marekmarian 09.08.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Witam Opis problemu: Mam przed sobą decyzje ( i w konsekwencji perspektywę) podniesienia ściany kolankowej na wysokosc okolo 150cm (max) + zrobienie na niej wieńca. Architekt odradza mi to ze względu na wysokie koszty (włącznie z wymianą istniejących ścian parteru) wynikające z kolejnego wieńca opartego na jakichś zbrojonych słupach rozstawionych co 1m Pytanie: Czy ktoś z Was umie podpowiedzieć jakiego rzędu są to koszty? Architekt nie umiał mi odpowiedzieć wcześniej jak w kosztorysie, a wtedy to może być troche za późno... informacje dodatkowe: To dawna stajnia, budowana jako budynek mieszkalny ale zmieniona potem na gospodarczy (mieszkalny powstał obok) Obecne ściany mam z pustaka z lat 70-tych. obrys 7,5x11m. Fundament na 145cm ale robiony po staremu czyli z betonu mieszanego z jakimiś kamykami. Nie mam pojęcia czy zbrojonego (strop jest zbrojony). Ekspertyza zezwala na lekki strop i ścianę kolankową wraz z dachem z lekkiego poszycia (planuję drewno). Jeśli będę musiał to z bólem ale będę zdolny 'wzmocnić' Ekspertyzę ścian i wymienić część ścian (lub wszystkie - to adaptacja budynku gospodarczego) ale mam problem z decyzjami bo nie mogę oszacować kosztów... Co ważne chcę wstawiać w jednej ze ścian parterowych duże fixy+drzwi balkonowe a w kolankowej podłużne okno (okolo 150x90cm) chyba ważne: mam ograniczone możliwości kredytowe (juz ustalone, niestety przed ekspertyzą mówiąca o wyrzuceniu stropu) wiec szukam sposobów na minimalne wzrosty kosztów (ewentualnie rezygnacje z czegoś innego lub dorobienie w przyszłości) Z drugiej strony nie chcę ściany kolankowej wysokiej na 30 cm bo to nie ma dla mnie sensu. pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts