Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Pilnie potrzebuję rady!!!

Zamontowałem wczoraj ościeżnice drzwi balkonowych (jedno skrzydło UR) z PCV (wszystkie piony i poziomy super).

Zawiesiłem dziś skrzydła i klapa.

Drzwi się nie zamykają ani nie uchylają.

Sprawdziłem jeszcze raz piony i poziomy i wszystko OK.

Dopiero jak przyłożyłem 2 metrową poziomicę do skrzydła to okazało się że jest ono wklęsłe (mniej więcej na środku wysokości okna szpara między poziomicą a skrzydłem wynosi jakieś 5 mm!!!!)

Przy domykaniu okazało się że podnośnik blokady błędnego położenia klamki nie opiera się o blachę umieszczoną w ościeżnicy (wynika to z tej wklęsłości skrzydła)i to powoduje że nie da się zamknąć anie uchylić okna.

Czy normalna jest aż tak duża niedokładność wykonania lub jakieś uszkodzenie (skrzywienie skrzydła) w transporcie?

W sumie to mogę o te 5 mm "skrzywić ościeżnicę" (będzie wypukła) i wszystko powinno grać tylko jaki jest wtedy sens używania poziomicy???

Dzięki

https://forum.murator.pl/topic/106408-problem-ze-skrzyd%C5%82em-okiennym/

• 1 month później...

No i sprawa zamknięta.

Przyjechał facet od reklamacji (pochwalił mój własny montaż, stwierdził że od raz u widać że robione było dla siebie:)) po czym zdjął osłonki ramki w dolnej części okna pod poprzeczką, wyjął dystanse z jednej strony ramki okiennej i włożył z drugiej strony ciut szersze. Założył z powrotem osłonki i było po krzyku.

Jeszcze tylko podregulował na okuciach i wszystko cacy.

Stwierdził że przy montażu w fabryce nieco przesadzili z kontrowaniem (ma to kasować przewidywane opadnięcie skrzydła podczas długiej eksploatacji).

Muszę stwierdzić że Drutex ma u mnie małego plusa bo już zacząłem żałować zakupu.

https://forum.murator.pl/topic/106408-problem-ze-skrzyd%C5%82em-okiennym/#findComment-2715995