Kocurowa 08.08.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 witam, Kupiłam działkę w okolicach Wyszkowa, zamierzam w przyszłym roku zacząć budowę (jak dobrze pójdzie) zanim jednak to się stanie chciałabym zacząć się przygotowywać od strony całej zawiłej PAPIEROLOGII. Jeśli ktoś może chciałabym konkretnie wiedzieć co, gdzie i w jakiej kolejności powinnam załatwić, ułatwi mi to życie Tak więc proszę o papierologiczne rady po kolei: jaki dokument - skąd go wziąć - przybliżony czas oczekiwania - przybliżone koszty - (jakie papiery są potrzebne, żeby go otrzymać) Będę wdzięczna za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106409-mam-dzia%C5%82k%C4%99-co-dalej-pro%C5%9Bba-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 08.08.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 U mnie wszystkie papierologie załatwiał projektant. Od niego trzeba zacząć. Wszystkie formalności załatwił w trzy miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106409-mam-dzia%C5%82k%C4%99-co-dalej-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2611536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.08.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Co do terminów to od zakupu działki My czekamy 10 miesięcy i jeszcze ze 3 poczekamy na Pozwolenie na Budowę Koszty niewielkie oprócz projektanta,który skasuje ze 2 tyś ,,,, Dużo tego jest i nie wiem czy dokładnie ktoś Ci wypisze co po kolei ,,, Trudno to wszystko zapamietac bo ZA dużo tej biurokracji i PAPIEROLOGII Jeśli to działka "budowlana" a nie łąka to udaj się do gościa,który ma uprawnienia aby zrobić plan zagospodarowania,wszystko Ci wytłumaczy,jakie papiery i gdzie się udać ,,, Geodezja,wodociągi,energetyka,Urząd Miasta/Gminy, Starostwo !!! Życzymy powodzenia i cierpliwości ,,,,, Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106409-mam-dzia%C5%82k%C4%99-co-dalej-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2611642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kocurowa 08.08.2008 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 no właśnie... przy poprzedniej budowie, kupiłam działkę już z projektem i wszystkimi pozwoleniami, cieszyłam się, chociaż nie doceniałam ile to wszystko znaczy, teraz po 8 latach zaczynam od nowa, z nową działką i już od podstaw... I strach zacząć... wypis z miejscowego planu zagospodarow. już mam, ale nic poza tym, teraz zamierzam kupić projekt i chyba będę musiała się zgłosić do gminy, żeby się dowiedzieć, co mam zrobić pokolei, żeby dostać pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106409-mam-dzia%C5%82k%C4%99-co-dalej-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2611816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.08.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Wiele zależy od tego czy to działka rolna czy " budowlana" !!! Zapytaj w Gminie, jeśli już budowlana to Warunki zabudowy z głowy,wystarczy papier od Gminy ,,,, i do Projektanta Jeśli nie to dolicz z 6 miesięcy i 20 listów Poleconych ,które musisz Ty i wszyscy sąsiedzi odebrać Odezwij się jak będziesz wiedziała, chętnie pomogę bo jestem na świeżo Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106409-mam-dzia%C5%82k%C4%99-co-dalej-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2611830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 08.08.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Co do terminów to od zakupu działki My czekamy 10 miesięcy i jeszcze ze 3 poczekamy na Pozwolenie na Budowę Koszty niewielkie oprócz projektanta,który skasuje ze 2 tyś ,,,, Dużo tego jest i nie wiem czy dokładnie ktoś Ci wypisze co po kolei ,,, Trudno to wszystko zapamietac bo ZA dużo tej biurokracji i PAPIEROLOGII Jeśli to działka "budowlana" a nie łąka to udaj się do gościa,który ma uprawnienia aby zrobić plan zagospodarowania,wszystko Ci wytłumaczy,jakie papiery i gdzie się udać ,,, Geodezja,wodociągi,energetyka,Urząd Miasta/Gminy, Starostwo !!! Życzymy powodzenia i cierpliwości ,,,,, Kocurowa - wybierz się do urzędu miasta/gminy do wydziału architektury, tam cię oświecą i może podadzą w przybliżeniu czas oczekiwania lub poszukaj projektanta, daj mu upoważnienie i niech sam wszystko załatwia. Pozdr. 2 tysiące???? projekt gotowy tyle kosztuje, a gdzie płaca dla projektanta który ten projekt zaadaptuje do działki? Chyba jesteś wielkim szczęściarzem - zazdroszczę. Mój projekt indywidualny kosztował 8 tysięcy u architekta z dolnej półki. Za adaptację gotowca 3 - 4 tysiące. Dużo zależy od konkretnej gminy, a w zasadzie strarostwa i tego jak szczegółowych projektów sobie życzą. U mnie to praca magisterska niemalże, a 100 km ode mnie wystarczy broszurka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106409-mam-dzia%C5%82k%C4%99-co-dalej-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2611861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 09.08.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Właśnie złozyłam dokumenty do adaptacji ( miałam mapkę, projekt gotowy, umowę z energtyką, warunki zagospoadrowania, warunki przyłaczenia się do sieci wodn - kan.). Resztę załatwia pan architkt, aż do otrzymania pozwolenia na budowę. Koszt "tylko" 5500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106409-mam-dzia%C5%82k%C4%99-co-dalej-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2612104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.08.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 2 tysiące???? projekt gotowy tyle kosztuje, a gdzie płaca dla projektanta który ten projekt zaadaptuje do działki? Chyba jesteś wielkim szczęściarzem - zazdroszczę. To tylko opłata za adaptację działki! Projekt pominąłem bo wydało mi się to oczywiste! Koszt projektu u nas wyniósł 1650 zł Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106409-mam-dzia%C5%82k%C4%99-co-dalej-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2612235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kocurowa 09.08.2008 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 w wypisie z rejestru gruntów jest napisane że to grunty orne RVI i RV, do tego mam wypis z planu miejscowego gdzie jest napisane, że moja działka znajduje się na obszarze przeznaczonym pod zabudowę mieszkaniową i dalsze warunki co tam może stać i jakiej wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106409-mam-dzia%C5%82k%C4%99-co-dalej-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2612916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 09.08.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 1. Idziesz do gminy po wypis i wyrys z mpzp albo warunki zabudowy, podejdź i przy okazji załatw sobie numer adresowy, i włączenie do drogi - jeśli jest gminna.2. Idzesz do Powiatowego zakładu katastralnego po mapę do celów opiniodawczych2. Idziesz do energetyki (ksero: aktu, wypisu z mpzp, mapki) i piszesz o warunki przyłączenia3. To samo dla wody, kanalizy, gazu, 4. I teraz szukasz domku po katalogach który pazuje do wypisu z mpzp, albo idziesz do architekta i on ci tworzy domek. Tak czy siak architekt powinien załatwić wszystko aż do pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106409-mam-dzia%C5%82k%C4%99-co-dalej-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2613073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kocurowa 09.08.2008 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 wypis już mam i projekt upatrzony też już mam (kupuję gotowy projekt),w takim razie pozostaje mi tylko iść po mapki i pisać o warunki przyłączy i oczywiście kupić projekt.A jak już będę miała kupiony projekt i warunki przyłączy to jeszcze jest potrzebne naniesienie na mapkę mojego projektu, mam wyszukać sobie jakiegoś archietka i poprosić o naniesienie go na mapę - (rozumiem, że to jest adaptacja projektu do działki) oraz o naniesienie przyłączy na mapę, ile może mnie to kosztować ?Rozumiem, że robi się to przed złożeniem pisma o pozwolenie na budowę ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106409-mam-dzia%C5%82k%C4%99-co-dalej-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2613093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.08.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Kocurowa, nie bądź leniwa - pogmeraj na forum. Było 1000 tematów o kosztach i o dokumnetacji też. Że już nie wspomnę o tym pięknym zestawieniu również z tego forum : HARMONOGRAM PRAC DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA wybór działki ,sprawdzenie księgi wieczystej, wypisu z rejestru gruntów etc. zakup działki wypis i wyrys z planu zagospodarowania lub warunki zabudowy projekt budowlany mapa do celów projektowych (od geodety) badanie geotechniczne gruntu umowa z gazownią umowa z energetyką umowa z MPWiK uzgodnienia mediów w ZUD uzgodnienie wjazdu na posesję ( o ile konieczne) pozwolenie na budowę pozwolenie na budowę instalacji gazowej na terenie działki (jesli masz gaz. Potrzebujesz projektu, uzgodnienia gazu z ZUD, dokumentu z własnością gruntu, warunków przyłacza gazowego i umowy z gazownią - składasz na druku takim jak PnB wybór kierownika budowy wybór ekipy budowlanej STAN ZEROWY zgłoszenie rozpoczęcia robót usunięcie humusu utwardzenie drogi wytyczenie budynku ustawienie sławojki wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe wykonanie wykopu pod ogrodzenie rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) i gazu przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka przepust dla czerpni powietrza przepusty dla okurzacza centralnego stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami wylanie chudziaka pod ławy i stopy izolacja pozioma na chudziaku szalowanie ław, stóp i ganku szalowanie ogrodzenia wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy zalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów izolacja pozioma na ławach szalowanie ścian fundamentowych + niezbedne przepusty zbrojenie ścian fundamentowych zalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów usunięcie szalunków izolacja pozioma na ścianach fundamentowych izolacja pionowa ścian fundamentowych ocieplenie ścian fundamentowych usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje izolacja podłogi na gruncie połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia drenaż odwodnieniowy (opcja) zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych zamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy STAN SUROWY OTWARTY murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży parteru murowanie ścian działowych parteru murowanie komina zbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznych wykonannie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych, belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropu stęplowanie i ułożenie belek stropowych deklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowych szalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropu oraz mocowanie murłat garażu zalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodów usunięcie szalunków murowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza murowanie i wykończenie komina wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowej szalowanie wieńca W2 zalanie wieńca W2 rozszalowanie wieńca W2 izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłaty impregnacja więźby podłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia ganku wykonanie więźby położenie wiatroizolacji domu i garażu łaty + kontrłaty położenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie instalacja odgromowa dachu montaż rynien poziomych zabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji wykonanie szamba przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu + montaż zbiornika montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż balustrady antresoli, balkonu i schodów montaż kominka zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie kafli, biały montaż ułożenie podłogi pływającej poddasza, okładziny schodów, paneli/parkietu montaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne instalacja nawadniająca ogrodu zagospodarowanie ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106409-mam-dzia%C5%82k%C4%99-co-dalej-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2613115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kocurowa 09.08.2008 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 dziękuję za pomoc, leniwa nie jestem i na forum gmeram, zestawienie znalazłam, choć myślałam, że ktoś mi coś podpowie z praktycznego punktu widzenia, bardziej do mnie trafia to co było w poście mynia_pynia niż takie "suche" zestawienie - które nie powiem, też mi się przyda. w takim razie więcej nie pytam ponieważ rozumiem, że starzy bywalcy i doświadczeni w budowie mają już dość pisania 1000 raz o tym samym. Jeszcze raz dzięki i mam nadzieję, że kiedyś to ja będę mogła komuś pomagać (jak już przebrnę przez budowę) pomogę nawet tym leniwym Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106409-mam-dzia%C5%82k%C4%99-co-dalej-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2613241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts