maren100 06.05.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Grzęźli masakrycznie , bo malo , że to błoto , ale to glina jest:) Teraz jak to poschło to jak po betonie:). ale zabezpieczaliscie jakos te lawy tak, zeby beton po wylaniu nie popekal ?? na jaka glebokosc kopaliscie ?? Warstwa B 7,5 szla na samo dno ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 07.05.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witaj Sielankowa A ja myślałam że tylko moje dzieci brudne zasypiają w aucie w drodze z budowy Dęba Ci zaaaazdroszczę. To miał być wyznacznik kupna przyszłej działki. Dwie z dębami przeszły koło nosa, a w końcu mam taką bez dęba ale wsadzę Jak robiłaś wizualizacje łazienki i kuchni????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 07.05.2009 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witaj:) A no usypiają umorusani straszliwie. Co do programików , to pisze o nich chyba trzy wpisy wczesniej (odpowiedz na paost anetinki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 07.05.2009 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Marlen100 Szalunki byly wbite w gline . JAk już się ją wybierze to nic tam nie zawala się . Ławę fundamentową mamy na głębokość zdaje się 60 cm ( spytam męża popołudniu). Kopaliśmy niezbyt głęboko , bo i tak podnosimy sporo teren więć zostanie on zasypany. Woda stała po wykopaniu i musieliśmy robić odplywy , rowki , rzeczki . Po odprowadzeniu wody na dno poszla warstwa piachu , ona osuszyła so końca gline i potem wylewanie chude poszło , a nastepnie własciwe. Kołki od szalunków trzymały deski , ale dodatkowo co 1,5 metra były połączone drutem z deską na przeciw , żeby się nie rozeczly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 07.05.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 czytajac jak inni radzili sobie z ta okropna glina to teraz zaluje, ze my zgodzilismy sie na czekanie az bedzie sucho ........... ale teraz to juz po herbacie W koncu do czerwca juz niedaleko i mam nadzieje ruszymy szybciutko z robota pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 07.05.2009 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Napewno pójdzie sprawniej bez błociska . My jesteśmy do tyłu z budową o dwa tygodnie przez to , bo np beton na ławy był taczkowany , grucha grzęzła w błocie , bloczki wszeklakie taczkowane , bo dostwaca tonął w błocie ....Także nie ywglądało to tak pięknie i nie wiem czy jakbyśmy nie poczekali chociaż tydzień to budowa nie byłaby w dalszej fazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiniazoomki 11.05.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witam. Bardzo się cieszę, że znalazłam Twój dziennik bo jestem zdeklarowaną fanką tego projektu. Również niedługo będę go budować.Bardziej nastawiłam się na wiejski styl z takimż samym wykończeniem wnętrz i ogrodu. Regularnie będę was odwiedzać (wirtualnie oczywiście) i cieszyć oko razem z Wami z postępów. Kibicuję oczywiście szczerze i liczę, że znajdę jakieś inspiracje z Twoich ciekawych aranżacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 12.05.2009 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Miło mi i zapraszam do odwiedzin Co do stylu to raczej będziemy się skłaniać do nowoczesniejszych i " modnych " na tą chwile trendów. Choć już mam tysiąc różnych pomysłów i zmieniają się z tygodnaia na tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiniazoomki 12.05.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Witaj delfina. No mój mąż ma typowe trendy podejście do wykończeń, wszystko chciałby modne, minimalistycznie i jeszcze najlepiej w kolorach czarny biały, chrom i szkło. Owszem w "obcych domach" strasznie mi się to podoba ale ja się boję, że to trendy to szybko minie i że powielę większość wykończeń dzisiejszych nowoczesnych domów, a bardzo lubię być oryginalna rzeknę mało skromnie lubię rzeczy które nie są wykonywane na masową produkcję. Ale ilu inwestorów i projektantów tyle pomysłów aż człowiek potem taki skołowany jak się naogląda tych inspiracji. Ale ja szanuję każdy odrębny gust, bo każdy ma własny i niepowtarzalny styl. Serdecznie Cię pozdrawiam, życzę wytrwałości w budowaniu Waszej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjas 19.05.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 witam serdecznie kolejnych Sielankowiczów ;.) zaglądam tu od czasu do czasu wię czas najwyższy się przedstawićrówniez budujemy sielankę niestety na prowadzenie dziennika jakoś zabrakło czasu ...Obserwując Waszą realizację zauważam wiele podobieństwa:podobne zmiany aprzedewszystkim również mamy strop drewniany itu jeśli można mam pytaniejaki macie przekrój belek i czy planujecie zostawić je widoczne? a propo naszej sielanki jesteśmy na etapie krycia dachówką..pozdrawiamy serdecznie i życzymy samych trafnych decyzji podczas budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiniazoomki 20.05.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witaj anjas Jeśli chodzi o strop będzie u nas drewniany, ale będzie on również tylko nad częscią nocną. A nad salonem zostawimy otwartą przestrzeń i oczywiście w częsci nocnej belki odsłonięte a w części "salonowej" belki i krokwie odsłonięte, wiatrołap i łazienka sufity podwieszane z zakrytymi belkami. Co do przekroju musiałabym meża podpytać.Zresztą jak to wyjdzie w rzeczywistości czas pokaże na razie borykam się z papierami, uzgodnieniami itp, więc nawet łopata wbita nie została a więc czekam na to z utęsknieniem.Tymczasem moje spragnione budowania oko podpatruje inne dzienniki co bym już się naumiała teoretycznie budowy gdy przyjdzie i nasz czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 21.05.2009 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 I skleroza nie boli , niestety , bo wtedy bym pamiętała ile te belki będą mialy w przekroju. Specjalnie wczoraj pytełam męża , coś mi świta , że 28 cm ale nie napisze teraz na bank:). U nas belki będą zasłonięte .Dopytam męza wieczorem o te belki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 21.05.2009 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 kiniazoomki Bardzo mnie zaciekawiła koncepcja otwartej przestrzeni Czy to oznacza , że do dachu będzie przestrzeń ? A co z kuchnią? A może wrzuć jakiś rzut projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiniazoomki 21.05.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Do dachu będzie przestrzeń nad salonem no i zastanawiam się czy w kuchni też nie zostawić belek i krokwi i ewentualnie nie umiescić nad belkami jakichś suszonych ziół, starych dekoracyjnych donic i takie tam drobiazgi skoro to ma być coś w wiejskim stylu. Muszę to jeszcze przemyśleć i może poszukać jakichś inspiracji na otwartą przestrzeń nad kuchnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiniazoomki 21.05.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Zapomniałam dodać, że nasz projekt adaptacyjny trochę się będzie różnił od pierwotnego, bo kąt dachu został zmniejszony, nie będziemy mieć poddasza użytkowego tylko niski stryszek i drewniany strop nad częścią nocną. Z uwagi na to, że dach będzie dużo niższy przed zmniejszenie kąta to w środku odkryta przestrzeń nad kuchnią na przykład nie rzucałaby się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 21.05.2009 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 A no to zmienia postać rzeczy zupełnie jak zmniejszyliście kąt dachu. Jestem ciekawa jak to wyjdzie , fajna koncepcja . Jeśli spotkam szperając w necie jakąś inspirację to wrzucę w komentarze dla Was:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 21.05.2009 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Acha , a belki to 22,5 cm:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 22.05.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 kiniazoomki Bardzo mnie zaciekawiła koncepcja otwartej przestrzeni Czy to oznacza , że do dachu będzie przestrzeń ? A co z kuchnią? A może wrzuć jakiś rzut projektu. taka otwarta przestrzeń my własnie w swoim - nie sielankowym projekcie - chcemy na korytarzu na pietrze i u dziecka w pokoju ale nie mam pomysłu, w jaki sposób to zrobić , wykończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 22.05.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Jaka ładniutka ziemia na tym warzywniaku. Jaka to klasa? wiesz? U mnie też ogóreczki wysadzone, marcheweczka też , kukurydza też - dzieci chciały a i pomidorki powolutku się "wysadzają" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 22.05.2009 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Piękna??????? Teraz może i fajnie wygląda . Jest to 4 kalsa , i wiele lat była tam tylko łąka. Przkroj jej to 30 cm ziemi , a potem glina. Kopra ściągnęła nam trawsko , a potem kopanie i rozwalanie ręcznie każdego sztych:). Jutro od rana będe walczyć z ostatnim zagonkiem . A miałm miec mały warzywniaczek A tak jest szczypior , rzodkiewka , cebulka , dwa rodzaje buraków , dwa rodzje marchwi , koperek , pietruszka , kalrepka , sałata , fasolka szparagowa ze trzy rodzaje , ogórasy, por i seler i teraz uwaga!!!!!!!ok 50 krzaków pomidorowych:) Mąż pojechal oddać szalunki od wujka pożyczone i został uraczony pomidorowymi krzaczkami . Porozdawaliśmy i jeszcze tyle nam zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts