Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie sie dowiedzieć do kogo należy pole?

tokarool

Recommended Posts

macie jakies pomysly gdzie szukac takiej informacji(gdzie mi udziela takiej informacji)

jestem w posiadaniu dzialki budowlanej (bez mediow) i za mna jest pole. dzialeczke mam troszeczke mala na dom wystarczy ale ogorodek przydal by sie wiekszy, wiec stad mam zamiar znalesc wlasciciela i moze naklonic do odsprzedania paru metrow.

no to teraz do kupy - w geodezji, jeśli podasz im numer działki podadzą Ci numer KW. To oficjalne rozwiazanie, czasem można szerokim uśmiechem dowiedzieć się kto jest właścicielem działki ustnie :) Może nawet adres dostaniesz ;). Zakłądająć, ze bedą jednak służbistami, z numerkiem KW sąsiedniej działeczki pykasz do sądu do wydziału ksia i tam mozesz reszty się już dowiedzieć jak najbardziej legalnie i oficjalnie przegladajac księgę tudzież nabywajac z niej wypis :)

Wydział geodezji starostwa powiatowego. Wniosek o wypis skrócony z ewidencji gruntów. 3,60 za działkę. Masz tam pełne dane adresowe. Zapytają cię o interes prawny. Powiesz, że dla przeprowadenia mediów do twojej działki . To njprostsza droga do celu.

niestety już nie. Mimo podania interesu prawnego nie podadzą. Takie są przepisy. A jak podadzą to niezgodnie z prawem

Jakie to nowe przepisy są ,że nie podają? Mi podają dane całych wiosek w geodezjach na terenie połowy Polski. Więc jeśli wykaże się interesem pranym to dostanie uproszczone bez problemu.

co rok wyrok :) Po co Ci dane całych wiosek ?

Ustawa o ochronie danych osobowych. Ale na dwoje babka wróżyła choć wszędzie tam, gdzie załatwiałem takie sprawy i udawało mi się wyciągnąć dane osobowe panie za biurkiem mówiły że to niedozwolone

nie chcę się spierać, bo to jałowe. NIe jestem prawnikiem, więc nie mnie interpretować KPA. Istnieje rozróżnienie pojęcia interesu prawnego i interesu faktycznego. NIe wiem, czy chęć kupna kawałka nieruchomości można nazwać interesem prawnym. Tak czy owak życie zweryfikuje starania autora wątku.

PS. Nadal jestem ciekaw po co Ci dane właścicieli całych wiosek na terenie połowy Polski ?

PS2. coś takiego znalazłem na stronie jednej z renomowanych kancelarii prawnych

"Pojęcie interesu prawnego cechuje przede wszystkim to, że nie może to być interes ewentualny (przyszły)"

Nie do mnie nalezy interpretacja jak już pisałem wyzej

Zamiar nabycia nieruchomości jak najbardziej należy kwalifikować jako interes prawny. problem lezy gdzie indziej. ewidencji gruntów i budynków można ufac w zakresie przedmiotowym (przeznaczenia gruntu), a juz mniej w zakresie podmiotowym (dane właściciela). W zakresie podmiotowym, właściwym rejestrem publicznym są własnie księgi wieczyste. Dlatego dla pewności najpierw EGiB a potem z nr Kw odczytanym z tej ewidencji Sąd Rejonowy - wydział Ksiąg Wieczystych. Pozdrawiam

marcin714 dostaje wypisy podobnie jak geodeta kiedy zamawia materiały do wykonania zleconej pracy :D

zwykły śmiertelnik :wink: aby poznać dane sąsiada w ewidencji gruntów musi złożyć wniosek o udostępnienie danych osobowych z podaniem celu na jaki to potrzebne - tokarool możesz wpisać że chcesz się ogrodzić albo do budowy i dostaniesz ładnie legalnie na piśmie przy czym jeśli sąsiadem byłby Skarb Państwa to powiedzą Ci "od ręki" a jak osoba fizyczna to wniosek na piśmie

Zamiar nabycia nieruchomości jak najbardziej należy kwalifikować jako interes prawny. problem lezy gdzie indziej. ewidencji gruntów i budynków można ufac w zakresie przedmiotowym (przeznaczenia gruntu), a juz mniej w zakresie podmiotowym (dane właściciela). W zakresie podmiotowym, właściwym rejestrem publicznym są własnie księgi wieczyste. Dlatego dla pewności najpierw EGiB a potem z nr Kw odczytanym z tej ewidencji Sąd Rejonowy - wydział Ksiąg Wieczystych. Pozdrawiam

Chyba jednak coś ściemniasz.

1. Mam wątpliwości (graniczące z pewnością), czy organ wydający wypis z ewidencji uwzględni argumentację o interesie prawnym wynikającym z chęci zakupu. Nie uwzględni. W takiej sytuacji zapis o ochronie danych osobowych byłby fikcją - każdy, aby je dostać, deklarowałby potencjalne zainteresowanie kupnem.

2. Nie rozumiem, co oznacza, że ewidencji gruntów nie można ufać w zakresie przedmiotowym (przeznaczenia). Ewidencja tym się nie zajmuje - to domena planowania przestrzennego (MPZP, WZ).

A co do kolejności - najpierw ewidencja, potem KW - to zgoda.

powyżej już cytowałem opinię kancelarii prawnej, gdzie napisane jest, że zamiar nabycia jako interes przyszły nie może być kwalifikowany jako interes prawny