Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza sielanka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WItam sielankowicza:D

Nei wyobrażam sobie wchodzenia do garażu z dworu . Może dlatego , że w garażu mamy wejście do kotłowni, a tam trzeba zaglądać . Poza tym w garażu mam całe zastępy przedmiotów , słoiczków , narzędzi , drzewo do rozpałki w kominku , tylko auta jeszce tam brak:D . Także nam wygodnei narazie z tym garażem. U mnei tęz nie ma wc na rzecz spiżarki i jest mi z tym dobrze:D Tam mamy tez pralkę . Nie powieksząlkam kuchni i to co mam jest wystaraczjące , bo obok jest spiżarka gdzie można tryzmac wiele kuchennych rzeczy . Co do wcecika , to u nas jest z łazinką . Czy dobrze? Narazie jest git , chociaz przy 4 osobach czasem zrobi się tłok i kolejka;) , z tym , że my bęedziemy robić górę i tam będzie drugi wucecik;)

własnie mam problem z tą kuchnią?powiększać czy nie ???czy te 11m jest wystarczające?nie chce barku,chciałabym wstawić normalny stolik,ale nie wiem czy wejdzie???tym bardziejze u mnie wc dla gości musi być i jak to rozwiazać??

Izo , napewno zagladąłś do dziennika i znalazłaś tam fotkę kuchni mojej. Jest to rozmiar taki ajk w projekcie . Zmianę , która wprowadziłam to przesunięcie okna bocznego .

Docelowo stolik ma byc pod tym oknem , ale taki mały na dwie osoby i dwa stołeczki do porannje kawki. Z Większy nei wchodziłby w grę . Z tym , ze ja nei chciąłm większego , bo obok w salonie będzie duzy stół i jakos to nei bardzo by było , w kuchni 4 osobowy stół i krzesła i 1,5 metra od neigo wilki na 8 osób;)

Izo , napewno zagladąłś do dziennika i znalazłaś tam fotkę kuchni mojej. Jest to rozmiar taki ajk w projekcie . Zmianę , która wprowadziłam to przesunięcie okna bocznego .

Docelowo stolik ma byc pod tym oknem , ale taki mały na dwie osoby i dwa stołeczki do porannje kawki. Z Większy nei wchodziłby w grę . Z tym , ze ja nei chciąłm większego , bo obok w salonie będzie duzy stół i jakos to nei bardzo by było , w kuchni 4 osobowy stół i krzesła i 1,5 metra od neigo wilki na 8 osób;)

Muszę Ci się,przyznac,że kilka razy juz czytam twój dziennik, zwłaszcza ta kuchnia mnie nurtuje czy nie za mała,ale jak tak sie przygladam Twojej to może nie ;)...ja postawiłabym lodówkę tam gdzie masz słupek z piekarnikiem.W sumie tak myślę-nie muszę miec dużachnej kuchni,bo za wszelką cenę chcę spizarkę i tam wstawić co większe gary,roboty,ziemniaki,słoiki...Aha co myślisz jeszcze o takiej zmianie, zeby zlikwidować to boczne okno,moze wtedy kuchnia byłaby bardziej ustawna,a okno od frontu zrobić większe takie jak w pokojach?wkleję moje przymiarkowe zmiany,oceń fachmańskim okiem ;)

cd zmian jakie planuję:

-pokój (sypialnia)od salonu powiększony o schody,których nie będzie(poddasze nie użytkowe- strych) właz przy kuchni,

-kotłownia za garażem,przejście z domu ,

-pom.gos.trochę podłączone do łazienki,i zrobiona tam pralnia.

SIELANKA Z GARAŻEM.jpg

http://picasaweb.google.com/delfina7772/Desktop?authkey=Gv1sRgCNON7I-pnJanSg#5549904576852405282

Co do kuchni i likwidacji okna to myśle , że będzie za ciemnoe jesli ej zlikwidujesz nawet. Popatrz , ze ja za wiele szafek nei mam , a i tak trzymam w nich no słoiki . :) Przy gotowaniu się nie nabiegam , a mnawet jak z małżem gotujemy to pieknie sie mieścimy , chociaz gabrayt raczej duzy u nas;) . Jeśli lodówę dacie w słupku , a tam gdzie ja mam lodówę będzie luz to i stolik fajny wlezie. Nad oknem pomydumaąlbym , bo jeśli ma byc tam stolik to fajnei było by zaglądac przez okno popijając kawke;)

Sypialnia jest u nas też większa i myślę ,że to dobrze , bo spkojnie szafę otworzysz.łazienka? Jakoś nie widziałabym drzwi dodatkowych w lazience. lepiej je umieścić od korytarza, skrócić korytarzyk i może dało by się jakoś tak?

Delfinko,a powiedz mi czy korytarz prowadzący do garażu nie jest za długi,nie przypomina pasa startowego ;) kuchnię po namyślunku zostawię tak jak jest :)cd drugiego okienka chyba zrezygnuję jednak.Powiedz mi jeszcze,jakie szyby macie w dużej łazience?Matowe?Bo troche mi nie pasi ta łazienka od frontu i czasem zastanawiam sie czy oby nie zamienić z pokojem na przeciwko.

Własnie dlatego narysowąlm Ci krótszy korytarz;) Jesli miałabym teraz robić to o tę częśc skróciłabym ;).

A wiesz , że nad tą łazienką też dumałam ostatni? :) U meni szkło jest zwykłe , bo jakoś nei pasują mi okna szronione. Sąsiada mam daleko , ulicy nei mam przed domem .

napisz etak , jeśli miałaby być roleta wciąż opuszczona , bo bedzie cCię widać to bez sensu . Szron mi się nie widzi , bo i od zewnątrz jakoś dziwnie będzie wyglądac , wiec przerzuciałabym łazienkę na drugą stronę. Ja mam łazienkę jak zauważyłaś dość dużą , no dużą jak na łazienke , bo kotłownia nei zabiera tam miejsca i mogłam tzw " sikalnię" ;) oddzielić murkiem co pozwala na całkowiete podciągniecie rolety . W sumei u Was kibelek osobny tzw dzienny będzie , więc nawet roletka sobie może być podciągnięta .

To takie moje spostrzeżenia;)

Własnie dlatego narysowąlm Ci krótszy korytarz;) Jesli miałabym teraz robić to o tę częśc skróciłabym ;).

A wiesz , że nad tą łazienką też dumałam ostatni? :) U meni szkło jest zwykłe , bo jakoś nei pasują mi okna szronione. Sąsiada mam daleko , ulicy nei mam przed domem .

napisz etak , jeśli miałaby być roleta wciąż opuszczona , bo bedzie cCię widać to bez sensu . Szron mi się nie widzi , bo i od zewnątrz jakoś dziwnie będzie wyglądac , wiec przerzuciałabym łazienkę na drugą stronę. Ja mam łazienkę jak zauważyłaś dość dużą , no dużą jak na łazienke , bo kotłownia nei zabiera tam miejsca i mogłam tzw " sikalnię" ;) oddzielić murkiem co pozwala na całkowiete podciągniecie rolety . W sumei u Was kibelek osobny tzw dzienny będzie , więc nawet roletka sobie może być podciągnięta .

To takie moje spostrzeżenia;)

Też nie widzi mi sie to szkło matowe/mleczne ,jakoś tak dziwnie to wygląda i dlatego chyba przeniosę na drugą stronę...chcę jak najmniej zmian co by mój architekt nie mruczał za bardzo ;)namazałam jeszcze tak i chyba ostatecznie będzie tak (zastanawiam sie jeszcze czy potrzebne jest okno w spiżarce? ) :

parter_bigggg.jpg

Pięknei namazałaś :D Architekt niech se mruczy ,a dom będziesz zamieszkiwać jakiś czas , Twój , wymarzony , więc , mordka w kubełek dla architekta:DDDDDDDDD

Ja ma okno w spizarce , bo od zewnątrz miałabym po jedej stronie tylko ejdno okienko , ale myślę ,że można z niego zrezygnować śmiało , zyskasz wtedy nawet miejsce na półki .

Pięknei namazałaś :D Architekt niech se mruczy ,a dom będziesz zamieszkiwać jakiś czas , Twój , wymarzony , więc , mordka w kubełek dla architekta:DDDDDDDDD

Ja ma okno w spizarce , bo od zewnątrz miałabym po jedej stronie tylko ejdno okienko , ale myślę ,że można z niego zrezygnować śmiało , zyskasz wtedy nawet miejsce na półki .

Delfinko,sorki,że tak Cię nękam,ale mam jeszcze pytanie odnośnie kolumn przed domem.Czy zmienialiście ich wielkosc czy są takie jak w oryginale?Zalezy mi zeby były ładne i "dostatnie" :)

Dręcz ile wlezie;)

Poruszyłaś drażliwy temat:DDDDDD

Grubośc kolumn jest jak w projekcie ,ale podnieśliśmy poddasze i denerwuje mnei to , ze nia mam łuku fajnego , a taki ... hmm jakiś .... no nei wiem.Nie podoba mi się to co mam:D , kłótnei były o to nie raz;) Ale zobaczysz , że jak w domu się zamieskza to można sie przyzwyczaić do wszystkiego :D. ?bardziej denerwuja mnei kafelki źle połozone, krzywe ściany , fugi zachodzące brudem , panele wybrzuszjące się.... :DDDDDDDDDDd

Ale reasumując , filary sa oki . Myele , ze dostojności dodaje im raczej aranzacja schodka czy wejscia .

cd zmian ;)

Jeszcze wpadł mi taki pomysł,małż mnie wczoraj pyta czy nie szkoda troche tego korytarzyka obok kuchni,że to trochę strata miejsca i tak siadłam i dumam,że chyba trochę tak.

I wymysliłam znów cos takiego: zamknę od strony kuchni,w miejsce spiżarki powiekszę wc i zrobię tam suszarnio-prasowalnię(na którą ciągle nie miałam pomysłu ,gdzie zrobić) ale mam jeden dylemat, bo nie wiem czy spiżarka w tym miejscu,za kominkiem to dobre miejsce?Może wybudować po prostu gz grubszego pustaka?Ale w sumie,to będę tam trzymać jakieś większe gary,miksery i może jakichś słoik z ogórami się trafi,hm...nie wiem...

parter_bigggg.jpg

No u meni ejst tak , bo za kominem będziemy w przyszłości mieć schody i wejscie na górę . Myślę , ze komoin nei przeszkadza wogle , bo w kominku nei zawsze palisz , a ściena nie jest jakas mega gorąca. Ja czasem odkręcam w spiżarni grzejnik , bo tyrzymam tam anrazie jakieś ciuchy , koce , a bez grzania jest tam dosć zimno.

Suszarnia miała być u mnie w kotłowni , oooooo ja naiwana:DDDDDDDDDD , myślełam , że ekogroszke czysty:D . Tam tez miała stać pralka . Dobrze , że spizarka przy kuchni i można było przebiś się do odpływu i wody pod zlewem , pralka powędrowała do spiżarki . Dechę trzymam w spizarce , a jak prasuję to prze tv , więc pomieszczenie nei potrzebne. Suszenie odbywa się w sypialni , względy ekonomiczne , bo w spizarce zmieściłaby sięsuszarka , ale znów grzej , żeby suszyć? No to takie moje przemyślenia znów;)

Ale faktycznie można by się zastanowić nad tym korytarzykiem .

Delfinko,a powiedz mi czy rzeczywiscie jest tu tyle miejsca w tym miejscu co zakreśliłam na obrazku,zeby tam wstawić szafę ,bo jeżeli Ty tam wstawiłaś schody,to chyba jest sporo miejsca? :) Bo tak nadal kombinuję,czy aby tam sobie nie zrobić jakichs półek lub np. szafy cargo na różne kuchenne klamoty.

szafa.JPG

Delfinko i takie pytanie dla mnie bardzo ważne:) Czy sielanka nie jest za duzym domem ?Wiem,może to śmieszne pytanie,ale nasza rodzinka to 2+małe 1 :) nie wiem czy kiedyś 2+2,moze a może nie...Nie chcę dużego domu jak to mówi moja babcia "lochu" chce żeby był po prostu przytulny:)

Czasem mi sie wydajejak ogladam realizacje,ze to jednak za duzy dom jak dla nas,chociaż ma wszystko to co załozyliśmy na początku szukania projektu ;)

I badz tu mądrym ;)