Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam instalację co doprowadzona na 3 poziomy - piwnica - grzejniki, parter - podłogówka, piętro grzejniki.

Grzejniki w piwnicy jakoś tak niemrawo grzały i zauważyłem, że jest tam na panelu rzodzilającym wodę do grzejników założona krótka pętla (ok. 1m - wejście wprost do wyjścia) zdjąłem ją, zaślepiłem i grzejniki fajnie zaczęły grzać.

Dzisiaj zauważyłem, że ta sama sytuacja ma miejsce na piętrze (którego jeszcze nie uruchamiałem). Również w miejscu, gdzie można by podłączyć rozprowadzenie do jeszcze jednego grzejnika znajduje się krótka pętla.

I teraz zacząłem się zastanawiać - czy pełni ona jakąś funkcję. Może tak ma być ? Może to jakieś zabezpieczenie przed zbyt dużym oporem w sieci?

https://forum.murator.pl/topic/106463-kr%C3%B3tka-p%C4%99tla-na-panelu-rozprowadzenia-grzejnik%C3%B3w/

ta pętla to zapewne tzw.bypass

służy do tego by w momencie odcięcia zasilania wszystkich punktów przez termostaty był nadal mały obieg miedzy zasilaniem a powrotem ,

gdy to usuniesz i wszystkie grzejniki osiągną nastawioną temperaturę ,pozamykają sie i nie będzie obiegu w kotle ,temperatura wody w kotle gwałtownie zacznie wzrastać ,doprowadzając w najlepszym przypadku do wrzenia

tak na oko to może być to :D

No ale takie bypassy powinny mieć chyba jakieś dławienie przepływu, nie? Jakieś kryzy czy zwężki... Żeby w normalnych warunkach, gdy przynajmniej niektóre zawory termostatyczne są otwarte, woda w ogóle miała chęć płynąć przez grzejniki, a nie tylko przez bypassy...

Coś muszę z tym wreszcie zrobić.

Zastanawiam sie nad dwoma opcjami:

1) zostawić tą petlę na rozprowadzeniu na jednym poziomie - wstawie tam tylko zawór i jakby faktycznie szło nie tak to ja usunę

2) usunę wszystkie pętle - odkręcę kaloryfer w pralni w piwnicy na max-a, tak, że zawsze będzie tam by-pass. Regulując pozostałe kaloryfery, bedę sie je starał mięć raczej otwarte - a i tak pracą pieca dyryguje termostat pokojowy i wydaje mi się, że sytuacja, w której dojdzie do zamkniecia wszystkich zaworów termostatycznych w kaloryferach jest raczej nieprawdopodobna.

Coś muszę z tym wreszcie zrobić.

Zastanawiam sie nad dwoma opcjami:

1) zostawić tą petlę na rozprowadzeniu na jednym poziomie - wstawie tam tylko zawór i jakby faktycznie szło nie tak to ja usunę

2) usunę wszystkie pętle - odkręcę kaloryfer w pralni w piwnicy na max-a, tak, że zawsze będzie tam by-pass. Regulując pozostałe kaloryfery, bedę sie je starał mięć raczej otwarte - a i tak pracą pieca dyryguje termostat pokojowy i wydaje mi się, że sytuacja, w której dojdzie do zamkniecia wszystkich zaworów termostatycznych w kaloryferach jest raczej nieprawdopodobna.

możesz to wywalić w cholerę,

w kotle gazowym masz już fabrycznie zainstalowany by-pass

to zabuduj sobie na tych obejściach zawory grzybkowe, mogą być najtańsze zawory grzejnikowe,

nie dawaj przypadkiem kulowych

to zabuduj sobie na tych obejściach zawory grzybkowe, mogą być najtańsze zawory grzejnikowe,

A dlaczego kulowych "nie wolno?"

Pozdrawiam

Na tym zaworze będziesz chciał 'wygenerować' kontrolowany opór - grzybek, ktory otwiera sie paroma obrotami jest precyzyjniejszy od kurka ćwierćobrotowego ...

pozdrawiam

Piotrek

A dlaczego kulowych "nie wolno?"

Pozdrawiam

Na tym zaworze będziesz chciał 'wygenerować' kontrolowany opór - grzybek, ktory otwiera sie paroma obrotami jest precyzyjniejszy od kurka ćwierćobrotowego ...

pozdrawiam

Piotrek

No tak... :wink: