział propanu (w celu zapewnienia możliwości właściwego odparowania gazu). Z tego względu np. w Kanadzie stosuje się czysty propan, natomiast we Włoszech tylko 30 % propanu. http://www.adgaz.eu/wlasciwosci_lpg.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 10.08.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Czekałem na udowodnienie tezy, że tzw. propan-butan jest mieszaniną niejednorodną... Różne proporcje w propanie-butanie tylko potwierdzaja to co pisałem wcześniej, że temperatura wrzenia roztworu zależy od proporcji... Nie potwierdzają natomiast lansowanej tu mało naukowej tezy, że przy temperaurach poniże zera z roztworu propanu-butanu odparuje tylko propan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redrum 10.08.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 mieszanina niejednorodna to semantyczne nadużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.08.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 jaki będziesz miała kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 10.08.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Przyjmując twój tok rozumowania, zmieszawszy 10 litrów wody i 10 litrów alkoholu etylowego otrzymamy... wódkę 50%... Gdybyśmy zaczęli zamrażać tę wódkę, to według ciebie zamarznie woda i otrzymamy czysty spirytus... No bo przecioeż woda zamarza w 0 st. C, a spirytus w dużo niższej temperaturze...!!! Może ten prosty przykładzik uświadomi ci jakie bzdury piszesz... Akurat ten przykład uważam za nietrafiony. Nie mówimy tu o zamrażaniu gazu, ale o jego odparowaniu. A jeśli zaczniesz podgrzewać mieszankę wody z alkoholem, temperatura wrzenia będzie niższa niż 100 stopni (tak jak niższa jest temperatura mieszanki propan-butan niż butanu). Ale nie wmówisz mi, że jednakowo będzie odparowywać alkohol i woda, bo cię każdy bimbrownik wyśmieje. A w ogóle to chyba nie jest to miejsce na takie spory. Gdyby było tak wspaniale z mieszanką, jak tu chcesz udowodnić, nikt by nie musiał stosować czystego propanu. Sam grzeję gazem z butli, ale takich 33kg. Butle stoją w pomieszczeniu nieco podgrzewanym, ale często bywa przy mieszance, gdy nie zdążę kupić propanu, że gaz leci do pewnego momentu. Ok. 1/3 butli zostaje. Zostaje właśnie butan. Radzę sobie tak, że robię nadmuch zwykłym wentylatorkiem na butlę, gaz się nieco podgrzeje i jeszcze leci dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 10.08.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Ogrzewam dom propan-butan z Orlenu zbiornik podziemny przewód do budynku na głebokości 1,20 m/ Skrzynka z reduktorem przy budynku obudowana i ocieplona wełna mineralna. problemów brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 10.08.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 I to jest konkret. Pod ziemią musi być zbiornik i doprowadzenie gazu. Reduktor też musi być w temperaturze dodatniej. Ale to musi być rzeczywiście temperatura dodatnia , a nie tylko obłożenie izolacją. Czyli wszystkie warunki równocześnie. I wtedy może działać. Piszę o tej izolacji nie bez powodu, bo sam mam gaz z butli 33kg. Butle stoją w temperaturze dodatniej, ale że butla duża nie jest, szybko się oziębia i oszrania na skutek odparowania gazu. Moje majstry budowlane wpadły kiedyś na pomysł obłożenia butli waciakiem, że to niby ma tę butlę podgrzać. Waciak zmienił się w tak piękną skorupę lodu, że go oderwać nie było można, a gaz przestał w ogóle lecieć. Nie wystarczy izolować, musi być jakiś dopływ ciepła. Ja robię inaczej . Stawiam zwykły wentylatorek dmuchający na butlę, co doprowadza ciepło z otoczenia do zimnej butli. Przy zbiorniku podziemnym ciepło jest pobierane z ziemi. Skrzynka z reduktorem może być tak wmontowana w ścianę budynku, żeby izolacja była na zewnątrz, a ciepło przenikało przez ścianę. I na własnej skórze odczułem, jak działa odparowanie mieszanki. Bywa, że w butli zostaje ok 1/3 gazu (butan) i dalej trzeba już uruchomić wentylatorek, albo zmienić na czysty propan, bo inaczej nic z tego - piec gaśnie i już. Zwykle z wyprzedzeniem kupuję propan. Dlatego Mr. revalidon może sobie tu wykrzykiwać długo i namiętnie o jakichś rzekomych "bzdurach" wygadywanych przeze mnie. Mam trzy lata praktyki z taką instalacją! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 10.08.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Akurat ten przykład uważam za nietrafiony. Nie mówimy tu o zamrażaniu gazu, ale o jego odparowaniu. A jeśli zaczniesz podgrzewać mieszankę wody z alkoholem, temperatura wrzenia będzie niższa niż 100 stopni (tak jak niższa jest temperatura mieszanki propan-butan niż butanu). Ale nie wmówisz mi, że jednakowo będzie odparowywać alkohol i woda, bo cię każdy bimbrownik wyśmieje. Co za róznica czy chodzi o przejście stanu cieczy w ciało stałę czy gaz jeśli jest to w kontekście zmiany temoperatury odpowiednio krzepniecia i wrzenia dla roztworów w porównianiu z temperaturami krzepnięcia i wrzenia skłądników roztworu...?? taka sama analogia... A co do bimbrownictwa... Zgadza się, temperatura wrzenia alkoholu etylowego to 78 st. C, zacieru to coś pośredniego miedzy 78 a 100 w zależności od umiejetności "kucharza", a jednak jakoś nikomu nie udjae się otrzymać czystego spirytusu... Według ciebie wystarczyłoby podgrzać zacier do 85 st. C i powinien lecieć czysty spirytus, a tak nie jest... Sam grzeję gazem z butli, ale takich 33kg. Butle stoją w pomieszczeniu nieco podgrzewanym, ale często bywa przy mieszance, gdy nie zdążę kupić propanu, że gaz leci do pewnego momentu. Ok. 1/3 butli zostaje. Zostaje właśnie butan. Radzę sobie tak, że robię nadmuch zwykłym wentylatorkiem na butlę, gaz się nieco podgrzeje i jeszcze leci dalej. Tak sobie myślę, że krytykiujac stosowanie propanu-butanu odreagowujesz frustrację związaną z faktem wyboru tak poronionego rozwiązania jakim sa butle 33 kg.... Wybacz, ale nie porównuj butli 33 kg ze zbiornikiem 2700l... Sam srednio zuzywam w sezonie grzewczym 15 litrów na dobę, co stanowi około 8 kg... Jakbym miał butlę 33 kg to pewnie takie rozprężenie powodowałoby zamarzanie butli... Jednak w przypadku butli 2700 jest to pikus nie mający wpływu na temperaturę butli... Możesz to sobie wyliczyć z prawa Boyle'a-Mariotte'a, jeśli cos ci to mówi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.08.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Panowie, Zaśmiecacie wątek! Koleżnka usiłuję zracjonalizować swój kompletnie nieracjonalny wybór a Wy tu jakąś dyskusję akademicką uprawiacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 10.08.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Fakt! Wyłączam się, bo nie mam zamiaru karmić trolla. Jeśli ktoś tu rozładowuje frustrację, to nie ja. Napisałem dwukrotnie, że dobrze wykonana podziemna instalacja będzie działać! Napisałem też, co to znaczy "dobrze wykonana". Co tu jeszcze można dodać? Widocznie można się przyczepić. Powołać się na prawo Boyla i Mariotta (przemianę izotermiczną), które dotyczy gazu, a nie układu gaz-ciecz. Szkoda nerwów. O moich butlach wspomniałem, aby zasygnalizować, że może zostać (prawie!!!) sam butan, a propan odparuje, skoro właśnie revalion powołał się na samochody napędzane gazem - a to przecież podobna pojemność zbiornika. Tak, samochody jeżdżą na gaz i zimą, ale jest gaz "letni" i "zimowy". A koleżanka i tak nas tu wszystkich zaraz wyrzuci, jak ten leśniczy ze starego dowcipu o Niemcach i partyzantach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 11.08.2008 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Mam zbiornik podziemny tankowany PB.3 lata eksploatacji i NIGDY żadnych problemów.A jedna zima miała -24C i piec działał bez zarzutu.Spokojnie możesz w temat wchodzić, a problem z prądem występuje i u mnie.Postawiłem UPS-a z aku 60 amperogodzin i on trzyma piec i 2 pompy 24 godziny spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.08.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 jaki będziesz miała kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_sloneczko 15.08.2008 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 prosze nie bylo mnie troche i sie o malo co chlopaki nie pobili a kociol hmmm...taki: http://www.weishaupt.pl/mainProdukte/produkteGBS/condens/index_html/pl albo taki: http://polonia.immergas.com/menu_2/kk/zeus_victrix_superior_kw/charakterystyka.htm w zaleznosci na co sie zdecyduje nie polecano mi piecow Wolfa do propan-butanu oraz odradzzano viessmana ktory ponoc kiedys mial dobre piece ale spoczal na laurach co wy na te piece? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.08.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 http://www.kospel.pl/index.php?s=pl/produkty/elek_kotly_cent_ogrz nie lepiej taki? Tańszy w zakupie, koszty eksploatacji takie same jak przy gazie płynnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 15.08.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 aha z góry dziękuję za opinie pt: lepiej PC albo prąd, decyzją już została podjęte będzie butla z gazem pytanie tylko jakim http://www.kospel.pl/index.php?s=pl/produkty/elek_kotly_cent_ogrz nie lepiej taki? Tańszy w zakupie, koszty eksploatacji takie same jak przy gazie płynnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.08.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 wiesz... Usiłuje tak ostatnim rzutem na taśmę....żeby koleżanka uruchomiła kalkulator i policzyła... Ale nie zmuszam.... Jak ktos chce wydać bez sensu parę tys. pln... no to trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_sloneczko 15.08.2008 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 udaję że tego nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.08.2008 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 zrozumieć.... tak bym chciał zrozumieć co Tobą kieruje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts