Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DULUX - farby, farba: opinie, uwagi, kolory, rodzaje

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 347
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam i Nobilesa i Duluxa. Z tego pierwszego jestem raczej zadowolona - kolory są takie jakie miały być, ale te intesywniejsze też wymagają trochę zabawy aby je równomiernie położyć. Zmywają się dobrze. Natomiast przy Duluxie trzeba uważać na odcienie typu morela - moim zdaniem (i koleżanki) wychodzą zbyt różowe.

u nas na ścianach też Dulux, fachman stwierdził, że będzie ok i jest ! On nam doradzał, jaki rodzaj gdzie się dobrze spisze. Mamy kolory świata - te ciemne też - "karmazynowy przypływ", wyglądają świetnie, ale tez malarze sie przyłożyli. W sieni króluje Dulux lateksowy, na razie po wiośnie i psie zdaje egzamin.

naprawdę farby Duluxa są takie beznadziejne?? Ja też je kupiłam- "Dojrzały Groszek" i "Białą Czekoladę". Jeszcze nie pomalowałam ale już się obawiam fatalnego efektu...brrr

Jedyne do czego mam obawy to do odcienia- "maznęłam" tylko na kawałeczku ściany i jakiś inny wydaje mi się odcień niż na wzorniku w sklepie, jakby bardziej jaskrawy. To jak to z nim jest??

naprawdę farby Duluxa są takie beznadziejne?? Ja też je kupiłam- "Dojrzały Groszek" i "Białą Czekoladę". Jeszcze nie pomalowałam ale już się obawiam fatalnego efektu...brrr

Jedyne do czego mam obawy to do odcienia- "maznęłam" tylko na kawałeczku ściany i jakiś inny wydaje mi się odcień niż na wzorniku w sklepie, jakby bardziej jaskrawy. To jak to z nim jest??

oj zalezy duluxa mam w kuchni kolory swiata- magnolie- swietnie sie malowala

serie once w salonie - okropnie trzeba bylo 2 razy, z mieszalnika na bazie lateksowej w gabinecie wyszlo troche jasniej :o niz we wzorniku (podobno wychodzi ciemniej...)

Dekoral i sniezka z mieszalnika wyszly idealnie jak na probniku.

Poza tym jak pisalam wyzej seria do kuchni i lazienki jest super rewelka.

Ja część Duluxa kupowałam z serii kolory świata a część z mieszalnika na bazie Super Matt. Żółty i zielony z Kolorów świata wyszedł taki jak na próbniku, a jaśminowy (też z kolorów świata) wyszedł jak biały kolor ... tylko trochę nieświeży .... :-? Za to mistrzostwo świata to kolor z mieszalnika, który na próbniku był brązowy a w rzeczywistości wyszedł .... fioletowy .... :o :o :o :o :o

A my na próbę kupiliśmy DEKORAL do jednego z pokoi. Kolory: 2 ściany + sufit (Akrylit W kolor) narcyz, a na pozostałe 2 ściany (Akrylit W kolor) monsunowa zieleń. Nasze ściany są świeżo po gipsówce + unigrunt. Od razu w sklepie powiedziano nam, że żadna farba nie pokryje na pierwszy raz takich ścian idealnie, ale przy tej farbie 2 malowanie już powinno załatwić sprawę. I tak bylo, przy monsunowej zieleni po pierwszym razie ściana wyglądala jak po przecierce, ale drugie malowanie załatwiło sprawę i jest jak miało być. Co do "narcyza" to już po pierwszym razie wygląda super, tyle że kolor jednak jest inny, wyszedł taki "żółtawy". Drugie malowanie (jak wrócą fachowcy) mam nadzieję zmieni kolor, choć mówią że go jeszcze wyostrzy, obawiam się na bardziej żółty. Tak więc my chyba zostaniemy przy DEKORALU, kolorystyka raczej mało wahająca się pomiędzy tym co na opakowaniu.

Co do cen to za 2 puszki zapłaciliśmy 84.30zł, każda z nich ma pokryć 35m2 ściany, przy 2x malowaniu wszystko dzielimy na pół. Tak więc pokoik o powierzchni do pomalowania ok. 50m2 powino kosztować ok. 100 zł (sama farba).

W sklepie polecali jeszcze 4 pory roku, że kryją jak DECORAL.

Ja się już dwukrotnie przejechałam na Duluxie. To są ciężkie farby, które dość mocno "ściskają" ścianę. Trzeba nimi malować cieniutńkie warstwy wałkiem z bardzo krótkim włosiem. Łatwiej wychodzą spękania. Kiedy chciałam coś zamalować po paru miesiącach, powstała duża różnica.

Jestem natomiast zachwycona Dekoralem. Mówię to z pełną odpowiedzialnością, bo lubię malować ściany i minimum raz w roku maluję jakieś pomieszczenie. Świetnie kryją, dobrze się myją, a jak po roku chcę zamalować jakąś plamę, której jednak nie udało mi się zmyć to po prostu zamalowują i po przeschnięciu nie ma różnicy.

Z opinii znajomych słyszałam, że w przypadku Duluxa sprawdzają się farby szorowalne do kuchni i łazienek. Faktycznie można z nich zetrzeć wszystko.

Ja jestem właśnie na etapie poszukiwania dobrych, zmywalnych farb do kuchni i łazienki. Czy poza Duluxem " Kuchnia i łazienka" możecie coś śmiało polecić ?!?

Osobiście wypróbowałam Dekoral do łazienek i niestety w tej dziedzinie wygrywa Dulux - tworzy po prostu bardziej gładką powierzchnię.

Ja pomalowałem cały dom dekoralem (Akrylit W - gotowe kolory) i rzeczywiście farba chlapie ale wydajność i cena jest całkiem przyzwoita. Farba ogólnie nie daje sie zmywać bo w tych miejscach pozostają odbarwienia. No i u mnie w przypadku kolory wrzosowego kolor w puszcze 5l i 2l sie różnił jeden z nich był bledszy i to bardzo wyraźnie.

Ja pomalowałem cały dom dekoralem (Akrylit W - gotowe kolory) i rzeczywiście farba chlapie ale wydajność i cena jest całkiem przyzwoita. Farba ogólnie nie daje sie zmywać bo w tych miejscach pozostają odbarwienia. No i u mnie w przypadku kolory wrzosowego kolor w puszcze 5l i 2l sie różnił jeden z nich był bledszy i to bardzo wyraźnie.

Tu się zdziwiłam. Ja, jak mi córka pobrudzi ściany brudnymi łapkami to biorę miskę z mydlinami, gąbkę i ścieram tego Dekorala. Jeszcze nigdy nie powstało żadne przebarwienie.

No ale jeżeli piszesz, że odcienie w różnych pojemnościach się róźnią to możliwe jest chyba również obniżenie jakości - mam nadzieję że to tylko przypadek, chociaż nigdy nie wiadomo.