asizo 06.05.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 a co do pastelowej orchidei - to jest delikatnie złamana biel, takie jaśniuteńkie ecru i na ścianie wydaje się by po prostu lekko przyżółconą (ze starości ) bielą Wszystko zależy od oświetlenia. Ja jak pierwszy raz zobaczyłam mój dom, cały pomalowany właśnie pastelową orchideą, to kolor ten wyglądał dosłownie jak kolor jajecznicy - żadna tam przyżółcona biel. Na szczęście oglądałam wcześniej dom, również pomalowany tym kolorem, i wiedziałam jaki to kolor będzie po założeniu właściwego oświetlenia. Teraz, po zainstalowaniu większości lamp i oświetlenia halogenowego o ciepłej barwie, kolor jest kremowy, bardzo neutralny, ale na pewno nie ma nic wspólnego z bielą. Ładna złamana biel to pastelowy jaśmin z Duluxa. Mam nim pomalowane całe poddasze. A tam, gdzie łączy sie z typowo białą ścianą, widać róznicę. Ten jaśmin jest taki ciepły, nie szpitalny. Więc jak ktoś chce mieć ładną, ciepłą biel - to jaśmin, a nie orchidea. Sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta8833 06.05.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Nie miesza się ??? Farby zawsze trzeba wymieszać przed użyciem. Dulux był u mnie w najgorszym stanie. Jakiś stary, zanim go rozmieszałem to chyba z 15min mineło. Nie miesza się - to chyba znaczy z innymi kolorami bo przed użyciem na pewno się miesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguleczka 06.05.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Nie miesza się ??? Farby zawsze trzeba wymieszać przed użyciem. Dulux był u mnie w najgorszym stanie. Jakiś stary, zanim go rozmieszałem to chyba z 15min mineło. Nie miesza się - to chyba znaczy z innymi kolorami bo przed użyciem na pewno się miesza. Jak stoi otwarta juz jakiś czas to trzeba ale jak kupujesz nowa to nie trzeba ona nie ma tyle wody w sobie co normalne farby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duma 09.05.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Co Wam smierdzi? Kolor jest świetny. Mam juz dwa lata-wygląda nadal supe.r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguleczka 09.05.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 nic nie śmierdzi farba jak farba śmierdzi komus kto żadko ma do czynienia z malowaniem każda farba ma jakis zapach i trzeba pomieszczenia przewietrzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 09.05.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Przez ostatnich 10 lat malowaliśmy tylko duluxem. Tym z mieszalnika i gotowcami również. Smierdzi jak każda świeża farba po malowaniu, kilka dni, więc nic szczególnego. Pastelowa orchidea - rzecz gustu. Mi się podoba, taka waniliowa. Mam 2 ściany w sypialni pomalowane orchideą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigail 11.05.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 My malowaliśmu Duluxem (lilka kolorów),Dekoralem (jeden kolor) i Beckersem (kilka). Najgorszy byL zdecydowanie Dekoral - kapaL okropnie i śmierdział dużo bardziej od Duluxa i Beckersa. Duluxem malowało się b.dobrze (bez mieszania), ale gotowe kolory wyszły jakieś takie chemiczne, nieładne.Beckersem malowało się równie dobrze jak Duluxem, ale kolory wychodzą moim zdanien dużo ładniejsze, nie takie plastikowe. Również Beckesr jestzdecydowanie bardziej ścieralny (mamy półtorarocznego artystę malującego po scianach;). Tzn słabe zabrudzenia schodza i tu i tu, natomiast bardzo mocne zabrudzenia na Duluxie niestety zeszły razem z farbą, a na Beckersie wyczyściły sie bezproblemowo.Podsumowując, przerzuciliśmy sie bez żalu na Beckersa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cynamonka 23.06.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 mamy mieszkanie w blokuposzukuje sprawdzonych zestawień kolorówgeneralnie mam do pomalowania 3 pokoje - wszystkie są od strony wschodniej, więc tylko odrobinę słońca jest z ranawięc pokoje muszą być dość jasnymi i ciepłymi farbami pomalowanedwa to pokoje dzieci i nasza sypialnia podpowiedzcie sprawdzone połączenia kolorów (chcę malować dwukolorowo) w jednym z dziecinnych pokoi chciałam alpejską łąkę (zresztą już kupiłam) w połączeniu z jakimś żółtym - tylko którym?nie wiem co w drugim pokoju dzieci nasza sypialnia coś z fioletem, ale może beże proszę doradźcie, bo w Castoramie inaczej wyglądają te kolory pomalowane na próbnikach niż w karcie kolorów Duluxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ineso 23.06.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Ja mam sliwkę węgierkę - jest ładna ale faktycznie kompletnie inna niż w próbniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cynamonka 23.06.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Ineso a w jaki sposób inna? bo też się nad nią zastanawiałm w połączeniu z polem lawendy lub kwitnącym lotosem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ineso 23.06.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Tfu pomyliłam się - bardziej przypomina próbnik w sklepie niż próbnik na kartce duluxa. Kolor jest faktycznie takiej śliwki o odcieniu chłodnym niebieskawym. Ja mam w połączeniu z popielem, do beży to ona mi zbytnio się nie widzi, bo za ciepłe.A w reklamie z kwitnącym lotosem to się lubi więc chyba powinno być ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 24.06.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 U mnie w domu wszystko malowane Duluxem. Mogę polecić wszytkie kolory, które sa u mnie na ścianach: magnolia (taki krem - mam ją w salonie), jasny beż (jest śliczny, ciepły, ale bez żółtego odcienia), orzech włoski (bardzo ładnie wyglada w połączeniu z jasnym beżem). Na górze mam pastelowy jaśmin (taka złamana biel), a w pokoju córki - trawa morska (śliczna zieleń, radosna, ale lekko stonowana). Za to zawiodłam się bardzo na kolorze "tajemniczy ogród". Chciałam jedną ścianę w sypialni w tym odcieniu, bo planowałam sypialnię z akcentami fioletowymi i ten "tajemniczy ogród" okazał się na ścianie brudny i okropny. Musieliśmy zmienic koncepcję sypialni. A na próbniku tak mi się podobał. Acha, w mieszkaniu miałam cafe latte (też bardzo ładny, ale moim zdaniem jasny beż jest ładniejszy, bo nie aż taki ciepły). Znajomi natomiast mają "rzymski poranek" i też wygląda ładnie, ale może nieco brudno - zależy od oświetlenia. A, i jeszcze mi się przypomniało, ze w pralni mam tapetę z włókna szklanego malowaną Duluxem kuchnia i łazienka w kolorze soczysta brzoskwinia - śliczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malajula 24.06.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 A u mnie wszystki kolory z Duluxa wyszły jak na próbniku Mam słoneczne mieszkanie - wybrałam kolory: piasek pustyni + oliwkowy gaj (fajnie razem wyglądają, choć ta oliwka wpada lekko w szarawy, ładnie komponuje się też z beżem), orzech włoski - to raczej taka "kawa z małą ilością mleka", ale tego koloru raczej nie polecam do ciemnego mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoja 24.06.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 ja też mam jedną scianę w kolorze tajemniczy ogród i też nie bardzo mi podszedł wyszedł zdecydowanie ciemniejszy niż na próbniku w sklepie w dodatku bardzo kiepsko się malował (mam ściane kontrastową malowana farbą beckkers i jest o niebo lepsza a cena porównywalna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 24.06.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Cynamonka a oglądałaś katalog duluxa? Mnie on dużo dał, bo nawet na niewielkim zdjęciu danego wnętrza lepiej widać kolory, a szczególnie ich połączenia, niż na małym próbniku. Przynajmniej do mnie bardziej to przemówiło I szczerze mówiąc skorzystałam z zestawów proponowanych w tym katalogu - w dużym pokoju mam rzymski poranek i jasny beż, a na suficie pastelowy jaśmin, w sypialni morelowy nektar i dzikie wino, sufit brzoskwiniowy jogurt. Kolory wyszły takie jak na próbkach, a zestawienia, które proponują są naprawdę sensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cynamonka 24.06.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 asizo - dzięki Besta77 - ja mam tylko kartę kolorów, no właściwie taki katalog z kolorami i zdjęciami wnętrz, innego nigdzie nie widziałam w Gdańsku w Castoramie są pomalowane takie większe kawałki i zestawione w fajne połączenia - zupełnie inaczej niż w katalogu - i co z tego skoro nie mają wszystkich kolorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 24.06.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 asizo mam prośbę, czy możesz pokazac ściany w kolorach magnolia, jasny beż i pastelowy jaśmin? Te kolory szczególnie mnie interesują. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 24.06.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 asizo - dzięki Besta77 - ja mam tylko kartę kolorów, no właściwie taki katalog z kolorami i zdjęciami wnętrz, innego nigdzie nie widziałam w Gdańsku w Castoramie są pomalowane takie większe kawałki i zestawione w fajne połączenia - zupełnie inaczej niż w katalogu - i co z tego skoro nie mają wszystkich kolorów Może jeszcze rzuć okiem tutaj http://forum.muratordom.pl/sciany-pomalowane-kolory-zestawienia-polaczenia,t140082.htm jest tam troszkę różnych połączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 25.06.2009 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 w Gdańsku w Castoramie są pomalowane takie większe kawałki i zestawione w fajne połączenia Weź pod uwagę jeszcze jedno - oświetlenie. Pewna różnica występuje przy sztucznym jarzeniowym oświetleniu, jakie jest w Castoramie, a inaczej wygląda to na ścianach. Sam też malowałem Duluxem i niestety musiałem się z tym liczyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cynamonka 25.06.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Wosto - a łączyłeś kolory? jeśli tak to napisz jakie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts