Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO : jak powstaje nasz za duży domek

Recommended Posts

ha, to jestem pierwsza, witam,

gdzie jest budowa?

a i 240 m2 powierzchni uzytkowej nie jest wcale za duzo 8)

zobaczycie jak zamieszkacie

pozdrawiam bede podgladac :D

na początku w planach było 140m2 :D , w trakcie szukania projektu jakoś tak urosło do 240m2 , budujemy w strzegomiu , w połowie drogi między wrocławiem a jelenią górą

Fajny domek będziecie mieli. Czekamy na rzuty. A co do kredytu, to przechodzę podobna sytuację w Euro Banku - wniosek o 200 tys. - wg rzeczoznawcy 130 tys włożone (w tym działka), wartość po wybudowaniu 485 tys. Jutro muszę wykazać 103500 gotówką :o

Najlepsze jest to, że sprawa kredytu ciągnie się już 7 tygodni - w tym czasie musieliśmy kupić Porotherm i wiele innych drobiazgów - kasa idzie jak woda, ale banku to nie obchodzi. Faktury mogę sobie wsadzić w d..., oni chcą gotówkę. A jedynym rozwiązaniem dla pani z banku jest ponowne wezwanie rzeczoznawcy, żeby ujął w wycenie nowozakupiony materiał. Jakaś paranoja.

Fajny domek będziecie mieli. Czekamy na rzuty. A co do kredytu, to przechodzę podobna sytuację w Euro Banku - wniosek o 200 tys. - wg rzeczoznawcy 130 tys włożone (w tym działka), wartość po wybudowaniu 485 tys. Jutro muszę wykazać 103500 gotówką :o

Najlepsze jest to, że sprawa kredytu ciągnie się już 7 tygodni - w tym czasie musieliśmy kupić Porotherm i wiele innych drobiazgów - kasa idzie jak woda, ale banku to nie obchodzi. Faktury mogę sobie wsadzić w d..., oni chcą gotówkę. A jedynym rozwiązaniem dla pani z banku jest ponowne wezwanie rzeczoznawcy, żeby ujął w wycenie nowozakupiony materiał. Jakaś paranoja.

to i tak dobrze , w nordei stwierdzili że dla danej nieruchomości robią wycenę tylko raz i koniec :evil: , czuję że się skończy w polbanku :( mają drogi kredyt ale przynajmniej przy moich zarobkach mam zdolność na 470tyś (dla przypomnienia w nordei 300 a milenium 280)

i jeszcze jedna rzecz która mnie na początku przekonała do nordei to to że przy kredycie 300 na 30 lat wyliczyli mi ratę w okolicach 1000zł a w innych 1400-1500 , cholera tak się napaliłem na tą nordeę i dostałem kosza , kur.... . !

nie wiem jak Ci zrobili to wyliczenie, ale na pierwszy rzut oka widać, że to jakaś ściema - raty malejące i równe w tej samej wysokości??

Przyjmując raty stałe w wysokości 930,33 x 360 miesięcy to wychodzi Ci odsetek zaledwie 34 tys a przy karencji 12 miesięcznej spłacisz już w pierwszym roku 11 tys samych odsetek. Z tego wynikałoby, że przez pozostałe 29 lat wraz z kapitałem bedziesz spłacała pozostałe tylko 23 tysiące odsetek. Tak to nawet w Erze nie ma.

Nie chce mi sie teraz liczyc, ale podejrzewam, ze przy tym oprocentowaniu i tej wysokosci raty to kredyt powinien być nie na 30 a na 50 lat.

Jaki za duży? :wink: Daj spokój, duże jest piękne! :lol:

Ja buduję dom 380 pow. całk./260 użytkowej, a przynajmniej tak mi się wydawało, a okazuje się że pani architekt adaptująca się rąbnęła i tak naprawdę całkowitej jest 480 a użytkowej 330! :o :p Nie powiedzieliśmy ekipie że tak naprawdę buduje dużo więcej 8) :wink:

Jaki za duży? :wink: Daj spokój, duże jest piękne! :lol:

Ja buduję dom 380 pow. całk./260 użytkowej, a przynajmniej tak mi się wydawało, a okazuje się że pani architekt adaptująca się rąbnęła i tak naprawdę całkowitej jest 480 a użytkowej 330! :o :p Nie powiedzieliśmy ekipie że tak naprawdę buduje dużo więcej 8) :wink:

100m2 niewielka różnica :o , mój miał mieć na początku 140m2 , tylko jak oglądaliśmy gotowe projekty to zawsze czegoś brakowało , a pokoiki jakieś na poddaszu po 8-10m2 i salony 20-25m2 .

teraz jak tak sobię patrze na fundamenty to te 300m2 całkowitej jakoś tak niepozornie wyglądają :(

my podawaliśmy wartość działki 125 tys. łącznej wartości nie przypominam sobie czy podawaliśmy. na ile oszacowali też nie wiem :-?

w banku kobita mi tłumaczy że te 800tyś to wartość rynkowa nieruchomości , no tak dobrze ale przecież ten dom zbuduję taniej - mówię , a ich to nie obchodzi mam pokazać że mam dodatkowo 300tyś i już . to tak jak z samochodami (podobnie tylko na odwrót) w salonie 100tyś a jak wyjedziesz za bramę to już 80tyś bo więcej nie dadzą .

i nie sądzę żeby mi ktoś dał te 800tyś bo domek jest dość nietypowy (u nas są popularne pokomunistyczne kostki)

dziwne to wszystko - wartośc domu powinna byc brana pod uwagę tylko do zabezpieczenia - im wyzsza tym ryzyko banku mniejsze. Natomiast do wyliczenia wkładu własnego powinnien służyc kosztorys inwestorski. A co z tymi co budują systemem gospodarczym - wartośc domu będzie taka sama jak wartość tego samego domu budowanego przez firmę - a przecież koszty budowy bedą się różniły i to możliwe, że różnica ta bedzie ogromna.

dziwne to wszystko - wartośc domu powinna byc brana pod uwagę tylko do zabezpieczenia - im wyzsza tym ryzyko banku mniejsze. Natomiast do wyliczenia wkładu własnego powinnien służyc kosztorys inwestorski. A co z tymi co budują systemem gospodarczym - wartośc domu będzie taka sama jak wartość tego samego domu budowanego przez firmę - a przecież koszty budowy bedą się różniły i to możliwe, że różnica ta bedzie ogromna.

dokładnie , ja cały czas tłumaczę bankowi że to system gospodarczy , że 90% materiałów na dom jest już kupione , i nic jak grochem o ścianę . zresztą mam ich gdzieś ! , wczoraj uzupełniłem papiery w milenium , zobaczymy co będzie (wnosek złożyłem w ostatni dzień trwania promocji , jak się uda to nie zapłacę haraczu od udzielenia kredytu) .

• 2 weeks później...
Witam

fajny projekt i wcale nie jest za duzy,tylko fajne pomieszczenia przestronne a nie klitki w ktorych nic nie idzie ustawic i wstawic bo miejsca brak.Pozdrawiam i zycze powodzenia

dzięki , projekt jest duży , nawet obce osoby jak zobaczą sam fundament mówią że duży .

to dziwne ludzie jak widzą fundament w swoich domkach boją się że domek będzie mały :lol: kurcze a ja mam na odwrót

U nas też każdy marudzi, że budujemy za duży dom, że koszty ogrzewania, że kto to będzie sprzątał itd.

A ja mam to w nosie. Mówią to Ci, co całe życie gnietli się w blokach. Ogrzewanie? Nie muszę mieć 30 stopni. A sprzatanie? Jak nie dam rady sprzątać to będę miała bałagan. A dom tym właśnie różni się od mieszkania w bloku, że jest większy. Gdybym chciała mieć pokoje wielkości przedziału kolejowego to nie przeprowadzałabym się z bloków.

Nie przejmuj się metrażem. Pozdrawiam serdecznie :D

• 3 months później...

Pięknych i rodzinnych Świąt

Budującego Nowego Roku

Zanikającej biurokracji

Rosnącej inteligencji budowlańców

Samych obniżek i promocji na wymarzone płytki :wink:

Celnych wyborów i satysfakcji z wyników

oraz...

Mnóstwa prezentów pod Choinką!!!

http://dvice.com/pics/gift_uberguide_gifts.jpg