Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec kolankowy (drugi nad stropowym) - koszty???

marekmarian

Recommended Posts

Witam

Opis problemu:

Mam przed sobą decyzje ( i w konsekwencji perspektywę) podniesienia ściany kolankowej na wysokosc okolo 150cm (max) + zrobienie na niej wieńca.

Architekt odradza mi to ze względu na wysokie koszty (włącznie z wymianą istniejących ścian parteru) wynikające z kolejnego wieńca opartego na jakichś zbrojonych słupach rozstawionych co 1m

Pytanie:

Czy ktoś z Was umie podpowiedzieć jakiego rzędu są to koszty? Architekt nie umiał mi odpowiedzieć wcześniej jak w kosztorysie, a wtedy to może być troche za późno... :)

informacje dodatkowe:

To dawna stajnia, budowana jako budynek mieszkalny ale zmieniona potem na gospodarczy (mieszkalny powstał obok) Obecne ściany mam z pustaka z lat 70-tych. obrys 7,5x11m. Fundament na 145cm ale robiony po staremu czyli z betonu mieszanego z jakimiś kamykami. Nie mam pojęcia czy zbrojonego (strop jest zbrojony). Ekspertyza zezwala na lekki strop i ścianę kolankową wraz z dachem z lekkiego poszycia (planuję drewno). Jeśli będę musiał to z bólem ale będę zdolny 'wzmocnić' Ekspertyzę ścian i wymienić część ścian (lub wszystkie - to adaptacja budynku gospodarczego) ale mam problem z decyzjami bo nie mogę oszacować kosztów...

Co ważne chcę wstawiać w jednej ze ścian parterowych duże fixy+drzwi balkonowe a w kolankowej podłużne okno (okolo 150x90cm)

chyba ważne: mam ograniczone możliwości kredytowe (juz ustalone, niestety przed ekspertyzą mówiąca o wyrzuceniu stropu) wiec szukam sposobów na minimalne wzrosty kosztów (ewentualnie rezygnacje z czegoś innego lub dorobienie w przyszłości) Z drugiej strony nie chcę ściany kolankowej wysokiej na 30 cm :) bo to nie ma dla mnie sensu.

pozdrawiam

Marek