Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza sielanka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Siostry , wasze janioły właśnie lezakuja w kotłowni :wink: .

Materiał to masa solna czyli po szklance mąki i soli , a wody jakies może 1/3 szklanki , tak żeby powstała plastyczna masa. Potem suszymy . I tu dwa sposoby czyli np piekarnik i tak ze trzy godzinki przy uchylonych drzwiach w ok 100 stopniach . Tu jednak zależy dużo od grubości figurki . A druga metoda to kaloryfer czy tak jak u mnie kotłownia. Co prawda ja po lezakowniu w kotłowni podsuszałam , żeby mieć pewność. Potem malowanie , u mnei to zwykłe plakatówki i na koniec lakierowanie i tu zastosowałam lakier do drewna chociaż niektórzy nawet tym do włosów robią. O , i taka to instrukcja. Ale ostrzegam ( jak moja kumfella co mi sprzedaa pomysł) , wciąga jak diabli. :lol:

Kobitki jest mi wstyd :oops: :oops: :oops: :oops:

Może jestem sknera :wink: , ale teraz nie podaruje aniołków. :cry: Zrozumcie mnie , ale obiecałam dziewczynom z mojej rodzinki za pomoc w budowie i przeprowadzce . Fakt zostało mi 6 sztuk , ale trzy są te pierwsze robione , więc wygladają nie za bardzo , jeden uszkodzil sobie nogę , a dwa pozostałe wybrali chłopaki dla siebie i sami zawieszą na choince. Winny się tłumaczy :oops: :oops: :oops: Wiecie co? Być może w przyszłym tygodniu przysiądę jeden dzionek i zrobię dla Was . Tylko wtedy muszą wyschnąć ze trzy dni , w czwarty pomaluje , w piąty lakierem machnę , nie wiem czy dojdą na święta. Postaram się przysiąść w poniedziałek , a jak starczy mi sił to jutro wieczorem coś machnę. :wink:

Siostra - zrób nam na spokojnie po świętach

dla naszych dzieciaków

ok?

po świętach :)

Wiecie ? Tak sobie myslę , że dziś popracuję wieczorem nad tymi aniołkami i do poniedziałku powinny być suche.Podajcie mi na priv swoje adresy :wink:

serio????

nie chcę cię dodatkowo obarczać, ani nie chcę żś czuła się zmuszona do czegoś

ja też nie chcę cię obarczać

Delfinka - zrobisz nam później

ok :) ???

ale dla mego dziecka chciałąbym aniołka od ciebie :) ok?

i cennik poprosimy :)

Siostry , wasze janioły właśnie lezakuja w kotłowni :wink: :

i ja będę mieć :o

wow :0

Materiał to masa solna czyli po szklance mąki i soli , a wody jakies może 1/3 szklanki , tak żeby powstała plastyczna masa. Potem suszymy . I tu dwa sposoby czyli np piekarnik i tak ze trzy godzinki przy uchylonych drzwiach w ok 100 stopniach . Tu jednak zależy dużo od grubości figurki . A druga metoda to kaloryfer czy tak jak u mnie kotłownia. Co prawda ja po lezakowniu w kotłowni podsuszałam , żeby mieć pewność. Potem malowanie , u mnei to zwykłe plakatówki i na koniec lakierowanie i tu zastosowałam lakier do drewna chociaż niektórzy nawet tym do włosów robią. O , i taka to instrukcja. Ale ostrzegam ( jak moja kumfella co mi sprzedaa pomysł) , wciąga jak diabli. :lol:

dzięki za przepis

zatrudnię malucha do roboty :D

I juz poszła do domku. A trzecia siostra nie meldowała się? Proszę słać mi adresiki do wysyłki aniołków. A po ile będą? Eee na wiosne przyjedziecie i skopiecie moje 20 arów pod trawnik :lol: :lol: :lol: :lol: Teraz anioły lezakują na brzuchach:D

Myślę , że w poniedziałek do południa wymaluje je już.i może wieczorem uda się polakierować , takze w środę chyba wyśle.To b ędzie mala probka , a jeśli wam się spodobają to dorobię do kompletu i na przyszły rok będzie jak znalazł. :wink:

A ja od rana w kuchni działam i tak upiekłam dwa biszkopty pod torta , serniczek do kawy na jutro , sałatkę tradycyjną , komunistyczna :wink: galaciki z jajeczkiem marchewka i mięskiem , ryba po żydowsku i zamarynowałam mięsko na szaszłyki i udka na jutro . :D Teraz przysiadłam zjeść i zaraz biorę się za sprzątanie. Jutro obiadek dla teściów , sałatka warstwowa i z feta pozostana do zrobienia :wink:

witam :lol: , delfinko te aniołki są prześliczne :lol: , zdolna bestia z Ciebie :lol: , co z tego że przepis na masę solną jest jak jeszcze trzeba umieć te cuda uformować :roll: :oops: ,

malunki na ścinach i podłodze po prostu powalają z nóg :lol: , właśnie też się tego obawiam u siebie i zapobiegawczo będą farby zmywalne i wystrój bez szaleństw-żeby nie było szkoda jak mała poniszczy,

pozdrawiam beata

witam :lol: , delfinko te aniołki są prześliczne :lol: , zdolna bestia z Ciebie :lol: , co z tego że przepis na masę solną jest jak jeszcze trzeba umieć te cuda uformować :roll: :oops: ,

malunki na ścinach i podłodze po prostu powalają z nóg :lol: , właśnie też się tego obawiam u siebie i zapobiegawczo będą farby zmywalne i wystrój bez szaleństw-żeby nie było szkoda jak mała poniszczy,

pozdrawiam beata

No , u nas luz , bo narazie na biało tak , aby było pomalowane takze luz :wink: