Slawek 9 08.08.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Cześć, Stoję przed podjęciem decyzji dot kotłowni i solarów.W tym momencie kotłownia ma sie składać z kotła kondensacyjnego, mnóstwa sterowników do podłogówki i grzejników, zaobnika 300 litrów do dwóch solarów na dachu - ekspozycja południowa. Instalacja na dach została wyprowadzona miedzią fi 18. Ostatnio chodzi mi po głowie pomysł aby zrobić basen otwarty który byłby ogrzewany solarami. I tutaj mamy dwie opcje. Pierwsza mi sie mnie podoba:1. rozwiązanie proste - kupujemy niezależną matę solarną, kładziemy koło basenu i ogrzewamy wodę w basenie przez podłczenie maty z pompą basenową.2. rozwiązanie które mi się bardziej podoba, ale nie umiem określić skomplikowania, ekonomiczności i kosztów.A manowicie - na dachy dajemy więcej solarów i podłączamy je do tzw. zbiornika kombinowanego w kotłowni. Ten będzie gromadził większą ilość ciepła z solarów. Jeśli braknie to dogrzeje kocioł ...Moje rozumienie jest takie że ten zbiornik kombinowany może też gromadzić ciepło, które będzie też mozna wykorzystać do ogrzewania np. w słoneczne zimowe dni. I teraz - na czym polega problem ? W szczegółach....Pan w Hydroolar w krakowie powiedział mi że zrealizowanie tego pomysłu bedzie mnie kosztować dodatkowo 60 tys zł(sczęka mi opadła) - bo do tego jest skomplikowane sterowanie. Czy ktoś umie mi doradzić ??? Warto to robić ? Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106416-pytanie-o-sensowno%C5%9Bc-takiego-rozwi%C4%85zania-z-solarami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.08.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 W dwóch wątkach to będziemy męczyć? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106416-pytanie-o-sensowno%C5%9Bc-takiego-rozwi%C4%85zania-z-solarami/#findComment-2612038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 09.08.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Moim zdaniem zmień wykonanwcę, szuka łosia.Dużo solarów, zasobnik nie 300 a np. 1000-2000 litrów. W nim wężownice nagrzewające od kondensata i solarów. Wężownice odbierające ciepło: podłogówka, cwu i basen. Na wyjściach odbierających pompy (np. Grundfosa) sterowane przez regulatory temperatury (np. Auratona ok. 200 zł sztuka). Auratonów potrzeba: 1 szt. do basenu i 1-2 sztuki do podłogówki. Do tego prościuteńka automatyka priorytetowa, żeby podłogówka i cwu miały pierszeństwo przed basenem. Automatyka priorytetowa to będzie raptem 1 przekaźnik odcinający pompę basenową.I za to extra 60 tysięcy? P.S.Jeśli Cię stać na takie ogrzewanie gazowe to ok. Inaczej pomyślałbym nad zmianą pieca kondensacyjnego na pompę ciepła i grzejników na podłogówkę (wszędzie). Inaczej koszty gazu Cię zjedzą. Tak jak ja to widzę. Wiosną-latem-jesienią wodę grzeją solary co daje ciepełko do ogrzewania (jak zrobi się chłodniej) i do cwu. Nadmiar ciepła grzeje wodę w basenie. Zimą utrzymujemy temp. wody w basenie powyżej 0 st. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106416-pytanie-o-sensowno%C5%9Bc-takiego-rozwi%C4%85zania-z-solarami/#findComment-2612090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 9 09.08.2008 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Moim zdaniem zmień wykonanwcę, szuka łosia. Dużo solarów, zasobnik nie 300 a np. 1000-2000 litrów. W nim wężownice nagrzewające od kondensata i solarów. Wężownice odbierające ciepło: podłogówka, cwu i basen. Na wyjściach odbierających pompy (np. Grundfosa) sterowane przez regulatory temperatury (np. Auratona ok. 200 zł sztuka). Auratonów potrzeba: 1 szt. do basenu i 1-2 sztuki do podłogówki. Do tego prościuteńka automatyka priorytetowa, żeby podłogówka i cwu miały pierszeństwo przed basenem. Automatyka priorytetowa to będzie raptem 1 przekaźnik odcinający pompę basenową. I za to extra 60 tysięcy? P.S. Jeśli Cię stać na takie ogrzewanie gazowe to ok. Inaczej pomyślałbym nad zmianą pieca kondensacyjnego na pompę ciepła i grzejników na podłogówkę (wszędzie). Inaczej koszty gazu Cię zjedzą. Tak jak ja to widzę. Wiosną-latem-jesienią wodę grzeją solary co daje ciepełko do ogrzewania (jak zrobi się chłodniej) i do cwu. Nadmiar ciepła grzeje wodę w basenie. Zimą utrzymujemy temp. wody w basenie powyżej 0 st. Dzięki. Mam wrażenie iż ludzie w tych firmach typu hydroooslar szukają frajerów. Odnośnie Twojego propozycji: 1. pompa - kiedys ja oodrzuciłem właśnie ze względu na koszty. Gaz już dociągnęłem kosztem PNIG... wtedy nie myslałem od basenie. A więc może warto wrócic do tematu 2. Nie zamierzam pogrzewać basenu gazem. Wręcz przeciwnie - pomyslałem że inwestycja w duze solary to zwiększenie efekywności a) w lecie grzeją wodę i basen c) w niektóre słoneczne zimowe dni - mogą wspomagać ogrzewanie. Slwek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106416-pytanie-o-sensowno%C5%9Bc-takiego-rozwi%C4%85zania-z-solarami/#findComment-2612487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.08.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 mogą ale musisz się liczyć ze znacznym kosztem instalacji i jej dużym stopniem skomplikowania,tym nie mniej jest to możliwe, tyle że drogie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106416-pytanie-o-sensowno%C5%9Bc-takiego-rozwi%C4%85zania-z-solarami/#findComment-2612502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts