Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza sielanka

Recommended Posts

Co do grubości sciany to pogadam z mężem bo nie mam pojęcia - wiem że to jest ściana nośna a budowaliśmy z keramzytu jeśli coś ci to powie.

Ale spoko te odgłosy z pieca całkiem przyjemne - my mamy na ekogroszek

U nas tez będzie na ekogroszek . Ścianke mamy działówkę , więc nie jakąś grubą . Ciekawe czy mocno będzie słychac.A jak tam druga nocka? Rozpakowywujecie się? Poprosimy o foteczki z placu boju :wink:

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:lol: :lol: :lol: Oplułam monitor właśnie :lol: :lol: :lol:

Zalalo nam wiosną warzywniak ze tzry razy , że pokryło krzaki pomidorów. Po wypopmowaniu i osuszniu napadły nas ślimaki , jakoś walczyliśmy z nimi , chociaż już było widać , że marnie rośnie po zalaniu. Potem znów zalało i zaczęlo wsio gnić próćz pomidorów , selery i pory. Obrabiała co jakiś czas , ale marnie rosło , skrzyp za to sięga ponad kolana. :evil: Wczoraj zobaczyłam znów inwazję ślimaków i po selerze pozostały same dołki , zaczęły btrac sie za pora , który wygląda jak szczypirem na wiosnę :wink: . Wszystko wczoraj wyrwałam . Pomidorków zebraliśmy może ze 3 kg z tych 20 krzaków.

Wnioski : warzywniak był za nsko w stosunku do reszty terenu , trzeba na wiosnę , zanim wysiejemy wapnem mocnop przesypać ziemię . Fakt , sąsiadą , którzy od lat mają mega warzywniak po deszczach ziemniaki wylazły na wierzch , pomidory gniły , także trafiliśmy na podły rok. Poza tym mam w planie porobić takie mega skrzynie jakby. Zostały nam belki z dachu z nich zrobić takie jakby piaskownice tak na wysokośc 50 cm i tam sypać ziemię zwapnowaną.Będzie wygodnie plewić :wink: . Nie wiem czy w tym roku to zrobimy , bo 20 arów do zagospodarowania bedzie.

fotki będą jak tylko znajdę aparat - od wczoraj mam piękne drzwi które oddzielają salon od reszty domu - z pianki pod panele zielone cudne.

Od poniedziałku obudowa kominka gładzenie ścian malowanie i panele w salonie.

Dobrze że pogoda w miarę - no i jeszcze się wam nie chwaliłąm że trawka u mnie już całkiem spora - no i czemu ja tego dziennika nie pisałam od początku i teraz się u Delfiny kokosze :)

fotki będą jak tylko znajdę aparat - od wczoraj mam piękne drzwi które oddzielają salon od reszty domu - z pianki pod panele zielone cudne.

Dobrze że pogoda w miarę - no i jeszcze się wam nie chwaliłąm że trawka u mnie już całkiem spora - no i czemu ja tego dziennika nie pisałam od początku i teraz się u Delfiny kokosze :)

musisz fotki pokazać :)

A kokoś isę kokoś :D , Możesz zalożyć dziennik wykończeń, chociaż czasu raczej mało. No patent z drzwiami super :wink: , jak tylko wykopiesz aparat zrób fotki . A macie jakiś pokoik zrobiony na gotowo? Pewnie najgorszy to ten kurz budowlany wszędzie. :-?

Jeśli rośnie skrzyp na potegę to ziemia jest kwaśna( idealna na iglaki) . Zabiera warzywom składniki , ciężko go wyrwać . Wapno pozwoli odkwasić ziemię.

iglaki u mnie się nie przyjęły

tzn. przyjęły się, ale pomarzły w maju :o :o :o

czyli co ???

mam posypać ziemię wapnem ?

jakims specjalnym ?

w jakiś proporcjach ?

Jeśli rośnie skrzyp na potegę to ziemia jest kwaśna( idealna na iglaki) . Zabiera warzywom składniki , ciężko go wyrwać . Wapno pozwoli odkwasić ziemię.

iglaki u mnie się nie przyjęły

tzn. przyjęły się, ale pomarzły w maju :o :o :o

czyli co ???

mam posypać ziemię wapnem ?

jakims specjalnym ?

w jakiś proporcjach ?

Iglaki w kwaśniej ziemi powinny się przyjąć , ale jaka masz to nie mam pojecia . Może to tyloko to , że zmarzły. My poszczepiliśmy u teściowej trochę zieleniny , zimia fajan , ale też nie wiele się przyjęło.