Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Stoję przed podjęciem decyzji dot kotłowni i solarów.

W tym momencie kotłownia ma sie składać z kotła kondensacyjnego, mnóstwa sterowników do podłogówki i grzejników, zaobnika 300 litrów do dwóch solarów na dachu - ekspozycja południowa. Instalacja na dach została wyprowadzona miedzią fi 18.

Ostatnio chodzi mi po głowie pomysł aby zrobić basen otwarty który byłby ogrzewany solarami. I tutaj mamy dwie opcje. Pierwsza mi sie mnie podoba:

1. rozwiązanie proste - kupujemy niezależną matę solarną, kładziemy koło basenu i ogrzewamy wodę w basenie przez podłczenie maty z pompą basenową.

2. rozwiązanie które mi się bardziej podoba, ale nie umiem określić skomplikowania, ekonomiczności i kosztów.

A manowicie - na dachy dajemy więcej solarów i podłączamy je do tzw. zbiornika kombinowanego w kotłowni. Ten będzie gromadził większą ilość ciepła z solarów. Jeśli braknie to dogrzeje kocioł ...

Moje rozumienie jest takie że ten zbiornik kombinowany może też gromadzić ciepło, które będzie też mozna wykorzystać do ogrzewania np. w słoneczne zimowe dni.

I teraz - na czym polega problem ? W szczegółach....

Pan w Hydroolar w krakowie powiedział mi że zrealizowanie tego pomysłu bedzie mnie kosztować dodatkowo 60 tys zł(sczęka mi opadła) - bo do tego jest skomplikowane sterowanie.

Czy ktoś umie mi doradzić ???

Warto to robić ?

Sławek

https://forum.murator.pl/topic/106416-pytanie-o-sensowno%C5%9Bc-takiego-rozwi%C4%85zania-z-solarami/

Moim zdaniem zmień wykonanwcę, szuka łosia.

Dużo solarów, zasobnik nie 300 a np. 1000-2000 litrów. W nim wężownice nagrzewające od kondensata i solarów. Wężownice odbierające ciepło: podłogówka, cwu i basen. Na wyjściach odbierających pompy (np. Grundfosa) sterowane przez regulatory temperatury (np. Auratona ok. 200 zł sztuka). Auratonów potrzeba: 1 szt. do basenu i 1-2 sztuki do podłogówki.

Do tego prościuteńka automatyka priorytetowa, żeby podłogówka i cwu miały pierszeństwo przed basenem. Automatyka priorytetowa to będzie raptem 1 przekaźnik odcinający pompę basenową.

I za to extra 60 tysięcy?

P.S.

Jeśli Cię stać na takie ogrzewanie gazowe to ok. Inaczej pomyślałbym nad zmianą pieca kondensacyjnego na pompę ciepła i grzejników na podłogówkę (wszędzie). Inaczej koszty gazu Cię zjedzą.

Tak jak ja to widzę. Wiosną-latem-jesienią wodę grzeją solary co daje ciepełko do ogrzewania (jak zrobi się chłodniej) i do cwu. Nadmiar ciepła grzeje wodę w basenie. Zimą utrzymujemy temp. wody w basenie powyżej 0 st.

Moim zdaniem zmień wykonanwcę, szuka łosia.

Dużo solarów, zasobnik nie 300 a np. 1000-2000 litrów. W nim wężownice nagrzewające od kondensata i solarów. Wężownice odbierające ciepło: podłogówka, cwu i basen. Na wyjściach odbierających pompy (np. Grundfosa) sterowane przez regulatory temperatury (np. Auratona ok. 200 zł sztuka). Auratonów potrzeba: 1 szt. do basenu i 1-2 sztuki do podłogówki.

Do tego prościuteńka automatyka priorytetowa, żeby podłogówka i cwu miały pierszeństwo przed basenem. Automatyka priorytetowa to będzie raptem 1 przekaźnik odcinający pompę basenową.

I za to extra 60 tysięcy?

P.S.

Jeśli Cię stać na takie ogrzewanie gazowe to ok. Inaczej pomyślałbym nad zmianą pieca kondensacyjnego na pompę ciepła i grzejników na podłogówkę (wszędzie). Inaczej koszty gazu Cię zjedzą.

Tak jak ja to widzę. Wiosną-latem-jesienią wodę grzeją solary co daje ciepełko do ogrzewania (jak zrobi się chłodniej) i do cwu. Nadmiar ciepła grzeje wodę w basenie. Zimą utrzymujemy temp. wody w basenie powyżej 0 st.

Dzięki.

Mam wrażenie iż ludzie w tych firmach typu hydroooslar szukają frajerów.

Odnośnie Twojego propozycji:

1. pompa - kiedys ja oodrzuciłem właśnie ze względu na koszty. Gaz już dociągnęłem kosztem PNIG... wtedy nie myslałem od basenie. A więc może warto wrócic do tematu

2. Nie zamierzam pogrzewać basenu gazem. Wręcz przeciwnie - pomyslałem że inwestycja w duze solary to zwiększenie efekywności a) w lecie grzeją wodę i basen c) w niektóre słoneczne zimowe dni - mogą wspomagać ogrzewanie.

Slwek

mogą ale musisz się liczyć ze znacznym kosztem instalacji i jej dużym stopniem skomplikowania,

tym nie mniej jest to możliwe, tyle że drogie