Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kasa Mieszkaniowa-jedno pytanie

Cezarr

Recommended Posts

witam.wiem,ze było sporo na ten temat,chce sie tylko upewnić, gdyż dzis zamierzam dokonać zmian.

Mianowicie chodzi mi o to, czy napewno od podatku moge odliczyć całą kwotę zgromadzoną w kasie(oczywiście pamiętając o limicie), gdyż w trakcie zwiększana była 2 razy(aneksy) wysokośc wpłat, czy odliczeniu podlega tylko zadeklarowana w umowie rata (przed zmianami)przemnożona przez okres oszczędzania?

Bardzo proszę o odpowiedź.

I jeszcze jedno:były jakieś problemy z interpretacją odliczenia wysokości podatku, czy nadal jest 30% (nie korzystam/łem z innych ulg mieszkaniowych, nie biore kredytu w KM), chce tylko jak największego zwrotu podatku (z tego powodu zwiększam wpłaty)

Czy mogę spokojnie odliczać 30%poniesionego wkładu?Może ktoś odpowie...?

Ja w zeszłym roku przez cały rok wpłacałem 100 zł, w listopadzie podpisałem aneks, w grudniu wpłaciłem maksimum i znowu podpisałem aneks :). W tym roku zrobię to samo.

Nie ma problemów z odliczaniem takich wpłat. Jeśli w US zapytają Cię o odliczenie to pokazujesz zestawienie wysyłane na koniec roku z kasy, umowę oraz aneksy i nie mają podstawy cokolwiek kwestionować.

Przytaczam przykładowe dwie odpowiedzi US:

Dotyczy: prawa do dalszych odliczeń od podatku kwot wpłaconych do kasy mieszkaniowej z tyt. systematycznego gromadzenia oszczędności w banku prowadzącym kasę mieszkaniową na podstawie umowy zawartej w 1999r. – w przypadku gdy przed upływem okresu oszczędzania wynikającego z ww. umowy (tj. przed dniem 27.01.2004r.) podpisany zostanie aneks o przedłużenie okresu oszczędzania o kolejne 12 miesięcy. Czy prawo do wymienionej ulgi zachowuje podatnik w przypadku aneksowania umowy mającego na celu zwiększenie wysokości comiesięcznej wpłaty do kasy mieszkaniowej

--------------------------------------------------------------------------------

Organ odpowiadający: Urząd Skarbowy w Jaśle

--------------------------------------------------------------------------------

W odpowiedzi na zapytanie z dnia 25.01.2003r. w sprawie ulgi podatkowej w podatku dochodowym od osób fizycznych związanej z systematycznym gromadzeniem oszczędności w banku prowadzącym kasę mieszkaniową – Urząd Skarbowy w Jaśle działając na podstawie art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (Dz.U.Nr 137, poz.926 z późn.zm.) informuje:

Na podstawie art. 27a ust.1 pkt 2 ustawy z dnia 26 lipca 1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U.z 2000r. Nr 14, poz.176 ze zm.), w brzmieniu obowiązującym do końca 2001r. – odliczeniu od podatku podlegały poniesione w roku podatkowym wydatki na systematyczne gromadzenie oszczędności wyłącznie na jednym rachunku oszczędnościowo-kredytowym i w jednym banku prowadzącym kasę mieszkaniową, według zasad określonych w odrębnych przepisach.

Ustawą z dnia 21 listopada 2001r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz.U.Nr 134, poz.1509) została zlikwidowana tzw. duża ulga mieszkaniowa (w tym omawiane odliczenie), z zachowaniem tzw. praw nabytych. W przypadku omawianej ulgi prawa nabyte reguluje art. 4 ust.3 powołanej powyżej nowelizacji. Przepis ten stanowi, iż podatnikom, którzy zawarli umowę o kredyt kontraktowy z bankiem prowadzącym kasę mieszkaniową o systematyczne gromadzenie oszczędności, według zasad określonych w przepisach o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego, i przed dniem 1 stycznia 2002r. nabyli prawo do odliczania od podatku wydatków poniesionych na cel określony w art. 27a ust.1 pkt 2 ustawy wymienionej w art.1, w brzmieniu obowiązującym przed dniem 1 stycznia 2002r., przysługuje, na zasadach określonych w tej ustawie, prawo do odliczania od podatku dalszych kwot wpłaconych oszczędności na kontynuację systematycznego gromadzenia oszczędności wyłącznie na tym samym rachunku oszczędnościowo-kredytowym i w tym samym banku prowadzącym kasę mieszkaniową, poniesionych od dnia 1 stycznia 2002r., do upływu określonego przed dniem 1 stycznia 2002r. terminu systematycznego gromadzenia oszczędności, wynikającego z umowy o kredyt kontraktowy.

Cyt. wyżej przepis w sposób jednoznaczny stanowi, iż w przypadku gdyby po 1 stycznia 2002r. doszło do przedłużenia umowy, oszczędności wpłacone do kasy mieszkaniowej po upływie okresu oszczędzania wynikającego z umowy zawartej przed 1 stycznia 2002r. nie będą objęte ulgą podatkową.

Powołany powyżej art. 4 ust.3 ustawy z dnia 21 listopada 2001r. zawiera – w zakresie kontynuacji ulgi w podatku dochodowym – ograniczenie odnoszące się wyłącznie do terminu systematycznego gromadzenia oszczędności, wynikającego z umowy o kredyt kontraktowy, nic nie wspominając o wysokości wpłat do kasy mieszkaniowej. Zatem jedynie wydłużenie terminu oszczędzania w kasie mieszkaniowej – w drodze aneksowania umowy po 31 grudnia 2001r. jak wskazano wyżej powoduje pozbawienie podatnika prawa do odliczeń kwot wpłaconych do kasy mieszkaniowej po upływie terminu, określonego w umowie przed dniem 1 stycznia 2002r.

Jeżeli natomiast z treści umowy o kredyt kontraktowy w brzmieniu obowiązującym na dzień 31 grudnia 2001r. wynika możliwość jej zmiany po tym dniu w zakresie wysokości wpłat wnoszonych do kasy lub ich częstotliwości, to dokonanie takiej zmiany nie pozbawia podatnika prawa do odliczeń z tytułu kwot wnoszonych do kasy mieszkaniowej w wysokości wynikającej z umowy zmienionej.

Zasada ta będzie więc miała zastosowanie jedynie w tych przypadkach, w których umowa o kredyt kontraktowy w brzmieniu na ostatni dzień roku 2001 zawierała postanowienie dopuszczające możliwość jej zmiany w omawianym zakresie.

Przedstawione zatem w przedmiotowym zapytaniu własne stanowisko w sprawie, w zakresie możliwości kontynuowania ulgi podatkowej po wydłużeniu po dniu 1 stycznia 2002r. w drodze aneksowania terminu oszczędzania w kasie mieszkaniowej jest nieprawidłowe, bowiem jak wyżej wskazano nie znajduje ono żadnego umocowania w obowiązującym prawie podatkowym (art. 4 ust.3 ustawy z dnia 21 listopada 2001r.).

Otrzymują:

1. Adresat

2. Izba Skarbowa w Rzeszowie Ośrodek Zamiejscowy w Krośnie

3. A/a

i

W dniu 08 grudnia 2001r. zawarłem z Kasą Mieszkaniową aneks przedłużający okres oszczędzania do końca 2003r. z jednoczesną zmianą kwoty do wysokości 1000,-zł miesięcznie. Nabyłem tym samym prawo do ulgi

w podatku dochodowym.

W dniu 23 października 2002r. podpisałem kolejny aneks, w którym zwiększyłem kwotę miesięcznej raty

do wysokości 1500,-zł miesięcznie.

Proszę o informację dotyczącą wysokości kwoty od jakiej mogę dokonać odpisu od podatku dochodowego.

Czy jest to kwota wynikająca z wysokości dokonanych wpłat w roku 2002, tj. 13.000,-zł, czy kwota 12.000,-zł uwzględniająca prawa nabyte do końca 2001 roku.

Moim zdaniem aneks z 08 grudnia 2001r. przedłużający okres oszczędzania do końca grudnia 2003r., przedłuża ważność umowy, tym samym dając prawo do korzystania z ulgi podatkowej do końca okresu oszczędzania.

W umowie tej nabywa się również prawa do zmiany wysokości wkładów. Dlatego uważam, że późniejszy aneks z 23 października 2002r. dotyczący zmiany wysokości wkładów nie powinien mieć wpływu na utratę ulgi podatkowej do kwoty podwyższonej.

Odpowiedź Urzędu:

W odpowiedzi na pismo z dnia 08 stycznia 2003r., Urząd Skarbowy w Kutnie informuje:

Stosownie do postanowień art. 4 ust. 3 ustawy z dnia 21 listopada 2001r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. Nr 134, poz. 1509) podatnicy, którzy zawarli umowę

o kredyt kontraktowy z bankiem prowadzącym kasę mieszkaniową o systematyczne gromadzenie oszczędności, według zasad określonych w przepisach o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego i przed dniem 01 stycznia 2002r. nabyli prawo do odliczania od podatku wydatków poniesionych na ten cel, zachowują prawo do odliczania wydatków z tego tytułu ( poniesionych po dniu

01 stycznia 2002 roku) do upływu określonego przed dniem 01 stycznia 2002r. terminu systematycznego gromadzenia oszczędności, wynikającego z umowy o kredyt kontraktowy.

Przepis ten upoważnia jedynie do kontynuacji odliczeń z tytułu systematycznego gromadzenia oszczędności w kasach mieszkaniowych, natomiast nie skutkuje nabyciem praw do korzystania z odliczeń związanych z poniesieniem wydatków na cele mieszkaniowe inne niż określone w art. 27a ust. 1 pkt 2 ustawy

z dnia 26 lipca 1991 roku ustawy z dnia 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym od osób fizycznych /tekst jednolity z 2000r. Dz. U. Nr 14, poz. 176 z późniejszymi zmianami/ w brzmieniu obowiązującym przed

01 stycznia 2002r., to jest: podatek dochodowy (...) zmniejsza się na zasadach określonych w ust. 2-17, jeżeli

w roku podatkowym podatnik systematycznie gromadził oszczędności wyłącznie na jednym rachunku oszczędnościowo-kredytowym i w jednym banku prowadzącym kasę mieszkaniową, według zasad określonych w odrębnych przepisach.

Jednocześnie należy zaznaczyć, że art. 4 ust. 3 cyt. wyżej, zawiera - w zakresie kontynuacji ulgi

w podatku dochodowym – ograniczenie odnoszące się wyłącznie do terminu systematycznego gromadzenia oszczędności, wynikającego z umowy o kredyt kontraktowy, nie robiąc ograniczenia wysokości wpłat do kasy mieszkaniowej.

Zatem przedłużenie okresu oszczędzania do umowy Nr 050/000131/1999/98 z dnia 28 września 1999r. aneksem: Nr 050/000131/1999/98 z 08 grudnia 2001r., czyli dokonane przed 01 stycznia 2002r.,

jak i zwiększenie miesięcznej raty oszczędzania do kwoty 1500,-zł aneksem z dnia 23 października 2002r./

w związku z zastrzeżeniem w umowie o możliwości zmiany aneksem kwoty oszczędzania/, upoważniają Pana do kontynuacji odliczeń z tytułu systematycznego gromadzenia oszczędności w kasie mieszkaniowej do grudnia 2003 roku również w wysokości wyższej /1500,-zł miesięcznie/.

witam, w związku z kasą mam jeszcze jedno pytanie:czy jesli oszcżedności w kasie w ciągu jednego roku sa na tyle duże, że wartość należnego podatku przewyższa kwotę podatku faktycznie zgromadzonego w danym roku podatkowym, to tę nadwyżkę mogę sobie odliczyć w następnym roku po zakończeniu oszczędzania w KM.Tzn jesli należy mi się np 3tyś zwrotu, ale mój podatek za dany rok to np.2tyś-czy pozostały 1tys mogę odliczyć w roku następnym, kiedy kasy juz nie mam.Słyszałem, że było to mozliwe w przypadku dużej ulgi budowlanej, ale nie jestem pewien.

W roku 2003 masz nadpłatę więc możesz odliczyc ją w latach następnych. Np gdybyś sięgnął do PIT-37 z tego roku to masz tam taką rubrykę "Ulgi mieszkaniowe do odliczenia w latach następnych" poz. 121 i tam wykazujesz nadpłatę podatku za rok 2002 a potem przenosisz ją w nastepnym roku do PIT-u D