Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DULUX - farby, farba: opinie, uwagi, kolory, rodzaje

Gość

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 347
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomalowalismy w salonie 3 ściany pastelowym jaśminem a jedną magnolią + kominek po przeciwległej ścianie (na ścianie z jasminem) magnolią. Magnolia śliczna ale jaśmin - hmmm, niezauważalny, wygląda jak biały. W zasadzie to chciałabym by 3 ściany były ciut jasniejsze i na ich tle odcinał się kominek ciut ciemniej i tak samo przeciwlegla ściana.

I teraz pytanie:

Chcemy przemalować jaśmin na ciemniejszy kolor ale fajnie by było gdyby jednak odróżnienie kolorami pozostało i dlatego myślę o pastelowej orchidei. Próbki kupić nie mogę a i decyzja musi być na jutro. Ratujcie. Czy na dwóch sąsiadujących ścianach będzie widać różnicę w tych kolorach, czy orchidea nie jest za żółta poczas gdy magnolia wchodzi w brzoskwinkę?

pomaluj magnolią całość. Pastelowa orchidea - jest żółta a czasami (zależy od oświetlenią ) zółtoszara. Mam część domu pomalowaną Pasteową orchideą (bo ten kolor początkowo wybrałałm do całości ) i moim zdaniem nie jest fajny. Za to super jest Magnolia i wcale nie jest za ciemna- jak mi się wydawało malując jedynie próbki.

a jeszce ktoś wspomniał o białej czekoladzie. Baiała czekolada jest ciemniejsza niż magnolia . to taki beż wychodzi na ścianie (mam pomalowaną sypialnie ) kolor bardzo ładny.

ale temat,akurat dla mnie...caly czas sie zastanawiam nad orchidea i magnolia.moi tesciowie maja orchidee i wyglada ok.na zywo nigdzie nie widzialam magnolii.boje sie czy nie bedzie za ciemna

To zapraszam do mnie, napatrzysz się dowoli, bo u mnie tylko magnolia, a przy okazji dobrą kawkę zrobię :D

co do jaśminu to polecam wrzucenie go na sufit...w kuchni mam go na suficie w połączeniu właśnie z magnolia i cafe latte na ścianach i uważam że wygląda super...może dlatego że niespecjalnie lubię "zwykły" biały...zresztą na puszce tłumaczeniem nazwy jest yasmin white

oprócz tego mam go jeszcze w łazience w połączeniu z karmazynowym przypływem i w "saloooonie" :wink: w połączeniu z białą czekoladą i jakąś zimą z nobilesa i tez wygląda świetnie

Szukając czegoś bardzo jasnego próbowałam jaśmin i orchideę i magnolię i... jaśmin z mieszalnika. Moje wrażenia są takie: magnolia jest super chociaż wchodzi w odcienie, w których nie gustuję. Mimo to podobała mi się tak bardzo, że mam teraz magnoliowy przedpokój :). Orchidea wpada w żólty i u mnie kompletnie się nie przyjęła. A jaśminy? - faktycznie prawie niwidoczne ale ten z mieszalnika wygrał mój "ranking" - nie polecam go jednak do magnoli bo przy jej cieple trochę szarzeje. Za to zrobiłam eksperyment i domieszałam do dwóch próbek gotowego jaśminu raz orchideę, raz magnolię w proporcjach ok. 5 (6) :1 i ku mojemu zaskoczeniu obydwa kolory wyszły bardzo fajne (dla mnie oczywiście) - jaśniutkie ale zdecydowanie bardziej wyraźne od samego jaśminu - może spróbujesz w ten sposób?

Ja też rozważam orchideę lub magnolię...te odcienie generalnie bardzo mi odpowiadają:)Jasny beż też jest niczego sobie..

A co myślicie o takim zestawieniu:

1. Kuchnia - sufit podwieszany nad meblami kuchennymi (limba czekol.+trawa morska) w kolorze cynamonowy deser, sufit pastelowy jaśmin, a ściany...no właśnie, co?

Magnolia, orchidea...??

2. Salon: kominek (kojarzycie kominek Piskoszcha z wątku o kominkach..taki ultranowoczesny:))jakiś ciemny brąz..może też cynamonowy deser..i ściana przeciwległa od kominka też brązowa..a reszta ..i tu mam problem...caffe latte, a może jasny beż..

Można dostać kręćka:(kończy mi się inwencja twórcza..Na męża nie mam co liczyć, bo on ciągle powtarza:"Kochanie ja jestem dyrektorem technicznym, a ty artystycznym"..wygodne, nie?

Ps. Nie wkurza was ta reklama Allegro wskakująca co chwilę na oczy???wrrrrrrrr:(

Pastelowa orchidea wpada w odcień żółty (kremowy), natomiast magnolia w różowy. :-?

Natomiast pastelowy jaśmin wygląda jak jaśniejszy odcień orchidei.

Mam pastelową orchideą pomalowane zarówno sufity jak i ściany. Pastelowa orchidea bardzo dobrze komponuje się z szarą ścianą i ze ścianami z cegły. Jest to ładny, uniwersalny kolor tła, nie rzucający się w oczy. Ale... przy nieodpowiednim oświetleniu, typu jedna żarówka żarowa na suficie, może wyglądać na żółty.