Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NASZA SIELANKA

Recommended Posts

Witam się z Wami budowlańcami , a raczej budującymi :)

Nareszcię mogę zawitać na tych stronach. Ale od początku.Mam 31 lat, zowię się Baśka ,na stanie mam trzech facetów małża Sebę , Mateuszka 2,5 roklu i Piotrusia 13 miesięcy . Kura domowa ze mnie najprawdziwsza i lubię to bardzo . Mieszkamy obecnie w świdnicy . I tak w czerwcu po wielu oglądanych działeczkach staliśmy się włascicielami gruntu we wsi Jagodnik jakieś 2 km od miasta naszego.

Zaczęliśmy właśnie batalię biurokratyczną w gmine i we wtorek mamy mieć wypis i wyrys planu zagospodarowania przestrzennego. Tyle , że narazie jest nam potrzebny do tego , żeby planistya stwierdził czy z działeczki da się wydzielić kawałek dla mojej siostry. Jeśli tak zlecimy to miejscowemu geodecie , który powiedział , że proces będzie trwał ok 1,5 miesiąca . Na szczęście w tym czsie możem starac się o pozwolenie na budowę :lol:

A teraz link do projekty naszego skromnego domku , choc napewno wprowadzimy zmianki

http://www.vdom.pl/pl/index.php?s=139&sid=85&notes_minus=-1

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i mamy wypis i wyrys zagospadarowania przestrzennego . Mąż był u geodety , wstępnie powiedzial , że zmieszczą sie dwa domki na części odrolnionej naszej działki , więc dziś kombinowaliśmy jak podzielic areał. Troszke mało wyszło dla tej mojej siosty , no ale cóż inaczej sie nie da podzielic , co by sielaneczki stały w sąsiedztwie. Teraz czekam na potwierdzenie jej tego podziału i zlecamy podział geodecie .

Dziś mąż zawiózł tescia mojego co by pochwalić się poletkiem . Doskonale wiedział , ze kupiliśmy działkę dopiero co . Widząc teren stwierdził : synu , ale tu masz roboty jeszcze :lol:

• 4 weeks później...

Jeeeeeesttttttttt , pachnacy , czyściutki , bielutki:)))))))))Pół godzimki temu był kurier i dostarczył projekt sztuk 4 , dziennik budowy , kosztorys , pozwolenie na dodatkowe zmianki i potrzebne druki wniosków do budowy. :D Teraz trzeba go planiście do adaptacji zawiesc , bo zrobimy kilka zmian. Mąż właśnie pojechał do gminy dowiedzieć się co z drzewami które mają być ścięte , ale umożliwić budowę mostku i dojazd do działki.Przeglądam te wnioski i chciałabym byc przy punkcie 9 czyli zawiadomienie o rozpoczęciu budowy , echhhhhhh :-?

W każdym razie dziś szampanik będzie pity , a co. Będziemy świętować każdy etap :lol:

Kolejny maleń ki kroczek zrobiony. Dzieś przyszło pozwolenie na ścięcie trzch drzewo - krzaków i tym samym będziemy mogli zrobic mostek przez rów melioracyjny do działki. Teraz mąż siedzi i myśli ile nawieść ziemi i gruzu , żeby podnieść domek , bo wody podziemne są płytko. Tak sobię myślę , że trzeba będzie jechać i zrobić jakieś foto tego kawałka ziemi na pamiątkę i żeby mój dziennik zrobil się choć odrobinkę ciekawszy :lol:

Wczoraj też zrobiliśmy wstępny kosztorys , taki realny , a nie ten z projektem w którym panele drozsze od parkietu są podane, liczymy , że cała przygoda " sielankowa" wraz z gruntem wyniesie nas ok 300 000. :) Ciekawe czy o realne???????

Kolejny maleń ki kroczek zrobiony. Dzieś przyszło pozwolenie na ścięcie trzch drzewo - krzaków i tym samym będziemy mogli zrobic mostek przez rów melioracyjny do działki. Teraz mąż siedzi i myśli ile nawieść ziemi i gruzu , żeby podnieść domek , bo wody podziemne są płytko. Tak sobię myślę , że trzeba będzie jechać i zrobić jakieś foto tego kawałka ziemi na pamiątkę i żeby mój dziennik zrobil się choć odrobinkę ciekawszy :lol:

Wczoraj też zrobiliśmy wstępny kosztorys , taki realny , a nie ten z projektem w którym panele drozsze od parkietu są podane, liczymy , że cała przygoda " sielankowa" wraz z gruntem wyniesie nas ok 300 000. :) Ciekawe czy o realne???????

Dziś zostały wycięte drzewa, które ograniczały dojscie do rowu melioracyjnego , gdzie będzie mostek. Sąsiad : A co to tak wycinamy drzewka????? Hmmmmmm trzeba chybe policje zawołać. :DDDDDDDD Nie żli sąsiedzi się szykują. Pewnie jak ja bym tam była skwitowałabym komentarzem : a ten odpływ to tez przy okazji obejrzą. Do rowu doprowdzona jest rura od ich domku skrzętnie zamaskowana kamolami:D. Mąż jednak spokojniejszy człowiek i stwierdził ze i tak ich lewy odpływ ściekowy będzie czynny do przyszłego tygodnia , bo kręgi go zatkają. Musze jutro wybrać się tam i obejrzeć postępy.

• 3 weeks później...

W piątek mąż został wezwany do gminy i ktoś tzn sąsiad zza drogi "uprzejmie donosi " że ścięto drzewa:DDDDDDD. Jak okazało się , że wsio jest zgodne z prawem to wzięli się za porządkowanie wjazdu tzn postawili sobie bramę i zlikwidowali dziki skalniak przy drodze. Tym samym Pan planista ze względu na sąsiedztwoi kazał wstrzymać się z mostkiem do momentu , aż będzie papier.

A wogle sąsiad zza drogi stwierdził , że tam budowac się nie powinniśmy , że ciężki sprzęt zniszczy mu dom . Argumentacja jakbyśmy mieli tam stawiać halę lub market :lol: Coś mi się zdaje , że będą przeboje z tym gościem , no ale cóż zrobić . Miał widok na wierzby , za nimi ląka , cisza spokuj , auto parkował na drodze ,a tu teraz buuuuuuudoooooooooowaaaaaaaa będzie. :D

• 3 weeks później...
Wczoraj mąż był u pana projektanta i normalnie padł prawie trupem:D. Przyszedł , podpisał tylko wnioski do energetyki i wodociągów , spytał , czy to teraz ma zawiesz , a Pan poiwedział , że wszystkim się zajmie i proszę czekać w domku do dwóch tygodni pocztą przyjdzie odpowiedz. No normalnie ścięło nas z nóg. Dobry człek sam fatyguje się , wsio wypełnia i zawozi. Takze za ok dwa tygodnie biegiem do pana z projektem , decyzjami i 3,5 tysiaka w kieszeni ( tyle kosztowac bedzie nas zmiany w projekcie , naniesienie na działkę mediów i domku) .

HEJ,....

drogi ten Wasz projektant, za zmiany, naniesienie działki na mape- to srednio płaci sie 2tys. -2,5tys.

a reszte to pewnie macie za to że on polata za Waszym pozwoleniem....

my też na początku fundamenty przepłaciliśmy, teraz to na każdym kroku sie targuje,

zycze powodzenia i pozdrawiam

a

Cena dość i może wysoka , ale to są poważniejsze zmiany niż tylko przesuwanie ścian i okien , bo podnosimy poddaszę i robimy szersze ławy , takze jakies tam obliczenia konstrukcyjne musi porobić. A druga sprawa , to fakt , może i za latanie dolicza , ale taniej chyba to wyjdzie niż by mąż musiał zostawiać pracowników i latać po biurach .

• 3 weeks później...

Hmmmmmmmm , u mnie to jakiś dwutygodnik się zrobił:D

No ale co tu pisac jak nic na budowie się nie dzieje, jedyne co to papierkowe sprawy brną do przodu.I tak mamy potrzebne papiery z energetyki i wodociągów , naniesione część zmian w projekcie i dalej czekamy na @#$%&*((*^&%$##( przeklnać nie wypada) pozwolenie na zrobienie wjazdu na działkę przez rów melioracyjny. I ciągle nie mam zdjęć przynajmniej naszego poletka , bo nie byłam tam długo ze względu na zarazę w domu co to nie położyła tylko głównego inwestora czyli męża:)

• 3 weeks później...
I paiery jeszce nie złożone:) . No ale i tak zime mamy takze nie spieszy się za bardzo inwestor. Musieliśmy dokonac porawek w projekcie wodnym , bo szmbo nasze umiescili w salonie mojej siostry , która odkupi od nas kawałek działeczki , nanieśliśmy palny w projekcie , a i w energetyce tzreba było złożyć zapotrzebowanie na prónd na dwa domki:D.Już nie chce pisac , ale po cichu myśle , że wtym tygodniu złożymy papierki. Acha i była bym zpomniała :), zakupiłam sobie lampe na komode do salonu , do nowego domku oczywiscie:)))))))))

• 1 month później...
Ależ się zaniedbałm w pisaniu :oops: . Czekamy na pozwolenie na budowę , papiery złożone zostały w Sylwestra i planista zapewniał , że ok miesiąca tylko poczekamy , ale ja już nie wierze w te terminy. Póki co mąż złożył zawiadomienie o rozpoczęci prac dojazdu do działeczki przez rów melioracyjny i przedwczoraj roboty ruszyły czego skutkiem jest jego mega przeziębienie i zarażenie dzieciowni :evil: . Kręgi siedzą w rowie i mule , a raczej gnojownicy , która się utowryzła dzięki sąsiasom , którzy mają tam nielegalny odpływ. Beszcelni , burzyli się jak mąż wysypał piach na drodze , która prowdzi niby na ich pole , a na której rosną chaszcze wyzsze niż ja , straszyli , że zadzwonią gdzie terzeba , bo nie mają jak wjecha na pole. Mąż tłumaczył , że to chwilowe utrudnienie , ale to nie pomogło , więc nie pozostał dłużny i postraszył gminną ochroną środowiska , która naaaaapewno wystawiłą pozwolenie na odpływ. No nic trzeba teraz czeka dale na pozwolenie i dokończy budowę mostku.

• 2 weeks później...

:D Udało się to lecę z resztą

To droga wjazdowa:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pe/lc/ksun/yxTe8bJBuMo9xv6jMB.jpg

Działeczka ciągnie się do dębu i on tez jest nasz.

I ściągamy ziemię.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pe/lc/ksun/9NulbQwplMIfbRaaqB.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pe/lc/ksun/Sj3IGHlrreCKBhSIqB.jpg

Jak dobrz , że coś się już dzieje.

A tu ma stanąc taki domeczek.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pe/lc/ksun/tp9marbGLhabC4RKIX.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pe/lc/ksun/ckWIcLcbZSaaSbErkX.jpg

A oto zarys dołu z poprawkami , czyli schody salonowe wyrzucone na korytarz , sypialnia powiększona , likwidacja pokoiku jednego , powiększenie łazienki i kotłowni.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pe/lc/ksun/phitiLiaytHMxvRAxX.jpg

Oczywiscie zmiana położenia schodów spowodowała tez zmiany na górze .

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pe/lc/ksun/3A6tTV9Qo2tGa27hZX.jpg

Może nie za pięknie to narysowałam , ale tak po srodku jest klatka schodowa , mniejsze pomieszczenie to łazienka , a reszta to pokoiki chłopców.

A teraz coś z kolorkiem , bo szaro i ponuro w tym dzienniku jakoś:D

Wrzucam efekt mojej wczorajszej pracy czyli wstępny projekt kuchni . Wybrałm już też mebelki z firmy blacredwight czyli szafki z ekranem koru olchy. Szkoda , że fianase nie pozwalają poszalec i wykonac na zamówienie umeblowania :-? Ale i tak jetsem zadowolona z tego co wyszukałm. :PJest to widok od salonu całkowiecie otwartego z kuchnią . Drzwi też nie będzie , jets to wyjscie na hall i za nim są drzwi do spizarni.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pe/lc/ksun/jCGGJFaA9MLexlNWRB.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/pe/lc/ksun/BKIRJLmkty6fq2wl4B.jpg