marekmarian 09.08.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Witam Opis problemu: Mam przed sobą decyzje ( i w konsekwencji perspektywę) podniesienia ściany kolankowej na wysokosc okolo 150cm (max) + zrobienie na niej wieńca. Architekt odradza mi to ze względu na wysokie koszty (włącznie z wymianą istniejących ścian parteru) wynikające z kolejnego wieńca opartego na jakichś zbrojonych słupach rozstawionych co 1m Pytanie: Czy ktoś z Was umie podpowiedzieć jakiego rzędu są to koszty? Architekt nie umiał mi odpowiedzieć wcześniej jak w kosztorysie, a wtedy to może być troche za późno... informacje dodatkowe: To dawna stajnia, budowana jako budynek mieszkalny ale zmieniona potem na gospodarczy (mieszkalny powstał obok) Obecne ściany mam z pustaka z lat 70-tych. obrys 7,5x11m. Fundament na 145cm ale robiony po staremu czyli z betonu mieszanego z jakimiś kamykami. Nie mam pojęcia czy zbrojonego (strop jest zbrojony). Ekspertyza zezwala na lekki strop i ścianę kolankową wraz z dachem z lekkiego poszycia (planuję drewno). Jeśli będę musiał to z bólem ale będę zdolny 'wzmocnić' Ekspertyzę ścian i wymienić część ścian (lub wszystkie - to adaptacja budynku gospodarczego) ale mam problem z decyzjami bo nie mogę oszacować kosztów... Co ważne chcę wstawiać w jednej ze ścian parterowych duże fixy+drzwi balkonowe a w kolankowej podłużne okno (okolo 150x90cm) chyba ważne: mam ograniczone możliwości kredytowe (juz ustalone, niestety przed ekspertyzą mówiąca o wyrzuceniu stropu) wiec szukam sposobów na minimalne wzrosty kosztów (ewentualnie rezygnacje z czegoś innego lub dorobienie w przyszłości) Z drugiej strony nie chcę ściany kolankowej wysokiej na 30 cm bo to nie ma dla mnie sensu. pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/106455-wieniec-kolankowy-drugi-nad-stropowym-koszty/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts